kis fugefam a visszametszes utan hozott ket termest, de nem tudta kinevelni. gyanuzom, hogy azert, mert egesz delutan erte a nap a cserepet, es valoszinuleg tulmelegedhetett a talaj. le is dobta augusztus vegere az osszes levelet. viszont szeptember elso heteben elkezdett rugyezni, majd 9 nap alatt ekkora leveleket nevelt.
a szomszedban az anyukajanal viszont mar a masodtermes is szedheto tobb mint ket hete.
Szep fat nevel, de a gyokersarjakat folyamatosan hozza, azokat irtani erdemes, vagy jok tovabb szaporitasra. En egyet- egyet hagyok megerosodni es akkor, osszel veszem ki valamennyi gyokerrel. Tavaszra egy meretes 1 meteres kiultetheto novenyt eredmenyez, ami mar teremhet is egy-ket szemet. A vizet az atlagnal kisse jobban szereti es igenyli a gyorsabb fejlodeshez, de birja a szarazsagot is.
Ezt a fajtát a svájci Rajna-völgyben, Churban választották ki - az Alpok közepén. Nemcsak a téli hideg hőmérsékleten kellett túlélnie, hanem termékenységgel és finom gyümölcsökkel is lenyűgöznie kellett. A gyümölcsök nagyon nagyok és kiváló aromájúak.
Hát nem is tudom nem vagyok nagy szakértő, de én általában mindent kiszoktam ültetni mert a cserépben nekem lapátra ment.
Én cserépben nem tartottam.
Olyant hogy lehajtottam az alsó ágat megkapartam körbe a héját kb 5-6 cm -re körben.
Jó bojtos gyökere lett amit aztán kiültettem./levágtam
Ha a kiültetés mellett döntesz tán még a tél előtt meg tud kapaszkodni. Állítólag a következő héten még 30 fok is lehet.
Ha kiültetem felkészítem a rossz időre/ télre ha eljön az ideje. A tövéhez felkupacolom a földet és körbe lehet rakni száraz kukoricaszárral vagy egy kis száraz levéllel és rászoktam húzni egy nylon zsákot ha mínuszok jönnek .
Idén nem volt nagy hideg.
No, és ha lapátra menne nálam tudok próbálkozni egy újabbal.
Köszönöm és diospyros-nak is! Azért ismét van egy kérdésem: A képen van egy 45 cm-es csemete olyan 15 cm-es cserépben. Azt tervezem, hogy átteleltetem és majd tavasszal ültetem ki szabad földbe.
Idén termett először egy új fajtám. Az az igazság, hogy nem tudom milyen konkrétan milyen fajta, megláttam a szépen fejlett növényt konténerben, elcsábultam és megvettem. Az volt ráírva, hogy "Pécsi".
Tud valamit róla?
A termése ízletes (melyik füge nem az?). Jellegzetességei, hogy a serlegnyílás zárt, aminek nagyon örülök. A termése a képen látható, éretten sárgába hajló. Különös ismertetője, hogy a serlegnyílása éretten lila. Ami tetszik benne, hogy nagyon jól aszalódik a fán. Mire észrevettem, hogy elkezdett érni, már két szem szépen megaszalódott.
Ennyire rossz a vélemény a györöki laposról?Először hallok róla rosszat.Van valakinek még tapasztalata vele? (Jégfüge ként ismert most, ha jól tudom ? )
igen, a hiedelemmel ellentétben, a füge is szereti a vizet :)
amíg kicsi, öntözni kell. az én területem rendkívül száraz, az első években öntözés nélkül kicsi a füge gyümölcse, ill. egy része lehullik vagy érés nélkül töpped.
nem egyformán bírják az aszályt a fajták. nálam a legérzékenyebb a Szivar, de máshol is megfigyeltem ezt a fajtajelleget. a legkevésbé kívánós a Jég (györöki lapos) de az meg idén nem ad másodtermést... se a 4 éves enyém, se anyósom 50 éves példánya... egyszerűen nem kötött...
elég selejt fajta, mert máskor meg lerohad, cefrésedik... de jó lesz hangyaelterelőnek (hangyacsali -azoknak is ki kell valahol élni magukat :), mivel nagyon nyitott a serlegnyílása, ill. vékony a héja, ha érik, héjon át is meg tudják kezdeni...
a már jól begyökeresedett 6 éves példány ("Ceglédi barna" - ujjas óriás fajtakör)
nem igényli annyira a vizet.
de ugye addig el kell jutni... >>
öntözés: egyre durvábbak az aszályok (ld. még kaliforniai erdőtüzek),
Szia! ilyen kicsik nálam is vannak! Ezek valóban be fognak érni? Én már le akartam vágni a teljes ágat. Most mit tegyek? Köszönöm előre a választ! Csatolom a képet, de valóban kicsik.
Annyiban eltértem, hogy 3x-os adagot csináltam (pont elfér egy 5l-es uborkásüvegben), de összesen csak 10g élesztőt adtam hozzá, ennyi volt itthon:) Máshol azt olvastam, hogy hűvösebb sötét helyen kell tartani, úgyhogy a nem túl hideg spájzban van. Majd beszámolok a végeredményről:)
Hát a pálinka nem nagyon izgat, meg azt házilag nem nagyon tudnánk kivitelezni. A bor készítés nem tűnik eddig macerásnak, csak naponta 2-3-szor megkeverem, hogy ne penészedjen a teteje. Már így 3 naposan is igazi bor illata és íze van:)