Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.08 0 0 3758

Volt, hogy egyenest lemostam a penészt tömény (10%-os) hipóval. Egy hónapig tartott, míg visszahódította a falat a penész. Mert tudniillik bármilyen penészölő csak kiirtja, de utána hamar elmegy a hatása. A hipó pl. úgy fertőtlenít, hogy oxigénnel reakcióba lépve lebont minden szervest, aztán elillan: nos ha eleget van a levegőn, elveszti a hatását. Meg aztán ott vannak a szekrények, vagy a szétszerelhetetlen konyhabútor, meg a ruhák, meg egy csomó minden, ami tök penészes, és nem ehet csak úgy lefújni Onnan meg terjed tovább...

 

Vannak házak, ahol ez probléma lehet, előre nehéz látni. Mondjuk mi gondolhattuk volna, az erdő miatt nyáron is nagy a páratartalom, télen meg a sok főzés miatt. Ha eleve Koprox-szal festetjük ki a házat a diszperziós festék (vagy a mész) helyett, nincs ilyen gondunk...

Előzmény: Lacibács (3757)
Lacibács Creative Commons License 2010.11.08 0 0 3757

        A dolgok attól lesznek megoldhatalanul bonyolultak, hogy mi azzá tesszük.

 

        Szerintem a legegyszerübb és legolcsóbb kipróbált penész elleni spray a következő:

a literes mezei olcsó hypo és egy virágpermetező flakon

 

Tisztelettel:Lacibácsi !

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.06 0 0 3755

A Ceresitnek is van ilyen Stop Penész vagy mi a fene, meg egy rakat más penészölő. De ezek mind durva mérgek, és egyszerűen nem tudod úgy kifújni, hogy ne nyelj be jó adagot, még egy adag ronggyal is a szád előtt. Vegyi álarc kéne. :D

Előzmény: genziana (3754)
genziana Creative Commons License 2010.11.06 0 0 3754

Na szóval ugye érted, már megint megfogalmaztam, hogy minek is a nevét!

genziana Creative Commons License 2010.11.06 0 0 3753

Jujj nekem írd meg, hogy mi a neve annak a fujókának a nevét.

Szerintem ez a penész dolog tök általános. A mi házunk a 70-es években épült, most jó, hogy ki lett festve, de szerintem csak 1-2 évig. Mi a Ceresit páragyüjtőt használjuk, de egy vagyonba kerül bele a tabletta.

Amúgy a sogornőméknél tök új a ház, és mégis penészedik.

 

Köszike!

Előzmény: Törölt nick (3751)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.05 0 0 3752

Az én házam 100 m2 alapterületű, sok fallal és tele szekrényekkel, hat emberre, úgyhogy nekem nem elég. Ismerem már az összes ilyen penészölő mérget. De ha a pincékben működik a kénlap-égetés, akkor itt miért ne működhetne? Csak be kellene szerezni előbb, anyámat már győzködöm, de egyelőre nincs meg az az 500 Ft rá.

Előzmény: Törölt nick (3751)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.05 0 0 3750

Egyébként van egy olyan problémám ugye, hogy nálunk minden nagyon penészedik. De azzal a szokványos sima penésszel, a sajtok is. Elég trutyisra, kellemetlen ízűre dolgozza ez a fajta penész. Felötlött bennem, hogy mi lenne, ha kénlap-égetéssel kiirtanám ennek a spóráit amennyire lehet, aztán nemes penészes kultúrájú sajtot készítenék, jól kint hagynám, hadd szórja a spóráit? Nem lehet, hogy a nemes penész felülkerekedne - legalább a hűtőmben? :)

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.05 0 0 3749

Eddig is lehetett, csak BBCode-ot kellett kézzel írni a szövegbe. (Emlékszel, mint a linkek, vagy képek, meg az én szürke offtopikjaim.) Én üdvözlöm a WYSIWYG-szerkesztőt, ideje volt már, így is eléggé megkésett.

Előzmény: genziana (3748)
genziana Creative Commons License 2010.11.05 0 0 3748

Ezzel a hülye biokukával a sírba visznek, mi az, hogy kötelező...

Amúgy ez új módi, hogy lehet betűmérete, meg színt választani?

 

Tegnap a porszívóm is megadta magát (mondjuk az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a pici fiam kicsit megszerelte), ahogy szívta be a port, a szűrőn keresztül nyomta is ki, ugyhogy nagyon élvezetes volt a porszívózás....

siileec Creative Commons License 2010.11.04 0 0 3747

Köszönöm!

Előzmény: elefada (3746)
elefada Creative Commons License 2010.11.04 0 0 3746

Szia!

Javaslom elsö olvasatra:

SAJTKÉSZÍTÉS.HU

A kézikönyv nagyon sokat segíthet  az indulásnál.

 

Előzmény: siileec (3745)
siileec Creative Commons License 2010.11.04 0 0 3745

Sziasztok!

Én új vagyok itt. A másik fórumokon már eredményesen kitanultam a kemeceépítést és kemencében sütést, vagy a húsfüstölés fortéjait. Sok jó ötletet kaptam és adtam. Most megpróbálkoznék a sajtkészítéssel és számítok a nagyérdemű segitségére. Neki fogok állni olvasgatni a bejegyzéséket, de már most elnézést kérek mindenkitől a majdani balga kérdéseimért.

 

RontóPál Creative Commons License 2010.11.04 0 0 3744
Vettem egy kis nemes penészes sajtot, és egy kis camembertet.:-)
Előzmény: elefada (3743)
elefada Creative Commons License 2010.11.04 0 0 3743
Mi volt a nemespenész kutyulék?
Ha nincs zavaró mellékíz, szerintem igen.Dugd a csap alá, sikáld le a kérget, egyből gusztusosabb lesz.
Azért a külső kérget vágd le fogyasztásnál, add a cicának, túléli!
Előzmény: RontóPál (3741)
RontóPál Creative Commons License 2010.11.04 0 0 3741
Szia!

Készítettem egy tehéntej alapból, némi nemes penészes kutyulékkal nyakon öntött, kb. 18 fokon egy hónapig érlelt sajtot. Kívül borzalmasan néz ki, megvágtam, belül gyönyörű, és nagyon finom, kissé rockfortos ízű, és amúgy lágyabb állagú. Szted meg is ehetem?
Előzmény: elefada (3739)
elefada Creative Commons License 2010.11.04 0 0 3739
Kostold meg! Ha jol sikerült, nincs fehérjebomlás, azaz nem sikos a külső kérge, nincs idegen íze, szaga, biztos hogy jó.Több honapig is eláll. Volt hogy több mint 1/2 éveset bontottam.
"30 napig kell érlelni, " Legalább!
Előzmény: Törölt nick (3733)
elefada Creative Commons License 2010.11.04 0 0 3738
http://kisshazisajt.hu/index.php?page=about
Előzmény: B1114 (3731)
elefada Creative Commons License 2010.11.04 0 0 3737
Nem, só nélkül is működik! Ecet:kb1 evökanál/liter,s csak akkor öntsd bele, mikor forrpont közelében van. Fagyasztott tejet nem lehet forralni, mert grízes lesz! Szobahön kiolvasztva mehet a palacsinttatésztába, vagy kelt sütinek is felhasználhatod, sajtnak nem.
Előzmény: Krisztin77 (3727)
genziana Creative Commons License 2010.11.04 0 0 3735
Szia!

Szerinted én hogy kezdtem?
Hát ugyan így.
Ne add fel, nekem is sokat megettek az ecetesből a kutyák, mire olyan lett, hogy emberi fogyasztásra alkalmas volt.
Én is kérdeztem, és szerintem még fogok is, olyan baromságokat, hogy szerintem aki olvasta a füle ketté állt tőle.
Légy optimista, biztosan sikerülni fog, és utána rájössz, hogy a bolti tejporos sajthoz képest, a tiéd ezerszer jobb.
És nyugodtan kérdezz, bár nem vagyok valami nagy sajtkészítő mester, de amiben tudok segítek, és szerintem a többiek is. Nagyon jó kis csapat van ám itt!!!!!!

Amúgy rendesen forrald fel a tejet, a sózást nem szabad túlzásba vinni, az ecettel is okosan bánj...

Várjuk a fejleményeket!
Előzmény: Krisztin77 (3725)
genziana Creative Commons License 2010.11.04 0 0 3734
Kérdés:

Találtam a fagyóládába 6 liter tejet. (kecsi)
Vajon ebből lehet sajtot csinálni?

Tök jó, de totál elfelejtettem, hogy benne van, szépen elbújtak a doboz alatt...
Bár erősen gondolkodom, hogy lehet, hogy oltósat nem csak eceteset, de már úgy vagyok vele, hogy nem bánom. Csak valami sajtféle legyen....


Törölt nick Creative Commons License 2010.11.04 0 0 3732
"Ne a bolti sajtot próbáld leutánozni" - Aszondod, mi? Hajj, éppen pár napja bontottunk föl egy sajtot... Érdekes, a teteje kiszáradt, az alja már megpenészedett, de az alját levágva azt vettük észre, hogy trappista-jellegű illata van, és bolti sajthoz nagyon hasonló íze! :D Csak fehérben, ugye, hiszen kecskesajt. Másfél hónapos most, és elvileg joghurttal kultúráztam. Érdekes. Tehát ha ez egyszer-kétszer elvileg sikerül, akkor többször is menne, ha tudnám reprodukálni pontosan azokat a körülményeket.
Előzmény: Törölt nick (3726)
B1114 Creative Commons License 2010.11.04 0 0 3731
Sajtosferi itt vagy??? ha nagyon szépen megkérlek küldesz nekem egy email-címet ahol lehet téged zargatni?.!
rosie78 Creative Commons License 2010.11.03 0 0 3729

sziasztok!

 

olyan hogy esélytelen sajtkészítő nincs..DD..legfeljebb elhíznak kutyák..DD

Krisztin77 Creative Commons License 2010.11.03 0 0 3727

Köszönöm szépen. Az lehet, hogy kevés volt a só, azt szinte alig tettem bele.

 

Na azért sem adom fel!!!

 

Szép éjszakát!

Előzmény: Törölt nick (3726)
Krisztin77 Creative Commons License 2010.11.03 0 0 3725

Sziasztok!

 

Én még nagyon új vagyok, igaz már hetek óta csak olvasok, olvasok.. Szóval ma próbáltam volna először sajtot csinálni. Amit csak lehetett elolvastam jegyzeteltem...

 

Szóval 3 liter kecsketejjel kezdtem. Hétfő, kedd esti fejés és a mai vegyesen. Eceteset szerettem volna, pontról pontra úgy csináltam ahogy más leírta, hogy neki sikerült, de nekem semmi.... Egyáltalán nem kapta össze az ecet, egy kicsit sem. Miért lehet ez????

 

Három dologra gondoltam, kérlek segítsetek jó helyen kapisgálok-e?

 

1. Lehet, hogy kecsketejet nem lehet ecettel megdolgozni?

2. A hétfői fejés egyszer már forralva majd visszahűtve volt, mert féltem, hogy megromlik.

3. Egyáltalán, hűtőben kell tartani a tejet mielőtt feldolgoznánk?

 

Azt tervezem, hogy holnap veszek oltót, amit Ti használtok, csak jó lenne tudni érdemes-e próbálkoznom, vagy tekintsem magam "esélytelen sajtkészítőnek"?

 

Köszönöm

RontóPál Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3724
alvasztás után, mintha petrezselymet tennék bele. úgy 2-3 decit 10 liter tejnyi alvadékhoz.
Előzmény: Törölt nick (3723)
RontóPál Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3722
Az áztatott kakukk - kiszáradt, és egyáltalán nem akart érni - lett, a hozzákevert borral készített nyerte el az éhes közönség tetszését.:-)
Előzmény: Törölt nick (3721)
RontóPál Creative Commons License 2010.11.02 0 0 3720
No, megvolt a főpróba a vörösboros sajttal kapcsolatban: mind megették!:-))
Előzmény: Törölt nick (3716)
Május16 Creative Commons License 2010.11.01 0 0 3719
Régen voltam itt.
Hoztam azért egy két finomságot mutatni .
A sajtot kb 2 hete csináltam.

Majd jövök holnap is.
genziana Creative Commons License 2010.11.01 0 0 3718
Most nálam a szorgalmas jegyzetelgetés időszaka van.
Leírogatom azt itt olvasottakat, tavasszal az Elefada által leírt "krémtúrót" is bepróbálom.

Köszönet érte!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!