60dkg rézgálicot (rézszulfát) feloldok kb. 5 liter meleg vízben (abban azonnal feloldódik). 1 kg oltott meszet összetörök, feloldok kb. 8 liter melegvízben. Azért nem hideg vízben, mert ha hidegvízben oldott mészhez öntöm a feloldott rézgálicot összecsomósodik, nehezebb lesz szűrni.
A feloldott alapanyagokat harisnyán keresztül összeöntöm, majd jól felkeverem.
Az összekevert bordói lé alapot felhígitom még vízzel, úgy, hogy 15 liter legyen (ekkora a vedrem amibe csinálom), majd mégegyszer megszűröm harisnyán keresztül. Ezek után megy a permetezőbe (háti 20 literes), amibe kiegészítem 20 literre.
Tehát a töménység: 60 dkg rézgálic (rézszulfát)+1kg oltott mész+20 liter víz.
Korábban töményebbre csináltam (1kg rézgálic+1,5kg oltott mész). Azzal az volt a probléma, hogy sűrűsége miatt nehéz volt kipermetezni.
Ez permetezés közben azonnal megfesti a fákat, így könnyen ellenőrízhető a megfelelő teljes fedés.
Volt alkalmam melegebb helyen is lakni jó pár évig. Összehasonlítva ez jut először eszembe: Nyáron jóval kevesebb a szúnyog, kellemesebbek az éjszakák (hűvösebbek) az alvás szempontjából, nincs olyan meleg éjszaka, mint nappal. A gyümölcsöst összehasonlítva: jóval kevesebb a rovarkártevő. Alma- és körtemoly alig van az alacsonyabb éjszakai hőmérsékletnek köszönhetően. Érzékelhetően kevesebb van levéltetűből is. A vegetáció indulása tavaszzal vontatottabb, több időm van metszésre, permetezésre, olyan munkákra, amiket délebben viszonylag gyorsabban el kell végezni. Annyira hideg azért nincs, gond nélkül megél a kajszi, őszibarack. Több helyen van füge is, bár minden évben új hajtásokat növeszt, mert elfagynak a régiek. Kiwi termesztésére viszont még nem tudtam magam rászánni. Hirtelen végiggondolva ennyi.
Van előnye is, hátránya is a délebbi körzetnek. Nálunk gyakoriak a tavaszi fagyok, még a múlt héten is volt 0 alatt a hőmérséklet. Télen normális a -25, akár huzamosabb ideig, egy hétig is. Fagykár hál Istennek nem volt eddig. Remélem így is marad. A mi vegetációnk lemaradása tőletek cca. 14-20 nap.
Jól elvagyunk ezzel a témával :) Nem kötekedek,csak nem értek egyet.Hogy miért ? Na nem sikerült a 95/96-os fajtajegyzék szkennelt képének bemásolása,majd holnap újra próbálom.De addig is előzetesként:
Az általad felsorolt fajták nagy része már szerepelt a próbatermesztésre ajánlott fajták között,ami nem : a Ceglédi napsugár és a Nyújtó Ferenc emléke...na jó,de hát ezek kajszik és nem őszibarackok,a Zaidalub ez meg vmi genetikailag törpe , erkélyhobbytermesztőknek való cserepes nektarin,. A Roter Kaiser vöröslevelű ,ehető termésű,de inkább díszbarack./ Az Apolka akkor még 11/6-os nektarinként szerepelt.Nos ez a 4/5/ aligha képvisel nagytermesztői értéket...a többi meg ugye már régebb óta bennt van a körforgásban /a Harko,az Andosa nekem már több mint 10 éves/....na summa summárum értelmes fajta nem került be az elmúlt 10 évben,hogy miért ? Nem a termeszthetetlenség miatt...sokkal inkább a magyar sajátosságok miatt../lásd Pató Pál úr.../.
Nálunk egyszerűbb sírni,hogy nem lehet eladni a gyümölcsöt,mint észrevenni,hogy elhaladt felettünk a világ...
Ja igen ,az igazolt paraméterekről : a Snow Quennről már a magyarok is megírták a hibáit és van fehér húsú nektarin Mo-n,ami jobb ennél és nem csak hobbykertekben.
Na ,de hagyjuk ezt sztem,vedd úgy,hogy ez csak egy kiskertész okoskodása...ilyenen kár lenne nekünk vitatkozni.
Az elmúlt 10 év új fajtái a Nemzeti Fajtajegyzékbe. Te 15 évet írtál, hogy nem történt változás.
Andosa 238443 2002.11.15 104087 155638 US Stark RedGold
Apolka 285430 2003.12.08 102281 102281 HU
Ceglédi napsugár 251657 2009.12.16 155616 155616 HU
Fairlane 238434 2003.12.08 105260 105260 US
Genadix 4 285449 2000.12.04 102281 102281 FR
Harko 269429 2004.12.06 105260 105260 CA
Kraprim 290065 2002.11.15 102281 102281 US Primerose
Loring 238517 2004.12.06 102281 102281 US
Maria Bianca 238461 2000.12.04 102281 102281 IT
Nyujtó Ferenc emléke 294618 2009.12.16 155616 155616 HU
Roter Kaiser 293954 2005.12.15 101680 101680 AT
Snow Queen 290056 2002.01.29 105260 105260 US
Venus 283434 2005.12.15 105260 105260 IT
Zaidulab 236025 2005.12.15 101680 101680 US Nectarella
Bárki kérheti az új fajták felvételét a fajtajegyzékbe, csak teljesíteni kell a feltételeket.
Azért azt tudomásul kell venni, hogy az étkezési gyümölcs 95%-a árutermelő ültetvényeken terem. A fajtajegyzékbe vételnek alapvető feltétele, hazai viszonyok közt és üzemi méretben kell igazolni a megfelelő paramétereket. Ha tetszik, ha nem az 5% kedvért nem fogják a fajtajegyzéket módosítgatni.
Ugyanezt a kérdést már egy évvel ezelőtt is megkaptam, amikor betettem a megmetszett fám képét. Egyébként a letermelt nyesedék ott látható még a fa alatt, jelezve, hogy metszés után vagyunk és hogy mennyire ráérek én kertészkedni. :)))
Ez hajszál pontosan a mi két héttel ezelőtti állapotunk. Mindez Magyarország területén belül.
Március 10-én Valenciában voltam. Ott nagyon tüzetesen megvizsgáltam minden növényt, hogy milyen fenológiai stádiumban van. Az én szőlőhegyi területem lemaradása ahhoz képest 12 nap volt. Akkor került az akkori valenciai fenológiai fázisba itt minden összehasonlított faj. Meglepő, de ezúttal egy kicsi Magyarországon belül meghaladott ez az eltérés.