Ugyanezt a kérdést már egy évvel ezelőtt is megkaptam, amikor betettem a megmetszett fám képét. Egyébként a letermelt nyesedék ott látható még a fa alatt, jelezve, hogy metszés után vagyunk és hogy mennyire ráérek én kertészkedni. :)))
Ez hajszál pontosan a mi két héttel ezelőtti állapotunk. Mindez Magyarország területén belül.
Március 10-én Valenciában voltam. Ott nagyon tüzetesen megvizsgáltam minden növényt, hogy milyen fenológiai stádiumban van. Az én szőlőhegyi területem lemaradása ahhoz képest 12 nap volt. Akkor került az akkori valenciai fenológiai fázisba itt minden összehasonlított faj. Meglepő, de ezúttal egy kicsi Magyarországon belül meghaladott ez az eltérés.
Íme, miért is bosszankodom én azon, ami másokat elbűvöl, avagy mik is a túl "kedvező" kitettség hátrányai.
Elég volt egy kis figyelmetlenség (pontosabban elfoglaltság miatt nem jártam néhány napig annak idején a hegyi telkemen) és lekéstem a lemosózás lehetőségét. Láthatóan meg is lett az "eredménye": a legelőrehaladottabb fenológiai állapotban (elvirágzás fázisában) lévő fajtákon "gyönyörű" nagy tafrinás levelek vannak.
A végén még azt hiszed,hogy én egy kötekedő alak vagyok,de azért hadd kérdezzek vmit: az elmúlt 15 évben szte nem került be új fajta őszibarackból.Ugye nem hiszed te sem,hogy az azóta előállított többszáz v. több ezer fajtából EGY sem termeszthető biztonsággal Magyarországon ?!Persze nálunk is vannak eltérések a termőhelyek között,de kizártnak tartom,hogy csak a jegyzékben szereplő ezeréves fajtákat lehet termeszteni nálunk.De sok mindenre magyarázat lehet,hogy a "nagy kutatók " pl kajsziból nem az Európában terjedő /előállított/ kajszikat vizsgálják,honosítják,nem ezeket használják nemesítési alapként,hanem a török meg ázsiai fajtákat...mert ugye az ottani környezeti viszonyok hasonlítanak a miénkhez....sajnos az a helyzet,hogy van néhány bebetonozott szaki akik nem engedik az új eszméket terjeszteni.Ez olyan,mint hogy néhány nagy történész a magyarokat finnugornak,a székelyeket meg mindennek csak magyarnak nem tartja.
Egyébként több cikket is olvastam már arról,hogy magyar termelők külföldről szerezték be az ültetvényük anyagát és a fajtákat elnézve sok nincs a fajtajegyzékben.
Remélem nem húztalak fel,ez csak egy amatőr véleménye,aki nem szaktekintély és nem is lesz az,mert nem mozog ebben a körben:)
Csak nektarinban gondolkodok. Még egy kérdésem lenne a szakirodalommal kapcsolatban. Ninkovski és dr Timon Béla könyvei elég régiek. Ismertek újabb szakirodalmat, amit érdemes még beszerezni?
Megjegyzés: Az idősebb egyszer halott poraiból lett feltámasztva. Pár évvel ezelőttig abszolút permetezésmentesen tartottam őket, ami egy ideig hibátlanul működött, egészen addig, amíg nem jött egy veszett tafrinafertőzés az egyik évben. Akkor azt nagyon megsínylették, az erősen károsodottakat csonkokról ifjítottam. Azóta vezettem be a tavaszi rezes lemosóra (már amikor nem szalad el előlem a fenológiai állapot, mint az idén is) és egy-két Ziram-os korai (március-áprilisi) permetezésre korlátozott növényvédelmet. Ha ez nem elegendő, szabad kezet adok nekik a pusztulásban, de a családomat és magamat nem vagyok hajlandó mérgezni. Ezt a termesztési elvemet már itt többször kifejtettem.
Mindezt csak azért, hogy magyarázatot kapj a korok és méretek viszonyára.
A nagyobbik fa már a tafrinavédekezési korszakban nőtt föl. (Látszik is rajta.)
Abba igazat kell adni neked, hogy sok olasz fajtát használunk, de a fajtáknak nagyon sok hányada nincs a magyar Nemzeti Fajtajegyzékbe felvéve. A fajtajegyzékbe azok a fajták kerülhetnek be, amelyek biztonságosan termelhetők az árutermő ültetvényeken. Ami a kiskertekben jónak bizonyul az nem biztos, hogy árutermő ültetvényeken is használható.
Az észak-olasz termőtájakon azért nem szokott lenni -25 fok, mint nálunk.
Nálam az ültetvényben kihelyezet minimum-maximim hőmérő most a télen -25 foknál állt meg, és hála Istennek nincs a barackosba fagykárom.
Na jó,de almát,körtét is régóta termelünk,de magyar körte szte nincs és magyar nemesítésű almákat sem nagyon ültetnek.A nálunk termesztett őszibarackok meg mind olasz,francia vagy amerikai fajta és azért elég jól elvannak itt. Az olaszok meg sztem sumákoltak,azok a fajták amelyeket ők észak olaszba ajánlanak simán megélnek nálunk is,sőt...
Még egy kérdésem lenne.Ma ültettünk el agy újabb kajszit.Már szépen megpattantak a rügyei.Ilyenkor lehet még rezes lemosózni,vagy már csak monilia ellen védekezzek,esetleg előtte még Karate-val,a kártevők ellen?
Tudod a bürökrácai. A döntéshozók sajnos egy bizonyos ……. csoporthoz tartoznak. A többit gondold hozzá. Mikor kint voltam Olaszba és szóba került az őszi fajta választékom, azt mondták 20 éves fajták. Kértem tőlük egy jobb fajtaválasztékot a mi klímánkra, akkor az volt a válasz, hogy nem tudnak ajánlani. A külföldi fajták elsősorban saját klímájuknak felelnek meg, ami érthető is, mert a nemesítéskor ez az elsőszámú szempont.
Mivel nálunk az őszi termelésnek nincs hagyománya, mint a meggynek, cseresznyének, vagy a kajszinak ezért nem is foglalkoznak a nemesítésével.
Szerintem is hulla,ráadásul a kajszi nagyon nehezen is forrja be a sebeket ill. a sebeken keresztül még további problémákat gyűjt be,szóval ne várd meg még magától feladja...sajnálom,én is utálok fát kivágni.
Én nem akarok fogadatlan prókátor lenni,de biztos másképp viselkednek egyes fajták más-más termőhelyen.Nálam elég sok fajta van ebből is-abból is,nálam pl a nektarinok semmivel sem érzékenyebbek a tafrinára ,mint az őszik.Kategórián belül van ilyen is ,olyan is mindegyikben.Volt olyan évem ,amikor a nektarinok jobban megúszták,mint az őszik.
Arra azért kiváncsi lennék,hogy milyen fajtákat vizsgálnak nálunk ?...amilyen gyors külföldön az új fajták előállítása ,termesztésbe vonása...olyan lassú nálunk.Az Incrociot már talán csak nálunk termesztik,persze ettől még lehet jó fajta...és a többi sem újkeletű fajta.Érdemes megnézni esetleg,hogy a hozzánk hasonlóan csak hozott anyagból telepítő országokban milyen fajtákat telepítenek mostanában...
A kutatóintézetekről csak annyit,hogy tavaly érdeklődtem azokról a körtékről,amelyek a " Körte " szakkönyvben 10-12 éve mint honosítás alatt álló fajta szerepelt...még mindig honosítják,egy azaz 1 sincs amit már szaporítanának...A Packham óta nem került be az országba új fajta /engem leszámítva :))))))))))))))))/