Ha az ember minden napra főz, örül ha van maradék. Egész életemben azt ettük amit én főztem, kivéve ha elmentünk enni valahova, de az nem volt a mindennapi élet. Ha a mindennap arról szól, hogy munka után haza és meleg vacsora, mert ebédre csak szendvics volt, akkor a nagy adag az ésszerü. Maradékot vagy el lehet tenni a mélyhűtőbe vagy csak úgy a hűtőbe. Miután összejön 2-3, 1-2 személyes maradék, lehet variálni. Valahogy így több mint 50 év után, nincs akkora nagy kedvem minden nap főzni. Van néha más dolgom is.:-)
Gondolom anyukád is inkább csak hétvégeken főzött, vagy nem dolgozott. Anyám mikor otthon volt, szintén nem utazott a maradékokra, ritkán fordult elő, hogy maradt valami.
nna, csak kamingoutol itt mindenki, hogy kell az a szalonna valahova a kolomper melle, ala, elotte, kozben, utana, felette :) jo is az ugy. aztan mindenki ugy eszi, kesziti, ahogy akarja. fozos topikban nehogy mar acsarkodjunk.
nekem holnap elmarad a marhapofa, mert ma nem tudom atvenni csak holnap delelott, akkor meg mar nem allok neki kiolvasztani, fozni.
En sem szeretem - ezert elore kicsit atsutom... ha nagyon "megadom a modjat" akkor elobb finom szalonnat sutok ki es annak a zsirjaban megsutom kicsit...
A kolbásznak az íze passzol a rakottkrumplihoz, csak a benne készült kolbászkarikák szottyadt illetve gumiszerű állagát nem szeretem. A kolbásszal készült rakottkrumpliból általában megpróbálok úgy szedni, ha van rá módom, hogy minél kevesebb kolbászkarika legyen benne.
A paprikáskrumpiban is zavar a szottyadt kolbász. Ezért általában úgy készítem, hogy a kolbászkarikákat az elején kisütögetem, és csak tálalásnál kerülnek a tányérra.
Gondolkodom... nem biztos, hogy at tudom magam programozni, a rakott krumpli nem koret... az fo etel... nekem. Viszont JP-nek a "scallop potato"-ja - nyers krumpli szeletek tejszines fokhagymas sult - nagyon finom a husokhoz...
Önálló ételként el nem tudnám képzelni kolbász nélkül. És annyit rakottkrumpliztatok itt, hogy a héten kénytelen leszek csinálni. De az is lehet, hogy valamelyik változatát, tepsis krumplit, mittudomén. De kolbász lesz benne, az tuti :)
Nekem a rakott krumpli nevű magyar étel jellegzetes ízét a kolbász-tojás-tejföl-narancssárga zsíros lé (esetemben ez olívaolaj a kolbászból kisült zsírral) összessége adja a krumplival. Ettől imádom.
De amúgy tényleg eleve a neve hülye, hát bármivel lehet rakni / rétegezni egy krumplit....
Meg kell hogy mondjam őszintén, hogy részemről is kimaradhatna a kolbász( na meg egyébként sem eszem meg a rakott krumpliból), a sok sajt meg biztosan nem ront a tojás-tejföl vonalon. Ezt el lehetne nevezni vega rakott krumplinak:))
Látom, terjedelmes eszmecsere alakult ki a rakottkrumpli körül. Ettem mindenfélét és készítettem is mindenfélét. A következőnél maradtam: héjában főtt krumpli felkarikázva, főtt tojás felkarikázva, vaj, tejszín-tejföl elkeverve őrölt pirospaprikával és jó sok reszelt ementáli sajt.
Kolbász, hagyma, szalonna kizárva. Az csak elrontja.
Valami szűz lesz nálam is, de fél tíz volt mikor felkeltünk, az ebéd még messze van. Itt bent a lakásban remek a levegő, meleg is van, szóval nem csábít semmi menés. Majd a bevásárló központba átmegyünk, mert kell egy pár dolog, na meg az újságot is el kell hozni, majd ha megérkezik.
Láttam már én is sok receptet ami szalonnával kezdődik, de miután nálam a disznózsír ki van zárva és soha nem receptből főztem/főzök, ezen mindig átléptem. Repceolajjal főzök többnyire az olívát nem szeretem. Svéd koromban kókusz zsirral főztem, mert az hasonlított ahhoz amit otthon láttam.:-)