Keresés

Részletes keresés

imkerei Creative Commons License 2012.09.15 0 0 12502

Igen, az a virága. Mikor készült a kép?

A szelídgesztenye júniusban virágzik, amennyiben ezek mostani képek, akkor egy kicsit megkésett.

Előzmény: kisannar (12498)
imkerei Creative Commons License 2012.09.15 0 0 12501

Tipikus Vas megyei "termőtalaj". :-)

A képekből nem látszik rendesen, de úgy tűnik a második tőkénél, minden hajtás az oltás felett van. A levelek alapján viszont nem vagyok biztos benne, hogy nem az alanyból származik a hajtás.

A biztonság kedvéért kérnék még egy képet az oltás helyéről oldalról is.

Előzmény: kisannar (12497)
gyfa50 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 12500

Engedelmeddel én tennék néhány megjegyzést a képek alapján.

1.Szerintem az ültetéssel is gond volt. Nem raktad le elég mélyre az oltványokat. A föl felett csak az oltott részt kell hagyni és a kiszáradás véget azt is fel kell kupacolni.

2.Az alsó képen az alsó két hajtás is az oltott részről nött ki. Szerintem e két hajtás felett összel vágd el és csak az erösebb hajtást hagyd meg azokból is rajta két szemmel, és a télire kupacold fel a fagyás véget. Látszik a két hajtás alatt az oltás forradása.

Előzmény: kisannar (12497)
kisannar Creative Commons License 2012.09.14 0 0 12499

más véleményét is nagyon szívesen meghallgatnám, mert azért Ti bitosan jobban értetek ehhez, mint én!

kisannar Creative Commons License 2012.09.14 0 0 12498

és hogy ha már szóbakeveredett a szelídgesztenye is....

ugyanott, ugyanakkor vettem ezt is, de ezzel is gondban vagyok...

itt a 2. képen ez a virágja lehet?

Előzmény: medveger (12493)
kisannar Creative Commons License 2012.09.14 0 0 12497

végre megállt az eső, tudtam csinálni képet róla:

-ez szerintem jó helyről hajtott:

 

- ezzel itt komolyabb gondban vagyok, 2 jön lentebbről, 1 fentebbről, de a 2 alsóbb hajtás az erősebb, mint a fentebbi:

Mit gondolsz?

 

Előzmény: medveger (12493)
lalá Creative Commons License 2012.09.14 0 0 12496

- Ja. Ha csak úgy magában nyalogatod. Na, de 100mg/liter mennyiségben?

Előzmény: dezso (12494)
gondolkodó2 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 12495

Ha szükséges akkor a derítést mikor kell végezni?

Előzmény: Cirfandlia (12400)
dezso Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12494

Szerintem az aszkorbinsav ellen szólhat például, hogy savanyú, mint a dög :)

Előzmény: medvegyu (12491)
medveger Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12493

Azért az, hogy mi bortermő vidék és mi nem, a mostani (talán) klímaváltozás során még erőst átértékelődhet.

A régiek meg állítólag azt tartották (s Olaszországban most is sok felé mondják), hogy ahol a szelídgesztenye jól érzi magát, ott jó a szőlőnek is. És nem láttam még Magyarországon még egy helyet, ahol annyi szelídgesztenye élne szinte vadon, mint éppen az Őrségben...

(Persze, a sok csapadék ellene szól, de ez az, ami lehet, hogy megváltozik...)

Előzmény: kisannar (12492)
kisannar Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12492

Ma a zord esőzés miatt nem csináltam róla fényképeket, de ha holnap rakok fel, "megszakérted" nekem?

 

Egyébként igazad van, nemigazán bortermő vidék, pláne nem itt, nálunk, de a szomszédnak akkora fürt csemegeszőlők lógnak a lugasán, hogy ha meglátom őket, valósággal a hideg kiráz /nem irigylem tőle, hanem az, hogy én meg itt szerencsétlenkedek.../.

Előzmény: imkerei (12473)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12491

Köszönöm mindekinek a cefrekénezéses választ!

Tanninra még nem gondoltam, hogy tennék a borba, meg enzimre és fajélesztőre se. Az aszkorbinsav békésebben hangzik, ha jól értem azt ugyanúgy antioxidánsként alkalmazzák, mint a ként. Mi az érv ellene és mellette?

Én abban bízok, hogy minél kevesebb hozzáadott dologgal kapok olyan bort, aminek a fogyasztása jó hatású.

A tavalyi első sardoném félszáraz maradt és adódott egy enyhébb borhibája, de a hatását tekintve úgy gondolom jobb volt, mint sok luxusbor, egyszerűen barátságos volt a testnek és a léleknek (legalábbis én ezt elhittem és a vendégeimet is evvel győzködtem, akiknek nem vettem észre az arcán fintort a fogyasztás közben:-).

 

 

 

 

Cirfandlia Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12490

Vannak un. festőlevű szőlők; amiknem a levében is van színanyag (ezért festőLEvűek :)) és valóban áztatás nélkül is adják a színt, no meg intenzívebbek. Ilyen pl. a Bíborkadarka, Kármin, asszem a Turán is. Ezeknek az őseiben van intersepcifikus/direkttermő vér, azok hozdozzák ezt a tulajdonságot. Egyébként az otellóból eléggé sokan csinálnak még mindig bort és szerintem meglepődnénk, hány másnak nevezett/eladott borban, pl. portugieserben is előfordul egy csippentésnyi....

Előzmény: vlacko (12487)
imkerei Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12489

Na, akkor inkább iszom a sajátom....

Előzmény: lalá (12485)
imkerei Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12488

Az Otellót én nem tekintem alapanyagnak a vörösborhoz!

Előzmény: vlacko (12487)
vlacko Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12487

Nem értek hozzá ugyan, de azt tapasztaltam, hogy az otellónál vörös színű a must minden áztatás nélkül is.

Előzmény: imkerei (12482)
korgan Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12486

Persze, nem is gondoltam, hogy mérgező, csak kellemetlen a puha lekvárban a kemény savanyú anyagra ráharapni.

Emiatt a család nem is nagyon ette a kezdeti lelkesedés után, rám maradt.

Előzmény: vlacko (12468)
lalá Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12485

- Ha penészes , rothadt akkor igen. Az egészségeset a cefrén kell macerálni.

Előzmény: imkerei (12482)
lalá Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12484

- Mert három féle bor van. A jó bor, a jobb bor, meg az én borom. Egyébként három litertől mindenkinek fáj a feje.;-)

Előzmény: imkerei (12481)
lalá Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12483

- Gondolod Te. Nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy. Én kimérek 20 g fajélesztőt is, egy Hl musthoz, ha úgy hozza a sors.

Előzmény: csabi_felvidek (12480)
imkerei Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12482

Egyébként, ha vörösszőlőből (ugyanis arról volt szó) villámgyorsan kinyered a levet, milyen vörösborod lesz?

Esetleg jóféle szinezőanyagot is lehet hozzá tenni?

Előzmény: lalá (12475)
imkerei Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12481

Mondtam, hogy nem vagyok profi! :-)

Egyetlen célom van: egészséges szőlőből egészségre ártalmatlan bort készíteni(mennyiség függően)!

Érdekes, hogy a nagy termelők borától mindig megfájdul a fejem, a sajátomtól soha....

Előzmény: lalá (12475)
csabi_felvidek Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12480

nem, de ajándékba már kaptam onnét jófajta weinhaust... miért kell itt a kicsiket a sok xarra rászedni (enzimbontók, meg miegymás)... de asszem ezt már egy párszor átrágtuk it...

Előzmény: lalá (12479)
lalá Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12479

- De jól tudod! Talán oda jársz bort vásárolni? (hihi)

Előzmény: csabi_felvidek (12478)
csabi_felvidek Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12478

és ha mindezt végígcsináljátok akkor lehet hogy nektek is lesz olyan jó borotok, amit a teszkóban kapni 500-ért...

lalá Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12477

- Én a 4. pontot választom. 15-20 g/q kénpor vagy AST, vagy 1,5-2,0 dl/q 5%-os törzsoldat, és az ajánlott mennyiségű pektinbontó enzim. A kén az idén nagyon fontos mert nem csak a maceráló, íz és zamatképző hatása lényeges hanem az oxidáció elleni és baktericid hatása is. 

Előzmény: medvegyu (12469)
lalá Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12476

- Nem a kénnel van a baj. ;-)

Előzmény: alfi13 (12471)
lalá Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12475

- A kérdés a cefrekénezés volt. Csak az egészséges szőlőből származó cefrét szabad erősen kénezni! Pektinbontó enzimet se használjunk.A beteg szőlőből a levet villámgyorsan ki kell nyerni és azt kénezni, bentonittal stb nyálkázni. A sima kénpor helyett jobb a tannint és aszkorbinsavat is tartalmazó szer. (Pl.: AST, Assotan, Aromax)

Előzmény: imkerei (12472)
lalá Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12474

- Igen, a magas cukor miatt minden úgy néz ki mintha érett lenne. Közben az érési folyamat megállt, relatív cukor és savnövekedés az eredmény. Meg alacsony lékihozatal. Meg sok minden más.

Előzmény: Cirfandlia (12455)
imkerei Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12473

Vas megye egy különleges hely(én is az Őrségből származom). Nem igazán alkalmas a szőlőtermesztésre.

Nem véletlenül terjedtek el ott a direkttermők!

A levelek és a vessző alapján az alany könnyen megkülönböztethető a nemestől.

Előzmény: kisannar (12470)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!