Rendesen be voltam rezelve én is, hogy a 150 gyönyörű javarészt bimbós palántomnak annyi. Viszont itt nem volt fagy kint +1 C volt az üvegházban a leghidegebb eddig +4 C.
Tegnap este újra mondták, reggel kint +3 volt az üvegházban +6,5 C.
Vettem egy fullos digi időjárás mérőt, kinti benti hő és kinti benti párát is mér, sőt az elmúlt 24 órában, megjegyzi a min. és max. hőt és párát is a kintit. Így mindent látok reggel is ami az éjszaka történt.
Volt némi meglepetés az adatokban. Eddig a legmelegebb 35 C volt, a leghidegebb +4 C az üvegházban, de a páratartalom az megdöbbentett a max. eddig 98% volt. Hát az már esőerdő :)
A másik fura, a hétvégén az üvegházba vetett magok kezdenek kelni, de némelyik 1-2 cm-es szikleveses pari reggelre elfeküdt totál. Megijedtem, hogy palántadőlés, meghúzogattam stabil, mentem dolgozóba este hazajöttem és vígan áll mind. Fogalmam sincs mi volt.
A paradicsom levelei kanalasodnak, a sziklevél sárgul, a földje a kép szerint porszáraz, fóliában volt, nem tudni mikor került oda, mikorra jöttek elő a tünetek.
Kanalasodás előfordulhat kiszáradás miatt, sokk miatt (hideg-meleg-bolygatás,...), néhány betegség és hiányállapot esetén is.
A sziklevél sárgulása ilyen korban teljesen normális.
A föld porzik, vagyis érdemes vízzel próbálkozni.
Fóliában volt és nem tudjuk mikor került oda, éjszakára ott volt-e...
Érdemes elkülöníteni, melegebb helyre vinni (éjszakára nem kint hagyni), megöntözni, UV-tól egy kicsit megkímélni, ha van, egy kis Wuxallal lefújni.
Ez valami gombabetegség lehet hogy a paradicsomvész (pytopthora). Mindenképen távolítsd el iletve semisítsd meg a töbit permetezd le Amistaral , vagyChempional és az öntözővizbe tegyél dithanet.
Valahol láttam ,járólapok vagy nagy kövek voltak letéve a palánták mellé,mert az éjszaka visszaad a nappal felvett hőből. Nem tudom ez mennyire működhet.
Egy ismerős állítása szerint nálunk (Sárisáp) még apró szemű jég is esett. Nem tudom, hogy igaz-e, dolgozni voltam. Mindenesetre nagyon hideg lett (reggel tényleg fagyos volt).
Nagyobbak... Az idén elszúrtam ennek a csapatnak a vetését, ugyanis most vettem először jó minőségű palántaföldet, ill. starter-tápot és ráaásul a pótfény hiánya sem zavarta a "társaságot", nőttek, mint a gomba... (Lassan készülhetek a méhecske szerepére, ugyanis a chilik elkezdtek virágozni...)
Amúgy érdekes, hogy ezek a palánták egy kb. 45 m2 nagyságú területre, bizonyos okokból szétszórtan kerültek kiültetésre, s nem mindegyiken láttam EDDIG fagykárt... EDDIG még egyik sem feketedett és pusztult el, csak olyan "megviseltek"... (Szerencsére mindegyik fajtából van még ugyanennyi példány, sőt még növöget egy kb. 1 hónappal későbbi vetésű brigád, de azért nem esett jól a lelkemnek...)
Mára senki, se OMSZ, se Időkép, senki nem jósolt fagyot Esztergom környékére, mégis "lett"... (A csillag-garázsban tartott kocsim szélvédőjét is olvasztani kellett...)
Első blikkre legjobban az OSU Blue szenvedte meg a dolgot és a Tomatillo, de végleges "eredményt" szerintem csak 1-2 napon belül látok majd... Megviselt egy kicsit a dolog, de szerencsére van "B-csapat" is...
Ma vettem egy mély levegőt és kiültettem a szabadba 9 tő Manót, 4 tő Cherolla-t, 4 tő Kecskeméti 3 F1 fajtát, ill. 2 tő Lila Tomatillo-t... :) (Tavaly április 13.-án, 2012-ben április 17.-én tettem ugyanezt, semmi bajuk sem lett... :) )
Ha nem jönne be, van "B-csapat" is, jelenleg növekedésben... :)
(Nagyobb bizonytalanságot a chilijeim jelentenek, ugyanis bimbóznak... Egy részük már edződik az ablakfelekből "tákolt" üvegházamban. :) )
Ha emlékszel nekem volt egy fajta aminek a termését hoztam, azzal, hogy a magját megszedjem, de a magok nagyrésze kikelt már a termésben (tettem fel képet is).
Köszi. Lehet veszek még belőle, hogy lefényképezzem.
Nem olcsó kg/Ft ára, de ha a magokját nem nézem abszolút megéri. Az íze az nem volt olyan "kirobbanó élmény" de ezt elsősorban a nagyüzemi termesztés, korai szüret, szállítás eredményeinek tidom be.
Tíz év keresztezéssel egy svájci cég, a Syngenta egy teljesen újfajta paradicsomot hozott létre, a neve kumato, magyarul fekete paradicsom.
A kumatót egy elfeledett vadparadicsomból hozták létre keresztezéssel svájci szakemberek mintegy tíz év szorgos munkájával. A kumato rendkívül ízletes paradicsomféle, de ellentétben a közönséges paradicsommal, az érési folyamat bármely fázisában kiválóan fogyasztható, tehát nem csak akkor, amikor teljesen érett, hanem úgyszólván éretlenül is.
Eleinte sötétzöld, ilyenkor kiválóan lehet szeletelni. Aztán sötétbarnává érik, ilyenkor édesen zamatos az íze, s ilyenkor különösen salátákba és szendvicsekbe ajánlják.
Végül sötétvörös lesz, ilyenkor a legszaftosabb és legédesebb, ami a megnövekedett fruktóztartalomnak köszönhető.
A Syngenta szakemberei hangsúlyozzák, hogy nem genetikai módosításról van szó, hanem szigorúan keresztezésről, nehogy bárki azt higgye, valamilyen futurisztikus paradicsommal kívánják elárasztani a piacot. Noha a kumato nagyon hasonlít a paradicsomra, a színe és az íze nagyon más.
Ültetése és gondozása megegyezik a sima paradicsommal.
A kumato egy olyan különleges fekete paradicsom fajta, amelynek a magjait nem lehet kereskedelmi forgalomban megvásárolni, csak kiválasztott termesztők részére biztosítanak magokat.
Ha tényleg kumató akkor az egy svájci hibrid, lehet vetni a magot, nekem is kikelt az ősszel vízben áztatással való magfogási mód kipróbálása közben a friss magok. Viszont félő, hogy azokat még félig éretlenül szedték le a szállítás miatt, s így a mag sem érett.