Az idén már késő, de július magasságában kiválóan lehet a gyógylikőrbe friss diót (zölddió) is rakni, ami jó szinező anyag is, így nem kell hozzá karamell.
ime egy egyszerűbb recept
10 zölddió (a héját éles késsel meg kell vagdosni, de ne essen szét)
1/2 kg (lehetőleg akác) méz
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál ánizs
1 teáskanás szegfűszeg
1 teáskanál zsályalevél
1 teáskanál borókabogyó
1 teáskanál koriander
1L vodka
Ezt egy 2L-es jól záró befőttesüvegbe kell tölteni, naponta-kétnaponta rázogatni, kb 2 hónap múlva (amikor már jó sötét) le lehet szűrni.
Köszi a receptet. A gyömbéren kívül minden van itthon. A jövő héten azt is beszerzem és megcsinálom. Érdekes recept, kívácsi vagyok milyen lesz. üdv jucó
Gyógynövényes likőrt szeretnék én is készíteni. Tudsz ilyet ? Ezt a zárdakeserűst hogy csinálod ? Régóta körözöm az unicum receptjét is, tudom, hogy közkézen forog, de még nem sikerült megszereznem. Aki ismeri, írja már le, vagy küldje el e-mailben. üdv jucó
Ez most nem nyelvtan-óra :-) a mostmán is megfelel :-)
Szóval, azthiszem a hétvgén új likőrkísérletet kezdek...
kaptam egy recipét, amit ki szándékozok próbálni:
"sportszelet" likőr
4 dL vodka (ízesítetlen)
1 dL portoriko rum
10 dkg kávékrémpor
25 dkg cukor
5 dkg kakaópor (minél sötétebb)
5 dkg keményítő
a kakaót a cukorral, kávékrémporral, keményítővel 2 dl vízzel fel kell főzni jó alaposan. Miután egyenletes massza lett, óvatosan kevergetve le kell hűteni. Hozzá kell keverni a szeszeket, és kiegészíteni 1 L-re vízzel.
Kb 1 hónapig időnként ferázni, azután fogyasztható.
mostmár tudom, hogy jó hozzá, csak amikor azt írta a recept, hogy alkohol kell, akkor nem mertem vodkát, stb-t kipróbálni, csak nyitottam egy nagyot a pénztárcámon...
*** drága! (már bocs...) 1 dl 700 Ft körül van. majdnem fenékre csüccsentem... És az ijesztett meg, hogy megkérdezte a nő, hogy mire kell, és reflexesen rávágtam: tisztításra. És csak ez után hozta ki.
Gyógyszertárban még sosem vettem szeszt, a likőrjeimhez mindig a boltban kapható finomszeszet használtam, amíg lehetett kapni... mostanság (mint korábban többször is írtam) kommersz vodkákat használok, mert azok legtöbbje (amelyikben nincsenek aromák) nem más mint higított finomszesz.
a metilalkohol (metanol, faszesz) mérgező, ilyet biztosan nem kapsz gyógyszertárban mert tev. engedélyes, és a Magyar Gyógyszerkönyv sem tartalmazza (nincs egészségügyi felhasználása), tehát gyógyszertárban sincs.
Amit kapsz, az az etilalkohol (etanol, borszesz, spiritusz, szesz, Alcohol Aethyllicus, Spritus Vini, espirit de vin), de 100-200 mL -nél többet egyszerre nem adnak ki.
(BTW mennyibe kerül most a gyógyszertárban a 70-es alkohol ?)
és nem kaphatok "mérgező" alkoholt a gyógyszertárban? Nem árulnak? Sose tudom, hogy metil v. etil... Csináltam mézes narancslikőrt és utánna gondolkodtam, hogy mi van, ha "vakítóan" finom lesz?!
Tavaly karácsony környékén valami hobbista magazinban (Praktika?) voltak gyógynövényes likőrök, a Konyha-trükkök topikban a sütiket emlegettük, onnan elő lehet bányászni legalább az újság nevét... ribizli
A gyógyszertári alkohol teljesen jó likőrökhöz is. 75%-osat érdemes venni, és duplájára hígítva szinte ugyanannyi lesz az alkoholfoka, mint a vodkának, tehát lehet helyettesíteni. Én ezt szoktam volt használni, igen jó narancslikőrt sikerült többször elkövetnem. Most mézesen gondolkodom, csak nagyon ritkán kívánok meg némi alkoholt... ribizli
Sajna egyre ritkább a tisztaszesz, ezért én pl vodkát használok, méghozzá kommerszet, aminek az összetétele (a címkén rajt kell lennie) visz és szesz max cukor lehet benne, de semmi más! Ez megfelelő (és viszonylag olcsó) alapanyag.
Gyógynövényes likőrre tudtok esetleg receptet javasolni ?
Próbáltam az u.n. "zárdakeserű" aromát (+cukor, citromsav, víz, alkohol), nagyon kellemes, Jagermeister ízű ital lett, ezt szeretném továbbfejleszteni.
Azthiszem, hogy most hétvégén valami whisky krémlikőr lesz a soros, az alábbi recipéből:
25 dkg cukor
10 dkg kávékrémpor
5 dkg jó keserű kakaópor
4 dkg búzakeményítő
4 dl víz
5 dl whisky
a cukorból hevítéssel sötét karamellt készítek, azt feloldom a vízben. összeforralom a kávékémporral és a keményítővel, ennek egy nyúlós masszát kell alkotnia. kihűlésig kevergetem aztán elvegyítem a whiskyvel és félreteszem néha rázogatom. aztán jól megiszom!
Végiggondolva az előzőeket, szöget ütött a fejembe, hogy honnan lett volna citrom az 50-es években? Lehet, hogy később volt ez, és esetleg háború előtt is csinálták, amiről én már csak elbeszélésekből tudok.
Volt még egy ősi recept tojáslikőrre, csak az nem volt nekem leírva, úgyhogy meg kell kérdeznem a nálam is idősebb korosztályt. Talán hét végén adódik rá alkalom.
Minden esetre az biztos, hogy úgy kezdődött a folyamat, hogy tisztára mosott egész tojásokat nagy befőttes üvegbe raktak, majd addig facsarták rá a citromlét, amíg ellepte.
A következő lépés már csak akkor történt, amíkorra a citromlé leoldotta a tojások mészhéját.
Anno gyermekkorunkban (50-es évek) ezt a likőrt gyerekeknek is adták vitaminpótlásra, csonterősítőnek.
A tej nem romlasztja meg idővel? meddig szavatos a termék? Esetleg a szesz tartósít?
Részemről nem vagyok tudós, de van egy kiváló tojglilikőr recipém:
4 tojás sárgája
40 dkg cukor
4 dl víz
2 rúd vanília (2cm-es darabokra felaprítva
4 dkg búzakeményítő
1 citrom frissen reszelt héja (csak a fényes sárga rész jó!!!)
fél liter 40%-os ÍZESÍTETLEN vodka (nem kell minőség, aromáktól mentes legyen)
a 40 dkg cukrot a vízzel, vaníliarúddal fél órát főzzük. az elpárolgott vizet pótoljuk...
ezek után a tojás sárgákat a keményítővel simára keverjük, majd a fortyogó sziruphoz folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. továbbra is folyamatos keverés mellett újra felforraljuk, majd kb 2-3 perc múlva (mikor már nem sűrüsödik tovább) levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromhéj reszeléket, és kihűlésig kevergetjük, hogy ne bőrösödjön. mikor kézmeleg, egy literes üvegbe szűrünk belőle 1/2 litert, majd hozzáöntjük az üveg tartalmához a vodkát. üveget lezárni, jól összerázni, félretenni, és minden esete rázogatni egy percet két héten keresztül. kb két hét alatt összeérik, jobb mint a bolti, bár nem kifejezetten citromsárga..... :-)
Egy éve kaptam anyukámtól egy nagyon szép, díszdobozos, nagyon gagyi viszkit. Kezembe került, ezzel tenné kéne valamit. Készítettem belőle viszki alapú, mézes tejszín krémlikőrt.
Jogviták elkerülése érdekében leszögezem, hogy semmi köze a a béllekvár, Karolin, pékmezeje és egyéb hajonló megjelenésű termékekhez. :))
egy zacskó mogyorós Aranka krémpor
egy zacskó csokis Aranka
2 zacskó van. cukor
6 dl tej
egy zacskó (3 dl) tejszín
egy maci (25 dkg) méz
egy üveg (7 dl) whisky
A hozzávalókat a fenti sorrendben összekevertem és üvegekbe töltöttem. Jégkockával vagy kávéval egyaránt finom.