Keresés

Részletes keresés

szevia Creative Commons License 2007.01.05 0 0 209
>oldal-, illetve hasonfekvéshez a keményebb, vagy a puhább matrac a jobb megoldás;

Oldalt és hasonfekvéshez biztosan a puhább!! Én egy félkemény latex-kokusz-latex
matracot vettem, és mivel oldalra is forgok, minden reggel sajog az egész bal karom-vállam!

>Az optimális választáshoz mintegy ki kellene bérelni pár hétre a kiszemelt darabot, majd ha bevált, akkor kellene megvenni, de ez persze nem működik.

Ez bizony így van! Én is jól befürödtem! (Bár állítolag a Novetexnél haza lehet vinni, aki ezt meg tudja oldani, próbaalvásra.)
Nem akar valaki venni egy Materasso Latex-kokusz matracot? 90X 2000 , 1 hónapos. Aki a keményebb matracot szereti annak ideális. (Sőt ez félkemény csak, de nekem úgylátszik, az is sok.) Csak félek, hogy a tiszta csak latex matrac sem biztos, hogy puhább.
Előzmény: dq6056 (208)
dq6056 Creative Commons License 2007.01.05 0 0 208
Tisztelt Mindenki!

Franciaágyvásárlás előtt szeretnék tanácsot kérni, bár az itteni véleményeket elovasva, látom, hogy tökéletes módszer nem létezik.
Munkám révén túl sokat ülök, s pár éve fáj a hátam. Ha háton fekszem, akkor 10-15 perc múlva fáj, így hason, illetve az oldalamon alszom.
Városunkban az egyik áruházban forgalmazzák a Yatas termékeit. A matrac árak 45e-150e-ig terjednek (160*200). Bár hoztam ismertetőt, de laikusként fogalmam sincs róla, hogy nekem mire lenne szükségem: mit számít a rugóvastagság, a bonelrugó, a vetex, az 5, 7, 11 merevítés, meg az ilyesmi. Az eladó sem akarta rám sózni a legdrágábbat, Ő a Blue Start ajánlotta; nekem a Viscostar volt a legszinpatikusabb, mivel abba olyan kényelmesen lehetett "elmerülni" (bár az is be volt zacskózva), azt viszont nem tudom, hogy ez hosszútávon előny-e a számomra, vagy hátrány. Nem vagyok tisztában az öklös módszerrel sem, mivel kipróbáltam a padlón és egy ágyon fekve is a derekam alá nyomni az öklöm, de hogy mi számít nehéznek, mi könnyűnek, az viszonyítás kérdése. Nem tartom járhatónak azt sem, hogy feküdjek a kiszemelt matracon legalább 10 percet - ha nem tetszik, akkor ott a következő, majd a következő?... Az optimális választáshoz mintegy ki kellene bérelni pár hétre a kiszemelt darabot, majd ha bevált, akkor kellene megvenni, de ez persze nem működik.
Tehát lényegében "csak" arra szeretnék választ kapni, hogy mi a vélemény úgy általában a Yatas termékekről; oldal-, illetve hasonfekvéshez a keményebb, vagy a puhább matrac a jobb megoldás; plussz 5 db merevítés megér-e annyival többet, amyennyivel többe kerül, esetleg elegendő csak a rugós matrac? Esetleg keressek más márkák között is?

Tisztelettel,
DQ
deret Creative Commons License 2007.01.02 0 0 207

Kedves Álomvilág!

 

Remélem tudsz nekem tanácsot adni.

 

Új lakásba költöztünk és a hálószobánkat fenyőbútorokkal akartuk berendezni. Ennek megfelelően vettünk is egy 160x200-as fenyő ágykeretet. Mivel ágyneműtartós az ágy, tartozótt hozzá egy merev ágyrács is.

Elmentünk matracot venni az ágykeretbe. A matrackirálynál néztünk szét, direkt megkérdeztük az eladókat, hogy mely matracokat ajánlják merev ágyrácsra is. Azt a választ kaptuk, hogy a memoryfoam matracok alkalmasak erre a célra mivel rugalmas ágyrács nélkül is magas komfortérzetet biztosítanak. Szóval merev ágyrácsra ezt ajánlják. Meg is rendeltünk egy 23 cm Yatas Viscostar comfort matracot (9 cm keményebb latex, 14 cm memoryfoam). Kiszálították a terméket. Beraktuk a helyére, minden jónak tűnt. Csak pár napra rá olvastam el figyelmesen a matrac leírását amit a szállítók hoztak hozzá.

Abban az szerepelt, hogy a matracot csak teljesen sík, sima felületre lehet helyezni. Amennyiben ágyrácson használjuk elveszíti a garanciáját (ami egyébként 10 év). Az üzletben direkt merev ágyrácsra ajánlották, a leírásban pedig az szerepel, hogy az ágyrácson való használat kizáró tényező. Létezik, hogy a memoryfoam matracok csak sík felületen használhatóak?

 

Természetesen visszamentünk a matrackirály üzletbe, ahol úgy néztek ránk mint a hülyékre. Megmutattuk a papírt. Az eladó azt mondta ő még ezt nem is látta. Gondolom ők csak a rendelést veszik fel, a kiszállítás már közvetlenül a Yatas forgalmazótól történik. Ott a boltban felhívta nekünk a Yatas matracok forgalmazóját, hogy akkor most mi a helyzet. Az meg csak annyit mondott a telefonba, hogy ne foglalkozzunk vele amit a leírásban írtak. :-) Jópofa nem? Ez engem nagyon nem nyugtatott meg, mert ha egy év múlva esetleg granciális problémám lenne erre nuygodtan hivatkozhatnak és "kidobhatom" a 170e forintos matracomat.

 

Szerinted tényleg nem érdemes vele foglalkozni? Hallottál már ilyenről?

 

Köszi

 

Deret

maconnier Creative Commons License 2006.12.23 0 0 206

Kedves Álomvilág,

 

Az utóbbi hetekben erősen gondolkodok egy Tempur matracon. Bár az ára horribilis, de az utóbbi években pocsékul alszom és ez nagyrészt az ágyamnak köszönhető (a Tempurhoz hasonlóan szintén skandináv fejlesztés, az itthon is oly népszerű svéd gyártótól, de micsoda különbség!).

 

Sajnos most éppen beteg vagyok, és egész nap izzadtam az ágyban, így felmerült bennem, vajon milyen lehet egy memory foam szellőzése nagy hőtermelés esetén, illetve hogy reagál az erős izzadás során jelentkező folyadékra.

Továbbá: mivel az anyag hőre lágyul, megváltozik a kitámasztó képessége a nagyobb meleg hatására (puhább lesz)?

 

Egyébként én is azóta töröm a különféle "MF-os matracra spórolok" ötleteken a fejemet, mióta belefeküdtem egy kiállított példányba..

 

Köszi előre is, addig is boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek a kedvenc karácsonyi videómmal: http://www.youtube.com/watch?v=1zN9gtrF7xI - vigyázat, nagyon komoly!

 

Maconnier

Előzmény: Alomvilag (193)
Alomvilag Creative Commons License 2006.12.22 0 0 205
Szia!

Valóban ajánlott megoldani a matrac alátámasztását úgy, hogy szellőzni tudjon. Viszont nem feltétlenül kell 2 db 80-as ágydeszkát venned, inkább 1 db 160-ast. Ez nem csúszik szét!

Oldalt fekvőknek azért annyira nem ajánlott a nagyon kemény alátámasztás. Jobb lenne, ha egy kicsit komfortosabb típust választanál, hogy a vállrészt és a medencecsontot ne nyomja a fekvőfelület. Az meg hülyeség, hogy nem kell párna (oldalt fekvéskor!), képzeld el a csigolyáid helyzetét.

Háton fekve persze más a helyzet, ezért van több féle matrac, illetve párna a piacon. Mindenképpen javasolt a kipróbálásuk vásárlás előtt!
Előzmény: Vadimea (203)
Alomvilag Creative Commons License 2006.12.22 0 0 204
Szia!

Tömör fenyő ágy 160-180 cm szélességben ágyráccsal együtt kb. 30-40 e Ft. Persze az árát sok minden befolyásolja.

Matrac 160-180 cm: középkategória kb. 70-150 e Ft. De ez is csak akkor, ha jó az ár/érték arány.

Így összesen 100-200 e Ft körül kell számolnotok.

Az interneten érdemes boltokat keresni, szerintem találsz bőven, pl.: matrac, .
Előzmény: funyiro11 (202)
Vadimea Creative Commons License 2006.12.21 0 0 203
Sziasztok!

A tanácsotokat szeretném kérni. Vennék egy matracot, csak az a baj, hogy egy farost lemezből készült galériába (egy szobás nagy belmagasságú, galériázott a lakás) venném, ami pont 161 cm széles, és egyébként sem bírna el egy ponton nagyobb terhelést, szóval ágy keretet nem tudok fölköltöztetni. Mondták boltokban, hogy bepenészedik, ha csak lerakom a földre, de ha meg csak ágyrácsot teszek alá keret nélkül szétcsúszik.. De a galériába épp jól be tudnék passzintani két 80-as rácsot egy 160-as matraccal szerintem.
Mit gondoltok, kivitelezhető, nem fog bepenészedni?
Másik: elég erős gerincferdülésem van, néha fáj is a hátam, és az orvos kemény fekhelyet ajánlott párna nélkül, max kispárnával. Általában oldalt fekve vagy háton alszom. Mit ajánlotok?
Az ikeában kapható egész kedvező árú matracokról van valakinek tapasztalata?

Köszi előre is!

Ja és kellemes ünnepeket!
funyiro11 Creative Commons License 2006.12.17 0 0 202
Sziasztok!
Most pattant ki a feleségemmel a fejünkből, hogy talán ágyat ajándékoznánk egymásnak karácsonyra. Vagy 2 egyszemélyes (összetolható), vagy egy kb. 160-180 széles franciágy jöhet szóba, biomatraccal. Hozzávetőlegesen mennyibe kerül egy (alsó) középkategóriás ágy mindennel együtt (keret+rács+matrac)? És persze hol (mi Budapesten, Délbudán vagyunk)...
Kösz, funyiro11
szevia Creative Commons License 2006.12.13 0 0 201
Egy alföldi, fenyőbútorokat és Materasso termékeket árusító üzletben, online. Én meg Pest megyében lakom; mint írtam, csak náluk láttam azt a szép fenyőágyat amit kinéztem, és akkor emiatt már akkor tőlük a"rávalókat" is.. (De Bp-i üzletekben nézegettem meg konkrétan a matracot-ágyrácsot)
Nekem nincs olyan meggyőződésem, hogy valamiben"igazam van", nem tudom, mi az amit várhatok, mi az, amit nem, azért kérdezgetek annyit..
Kicsit húzodozom, halogatom az üzlethez fordulást, nem tudom, mennyire bízhatom bennük.
Előzmény: Alomvilag (200)
Alomvilag Creative Commons License 2006.12.13 0 0 200
A gyűrődés nem rendes szokása a matracoknak, de a tapasztalatom az, hogy van olyan huzat, ami nyúlik és ezáltal gyűrődik. A fényképeket érdemes elküldeni a kereskedőnek és tőle kérdezd meg, hogy mit szól ezekhez. Ha ő esetleg visszautasítja és neked meggyőződésed, hogy igazad van, akkor még mindig fordulhatsz a minőség ellenőrző szervhez, esetleg a fogyasztóvédelmi felügyelethez.

Honnan rendelted? És te hol laksz?
Előzmény: szevia (199)
szevia Creative Commons License 2006.12.12 0 0 199
Hát nem tudom hány kg lehet egy ilyen léces betét, sem hogy a matrac? Félő hogy tán egyik sincs 10kg. (Sem nekem kocsim, hiszen azért rendeltem szállítással.)
És az a gyűrődés dolog? az rendes szokása a matracoknak?
Előzmény: Alomvilag (198)
Alomvilag Creative Commons License 2006.12.12 0 0 198
Ok, akkor jó. Kicsit vékonykának tűnt a léc a képen, azt hittem a gyengébbik változatot kaptad. Azon sokkal kevesebb léc van, kb. 13. Ez rendben van, viszont a szintkülönbség az már baj. Teljesen egy síkban kell, hogy legyen a teljes felület.

A lécek közti szintkülönbség garanciális probléma. 10 kg feletti termékek esetében a kereskedő, illetve a garanciális ügyeket intéző szervíz köteles a szállításról gondoskodni, méghozzá ingyen. Esetleg a helyszínen végzi el a vizsgálatot. Érdemes mindenképpen jegyzőkönyvben rögzíteni mindkét fél észrevételét, panaszát.
Előzmény: szevia (197)
szevia Creative Commons License 2006.12.12 0 0 197
22. (Arra gondolsz, hogy hány cm-nek kell lennie 2 léc között?)
Előzmény: Alomvilag (196)
Alomvilag Creative Commons License 2006.12.12 0 0 196
Mennyi léc van az ágyrácsodban? Ez fontos kérdés! Van egy gyanúm, de majd csak utána írom meg, ha már válaszoltál.
Előzmény: szevia (194)
szevia Creative Commons License 2006.12.12 0 0 195
így.. (az előbb nem ment át)
Előzmény: szevia (177)
szevia Creative Commons License 2006.12.12 0 0 194
Az is zavar, hogy a lepedőt sosem lehet telejesen elsimítani rajta, gondolom a magas, felület fölé emelkedő széli varrás miatt.
No és az belefér a képbe, hogy a felülete gyűrődik? alul meg az ágylécek így belenyomódnak? És ez (azóta már a matracot megfordítottam) ahogy tapasztalom, nem is tűnik el egészen..)
Ha az ember szállítással rendelte a matracot , akkor ha garanciális probléma van, olyan esetben a szállítási költség melyik felet terheli? (Ezen szorongok, mert 10e volt a szállítás, ha cserére kellene sor kerüljön, csak a szállításra elkölthetem egy matrac árát.)
Előzmény: szevia (177)
Alomvilag Creative Commons License 2006.12.11 0 0 193
Igazad van, ott még mindig szerepel, majd leveszem. A gond az volt vele, hogy nagyon keveset adtunk el belőle. Drágább volt, mint a Watermemory és az emberek többségének nem tetszett...nekem sem annyira. :-) Mint mondtam, nem árt, ha a Memory habanyagot megtámogatjuk egy keményebb habbal.

Amilyet én használok, olyat nem is lehet venni, mert azt külön csináltattuk. 4 cm-es Memory réteg, vastag huzat nélkül. Ezt szívesen ajánlanám olyan testalkatú embereknek mint én (55 kg). Nagyon szeretjük a párommal együtt. De ilyet még én sem tudok szerezni. :-)

Először én is Tempurt akartam venni magamnak. Nekem nagyon tetszik, de a páromnak az volt a baja, hogy nagyon sűrű és lassú. A milyenk egy kicsit könnyedebb, gyorsabb.

Érdekes a tapasztalatod. Azt mondom a kérdésedre, hogy nem érdemes. Én bízok a test bölcsességében. Tudja, hogy mi a jó neki. Érdemes odafigyelni a kisebb üzeneteire is, nem csak a szélsőséges állapotaira. Sajnos képesek vagyunk a kisebb bajokra legyinteni, aztán meg már késő... Tehát ha kényelmes volt, vedd meg azt. Legalább marad másra. A matraccal még úgy sem oldódik meg a hátfájás témaköre. Az egészségünkre érdemes költeni...meg lehet is sokat. :-)

Szakmailag talán csak annyi szól a levegővel töltött (és szerintem a vízzel töltöttre is) matrac ellen, hogy a térfogat végülis nem változik meg azáltal, hogy ráfekszünk. Tehát ha a fenék rész benyomódik, akkor valahol meg kidomborodik a fekvőfelület. Illetve kicsit talán hullámzik is, ami a sokat forgolódó emberek számára nem túl előnyös. De szívesen meghallgatom a te tapasztalataidat. Miért nem alszol rajta kicsit többet? Mondjuk 1 hónapot?
Előzmény: MoKiLoK (192)
MoKiLoK Creative Commons License 2006.12.09 0 0 192
Köszönöm a válaszodat, mindig örömmel tölt el, ha kultúrált fórumozókkal találkozik az ember.

A medicalform még szerepel a magniflex.hu oldalon és egy-két kereskedő kínálatában is. Miért nem forgalmazzátok már, mi volt a gond vele?

Írod, hogy két éve használsz memory matracot, tehát személyes benyomásod is van róla. Teljes szívedből tudod ajánlani?
Persze vásárlás előtt mindenképp kipróbálok több félét is, de mivel most bonellrugós matracom van, ezért olyat biztos, hogy nem veszek többé. Persze örülnék, ha valaki esetleg a memory matrac hátrányairól is szólna - már ha van olyan....:)
Pár hete elvittem magammal anyámat is (58 éves), mikor matracnézőbe mentem és amikor ráfeküdt egy Tempur matracra azt mondta, hogy többé nem is lenne kedve róla felkelni...:)

Egyébként van egy érdekes dolog, ami kicsit más megvilágításba helyezheti ezt az egész matracmizériát.
Pár hete vettem vendégágynak a LIDL-ben egy 160*200-as felfújható gumimatracot mindössze 7000 Ft-ért és már aznap este ki is próbáltam. Olyan keményre fújtam fel, amilyenre csak tudtam és hihetetlenül jót aludtam rajta. Minap itt aludt nálam egy ismerősöm és amikor felkelt azt mondta, hogy évek óta nem aludt olyan jól és kényelmesen, mint azon az éjjelen. Tényleg nagyon jó.
Ilyenkor merül fel a kérdés: érdemes több százezer forintot matracra költeni, mikor "filléres" matracokon is lehet kényelmesen és jól aludni?
Előzmény: Alomvilag (191)
Alomvilag Creative Commons License 2006.12.09 0 0 191
Medicalform kilőve, már nincs is a kínálatunkban. Furcsa is, hogy honnan tudod?

Igen, sajnos van egy kis "parasztvakítás" a dologban, de ha nem vagyunk olyan szigorúak, akkor nevezhetjük sminkelésnek is. :-)

A habanyagok közül a Memory-nak a legjobb az anatómiai tulajdonsága, ez azt jelenti, hogy szinte tökéletesen felveszi a fekvő ember alakját. Azért egészítik ki a gyártók egy keményebb habanyaggal az ilyen típusú matracokat, hogy az ortopédiai jellegét is javítsák. Lényeges különbségek a habanyag sűrűségében, illetve a Memory réteg vastagságában vannak.

Azért lenne elhamarkodott véleményt mondani az anyagról, mert még nem igazán van tapasztalat róla. Bár azt állítják, hogy az élettartama akár a 40 évet (nekem ez is csak egy marketing fogásnak tűnik) is eléri, de ezt a gyakorlatban még nem támasztja alá semmi, mivel kb. 8 éve gyártanak ilyen anyagból matracokat. Az eddigi tapasztalatok viszont meggyőzőek. Nekem is ilyen van 2 éve.

"Igen, jó kis összefoglaló, csak ilyenkor az is az ember eszébe jut óhatatlanul, hogy egy kereskedő beszél belőled, akinek - mint tudjuk - mindig magafelé hajlik a keze...:)))" - Nekem nem. Ha tudok segíteni abban, hogy megtaláld magadnak a legjobb matracot, az már nekem elég. Mindenkinek más az igénye, ezért annyi megoldás létezik egy szituációra, ahány ember van. Arra válaszolok csak, amit kérdezel. Ezt viszont szívesen teszem. Pl.: miért írtam volna le az összes Memory matrac forgalmazót...?
Előzmény: MoKiLoK (190)
MoKiLoK Creative Commons License 2006.12.08 0 0 190
Igazad van, ha nem lennék olyan lusta, magam is rákereshettem volna...:)
Persze az is kiderült (talán egy másik írásból), hogy az űrhajós szöveg félig-meddig parasztvakítás, ugyanis ezt az anyagot először a repülőgépek üléseiben használták, mint ütközési energia elnyelő (shock absorber) közeget, és jelenleg is több felhasználási területe van (többek között a bukósisakokban).

Nos, választ mégsem kaptam a kérdésemre, hiszen azt szeretném megtudni, hogy tényleg ez az anyag a matracok úgymond "non-plus-ultrája"? Tehát ha megtehetem, hogy ilyet vásárolok, akkor már fölösleges egyéb biomatracban (kókusz, latex stb.) gondolkodnom?
Olvastam egyébként a tájékoztatódat a honlapotokon, ahol kifejted a matracokkal kapcsolatos nézeteidet. Igen, jó kis összefoglaló, csak ilyenkor az is az ember eszébe jut óhatatlanul, hogy egy kereskedő beszél belőled, akinek - mint tudjuk - mindig magafelé hajlik a keze...:)))
Egyébként nagy különbség van a watermemory és a medicalform matrac között (mert árban igen)?

Köszönöm
Alomvilag Creative Commons License 2006.12.08 0 0 186
Ha tudsz angolul, ebben a cikkben leírják, hogy eredetileg mire fejlesztette ki a NASA. http://www.wff.nasa.gov/news/newsletters/w19980526.pdf

Az űrhajók üléseihez, illetve az ütközések csillapításához majd a pilóták földi alvásához, pihenéséhez.

A gyártók által használt habanyagok különböznek, az árak mutatják nagyjából, hogy melyik jobb, bár sokszor aránytalanul drágábban adják. Fontos, hogy te szerezz saját tapasztalatot. Próbáld ki mindet.

Memory matrac forgalmazók (ABC sorrend):
Airflex, Per Dormire, Pierre Cardin by Magniflex, Rottex, Tempur, Yatas

Talán nem az összes, de a legfontosabbak.
Előzmény: MoKiLoK (184)
MoKiLoK Creative Commons License 2006.12.08 0 0 184
Sziasztok,

Amennyiben megtehetem, hogy nem nézem a matrac árát, úgy melyik típust ajánljátok? A memory foam matracok tényleg a legjobbak? Azok közül is melyik gyártó? A Rottex is gyárt 12 cm-es memory matracot lényegesen olcsóbban, mint mondjuk a Tempur, szóval ha ugyanazt a minőséget olcsóbban megkapom, akkor fölöslegesen én se fizetek többet. Amennyiben észrevehetően minőségbeli különbségek vannak gyártó és gyártó között, úgy hajlandó vagyok megfizetni a magasabb árat is.

Egyébként gondolkodtatok már azon, hogy miért van szüksége az űrhajósoknak a súlytalanságban ilyen matracra? Szerintem baromság és csak reklámfogás, de ha valaki hitelesen megmagyarázza, úgy hajlandó vagyok elfogadni ezt a tényt..:))
szevia Creative Commons License 2006.12.08 0 0 183
Álomvilág, csodállak a bizakodásodért..
Szv.
Előzmény: Alomvilag (182)
Alomvilag Creative Commons License 2006.12.07 0 0 180
No reklám, de az egyik legnagyobb rugós matracokat gyártó cégnek van saját üzeme Magyarországon.
Előzmény: VANESSZA 1 (179)
szevia Creative Commons License 2006.12.06 0 0 177
Kipróbáltam ezt a derék dolgot úgy, hogy a padlószőnyegre feküdve is megnéztem, hát azért a matracon jóval nehezebben ment be a derekam alá a kezem, úgyhogy akkor "objektíve" nem kemény a matrac.

Az üzletben nem befolyásolt az eladó, csak tudod, nem tudom más hogy van vele, de elég szokatlan egy üzletben ahol járnak-kelnek az emberek, egy ágyon heverészni, közben esetleg még az eladó is ott áll, és vár, szóval az ember nem nagyon tudja így elengedni magát, és igyekszik gyorsan benyomásokat szerezni, de ugyebár így meg nem működik.
Lehet, hogy mégis jó, hogy kókusz is van benne? azt legalább nem lehet hamisítani..
Aludni egyébként én mindenhol és mindenen tudok, csak az az érzés tűnt most el, vagy van zavarban, amikor ágybabújok, olyan barátságos volt ágyam.. most meg kicsit olyan "szigorú".. vagy hogy is mondjam.. olyan más.. Lehet, hogy nem "megszoknom", hanem átszoknom kell..
Üdv.
Szevia
Előzmény: Alomvilag (175)
Alomvilag Creative Commons License 2006.12.05 0 0 175
Igazad van, egy kicsit félreértettem. Bár amit írtam az helyénvaló.

A próbát most is elvégezheted. Amikor nálam próbálnak a (leendő) vevők, nehéz őket egyáltalán arra rábeszélni, hogy az "öklös nyomogatáson" kívül esetleg feküdjenek is rá a matracra. Még nehezebb a kabátjukat levetetni és még ennél is nehezebb rávenni őket, hogy ne egyből pattanjanak fel, hanem egy kicsit maradjanak ott, érezzék meg a matracot. Idő kell, hogy az izmok is ellazuljanak. Kb. 5-10 perces próba elég, de kérdem én, mit lehet érezni 10 mp alatt?

A másik tanácsom a következő: először ne is hallgasd meg az eladó szövegét. Amit te is írtál, hogy nem jól érzed magad, nagyon fontos. Érezd jól magad a matracon! Ha nem, akkor úgy sem tudod azzal vígasztalni magad, hogy de legalább latex vagy más csoda.

Plusz latex réteg? Nem a legideálisabb, de esetleg hasznos. Mindenesetre a majd megszokom-mal ne elégedj meg! A matrac és vele együtt az alvás témaköre nagyon fontos. Az hogy hogyan alszol nem csak az éjszakádat, hanem a nappalodat is befolyásolja.

Én az oldalunkon (http://vakuummatrac.hu/hasznos.htm) leírom az összes habanyag tulajdonságait, előnyeit és hátrányait egyaránt. Tény, hogy a latex nem váltotta be a minőségi elvárásokat. Vajon miért kezdett a Dunlopillo is hideghab matracokat gyártani, ráadásul drágábban? A mi "latex" matracunkban is kevés az igazi latex... nem véletlenül! :-)

Azért a kárpitos emberkénk pár dolgot nem jól tud:
- Habszivacsból rengeteg féle van. Van, amelyik esetleg jobb, van amelyik nem. Vannak habanyagok hőszigetelésre, hangszigetelésre, tömítésnek és vannak igen magas teherbírású habanyagok is. Ezért nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy a habszivacs jobb, mint a latex.
- A Latexet nem a Nasa fejlesztette, hanem a Dunlop cég! Akkor tényleg gumi?
- A latex szerepe a latex matracoknál nem a gerincoszlop megfelelő tartása, hanem a tehermentesítés és az izmok ellazítása, valamint az, hogy a fekvőfelület ne nyomja el a vérkeringést.
- Az igaz, hogy nem a legjobb a szellőzése a tömör latex habnak, de tudomásom szerint senki sem gyárt tömör habból latex matracot. Fél centi átmérőjű lyukak vannak a teljes fekvőfelületen, ami tökéletes szellőzést biztosít.
- Sajnos a gyártással és a haszonkulccsal kapcsolatban az én véleményem is megegyezik, de ez nem a kereskedőnek jó, hanem a gyártónak. Egyébként ez ugyanúgy igaz a többi habanyagra is, sőt a rugós matracokra is. Tudjátok mennyibe kerül pl. a rugótest 90x200-as méretben? Kb.1500 Ft!

Aztán ugye azt se felejtsük el, hogy a mai modern gazdaság minden szinten hasonló termékekkel áraszt el minket. A Nokia legszuperebb és legalapabb telefonja között mennyi lehet a különbség előállítási költségekben kifejezve? 1-2%? Eladási áron? 1000%! A vásárló dönt: ha minőségi termék kell, azt meg kell fizetni!

Üdv,
Álomvilág
Előzmény: szevia (174)
szevia Creative Commons License 2006.12.05 0 0 174
Bocs, kedves Álomvilág,

nem fogalmaztam elég pontosan: szóval a derékfájás nem az új matractól van, mivel a régi ágyban (:egy ősrégi rugós heverő), is fájt (ott is csak olykor, talán inkább az időjárás?), csakhogy abban bíztam :az új matracon már nem fog, és ez nem jött be, tehát hogy legalább ennyi a kényelmetlenségért cserébe.. de ez se..

(Igen a középső csúszkákra rájöttem, bár nem érzékelem különösebben hogy volna különbség.. )

A próbát hogy érted :most, a már meglevőt? mert az üzletekben próbáltam mindenfélét, ilyet is, de akkor nem éreztem.. nyilván ruhában, meg egy fél percre ráfeküdve stb., nem ugyanaz.. mint aludni rajta..

A kezemet nem könnyű becsúsztatni.. (ha ugyan jól tudom, hogy ez esetben mi a könnyű és a nem könnyű ?) ám én azt, hogy "kemény a matrac" az érzésre értem, függetlenül, hogy a kezem könnyen vagy nehezem csúszik-e be, vagyis : "nem érzem magam jól" Lehet, hogy nagy a kontraszt a korábbi rugós ágyamhoz képest..

Főleg az zavar, hogy valahol a keresztcsontájékon nyom, érdekes, mintha ugyanott, ahol a régi heverőn egy rugó nyomott. Vagy akkor ott se a rugó nyomott, csak azt hittem? és talán érzékeny valahol a csontom? De aztán mikor egy lapos szivacspárnát tettem oda ( a heverőn) akkor mintha ez az érzés elmúlt volna..

Nehéz eset vagyok..?
Lehet, hogy végül csak megszokom?.. vagy veszek egy olyan vékonyabb pót latexet még a tetejére.. ?

Különben egy másik matracos fórumon ezt írta valaki, (aki kárpitosnak mondja magát), a latexről:

"Nézd,mint minden "latexmatrac" nem más mint marketing csalás !
A latex nem más mint egy gumirozott lágy hab. Nem keverendó a habszivaccsal,mert a habszivacs egy jobb anyag.Mindkettö kifeküdhetö,mindkettö csak magában,tehát rugótest nélküli felhasználásban egészségtelen.
Hiába irják hogy ez meg az tesztelte ,és kiválló,meghogy a Nasa fejlesztette HA HA HA !
Semmi més mint egy öntött hab.Biztos emlékszel rá kb 15 éve nagy sláger volt a Piroska,stb fantázia névvel ellátott forgó fotelek króm lábakon.Azok egy vas vázra őntőtt habból készültek.Gyártottunk pl rengeteget a Szekszárdi Bútoripari Vállalatnál,de a Budapesti és egyébb gyárakba is ment.

Ez a latex ugyanannak a tovább fejlesztett változata,csak mégtöbb müanyag,és képlékenyebb gumirozóanyag felhasználással.

Hátrányai:
-kifeküdhetó
-értéktelen műanyag
-süppedös,nem tartja optimálisan a gerincoszlopod
-mintha teknőben aludnál
-nem szellőzik
-befülled

Elönyei:
-olcsó
-gyors tömeggyártás
-nagy haszonkulcs"

Mi erről a véleményed?

Üdv.
Szevia

Előzmény: Alomvilag (173)
Alomvilag Creative Commons License 2006.12.05 0 0 173
Kedves Szevia!

Kicsit szomorúan olvastam a beszámolódat és a tapasztalataidat. Abban igazad van, hogy egy derékfájás nem csak a matractól lehet. Mindenesetre vmi nem jó. Én bízok a testem üzeneteiben. Érdemes rá hallgatni, tudja mi a jó vagy éppen rossz neki. Ezért én a következő "gyors-teszteket" szoktam javasolni:

1. Hanyatt, egyenes fekvés. A matrac ortopédiai tulajdonságát lehet lemérni úgy, hogy megnézzük milyen pozícióban tartja a hátat, gerincet. Az anatómiai jelleg (ez azt jelenti, hogy mennyire tud alkalmazkodni a testalakhoz) leméréséhez a derék alá kell csúsztatni a kezet. Ha könnyen becsúszik, akkor túl kemény a matrac.

2. Helyezkedj abba a testhelyzetbe, ahogy elalvás előtt vagy. Erre a pozícióra nagyon jól emlékszik a test és elég érzékeny is erre. Kitűnő visszajelzést kapsz. Ha kényelmes, akkor jó a matrac komfortja, ha nem érzed magad jól, vmi baj van vele.

Talán ezeket kipróbálhatnád!

Ágyrács: a középső csúszkák segítségével finombeállítást végezhetsz. A középső rész keménységét állíthatod be. Ha a csúszkákat az ágyrács szélei fele húzod, keményebb lesz, ha egymás felé húzod őket, akkor puhul az alátámasztás. Most olvastam el még egyszer a kérdésed. A középső hevedernek igazából nem sok szerepe van, pluszban stabilizálja a lapokat és a helyzetüket.

Az jut eszembe erről, hogy mennyien vásárolnak úgy matracot, kiegészítőket, hogy azt sem tudják mit vesznek. Igazából a legrosszabb, hogy nem ti tehettek róla, hanem azok a kereskedők, akik nem értenek ezekhez a dolgokhoz.

Ma segítettem az egyik vevőmnek ágyrácsot venni. A Shopping Home-ban vásárolt 250.000 Ft-ért!!! egy bútorlap! ágyat. Amikor megkapta, kiderült, hogy ebben az árban még az ágyrács sincs benne. Mivel ez egy bútorlap ágy, ezért csak olyan ágyrács mehet bele, aminek lábai vannak, mert az ágy oldala nem bírná el. Ezt 71.000 Ft-ért árulják. A minőségéről csak annyit, hogy a leggagyibb, amit eddig láttam.

EMBEREK! Kérlek titeket, előbb nézzetek körbe! Szerezzetek minél több infót! Ja és tapasztalatot!

Üdv,
Álomvilág
Előzmény: szevia (172)
szevia Creative Commons License 2006.12.03 0 0 172
Szia,

Nekem egy olyan gumibakos ágyrácsom van (Materasso -doublefix) , mint a mellékelt fotóidon fölülről a negyedik. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy a közepén végighúzódó heveder mire szolgál?
Üdv.Nv
Előzmény: balu 001 (87)
ny63 Creative Commons License 2006.12.03 0 0 170
Sziasztok.
Csak most vettemészre ezt a fórumot.
Öreg hátfájós vagyok, és amióta jó kemény biomatracom van (kókusz + latex, 5 zónás) azóta nagyon ritkán fáj a derekam!
Én annakidején - 2 éve is megvan - az Ágyak háza c. műintézetben vettem, ágyastul, keretestül, rácsostul, és nagyon meg voltam/vagyok elégedve.
Érdemes személyesen, nagyon előzékeny és kedves segitőkész eladók vannak. Nekem nagyon bejött.
www.agyakhaza.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!