De mit lehet tenni a PS ellen? Alig van ág a fáimon, de le kellett metszeni, mert nem várható termés olyan ágon, ahol az elhalás a keresztmetszet kétharmada.
Megmetszettem a *karcsú* őszibarackot, un. váltó metszéssel.
metszés előtt
metszés után
Közelebbről nézve az elágazásoknál.
A piros dróttal jelzettek megmaradnak termőknek a többi visszavágva két rügyre. Termőt csak ott hagytam, ahol az előzőévi kétrügyes metszés eredményeként már elágazás volt. /az egyik maradt, a másik visszavágva/ Ha minden jól megy, termés után a termővesszőket levágom és a kétrügyes egyike marad jövőre termőre, a másika visszavágva két rügyre, stb.
Nekem bevált fajta. Van nála jobb (teszkóéretten bármilyen más fajta ehetetlen), de ha hagyod beérni akkor a sárgahúsúakhoz hasonlóan kellemesen édes. Kissé aromaszegény, de rengeteget terem, ezért illik ritkítani hogy darabos maradjon. Nálam domboldalon még nem érte fagykár. Gombás betegségekre közepesen fogékony, ezért biotermesztésbe nem való.
Ezek természetesen csak az én tapasztalataim, más termőterületen valószínűleg mást tapasztaltak akik termesztették, főleg nagyüzemekben.
Az ellenállósággal kapcsolatban megjegyzem, hogy én még nem láttam levélfodrosodásnak ellenálló "nemes" őszibarackot.
Az izlés enyéni dolog,ha megengeded némi magánvéleményt én is fűzök hozzá.Nem szentírás,csak egyedi vélemény:
Ezek közül a Royal Glory a legédesebb.Szép,bordó fedőszínű,alig érezhetően molyhos.Mondjuk nem magvaváló,de ha nem befőttnek lesz,akkor enni nagyon jó.
Ízben a második a manon lenne,szintén szép gyümölcsű,viszonylag korai,de nálam a leggyengébb termőképességűnek tűnik,egyenlőre,de ez lehet termesztői hiba is /sose tartottam magam profinak/.A Mariska régi,bevált fajta,lehet,hogy nem látványos,de nagyon hálás fajta és finom./Ja ez mind a 3 fehér húsú/
Ford,Champion,Piroska nincs.
Fayette,Meystar van,de még nem termett.
A Suncrest egy stabil,nagyon jó sárga húsú fajta én nem hagytam volna ki.
A nektarinok viszont alapból egy savasabb ízvilágot képviselnek.Ezzel együtt rendesen beérve/sőt túlérve/ nagyon finomak-nem Tescos állapotban megvéve/éve.
Ezeken kívül is sok fajtám van még,de vagy nem termettek még vagy eleve nem az édeskés fajtát képviselik.
Rutinos nem vagyok,csak szeretem csinálni,de annyi időt nem tudok ráfordítani,amennyit igazán igényelne ez a hobby.Így aztán becsúszik néha gixer...
A fával tényleg nem volt gond ,egyszerűen rossz helyre ültettem és mire rájöttem már hiába próbáltam máshova ültetni.Bosszantó hülyeség /nem csak a kidobott pénz miatt.../
Remélem sikerülnek a fáid és akkor kunyerálhatok :))))))))))))
...természetesen megfeleő csere-vagy egyéb ellenszolgáltatás fejében.Mondjuk csereanyagom van rendesen...
A fajon belül is vannak eltérések tafrinaérzékenységre.Egyébként volt olyan évem,amikor a nektarinok sokkal jobban bírták,mint a hagyományos őszik...mármint a tafrina-fertőzést.
Sztem a Flavortop,Harko,Andosa /Stark Red Gold/ is hálás fajták,a fagy-probléma függ a fekvéstől is,mondjuk gödörben gáz,de egy jó fagylefolyású domboldal ideális lehet.Persze azért nem jó magára hagyni se a fákat,azok is élőlények...
Az őszihez szeptember óta nem nyúltam, nem érintettem. Azt szerettem volna megtudni, hogy csökken-e PS fertőzés így. (eltűnnek-e azok a tünetek, amik fagyásnak hihetők...)
Semmi pozitív változást nem tapasztaltam, a termőágak szórványosan vagy tele vannak a
jellegzetes kagylós, karéjos elhalásokkal...virágelhalással. Nem tudom mi lett volna, ha
Köszi, jövőre kiprobálom. Unokatestvérem a szölőre mondta ugyanezt. Büntessem meg a tőkét és tényleg igaza volt. Azóta szépen terem. Most is már hagytam a fán egy pár 3/4. es vesszőt. Normális vastagok is vannak. A vékonyat úgy értettem, hogy a termő vesszők hosszúak / 70-80/ cm és ezek végein vannak szép termőrügyek, nem a vastag ágból növekszenek, hanem a sudarak végein. Ez egyébbként természetes.
Hát hagyd meg teljes hosszban ezeket a vékony vesszőket, ha csak a vesszők legvégén van rügy. Majd a súly lehúzza őket, akkor a tövükből nő a jövő évi termővessző.
De eleve is olyat hagyj meg, ami 45°-nál nem meredekebb.
Ki tudod ezt tapasztalni, hogy milyen fajta vessző milyen állásnál hogy alakul.
Már vagy negyedik éve kinlódok egy állitólagos Dixireddel. Még nem tudtam megkostolni. A fa szép, de vékony vesszők végein hozza a termőrügyeket. Ez az amit írtam, hogy a váltómetszést kellene tudnom. Egyébbként a koraiak kivételével a többi fa is ezt igényelné.
Nem győztem már, szüleim egyre kevesebbet bírnak, egyre több marad rám. (Most is késésben vagyok, a barackos nélkül is.) Van még a 2 ház melletti kert, plusz egy 300 és egy 700 n.öles telek.
Barackból hiány lesz idén, még a befőtt-igényünket sem tudjuk megtermelni, még akkor sem, ha véletlenül egy szemet sem lopnak el a feketék. A talajvíz és a kéregmoly lerendezte a fákat a többi helyen, de ameddig megvolt a barackos, nem sokat törődtem vele.
Már dolgozom a pótláson, tavaly szilvára szemeztem vagy 8-at, azok bírják a talajvizet, plusz magokat vetettem a talajvíztől nem fenyegetett részen.