Keresés

Részletes keresés

pjotrkolja Creative Commons License 2007.10.05 0 0 1653
T kentaur!

Köszönöm.
És ez így igaz ... szokták kérni ... mi is kérjük ... bár van amihez nem tudják előteremteni.
Komoly, igen komoly, és nagy hagyományú gyártók szerelik a kazánjaikat olyan rendszerekkel amihez nincs magyar nyelvű ÉM engedély. Vagy ha az adott, külföldön bevizsgált, CE-s cuccról is van szó nincs rajta semmi, ami alapján eldönthető lenne hogy az a műanyag cső ott előttem szennyvíz elvezető vagy égéstermék elvezető cső.
Ennyire azért lehetnének igényesek a meg nem nevezett gyártók.
Persze ez még soha nem volt oka annak, hogy ne lehetett volna egy adott rendszert megfelelőnek tekinteni. (helyszínen megtartott csomagolóanyag vagy mellékelt papírok alapán) MSZ EN 1443-nak megfelelő szettel ritkán találkozom. Sajnos, pedig nem lenne rossz, még a serpenyőm gyártóját is könnyebb azonosítani mint néhány égéstermék elvezető szett gyártóját.

kolja
Előzmény: kentaura (1651)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.05 0 0 1652

Nem erről beszéltek?

 

http://www.astato.hu/termekeink.htm

 

Ennek felszerelésén én is gondolkodom...

Előzmény: pjotrkolja (1641)
kentaura Creative Commons License 2007.10.05 0 0 1651
De egyes helyeken szokták kérni a kémény és tartozékainak ÉAB számát is!
Előzmény: Törölt nick (1649)
kentaura Creative Commons License 2007.10.05 0 0 1650
Ez hajnalok hajnalán kávé előtti állapotban elnézhető ;-D
Előzmény: pjotrkolja (1646)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.10.05 0 0 1646
Off
egyebek mellett ...hogy a lengyelül nem tudok). ..., ja, de még magyarul sem.
On
Előzmény: pjotrkolja (1641)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.10.05 0 0 1645
Elvileg a CE birtokában európában (megkötésekkel mint adott nyelvű tájékoztató, megfelleőségi vagy szállítói nyilatkozat ... stb) forgalmazhatja, csakhogy vannak nem harmonizált hanem saját szabályozások amik meg mást mondanak, az EU-s szabályozások inkább ajánlások amiket harmonízálva beéíthetünk a sajátjainkba.
Bár ebben az esetben a régieket hatájon kívül kéne helyezni.
Én azt látom biztosnak ha az EMI ad ki róla engedélyt, mégha az csak fordítása is a CE tanúsításának.

kolja
Előzmény: kentaura (1644)
kentaura Creative Commons License 2007.10.05 0 0 1644

szerencsés vagy! engem 1-kor dobott ki az ágy, mert dógozni kő!

Egyébként hogy meri magát a lentebb írt cég reklámozni ÉMI nélkül? Csodálom, hogy nem fél egy pertől, ha mondjuk valaki megveszi, felszereli az öt nyelven beszélő kütyüt és utána visszabontatják vele, neadj isten még elzárják a gázt is miatta......... 

Előzmény: pjotrkolja (1643)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.10.05 0 0 1643
Hali !

Felkeltem, kidobott az ágy!
De még lehet hogy visszabújok 6 körül a feleségem mellé, no meg meghallgatom a rádóban a híreket. :)

kolja
Előzmény: kentaura (1642)
kentaura Creative Commons License 2007.10.05 0 0 1642
Jó reggelt! Vagy még le sem feküdtél?
Előzmény: pjotrkolja (1641)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.10.05 0 0 1641
T b.80!

Utánaolvastam ennek a Polmarnak és pár meglepő dolgot láttam a honlapjukon

1. Korlátozza a külső hatások (időjárás viszontagságai) befolyását a kéményhuzatra (stabilizálja kéményhuzat áramlást függetlenül a szél sebességétől és szögétől az atmoszférikus nyomás nagyságától.
2. Káros anyagok légkörbe jutásának megakadályozás 70 %-ig ( a tüzelőanyag típusától és az atmoszférikus feltételektől függően.);
3. A kémény élettartamának meghosszabítása;
4. Univerzális felhasználás (régi és új rendszereknél egyaránt);
5. Lehetővé teszi a gázátmenet paramétereinek folyamatos szabályozását a füstvezetékben;
6. Meggátolja a füst visszafúvását még -75-foktól +75 –fokig terjedő széllökési szögnél is;
7. Egyszerű szerelés és szabályozás;
8. Nincs elhasználódható elem, ami veszélyeztethetné a rendszert;
9. Növeli a fűtőberendezések biztonságát (a gázégők robbanó gyújtásának, vagy a nagyon veszélyes őrláng elalvás problémájának megszüntetésével);
10. Korlátozza a kéményrendszerek erózióját a víz kondenzáció jelentős csökkenésével,
11. Más fűtőanyagra való áttérés esetén elegendő az újra állítás, szabályzás, nincs szükség a rendszer cseréjére;
12. Széles felhasználási terület 15KW-tól 2MW-ig
13. Pozitív eredmények energia megtakarítás, fűtés és szellőztetés területéről.


A fenti sokmindent ez a szerkezet úgy éri el hogy semmi elektonikus kütyü nincs benne ... :)
Hát nem tudom de, de pl. hogy éri el hogy stabilizála a kéményhuzatot függetlenül a ... az atmoszférikus nyomás nagyságától ... Megakadályozza a káros anyagok légörbejutását ... energiamegtakarítás (fűtőanyag tekintetében akár 30-50%)
:)
Kicsit szkeptikus vagyok a cuccal szembem ... mindenhol azt írják hogy ez az amúgy guszta kis acéldarab úgy magában SZABÁLYOZZA mindezt, mindenféle elektronika, szonda vagy érzékelő nélkül.
Csak mellesleg, ha már az EMI szóba került a tégla kapcsán, szóval telefonos megkeresésünkre egy másik "huzatfokozó, huzatjavító" kitorkollásmódosító kapcsán, az EMI elárulta hogy jelenleg csak egy ilyen, a fentihez hasonló hasonló tulajdonsággal rendelkező cucc kapott engedélyt tőlük ez pedig nem a már jelzett Polmar rendszer. Megjegyzem az a gyártó csak azt mondta, hogy terméke kivédi a bukószelet, és a huzathatást növeli hosszú-hosszú feltételek mellett (de nem szabályozza). Ez még úgy ahogy hihető mondjuk a széltorló hatás tekintatében legalább is.
Ezt a Polmar tekintetében is elképzelhetőnek tartom, de a többit .... :)
(X% megtakarítást teszek én a gázemelésre)

Hogy nem rontja a kéményed huzatát az majdnem tuti, nem is olyan randa, bár ha a kéményseprő valamilyen engedélyt kér tőled a Polmarra akkor lehet hogy megfog, a honlapjukon csak lengyel nyelvű engedéy van, az is inkább csak szállítói megfelelőségi nyilatkozat (magam mondom magamról dolog) A CE számát sem találtam sehol (bár ez valszeg annak tudható be hogy a lengyelül nem tudok).
Rakd fel ... hogy kuriózum lesz az tuti.

kolja






Előzmény: b.80 (1640)
b.80 Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1640
Köszönöm a válaszokat.

A táblázatot még nem találtam meg, de 1 méternyit biztos emelünk a magasságán.

A kéményseprők engedélyezték, jónak találták, mert befizettük az engedélyezési díjakat stb., de a lényeg hogy nem találkoztam kéményseprővel, nem jöttek ki!!!!!
A kéménnyel minden rendben van, 2 db tisztítónyílása van, új téglából van rakva, belül rendesen le van vakolva, kívül gyönyörűen ki van fugázva, és a kéményseprők ezt a hivatalból valószínűleg látták is, mert ismét elmondom nem jöttek ki megnézni, átvenni!

A szomszédba gázkazán van, oda kimentek 2napon keresztül laptoppal modellezték kötözködtek , majd végül jóváhagyták, de kérdem én azért mert az gázkémény?????

Na ezt magyarázza meg nekem valaki!

A Polmar egy Lengyel technika. Képet láttam róla, gondolom rozsdamentes acél, és a turbós gázkémény alakjához hasonlított. Állítólag lehőszígeteli a kéményt, és a nem kívánt szélhuzatot nem engedi a kéménybe, ill. csökketi.? Létezhet ilyen kedves szakértő urak????? Én laikus vagyok nem nagyon értek hozzá.

Ha érdemesnek tartjátok várom a hozzászólásokat, válaszokat. Köszönöm.
kentaura Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1639

Én csak a hatályos törvényeket és szabályokat írtam le. Kb. egy éve kaptam egy szép levelet a Kéményseprő Ipari Szövetségtől (gondolom minden építész kollegának elküldték) amiben szívélyesen felhívták a figyelmemet a lentebb leírt dolgokra és kértek hozzá egy nyilatkozatot az ÉMI-től is.

Előzmény: Törölt nick (1637)
kentaura Creative Commons License 2007.10.04 0 0 1636

Az új kémény építése építési engedélyköteles. A kéményt az érvényben lévő előírások szerint méretezni kell. Csak olyan téglával és habarccsal építhetsz béleletlen kéményt, amely rendelkezik ÉMI minősítéssel kémény építésre. (tudtommal ilyen ma nincs magyarországon, tehát csak bélelt kéményt építhetsz)

Ha engedély nélkül építessz kéményt és rájön az önkormányzat, felszólít fennmaradási engedély beadására+méterenként 45 000Ft a bírság az engedély nélkül épített kéményre, amit csak akkor kerülhetsz el, ha lebontod az engedély nélkül épített kéményedet.

 

Nagyjából ennyi a hatályos jogszabályok és szabványok alapján amit érdemes figyelembevenni

Előzmény: b.80 (1632)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.10.03 0 0 1634
T osiolek!

A legjobb megoldás, ha a helyi szolgáltatóval egyeztetsz és hivatalos szakvéleményt kérsz. Az ország eltérő részein más-más a kéményseprők hozzáállása a falazott kürtőkhöz.
A megfelelőség eldöntéséhez kell még pár dolog, pl: milyen típusú mekkora teljesítményű berendezést szeretnél feltenni, milyen helységbe, milyen szellőzési lehetőséggel, mekkora a kürtő belmérete, magassága, hatásos magassága (bekötéstől kitorkollásig), kivan e kenve a kürtő belseje javított habarccsal ... ilyesmik.
Ökölszabály, hogy vegyes tüzelés esetén a füstcsőátmérőnél a kürtő átmérője nem lehet kisebb. Ezek alapján, egy helyszíni bejárással eldönthető hogy a kürtő alkalmas e arra amire szánod.
A fali kazán légellátását, amennyiben lehetséges (homlokzati fallal határolt helység) fali légbeeresztő(k) beépítésével biztonságosabbnak vélem, bár ha a padlás légellátása megfelelő ... :)
Keresd meg a helyi szolgáltatót, úgyis ő mondja rá az áment.

kolja
Előzmény: osiolek (1633)
osiolek Creative Commons License 2007.10.02 0 0 1633

Kedves Pjotrkolja!

Véletlenül találtam erre a fórumra. Tanácsodat szeretném kérni a következőkkel kapcsolatban. Van egy kb. 10 éves ház, ikerkéménnyel. Az egyik járat bélelt, abba van bekötve a nem turbós cirkó. A másik járat inaktív, oldalán a cirkó felé van egy rács, ott kapja a friss levegőt (igen, megfordul a levegő útja, és lefelé áramlik a kéményben, amikor megy a cirkó). Ebbe a szellőző járatba szeretnék egy kis fatüzelésű kályhát bekötni, úgy, hogy a rácsnál lezárom, és a másik oldalon olyan magasan mint a rács, vágok egy nyílást, oda kötöm be a kályhát. A mennyezeten készítek egy nyílást egy ráccsal, ott kapná a cirkó a friss levegőt. Kérdezném, hogy szerinted ez járható út-e, és a kéményseprőknél kell-e jelenteni az átalakítást. Az évenkénti ellenőrzést végző azt mondta, hogy beköthető kályha abba a járatba. Válaszod előre is köszönöm.

Előzmény: pjotrkolja (1618)
b.80 Creative Commons License 2007.09.30 0 0 1632
hello mindenkinek.
ha valaki tud kérem segítsen nekem.

vegyes tüzeléshez új kéményt építettünk kisméretű téglából 23*23 cm belső átmérő,
magassága a bekötéstől számítva 4,5m, a tetőgerincnél kb. 30 cm-rel magasabb.

2 kérdésem lenne:

1. elegendő e a kémény magassága egy kb. 30kw teljesítményű fa és szén tüzelésű kazánhoz.

2. olvastam a neten egy hírdetést a polmar kéményhuzat javító technológiáról, ez valóban olyan jó, mint írják?

kérek mindenkit akinek van valamilyen hozzászólása kérem tegye meg bátran, előre is köszönöm.
pjotrkolja Creative Commons License 2007.09.28 0 0 1631
T FMC!

Sajna ezt nem tudom ... mármint hogy nálatok mi lesz .
Nálunk valszeg a kirendeltségvezető azt mondaná ez ám a törvénykövető magatartás, köszi a bejeletést, mostantól évente egyszer ellenőrizzük az égéstermék elvezető rendszert, köszönjük.
Nomost a dőlttel szedett rész az mindenhol tuti az országban, a többit meg csak remélem. :)
Visszamenőleg a te szóbeli bejelentéseden kívül noncs semmi alapjuk arra, hogy bárhol is bemószeroljanak.
A kéményseprők hatósági jogkörrel nem rendelkező "szakszolgáltatók" (lehet nevetni) akik (elvileg) jelentési kötelezettséggel taroznak az egyéb hatóságoknak.
Csak örülni fognak.
Remélem .... :)

kolja

Előzmény: Törölt nick (1630)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.28 0 0 1630

Köszi a választ.

Vegyesövezetben lakom, a gázt én köttettem be komplett kiviteleéssel, melyben benne volt a szerelt kémény is, erről minden papír megvan, kivéve a kéményes szakvélemény. Gázórát simán feltették, jegyzőkönyv meg minden megvan róla. Ezek szerint az "Esetleg annak idelyén szakvélemény nélkül kaptál gázórát, nyilvántartási probléma okán nem kerültél a kataszterbe." típusú probléma lehet.  

 

Amiket itt írtak néhányan, kicsit beparáztam attól, hogy most ka kihívom a kéményeseket, akkor majd mi lesz? Fel leszek jelentve, kikapcsoltatja a kazánt, vagy....?

 

T. pjotrkolja!

Van-e infód arról, mi az eljárás ilyenkor?

Mondjuk jövőhéten kihívom a kéményest, mondván innentől szeretném ezt tisztázni, de vajon mit fognak erre lépni?

Előzmény: pjotrkolja (1626)
Axióma Creative Commons License 2007.09.28 0 0 1628
Nekunk dec. vegen lesz 2 eves a lakhatasink, lakoepulet az osszes lehetseges engedellyel, megse jottek azota se. Nem hianyoznak, mit tisztitananak egy belelt gazos kemenyen (azert meg mert a keritesen bedugja a markat minek fizetnek...). En itt a topicban olvastam eloszor, hogy ez kotelezo szolgaltatas, addig nem is tudtam (panelban mas az elet).
Előzmény: pjotrkolja (1626)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.09.28 0 0 1627
T Zöldövezeti!

Nem hiszem hogy figyelmetlenül olvastam volna, azon voltam megütközve amit írtál, idézek magamtó:

Új nyilatkozat pénzért ... ugye nem kivitelezőire gondolsz? Az már suttyóság lenne.

Ezek szerint te mégis erre gondoltál.

Milyen feljogosítás alapján várom el hogy ott legyen a kivitelező? Belső eljárás utasításunk alapján, valamint azért, hogy a szaki lássa, hogy milyen hibákat, esetleg eltéréseket tárok fel. Nálunk is benne van a szövegbe, hogy a kivitelezés alatt elkövetett de a vizsgálat alatt fel nem tárt hibákért Őt terheli a felelőség ... de
valljuk be megesik hogy csak a nyilatkozata van ott meg a csatolt megfelelőségi nyilatkozatok, szállítói megfelelőségik, vagy EM engedélyek). Ez azért fontos (főleg turbós kazánok,(ezeknél ott is szoktak lenni 99%-ban), hogy nehogy az legyen hogy a kéményseprő barmolt el valamit. Megjegyzem nálunk gázkészülék szerelő mester ellenőrzi az ilyen típusú égéstermék elvezetőket.
Ha legalább a nyilatkozat a helyszínen van kitöltve és a tervezett kialakítás vagy a jelenlegi kialakítás megfelelőségét igazoltnak látom, valamint a kivitelezése megfelelő akkor adok róla alkalmasságról szóló szakvéleményt.

Ettől a lefeded magad dologtól nem tudsz eltekinteni ... :)

A helyszínen én egy már tervszinten is elfogadható és biztonságos megoldást keresek, az ettől történő eltérés pedig nem pozitív irányú szokott lenni. Ezért kérem, hogy a meglévő de közel sem tuti biztonságos rendszerre is készítsenek méretezést ami figyelembe tudja venni a légellátást, különböző évszakokat, az összes kialakításra vonatkozó előírást szabványt. Vagyis meg lehet belőle állapítani hogy az elkészült cucc működik e télen-nyáron, torlószélnél-szélcsendben ... szénnel, fával, olajjal stb. Ezt a helyszínen mérni vizsgálni, tapasztalati úton megállapítani nem lehet 100%-osan.
Te erre azt mondod lefedem magam, én azt mondom meggyőződöm róla a számítások alapján, és a megvalósult kialakítás vizsgálata során, hogy az adott rendszer működőképes e.
De ha gondolod ... Egy DN160 kémény szigetelt samott jó e közel 30kW-os vegyes kazánhoz kb 6m hatásos magassággal, ha ugyanekkora de DN180 volt tervezve (előbbit a gyártó , egyéb megkötésekkel nem ajánlja ekkora készülékhez).
Kiadnád rá a szakvéleményt mi az a 2cm alapon. Én nem ... ja ha leméreteztem a megépültet és elmegy ... legyen.

A többi szolgáltatóról nem nyilatkozom, nem nagyon ismerem őket.

kolja

(Konkrétan azt meg nem tudom hogy az Eötvös-Ötvös utcaiak meg kik ... de Te nem szereted őket az tuti. :) )
Előzmény: Törölt nick (1624)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.09.28 0 0 1626
T FMC!

Nyaralóövezetben laksz ... slendrián a kéményseprőd, ... a társaságnak többe kerül a bizonyítható értesítgetés mint a vállalási díj, amit az önkormányzat nem enged rád hárítani. Ezek valamelyike vagy kombinációja ... :)
Esetleg annak idelyén szakvélemény nélkül kaptál gázórát, nyilvántartási probléma okán nem kerültél a kataszterbe. Most így hirtelen ennyi.
De mivel a kéményseprő nem ellensége saját magának (pénzének) valszeg a legelső.

:)

kolja
Előzmény: Törölt nick (1623)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.28 0 0 1623

Hű, akkor én újra feltenném a régi kérdésem: mi történik akkor, ha 8éve van gázórám és gázkazánom, de sosem fizettem kéményseprő díjat, és ide még soha senki nem jött ellenőrizni semmiféle kéményt? :-)

Bizonyíthatóan nem járt itt kéményes, de bizonyíthatóan nem én zártam ki őket, hanem valamiért nem jönnek és még csekket se küldenek. Erre varrjon gombot valaki.

Előzmény: pjotrkolja (1616)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.28 0 0 1622

Természetesen nem neked szántam személy szerint. Csak nagyon rossz tapasztalataim voltak a kéményesekkel. 

  

Vagyis nem kell neked mindenhez értened, csak fogadd meg annak a tanácsát előírását akinek ez a dolga.

 

Abban teljesen egyetértek -ezt én is írtam-, hogy amennyiben a felhasználó a tervektől tudatosan eltér, akkor az az ő sara, itt nincs mentség. Én inkább arról beszéltem, hogy a legtöbb haláleset olyasmi miatt van, amiről a usernek fogalma nincs -pl. utólag vesz egy konyhai elszívót, ami behúzza a gázkémény CO-t, és kész a baj-. Megoldásként most légbevezetőkkel sokkolják az építtetőket, ami persze részben megint csak egy lobby hülyeség, hiszen az ismét csak az adott rendszerre van méretezve. De azt már megint senki nem fogja ellenőrizni, ha pl. eladják a házat és az új háziasszonynak a legújabb szuperturbo elszívó kell. Aztán férjecske kicseréli, és a régi méretezésnek annyi is, az a pár légbeszívó nem lesz képes bevezetni annyi levegőt mint amennyit a turbo szagszívó kivisz, és akkor ugyanott vagyunk.

Summa, az ég világon semmit nem oldott meg a szakma, a későbbi átalakításoknál ugyanúgy lehetnek olyan változtatások, ami balesetet okozhat. Cserébe kb. 20eFt/db áron beszereltetik a légbevezetőket. (OFF..hogy mi kerül azon annyiba azt nem tudom. Sima szellőzőráccsal ugyanott vagyunk, kb. 1000Ft-ból..ON)

Ok. ez csak a régi nyílt teres gázkazánoknál érdekes már, fatüzelésnél meg mindegy, mert ha visszafüstöl, azt érezni.

Inkább csak az elv a lényeges, hogy semmit se old meg a légbevezető az eredeti problémából, ha közben továbbra is bárki vehet és beszerelhet nagyobb teljesítményű elszívót.

 

Nem kibabrálni akar veled (többségében) csak segíteni.

 

Normál esetben én is azt vártam, hogy majd tanácsol valamit. De a probléma megoldására tett javaslat helyett csak az ment, hogy hivatalból fel kell jelentenie, meg ilyen marhaságok. Pedig én nem csináltam semmit, a kémény úgy volt ahogy vettem a házat.

Azért mégiscsak furcsa, hogy ha veszek egy régebbi építésű házat, amiben van egy kémény ami 40éve hibátlanul működött, állaga, füsttömörsége, huzata szinte tökéletes, csak épp teljesen szabálytalan kürtőméretű, akkor a kéményseprő ahelyett, hogy tanácsot adna -béleljem, bontsam le, vegyk új házat, költözzek ki az országból stb. :-))-, fenyegetőzni kezd.

Aztán végül megoldódott, és a kéményt kibéleltettük. Át is vették, csak a kandalló ablaka kormol, mert béna a huzat. Mindegy, végülis működik.  

Előzmény: pjotrkolja (1613)
Csavarhúzós Creative Commons License 2007.09.27 0 0 1621
Köszi! Akkor amíg tehetem nem installálok levélszekrényt a kerítésre, hátha ez elég lesz az ajánlott levelek távoltartására :-)
Előzmény: pjotrkolja (1616)
Jesu Creative Commons License 2007.09.27 0 0 1620
T Kolja!

En pecsi vagyok, mint Csavarhuzos... Hat felenk nem lehet szeretni a kollegaid :(

De azt latom Te korrekt vagy, kar, hogy errefele nem azok.

Előzmény: pjotrkolja (1618)
kentaura Creative Commons License 2007.09.27 0 0 1619
www.kemenysepro.hu/muszakiszabalyzat/mellekletek/Segedlet_MSZ_EN.pdf
pjotrkolja Creative Commons License 2007.09.27 0 0 1618
T halaloszto!

Tehat ha most kapok gazmuves szakvelemenyt, akkor ket ev mulva tudom lobogtatni a 2006-os datumu kemenysepro jovahagyasos gaztervemet meg a gazmuves szakvelemenyt, es penzert fognak adni egy masikat a hasznalatbavetelihez.

Azért ezt kérdezd meg a Főgáztól is mert lehet hogy náluk más az eljárás.

kolja
Előzmény: halaloszto (1611)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.09.27 0 0 1617
T halaloszto!

Szakvéleményt gázhoz és lakhatáshoz csak a helyileg illetékes közszolgáltató adhat ki.
Vagyin sajna nem.

:)

kolja
Előzmény: halaloszto (1615)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.09.27 0 0 1616
T Csavarhúzós!

A vízmű ki tudja kötni a vizet, a gázmű a gázt, az áramszolgáltató az áramot, node a kéményseprő?

Ha két éven át bizonyíthatóan nem engedted be és vagy megakadályoztad a kötelező közszolgáltatás elvégzésében, jelentési kötelezettsége van az elsőfokú építésügyi hatóság (jegyző), elsőfokú tűzrendészeti hatóság (önkormányzatilag illetékes hivatásos tűzoltó parancsnok) és vagy a gázszolgáltató felé. Ezek (első kettő) utasíthatnak, birságolhatnak, (utolsó) gázórát szerelhet le. Ezek a retorziók.
A bizonyíthatóság: .... úgynevezett helyben szokásos hirdetés (plakát, helyi rádió, TV), ezt követően kettő a helyszínen hagyott értesítő,(dátummal aláírásal és a következő lejárás időpontjával), legvégül ajánlott levél. Ebben a sorrendben.
Vannak települések ahol az önkormányzat engedi az ajánlott levekek költségéneka felszámolását is. (Ahogy tudom... :))

kolja
Előzmény: Csavarhúzós (1610)
halaloszto Creative Commons License 2007.09.27 0 0 1615
Es 20-adik keruletet vallalsz?

vajk
Előzmény: pjotrkolja (1614)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!