Keresés

Részletes keresés

brummadra Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1908

mennyi ideig merted hagyni a bénult állapotot? Nálunk 5 hét után már azt mondták, hogy valszínű nem teljesen visszafordítható. Kopp-kopp talán mégis. Neked teljesen rendeződöt?

Előzmény: levus5 (1907)
levus5 Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1907
"És már odáig jutott az ortopéd-idegsebész szakma, hogy nincs tuti indikáció a műtétre. Nálunk még megy az a vélemény, hogy a határvonal a parézis vagy bénulás. Kint már ez sem egyértelmű, állítólag műtét nélkül is felszabadítható az ideggyök."

Annyiban alá tudom támasztani a külhoni orvosok fenti véleményét, hogy nekem műtét nélkül csak konzervatív kezeléssel és gyógytornával múlt el ez a parézisos izé (bénulás).

levus5
Előzmény: brummadra (1905)
Gi-gi28 Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1906

Szia!:-)

Én is szívesen találkoznék személyesen az "itteniekkel", szerintem jó ötlet!

Nekem nov. 6.-án volt a sorsdöntő(szó szerint) "nagy nap". Azt hiszem ezeket a dátumokat soha nem feledjük el...

Előzmény: Móka70 (1900)
brummadra Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1905

Ez az egész porckorong ügy azért olyan bonyolult, mert nincs rá igazából semmilyen protokoll. Tényleg ahány beteg, annyi eset. Tegnap böngésztem külföldi cikkeket (magyarul alig van, csak az "orvos válaszol" szintjén). És már odáig jutott az ortopéd-idegsebész szakma, hogy nincs tuti indikáció a műtétre. Nálunk még megy az a vélemény, hogy a határvonal a parézis vagy bénulás. Kint már ez sem egyértelmű, állítólag műtét nélkül is felszabadítható az ideggyök. Egy viszont úgy látom tuti. Ha valakit feleslegesen műtenek, annak nagy valószínűséggel rosszabbodik az állapota. Amire alig van szaksajtó, az a krónikus fájdalom kialakulása és kezelése. Igazából gőzük sincs, mitől fáj valakinek utána és mitől nem. Van kb. 8 tényező, de ezeket nem tudják egy adott betegre meghatározni.

Úgyhogy fájunk...

Előzmény: egy ember (1904)
egy ember Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1904
Kedves gerszon 156,
sajnos nekem vannak személyes emlékeim a múlttal kapcsolatban... Mikor olyan kb. 25 éve kezdődött ez nálam, a tapasztaltabbak még tényként beszéltek egyes vidéki helyeken a gipszágyról, meg hasonló inkvizíciós eszközökkel, találkoztam is olyannal, aki feküdt benne.
Szvsz a legnagyobb változás a képalkotásban történt. Mikor 83-ban először operáltak mégcsak az operálandó porckorongról tudtak képet alkotni gerincfestés útján. (Jelenleg jobban fáj az a rész, ahol a lumbáló tűt anno bedöfték, mint a műtét helye...) Ma már komplett fotót kaphat az ember a gerince egészéről.
Ma már "kiteljesedett a demokrácia" ezen a vonalon is: mindenki azzal próbálkozhat, amivel akar (vagy inkább mer + van hozzá pénztárcája...). A baj többek között az, hogy nem tudhatjuk, hogy milyenek lennénk a porckorongbántalom nélkül? Hiszen még ezerésegy nyavalyánk lehet és valszeg néhány meg van is, csak most nagyobb problémánk van annál. Azt hiszem dr. Bubó - a jeles ortopédus - is ajánlotta kisebb betegségek gyógymódjaként egy súlyosabb beszerzését.... :-))))
egy ember

Előzmény: gerzson_156 (1899)
gerzson_156 Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1903
Azt hiszem, ő az, bár én a magán rendelésén voltam csak, a Bajcsyn.
Előzmény: dracaena (1901)
kaptejn Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1902
A heten meg raerek.

/kaptejn
Előzmény: Móka70 (1900)
dracaena Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1901
Klemencsics dokiról sok jót hallottam. Ugye, ő az, aki a Sportkórházban volt sokáig? Aztán meg talán Újpestre ment át?
Előzmény: gerzson_156 (1899)
Móka70 Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1900
Szia Erdan! Sajnálom a visszaesést, Te, Gigi és én nagyjából egy időben ( +- max.1 hó) egy problémával (lumbális) kerültünk kés alá!! Én nov.27 L IV-V, de életkorban + 10 év... Egy találkozásra és ötletbörzére már én is gondoltam a sorstársakkal. Nem lenne rossz. Ki-mit szól hozzá? Üdv.Móka
Előzmény: Erdan_X20XEV (1877)
gerzson_156 Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1899
Szia,
A porckorongsérv valóban érzékeny dolog, de az orvostudomány abba az irányba megy, hogy a betegeket ne porcelánbabaként kezeljék, hanem megpróbálják visszahozni a korábbi életminőséget. Mesélték, hogy 10-20 éve még hetekre gipszágyba fektették a delikvenseket. Az lehetett csak jó móka...
Csak úgy tűnik, hogy lassan megy át a dolog az orvosokon is, a legtöbben még mindig a klasszikus módszert követik.
Én nem tudom meghatározni, hogy a javulásomban hány % szerepe volt a nagymamák imáinak, Klemencsics dokinak és a gerinckanülös kezelésnek, de a végeredmény a lényeg. :))
Előzmény: egy ember (1895)
dracaena Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1898
Sziasztok.:)
Engem 7 éve műtöttek (a szokásos L4-5), de azóta nem sokat ér az életem (most 53 vagyok). A műtét után a dokitól csak azt a tanácsot kaptam, hogy ne emeljek 3 kilónál nehezebbet, és hogy soha egy pillanatra se felejtsem, hogy ez egy műtött gerinc. A betegtársaimtól a kórházban azt tanultam meg, hogy felejtsem el örökre a nyújtott lábak melletti felülést (akár, mint hasizomtornát, akár, mint felkelést az ágyból), tavaly pedig egy gyógytornász próbált beidomítani arra, hogy ha ülök, akkor ezt az ülőgumóimon tegyem, de sajnos, erre sehogyse sikerül ráéreznem.
A mai napig minden reggel úgy ébredek, mint akit a kutya megrágott és kiköpött: nagyon fáj a derekam is, a hátam is (mert van még a háti részemen is vagy 2 ferdülés), aztán úgy 1 órás üldögélés a gép előtt, és kicsit oldódik a merevség. Tornázgatok is, persze, úgy a saját fejem után, de ez a reggeli 1 óra valahogy mozgás-független.
Komoly gond a takarítás, az öltözködés, a lábápolás. Úgyhogy általában már reggel elszáll minden életkedvem.
egy ember Creative Commons License 2007.02.11 0 0 1897
Hát, ha lehetne virtuálisan segíteni, én mindenkinek küldenék egy segítő pakkot. De az is igaz, műtéttel vagy műtét nélkül, akinek egyszer "bejelez" a gerince, már soha többé nem lesz "százas"...
egy ember
Előzmény: Sfakutya (1896)
Sfakutya Creative Commons License 2007.02.11 0 0 1896
Kedves (egy) Ember!
Annyira meghatott az írásod, hogy el sem tudod képzelni. Amikor megláttam a nevedet, egyből eszembe jutottál, hiszen régen "beszélgettünk". Kíváncsian olvastam, hogy mit írsz, hiszen régóta nem hallottam rólad. Az írásoddal teljesen egyetértek, de az elején kicsit megijedtem, azt hittem, hogy engem is elmarasztalsz, hiszen én is nagyon sokszor szoktam hozzászólni. De amikor az írásod végére értem , és ott megláttam, hogy aggódsz értem, annyira meghatódtam, hogy szégyen ide, szégyen oda, picit elpityeredtem.
Előzmény: egy ember (1895)
egy ember Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1895
Kedves dikoka,
tényleg nagy együttérzéssel olvasom a történeted, és nagyon drukkolok, hogy mielőbb javuljon az állapotod. Az én történetem még 2004 májusában zajlott - itt a Tasztalon részletesen olvashatsz róla, sokan drukkoltak akkor nekem is és nem is sikertelenül. 21 év után akkorra jött össze nekem a második pksműtét, s azért szívesen zongoráznám a különbséget.
Utóbbi időben nem szívesen írok ebbe a fórumba, mert az én mértékem szerint túl magabiztosak az emberek errefelé, s én ezt az egész porckorongsérves témát egy különlegesen érzékeny dolognak tartom. Szerintem minden ember és minden eset más, én nagyon tartózkodnék attól, hogy bárkinek tanácsot adjak. Azért 1-2 gondolatom most támadt - többek között elolvasva korábbi hozzászólásaidat is.
Érdekes az, hogy ki (orvos) minek (betegségnek) a szakértője és az is, hogy ki (beteg) kire (orvos) "esküszik".
Természetesnek tartjuk, hogy intimbetétből, mosóporból, stb. mindent tudhatunk a piacról, de tudomásul kell vennünk, hogy a bennünket "kezelő" orvosokról szinte semmit. Gondolj bele, hogy ez a topic és néhány társa, szinte az egyetlen lehetséges forrás ahhoz, hogy valamilyen laikusnak felhasználható információt szerezzünk, pedig az, hogy K-nak Z bejött, de J-nek P nem, valójában semmilyen valós információt nem ad M-nek. És mégis, a beteg, a szenvedő, szomjazza az információt és kritika nélkül - vagy inkább a kritikának még a lehetősége nélkül is - rohangászik egyik doki magánrendelőjéből a másikba, mint a pók a falon. Régebben az info családon belül terjedt ugyanígy. De miért nem találhatok tömör és számomra is érthető leírást arról, hogy mi is ez a porckorongmizéria? Kik foglalkoznak ezzel, kik miben jók és miért? Nincs itten piac és valszeg soha nem is lesz. A mi korosztályunknak biztos nem. Mikor a műtétemre készültem három éve, amerikai kórházak honlapjairól még videón is nézhettem műtétet és a kórházak meggyőzően és érthetően ecsetelték, hogy ők mit, mennyiért és miért tudnak "megjavítani.". Annyira a hatása alá kerültem, hogy komolyan gondolkodtam azon: esetleg ott kéne megoperáltatnom magam? Az a sors humora, hogy a Varga Péter Pál prof. aki végül megoperált, nem kis számban operált Amerikából ideérkező betegeket. Személyes szerencsém az, hogy már 1990-ben feküdtem az osztályán - az akkor itt originálisan új kanülös kezelést kaptam Tőle - és az Ormos doki is hozzá küldött. (www.ormosdoktor.hu). Na, Őnála még 1987-ben jártam először, nem gerincspecialista, de kitűnő manuálterápeuta, aki nem hiszi magát csodadoktornak. Nem is az, de egy jó orvos és kitűnő ember. Csak a poén kedvéért írom le, hogy a párom tavaly, negyven évesen esett át két csipőprotézis műtéten. Az utolsó két évben a dolog nyilvánvalóvá vált, márminthogy a műtét elkerülhetetlen. Körbejártuk a Mo.-n elérhető orvoskört és végül Ormos doki ajánlásánál maradtunk. Nos: Neki is bevált. A párom három hónappal a második műtét után jön-megy, lovagol, úszik, vezet, mint minden egészséges ember. Persze, ebből se lehet messzemenő következtetést levonni. Én speciel hiszek Istenben. És örülök neki, kicsit talán büszke is vagyok arra, hogy a párom mellett lehettem a bajban, segíthettem testileg-lelkileg és ebben mindenkinek szerepe van, akik az én gyógyulásomat is segítették, többek között e topik lakói is. Persze, nem lettem százas, de élek, dolgozom és lám, még segíteni is tudok másoknak. Hát ne legyen az (egy) ember végsősoron optimista? (Meg is válaszolom: dehogynem!)
Talán csak egy nicket emelnék ki, aki számomra különösen kedves: sfakutyát... Hozzá mindig visszatérek ebben a topicban és nagy aggodalommal olvasom jelenlegi állapotát is. Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki imádkozik azért, hogy ne érje Őt baj és a baljós orvosi próféciák ne érjék Őt utól.
Elnézést a szószátyárságért. Minden sorstársnak mielőbbi javulást kívánok! Őszinte együttérzéssel:
egy ember

Előzmény: Törölt nick (1892)
Gi-gi28 Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1894

Köszi, a weblapot megnéztem, nagyon szimpatikus az egész!

Amikor elkezdtél ide járni milyen állapotban voltál?

Az a baj, hogy nem nagyon merek belekezdeni...! Jelenleg két sérvem van, egyet pedig pár hónapja műtöttek. Sajnos nem vagyok tünetmentes.

Előzmény: gerzson_156 (1893)
gerzson_156 Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1893
Hát én nem tudom, mi hova tartozik, de a Jakab a Budai Honvédkórházban (ahol a Dr. Varga Péter Pál a góré) leginkább gerincsérvvel foglalkozik, tehát igencsak ért hozzá. Azon kevés orvosok egyike, akire azt mondtam, hogy befeküdnék a szikéje alá, nem az a nagyképű majom, mint nagyon sok másik.
A Budai Egészségközpont valóban Vargáé és rendel ott a legtöbb orvosa az osztályról, a Jakab is (meg a Csernus, mellesleg).
DE: én a David Gerinc Centrumba járok (www.dgk.hu), ami nem ugyanaz, bár légvonalban 300 m-re van kb. a másiktól. :))
Itt felmérés után megy a torna, profi gyógytornászokkal és edzőkkel. De érdemes a honlapot megnézni, ott ezek mind fent vannak.
Azt nem tudom, Klemencsics hol rendel igazából, sajnos. Régen volt a Sportkórházban, azt tudom.
Előzmény: Törölt nick (1892)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1892

Most próbálok neked Gerzson helyett válaszolni, mert én is képben vagyok, a Gerincközpont és a Budai Egészségközpont egy emberé akit ugy hivnak hogy dr. Varga Péter Pál, ő a legnagyobb tudoja a szakmának ami az orthopad részét illeti. A  gerincközpontba eddig csak beutalóval mehettál, mert az OEP által finanszirozott volt, /most már azt hiszem teljesen magán / előjegyzést kellett kérned, ami jó esetben 3-4  hét volt, de az Egészségügyi Központban is u.azok a doktorok rendelnek mint a Gerincközpontban, csak egy vizsgála 16 e. ft.Ha már most mind a két intézmény magán kézben van, mert ezt bniztosan tudom mert a jakab dr. mondta még nekem tavaly májusban, akkor fizetősen mehetsz ahova akarsz, olvastad hogy Gerzsonnak mennyibe kerülma bérlete ugye?

De én a helyedben Idegsebészhez mennék, mert a porckorong sérv rájuk tartozik.

A Klémencsics dr-ról Gerzson áradozik, hogy neki mennyit segitett, próbáld meg őt, én is hallottam már róla, de hogy ő a magán rendelésén kivül hol van főállásban van egyáltalán dolgozik e valamelyik kórházban azt nem tudom.Jól nézünk már ki, lassan már pénzért sem tudjuk az egészségünket visszavásárolni!!

Előzmény: Gi-gi28 (1890)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1891
Jakabnál már voltam, ő orthoped sebész, a gerincsérv már nem hozzá tartozik hanem idegsebészhez, a durazsákig az ortopedusra onnan az idegsebészre tartoznak a dolgok. csak tudod azt nehezményezem, hogy ha olyasmit látott a  felvételeimen ami indokoltas volna hogy megnézzen egy gerincsebész akkor miért nem javasolta. Ezért nem megyek vissza hozzá, Veres is egy nagyon jó szakemebr, az egyik legjobb, vele már találkoztam , a férjemmel voltam nála, negyon megnyerő volt. De hétfőn megpróbálom ezt a Volkov dokit, bár kicsit tartok tőle. Egy napon kellene mennem hozzá is meg MecKenzire nem is tudom hogy lehet e meg hogy hangoljam össze. De már nem érdekel csak annyira legyek jól, hogy tudjam a kutyáimat sétáltatni. Ja 21-én megyek a Veres dr-hoz a Hélia szállóban van a magánrendelése és 3 hétre a bejelentkezésemre kaptam csak időpontot, 18 e. ft. a vizsgálat, ezt az asszisztensnője közölte velem. Tavaly 16 e. volt.
Előzmény: gerzson_156 (1889)
Gi-gi28 Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1890

Szia Gerzson!

 

Lenne pár kérdésem az általad említett gerincközponttal kapcsolatban!

Hogy működik ez az egész? Amikor odamegy az ember először, akkor részt kell venni egy kivizsgáláson? Megnézik a korábbi leleteket? Az edző az gyógytornász?

Olyasmi gépek vannak, mint egy edzőteremben?Csak gépeken folyik a torna, vagy van hagyományos gyógytorna is?

Bocs, hogy ennyit kérdezek, de nagyon érdekel ez az egész!

Köszi,

 

Gi-gi

gerzson_156 Creative Commons License 2007.02.10 0 0 1889
Ez a Volkov régi motoros, csontkovács, nem voltam nála, de a nevét hallottam sokszor.
Amit leírsz, az elég klasszikusan a sérv tünete és az sajnos így indul egy pillanat alatt...
Szerintem menj vissza Jakabhoz, vagy még inkább Klemencsicshez.
Előzmény: Törölt nick (1888)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1888

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, ki hallott már dr. Volkovról? tavaly voltam Jakab dr.-nál, megnézte az MT- rtg.-t és tartűásjavitó gerinctornát irt elő. Jártam szinte mostanáig, sőt jógára is, de valami történhetett a jógán, mert  már harmadik hete nem tudok állni és menni, rettenetes fájdalom indul ki a derekamból a bal combomba. dr. vereshez febr.21-re van időpontom, az még messze van, most próbálom a MecKenzit, de nem igen birom, erről az orosz dokiról hallottam, hogy tud valamit muszáj kipróbálnom, mert már nem birom a fájdalmat. Régebben nehezen tudtam lehajolni, most viszont csak akkor nincs fájdalmam ha előregömbölyödök, egy-egy kutysétáltatás közben vagy 15 x hajolok előre, nem tudom mit gondolnak rólam.Nekem az a véleményem, hogy az MR- alapján  Jakab dr-nak el kellett volna küldenie  idegsebészhez, igaz hogy nem azt a gyógytornászt v választottam akit ő ajánlott, lehet hogy jobban jártam volna, most fizetek egy bő fél óráért 4000 ft.-ot Mütétre  gondolni sem szeretnék. Eddig a férjem küzködött ezzel a nyavajás porckorongjaival, most ő rendben van aránylag, őt egy gyógytornász hozta rendben de hetente járt több hónapon keresztül Most épp a kezei erőtlenek, jól nézünk ki egyikünk nem tud menni a másikunk nem tud fogni és ehhez van két kutya és O segitség. Nem vagyunk igaz már fiatalok, de azért nem szeretünk szenvedni.

banderas97 Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1887

Én csak egy orvosnál voltam, de benne teljesen megbíztam. A felvételek alapján elmagyarázta miért szükséges a műtét és én elfogadtam az érvelését. Persze jó az, ha több véleményt is meghallgat az ember, de végül csak neki kell dönteni. Egyébként azt szokták mondani, hogy ha valakinek van egy karórája, akkor tudja mennyi az idő. De ha már kettő vagy három van, akkor már  nem tudja melyik a pontos.

Véleményem szerint aki vidéken lakik, nem kell mindenképpen pesti kórházba törekednie. Én Szolnokon voltam és meg voltam elégedve az orvos szakértelmével. Meg egy ilyen helyen nem mennek futószalagon a műtétek, mivel kevesebbet csinálnak, mint a nagy fővárosi intézményekben. Emiatt egy-egy emberre talán jobban oda tudnak figyelni.

Üdv!

Előzmény: brummadra (1886)
brummadra Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1886
ő se jókedvében ment kés alá, hanem mert lebénult a lábfeje. Kopp-kopp az most javulóban. Állítólag a fájdalom még belefér. Most megy el biztos ami biztos másik dokihoz is.
Előzmény: gerzson_156 (1885)
gerzson_156 Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1885
Na ezért nem mentem a kés alá. Mert a dokik lazáztak, hogy utána mennyire jó lesz, akit meg műtöttek, az nem...
Ha műtét után 2 hónappal még mindig fáj, az elég rosszul hangzik... kontroll nincs?
Előzmény: brummadra (1882)
gerzson_156 Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1884
Nem titok. :))
A 24 alkalmas bérlet 65e körül van. Ez így elsőre mellbevágó, de heti 2x érdemes menni, tehát ez 3 hónap és lehet havonta 1/3-ot fizetni. Így egy alkalom 2700 Ft körül van, egy edzővel, aki végig figyel rád és milliós speciális gépekkel. Én 2500-ért jártam 40 perc gyógytornára, ahol a tornásznak szerdán már fingja nem volt, mi is a bajom, pedig hétfőn is voltam - ezer betege volt. A privát gyógytornászok meg sokkal többet is kérhetnek.
Szóval nekem ez a hely nagyon bejött. Garancia a módszerre, hogy az a Jakab dr. a szakmai főizé, aki a Honvédban operált volna, jó orvos.
Előzmény: Sfakutya (1883)
Sfakutya Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1883
Gerzson! Ha nem titok, akkor mennyibe kerül?
Előzmény: gerzson_156 (1880)
brummadra Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1882
egyébként miért nem azt mondja a gerincsebész, hogy én most megműtöm, mert muszáj, aztán a franc tudja. Műtét előtt 2 hét (hahaha) lábadozást mondott, utána teljesértékű Életet...).
Előzmény: brummadra (1881)
brummadra Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1881

és a fájdalomszint mikor csökken (tól-ig... most 2 hónapnál tartunk és qrvára fáj neki)

meddig lehet büntetlenül fájdalomcsillapítókon élni?

Előzmény: gerzson_156 (1880)
gerzson_156 Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1880
Én is sokáig így voltam, ettől fonnyadt el a hátizmom lent teljesen. Aztán ajánlották a David Gerinc Központot (www.dgk.hu), és nagyon bejött. Biztonságos gépeken, odafigyelő edzőkkel lehet nyomatni, kezdem visszakapni régi önmagam. Ez most nagyon reklámszagú lett, de nincs ott részesedésem. :)))
Persze ehhez el kell jutni egy fájdalommentes szintre.
Előzmény: brummadra (1878)
brummadra Creative Commons License 2007.02.08 0 0 1879

kitartás... már csak 40 év.

Én most K. O.

de azért másoknak felafejjel.

Előzmény: Erdan_X20XEV (1877)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!