Volt, hogy egyenest lemostam a penészt tömény (10%-os) hipóval. Egy hónapig tartott, míg visszahódította a falat a penész. Mert tudniillik bármilyen penészölő csak kiirtja, de utána hamar elmegy a hatása. A hipó pl. úgy fertőtlenít, hogy oxigénnel reakcióba lépve lebont minden szervest, aztán elillan: nos ha eleget van a levegőn, elveszti a hatását. Meg aztán ott vannak a szekrények, vagy a szétszerelhetetlen konyhabútor, meg a ruhák, meg egy csomó minden, ami tök penészes, és nem ehet csak úgy lefújni Onnan meg terjed tovább...
Vannak házak, ahol ez probléma lehet, előre nehéz látni. Mondjuk mi gondolhattuk volna, az erdő miatt nyáron is nagy a páratartalom, télen meg a sok főzés miatt. Ha eleve Koprox-szal festetjük ki a házat a diszperziós festék (vagy a mész) helyett, nincs ilyen gondunk...
A Ceresitnek is van ilyen Stop Penész vagy mi a fene, meg egy rakat más penészölő. De ezek mind durva mérgek, és egyszerűen nem tudod úgy kifújni, hogy ne nyelj be jó adagot, még egy adag ronggyal is a szád előtt. Vegyi álarc kéne. :D
Jujj nekem írd meg, hogy mi a neve annak a fujókának a nevét.
Szerintem ez a penész dolog tök általános. A mi házunk a 70-es években épült, most jó, hogy ki lett festve, de szerintem csak 1-2 évig. Mi a Ceresit páragyüjtőt használjuk, de egy vagyonba kerül bele a tabletta.
Amúgy a sogornőméknél tök új a ház, és mégis penészedik.
Az én házam 100 m2 alapterületű, sok fallal és tele szekrényekkel, hat emberre, úgyhogy nekem nem elég. Ismerem már az összes ilyen penészölő mérget. De ha a pincékben működik a kénlap-égetés, akkor itt miért ne működhetne? Csak be kellene szerezni előbb, anyámat már győzködöm, de egyelőre nincs meg az az 500 Ft rá.
Egyébként van egy olyan problémám ugye, hogy nálunk minden nagyon penészedik. De azzal a szokványos sima penésszel, a sajtok is. Elég trutyisra, kellemetlen ízűre dolgozza ez a fajta penész. Felötlött bennem, hogy mi lenne, ha kénlap-égetéssel kiirtanám ennek a spóráit amennyire lehet, aztán nemes penészes kultúrájú sajtot készítenék, jól kint hagynám, hadd szórja a spóráit? Nem lehet, hogy a nemes penész felülkerekedne - legalább a hűtőmben? :)
Eddig is lehetett, csak BBCode-ot kellett kézzel írni a szövegbe. (Emlékszel, mint a linkek, vagy képek, meg az én szürke offtopikjaim.) Én üdvözlöm a WYSIWYG-szerkesztőt, ideje volt már, így is eléggé megkésett.
Ezzel a hülye biokukával a sírba visznek, mi az, hogy kötelező...
Amúgy ez új módi, hogy lehet betűmérete, meg színt választani?
Tegnap a porszívóm is megadta magát (mondjuk az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a pici fiam kicsit megszerelte), ahogy szívta be a port, a szűrőn keresztül nyomta is ki, ugyhogy nagyon élvezetes volt a porszívózás....
Én új vagyok itt. A másik fórumokon már eredményesen kitanultam a kemeceépítést és kemencében sütést, vagy a húsfüstölés fortéjait. Sok jó ötletet kaptam és adtam. Most megpróbálkoznék a sajtkészítéssel és számítok a nagyérdemű segitségére. Neki fogok állni olvasgatni a bejegyzéséket, de már most elnézést kérek mindenkitől a majdani balga kérdéseimért.
Mi volt a nemespenész kutyulék? Ha nincs zavaró mellékíz, szerintem igen.Dugd a csap alá, sikáld le a kérget, egyből gusztusosabb lesz. Azért a külső kérget vágd le fogyasztásnál, add a cicának, túléli!
Készítettem egy tehéntej alapból, némi nemes penészes kutyulékkal nyakon öntött, kb. 18 fokon egy hónapig érlelt sajtot. Kívül borzalmasan néz ki, megvágtam, belül gyönyörű, és nagyon finom, kissé rockfortos ízű, és amúgy lágyabb állagú. Szted meg is ehetem?
Kostold meg! Ha jol sikerült, nincs fehérjebomlás, azaz nem sikos a külső kérge, nincs idegen íze, szaga, biztos hogy jó.Több honapig is eláll. Volt hogy több mint 1/2 éveset bontottam. "30 napig kell érlelni, " Legalább!
Nem, só nélkül is működik! Ecet:kb1 evökanál/liter,s csak akkor öntsd bele, mikor forrpont közelében van. Fagyasztott tejet nem lehet forralni, mert grízes lesz! Szobahön kiolvasztva mehet a palacsinttatésztába, vagy kelt sütinek is felhasználhatod, sajtnak nem.
Szerinted én hogy kezdtem? Hát ugyan így. Ne add fel, nekem is sokat megettek az ecetesből a kutyák, mire olyan lett, hogy emberi fogyasztásra alkalmas volt. Én is kérdeztem, és szerintem még fogok is, olyan baromságokat, hogy szerintem aki olvasta a füle ketté állt tőle. Légy optimista, biztosan sikerülni fog, és utána rájössz, hogy a bolti tejporos sajthoz képest, a tiéd ezerszer jobb. És nyugodtan kérdezz, bár nem vagyok valami nagy sajtkészítő mester, de amiben tudok segítek, és szerintem a többiek is. Nagyon jó kis csapat van ám itt!!!!!!
Amúgy rendesen forrald fel a tejet, a sózást nem szabad túlzásba vinni, az ecettel is okosan bánj...
Találtam a fagyóládába 6 liter tejet. (kecsi) Vajon ebből lehet sajtot csinálni?
Tök jó, de totál elfelejtettem, hogy benne van, szépen elbújtak a doboz alatt... Bár erősen gondolkodom, hogy lehet, hogy oltósat nem csak eceteset, de már úgy vagyok vele, hogy nem bánom. Csak valami sajtféle legyen....
"Ne a bolti sajtot próbáld leutánozni" - Aszondod, mi? Hajj, éppen pár napja bontottunk föl egy sajtot... Érdekes, a teteje kiszáradt, az alja már megpenészedett, de az alját levágva azt vettük észre, hogy trappista-jellegű illata van, és bolti sajthoz nagyon hasonló íze! :D Csak fehérben, ugye, hiszen kecskesajt. Másfél hónapos most, és elvileg joghurttal kultúráztam. Érdekes. Tehát ha ez egyszer-kétszer elvileg sikerül, akkor többször is menne, ha tudnám reprodukálni pontosan azokat a körülményeket.
Én még nagyon új vagyok, igaz már hetek óta csak olvasok, olvasok.. Szóval ma próbáltam volna először sajtot csinálni. Amit csak lehetett elolvastam jegyzeteltem...
Szóval 3 liter kecsketejjel kezdtem. Hétfő, kedd esti fejés és a mai vegyesen. Eceteset szerettem volna, pontról pontra úgy csináltam ahogy más leírta, hogy neki sikerült, de nekem semmi.... Egyáltalán nem kapta össze az ecet, egy kicsit sem. Miért lehet ez????
Három dologra gondoltam, kérlek segítsetek jó helyen kapisgálok-e?
1. Lehet, hogy kecsketejet nem lehet ecettel megdolgozni?
2. A hétfői fejés egyszer már forralva majd visszahűtve volt, mert féltem, hogy megromlik.
3. Egyáltalán, hűtőben kell tartani a tejet mielőtt feldolgoznánk?
Azt tervezem, hogy holnap veszek oltót, amit Ti használtok, csak jó lenne tudni érdemes-e próbálkoznom, vagy tekintsem magam "esélytelen sajtkészítőnek"?