Faiskolában azért rakják a szemeket az alany északi (Észak-nyugati) oldalára (ha lehet), mert ott árnyékban van, így nem szárítja a nap. Ez főleg akkor volt még érdekes, amikor raffiával kötöztek.
Hazánkban az uralkodó széljárás is a legtöbb helyen ilyen irányú. Ez ezért jó, mert a fakadó hajtást a szél az alanyra nyomja és nem attól elfelé. Így kisebb a letörésből eredő pusztulás és egyenesebb is az új törzs.
Ültetésnél is érdemes ezt az irányt megtartani, de ha az adott helyen az uralkodó száljárás más, akkor azért lehet fordítani a csemetén! Az idősebb fákon a környéken, főleg, ha van amit nem nagyon metszenek, jól megfigyelhető a koronákon a szélnyomás okozta deformálódás. Érdemes ehhez is igazodni!
Én még az alany gyökerét is figyelni szoktam, hogy legalább egy erősebb legyen a szél felöli oldalon.
Nagyon köszönöm a tanácsokat! Így már könnyebb lélekkel tudok dönteni.
A szél járását, az oltást figyelembe véve kelet nyugat irányba lesz a legcélszerűbb ezt a kajszit kissé megdöntve elültetni, hogy egyúttal valamelyest egyenesbe hozzam.
Én meg pont fordítva.Az összes metszési felület délre néz.Ha fordítva lenne a szélnyomás miatt könnyebben letörhetne az oltásnál.Meg ugye úgy görbül,ha északra nézne megint csak a görbülést segíteném.Persze csak sztem...
Én minden fámat úgy ültetem hogy az oltás helyén levé vágás északra nézzen. Egyszer azt hallotam hogy az oltásokat minig igy végzik hogy a metszés észak fele áljon. És a fa úgy terem a legtöbbet ahogy eredeti irányba van elültetve. Hogy ez igaz e azt majd profik vagy megerősítik vagy megcáfolják.
Egyébként szerintem inkább nyáron a termés leszedése után metszed a fát. Ha ilyenkor mégis késztetés érzel a metszésre azonnal kend be a sebet fagélel.
Megérkezett a Bergeron kajszi a starkl kertészettől.
Erőteljes husáng, visszametszve három szintén visszametszett féloldalas oldalhajtással. Azon tűnődöm milyen tájolással ültessem majd el a fát. Merre nézzen a három megkurtított ágacska? Keletre, délre vagy nyugatra?
A szentírás szerint pirosbimbós állapotban kell a kajszit metszeni.
Most tartok ott, de a számat eltátottam a bimbók láttán. Ugyanis ez az első év, amikor virágokat hoz.
Igazából tanácstalan is vagyok. Most akartam a seprős ágak végét visszametszeni, erre telis-tele vannak virágokkal. Azt hiszem egyenlőre meghagyom a méheknek, mert ez az első virágzó fa a környéken.
Úgy néz ki a Tőled hozott szemzőágak nagy részéből lesz fa :).Gyakorlatilag a te hegyedről az összesből van élő szemzés.Sajnos a Fityeháziak nem sikerültek,gyanítom a késeiségük lehetett a gond,még nem voltak elég érettek a szemek...de nem vagyok elégedetlen,hiszen a hegyi barackjaid jelentős számban növelték a fajtaválasztékomat.Köszönet érte.
Természetesen a többieknek is megköszönöm,akik hozzájárultak a fajtaválaszték növeléséhez .
Akinél még nem tartanak itt, az gyorsan végezzen el minden, még ez előtt a fenológiai fázis előtt elvégzendő műveletet, mert napok alatt mindenhol ez a helyzet lesz jellemző a most beköszöntött melegedéssel!
De mit lehet tenni a PS ellen? Alig van ág a fáimon, de le kellett metszeni, mert nem várható termés olyan ágon, ahol az elhalás a keresztmetszet kétharmada.
Megmetszettem a *karcsú* őszibarackot, un. váltó metszéssel.
metszés előtt
metszés után
Közelebbről nézve az elágazásoknál.
A piros dróttal jelzettek megmaradnak termőknek a többi visszavágva két rügyre. Termőt csak ott hagytam, ahol az előzőévi kétrügyes metszés eredményeként már elágazás volt. /az egyik maradt, a másik visszavágva/ Ha minden jól megy, termés után a termővesszőket levágom és a kétrügyes egyike marad jövőre termőre, a másika visszavágva két rügyre, stb.
Nekem bevált fajta. Van nála jobb (teszkóéretten bármilyen más fajta ehetetlen), de ha hagyod beérni akkor a sárgahúsúakhoz hasonlóan kellemesen édes. Kissé aromaszegény, de rengeteget terem, ezért illik ritkítani hogy darabos maradjon. Nálam domboldalon még nem érte fagykár. Gombás betegségekre közepesen fogékony, ezért biotermesztésbe nem való.
Ezek természetesen csak az én tapasztalataim, más termőterületen valószínűleg mást tapasztaltak akik termesztették, főleg nagyüzemekben.
Az ellenállósággal kapcsolatban megjegyzem, hogy én még nem láttam levélfodrosodásnak ellenálló "nemes" őszibarackot.