Keresés

Részletes keresés

Őszinte Ököl Creative Commons License 2021.02.24 -1 1 55608

Az SiO3 az a szérum-szilikát, a SiO2 pedig a szilícium. Mindkettő lesz a vízbe, szóval ja mindkettő kell. A Salifert ugyan gyárt általános Si tesztet, igen ám csak, hogy az kizárólag tengeri akváriumhoz jó. 

A rossz hír, hogy a pontos mérés szempontjából mindkét teszt kell, viszont a jó hír, tökmindegy hogy a SiO2 vagy a SiO3 érték a rosszabb, a szilikátmegkötő mindegyikre jó.

Előzmény: -carcass- (55607)
-carcass- Creative Commons License 2021.02.24 -1 0 55607

Na ezt még akkor kivesézzük, ha odaérünk. :-)

---

Szilikát teszt ügyében, van oldal, ahol SiO3  van ahol SiO2. Most melyik? Nem vagyok vegyész, de a kettő között láthatóan van különbség. :-)

Előzmény: Őszinte Ököl (55606)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2021.02.24 -1 1 55606

Pedig de! 😁 Legyen csak belső szűrőd is a külső szűrő mellett. Ugyanis 100-120 liter feletti akváriumoknál a csak külső szűrő nem elég, hanem kell mellé belső is. A külső szűrő az első sorban biológiai szűrő (lényegében egy hasznos baktérium tároló reaktor). A külső szűrőben található szivacsok, ugyan mechanikai szűrőanyagok, de azok elsősorban a biológiai szűrőanyagokat védik. Az akvárium tényleges mechanikai szűrését a belső szűrő végzi nagyobb érdemben. Viszont ilyen esetben a belső szűrőben a szivacson kívül nem kell semmiféle másfajta szűrőanyag. 

Előzmény: -carcass- (55605)
-carcass- Creative Commons License 2021.02.24 -1 0 55605

Ilyesmit akartam én is írni csak azért elég lazán kezeltem bizonyos szempontokat. :-)

Mondjuk az meglepett, hogy 8-10 l élővíz elég, elvileg többet is ki tudok menteni. 

Nálam annyi a különbség, hogy ugyanezt a szettet ott is össze kell raknom, mert a lányom már lefoglalta magának. Vagyis a 170 literes csak kb pihentető medence lesz, mert abból egy totál újat kell majd összeállítani (majd azzal is foglalkozunk itt a topicban :-)). Abban bízok, hogy a fiam nem akar magának szintén egyet (de az is lehet, hogy tulajdonképpen örülnék neki), mert akkor a 170l-es az övé lesz, én meg végre vehetek magamnak egy olyat, ami normális arányokkal rendelkezik.

---

És ha már siporax - a szűrőben ugye eddig abban a zsákban volt, amit a csomaghoz adtak. Elég gyorsan eltömődött, így úgy voltam vele, hogy kiveszem . Szigorúan a leszívott vízben mostam a szivacsot, addig a siporax ott ázott és mivel a zsáknak is kellett a hely, így most több töltőanyag fért a szűrőbe.

Mindenesetre soha többet belső szűrőt, kész kín a tisztítása, csinálhatok bármit, miután visszarakom a helyére, tuti hogy levegő megy bele, akkor a vizet nem forgatja, a vízben megint szét kell venni, a levegőt kiengedni...de lehet, hogy csak én vagyok béna...

Előzmény: Őszinte Ököl (55603)
warr Creative Commons License 2021.02.24 -1 0 55604

Köszi

 

Nekem mondjuk cdsak egy akvám van, a 105 literes, nem is lesz most másik, pláne nagyobb, szóval én csak ezt vinném. 

Aztán majd a nagyobb kégliben meglátjuk, csak asszony meg ne hallja :D

Előzmény: Őszinte Ököl (55603)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2021.02.24 0 1 55603

Na akkor legyen egy kis akvárium költözős téma, és tanácsadás. Nem kell bepánikolni. Elmondom az egyszerűbb lépéseket. Carcass fórumtárs példáján keresztül szemléltetem. De nem csak neki írom, hanem úgy általánosan mindenkinek/bárkinek. 

 

Na akkor, ha jól olvastam Carcass és Warr kolléga költözik, és a jelenlegi kisebb akváriumából akarja áttenni az élővilágot egy nagyobb akviba. értelemszerűen először a nagyobb akváriumot viszitek az új házba/lakásba. Azt beállítjátok a megfelelő helyre. A kisebb - azaz a jelenlegi - akváriumból kimersz vizet vödrökbe vagy valamibe, abba teszed a halakat és a növényeket. Külön kiszeded az aljzatot is (műanyag szemeteslapáttal kilapátolod) és úgy vizesen nyirkosan - nem baj ha éri levegő! - szintén egy vödörbe vagy akármibe beteszed. Miért fontos ez? Azért, mert az aljzat az élőaljzat, azaz tele van hasznos bacival, amit a növények már megszoktak. Az új akváriumba először a régi akvárium aljzatát teszed be, majd utána öntöd fel vízzel, de nem teljesen. Mivel egy kisebb akvárium aljzatát teszed egy nagyobb akviba, ezért már előre vegyél ugyanolyan aljzatot, mert szinte biztos, hogy pótolni fog kelleni. Erre figyelj. 

 

Beteszed a technikát (fűtés, légpumpa, belső szűrő --> gondolom nem lesz mindjárt külső szűrőd). A belső szűrő szivacsát kimosod, de a siporaxot azt nem! Azt szépen nyirkosan hagyod, azért mert a siporax pórusaiban van kevéske víz, azokban pedig ott a baci. A bacikra pedig vigyázunk, ugyanannyira mint a halakra. Szóval szépen van már aljzat az akviban, friss víz, megy a technika is. Aztán szépen belerakod a régi akváriumból leszívott vizet is az akviba (Én ezt anno úgy oldottam meg, hogy 5db 2,5 literes kólásüvegben tárolva vittem az új helyre. Elég 8-10 liter élővíz a régi akviból). Aztán a növények és halak. Persze nem árt, az sem ha bacikultúrával azért rátunningolunk egy kicsit. 

 

Szóval nem kell beparázni. 

-carcass- Creative Commons License 2021.02.24 -1 0 55602

Eh, ez a "legnehezebb". Megnéztem és kicsit meglepődtem. :-O

Hogy a ..csába lehet, hogy nálunk ez is ennyivel drágább?

http://webshop.sera.hu/sera-marin-silicate-clear-500g

vs.

https://www.aquaristikshop.com/aquaristic/Sera-Silicate-Clear-500-g/382015/

Köszi, rakok mellé egy tesztet és megrendelem.

Előzmény: Őszinte Ököl (55601)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2021.02.24 -1 0 55601

Neked kimondottan szilikát megkötő kell, nem foszfát vagy foszfát és szilikát megkötő. Tehát ezek közül, a Sera neked a legmegfelelőbb.

Előzmény: -carcass- (55598)
-carcass- Creative Commons License 2021.02.24 -1 0 55600

Passzolom, folyamatosan kattogok rajta. :-)

Valószínű, hogy a másikat, ami nagyobb (+100 l) és nyár óta üresen áll, először átviszem az új helyre. Aztán a vizet egy tiszta (és új) kannában átviszem, ugyanabban a körben a növényeket és a halakat is megpróbálom átvinni. Fűtés és szűrés ideiglenesen lesz berakva, remélem mindenki kibírja majd. Végül átviszem az akváriumot víz nélkül, de a talaj benne marad. Betekerem a tetejét fóliával és bízok a szerencsében, hogy kibírja az utat. Ingoványos lesz,mert ott kb rögtön a végleges helyére kellene rakni, ami bútorozáskor nem megy könnyen.

Az biztos, hogy az utolsók között lesz, amit elkezdek áthordani. Ráadásul nem a szomszédba megyünk, hanem kb 30km.

Ha van egyéb 5let, akkor jöhet.

Előzmény: warr (55599)
warr Creative Commons License 2021.02.24 -1 0 55599

Ha már szóba került, úgy néz ki nekünk is költözés lesz nyáron, az akváriummal ezt hogy a legegyszerűbb, legcélszerűbb megoldani? 

 

Előzmény: -carcass- (55598)
-carcass- Creative Commons License 2021.02.24 -1 0 55598

Figyu, szétnéztem, hogy mivel lehetne foglalkozni, de nem vagyok járatos:

https://www.aquanet.hu/seachem_phosguard_foszfat_megkoto_250_ml

vagy:

https://www.vadvilagbolt.hu/sera-silicate-clear-60g-szilikat-megkoto-szuroanyag

esetleg a tegnapi:

https://greenaqua.hu/hu/jbl-silicatex-rapid-szilikat-es-foszfat-megkoto-szuroanyag-400gr.html

lenne a megfelelő?

Én egyelőre a Seachem-re szavazok.Nyilván veszek tesztet is, hogy mennyi is az annyi.

Megtaláltam egy régi Aquael 1 szűrőt, nem nagy, erre a célra pont megfelel, totál fel tudom vele tölteni.

Aztán költözés után majd valahogy megoldom a külső szűrőt, de most nincs hely neki.

Előzmény: Őszinte Ököl (55595)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2021.02.24 -1 0 55597

Ezt ajánlanám neked!

https://greenaqua.hu/hu/oase-filtosmart-100-kulsoszuro-toltettel.html

 

Ez egy pici méretű (Mérete: (H x Sz x M) 192 x 190 x 312 mm), minőségi külső szűrő. Egyrészt azért is jobb, mert az amúgy is pici 60 literes akváriumodban - egy belső szűrővel ellentétben - nem foglalná a helyet, így a halaknak is nagyobb lenne az úszótere. Másrészt, lényegesen több szűrőanyag fér bele, mint egy belső szűrőbe. Ráadásul csendes is. Én is ilyet használok, a szintén 60 literes nano tengeri akváriumomhoz. 

Viszont már most adok egy jó tanácsot. Akármilyen külső szűrőt is vásárolsz, bármilyen márkát, a gyári biológiai szűrőanyag (kerámiahengerek/gyűrűk, műanyag biolabda ...stb.) azok semmit sem érnek. Ehhez az Oase FiltoSmart 100-hoz is sajnos csak kerámiagyűrűt adnak. Magyarul csak a szivacsokat tartsd meg belőle. Aztán vásárolj külön minőségi biológiai szűrőanyagot. Ebbe a szűrőbe 500 gramm mennyiség kell. Minőségi biológiai szűrőanyagok: Seachem Matrix, Sera Siporax, vagy még esetleg a lávakő. 

Előzmény: PetiCsokvaomány (55593)
-carcass- Creative Commons License 2021.02.24 -1 0 55596

Basszus, dehogynem, van szerintem legalább kettő! Igaz, az egyik nem forog rendesen, de ez talán nem is baj.

Hogy ez nem ugrott be ... köszi a tippet!

Nem lesz más,előbb-utóbb ennek is kell egy külső szűrő... :-)

Előzmény: Őszinte Ököl (55595)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2021.02.24 -1 0 55595

A Siporaxot semmiképpen se vedd ki! Azon már vannak megtelepedett hasznos bacik! Felborítanád jobban a biológiai egyensúlyt. Nincs esetleg véletlenül még egy belső szűrőd? De az is elég ha a szűrő közelébe beteszed a szilikátmegkötőt (szűrőzsákban, adnak hozzá) az akviba. 

Előzmény: -carcass- (55594)
-carcass- Creative Commons License 2021.02.23 -1 0 55594

Én is azt gondolom, hogy inkább a szilikát lesz az, kicsit utána jártam a dolognak délután. Nem lett újraindítva, csak a szokásos vízcsere ami van hetente, 30-50% között (szűrt víz, ahogy mindig is volt, így nem a vízcsere lehet az oka, hanem a világítás erősebb, mint kellene. Filóztam, hogy csinálok valami házi árnyékolót, ami csökkenti az erejét, de lehet, hogy hülyeség.

Veszek tesztet és megnézem mennyi is pontosan. Hirtelen ezt találtam:

https://greenaqua.hu/hu/jbl-silicatex-rapid-szilikat-es-foszfat-megkoto-szuroanyag-400gr.html

Most az a helyzet, hogy vagy kiveszem a szűrőből a siporax-ot és kicserélem erre vagy keresek valami folyékony vízkezelőt ha egyáltalán létezik ilyen.

Előzmény: Őszinte Ököl (55592)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2021.02.23 -1 0 55593

Sziasztok 

Számít a méret mert kisszobába megy, a súlyának se kéne túl nagynak lennie. Egyszerű kompakt kis cucc kéne. 

Köszönöm a válaszokat :)

Őszinte Ököl Creative Commons License 2021.02.23 -1 0 55592

Barna algánál két dolog jöhet szóba, magas ammónia (de nálad nem hiszem, hogy az lesz) vagy magas a szilikát tartalom a vízben. De ha netán újra lett indítva az akváriumod, akkor is előfordulhat barna alga. Induló akviknál ez az alga gyakori, főleg az elején, de csak rövid ideig szokott általában megmaradni. 

 

Ha viszont, már üzemel az akvi egy jó ideje, akkor szilikátmegkötővel kellene próbálkozni. 

Előzmény: -carcass- (55591)
-carcass- Creative Commons License 2021.02.23 -1 0 55591

Ha már világítás - ugye kb egy hónapja megvettem a dual odyssea lámpát, 2x24W - jelentem megjelent a barna színű alga, az a letörölhető változat. Sejtettem, hogy ez lesz, de azért zavar, bár simán letörölhető. A víz alapvetően rendben van, bár a nitrát még mindig kicsit magas.

Szerintetek mivel érdemes eredményesen fellépni? Vagy elég ha a nitráttal egyenesbe jövök? 

Előzmény: warr (55590)
warr Creative Commons License 2021.02.23 -1 0 55590

Igen, nekem a második van, csak akkor még sima leddel lehetett kapni.

Előzmény: -carcass- (55589)
-carcass- Creative Commons License 2021.02.23 -1 0 55589

Ha mindenképp a méret számít, akkor szerintem:

https://www.petnet.hu/termek/AquaEl_Leddy_60_Day_Night_szogletes_akvariumkeszlet_Fekete_54L-137-16917

ha pedig egy kicsit megtoldjátok:

https://www.petnet.hu/termek/AquaEl_Leddy_75_Day_Night_szogletes_akvariumkeszlet_Fekete_105L-137-24507

Azért ez majdnem a duplája és kevesebb gond lesz a vízzel.

Előzmény: PetiCsokvaomány (55587)
warr Creative Commons License 2021.02.22 -1 0 55588

Szia, 

 

Ezt picit drágállom, én a 105 literes Aqual készletet olcsóbban vettem bő másfél éve :) 

 

Amúgy ezekben az alap készletekben lévő kis belső szűrő a kábé semmire nem jó kategória, van benne egy kis darab szivacs, aztán annyi, tehát maximum némi kevéske mechanikai szűrésed van. 

Én mindenképpen vennék helyette valamit (én a 105-ösbe a hozzáadott mellé vettem, tehát nekem két belső szűrő dolgozik benne, de egy 60 literesbe nem hiszem hogy beférne kettő, vagy túl sok helyet foglalna), aminek van valami biológiai szűrése is, nekem pl ilyen van: https://abc-zoo.hu/1662-eheim-biopower-160-l-szr.html - hm, látom ez is megdrágult ahhoz képest mikor én vettem :-/ , vagy ugye egy alapabb külső szűrő, ha van hely, nem annyival drágább, ez pl már elég jó egy kisebb akváriumhoz szerintem: https://abc-zoo.hu/9295-tetra-ex-600-plus.html 

Ha mindneképpe szettben gondolkozol, és elfér nagyobb, ez pl ötezer forinttal többért majdnem kétszer akkora térfogatú: https://abc-zoo.hu/1534-egyenes-diversa-startup-80-akvarium-szett-fekete.html 

 

Mi az elképzelés amúgy, milyen hal, hány darab kb? Növények, aljzat? 

Fűtés mondjuk szerintem teljesen felesleges, én legalábbis ki se csomagoltam a fűtőt, így is állandóan legalább 26-27 fokos a víz, inkább még hűteni kéne egy kicsit :D

 

Előzmény: PetiCsokvaomány (55587)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2021.02.21 -1 0 55587

Sziasztok!

 

Kislányomnak születésnapjara szeretnék egy egyszerű kb 60 l-es akváriumot, szívós kitartó halakkal költség hatékonyan. Kinéztünk az asszonnyal egy ilyet:https://www.aquanet.hu/eheim_aquastar_54_led_akvarium_szett_fekete?utm_source=argep&utm_medium=cpp&utm_campaign=direct_link

 

Mit gondoltok róla? Eheim belső szűrője van, milyen gyakran kell szivacsot cserélni benne, egyálltalán mennyire jók, vagy jobb a levegőpumpás szűrő ilyen méreteknél?

 

Köszönöm a segítő hozzászólásokat.

-carcass- Creative Commons License 2021.02.15 -1 0 55586

Akkor feladom. :-)

Előzmény: Őszinte Ököl (55584)
karcsika75 Creative Commons License 2021.02.15 -1 0 55585

Sziasztok!

 


Elég kezdő vagyok ezen a téren, ezért vásárlás előtt tanácsot szeretnék kérni. Egy kisebb fajta szivattyút keresek, ami lehetővé teszi az akváriumból a víz kiszivattyúzását egy vödörbe. Tehát magát a pumpát/vagy a szivattyút az akváriumon kívülre szeretném elhelyezni, és egy csövet erre rákötve engedném bele az akváriumba és ez szivattyúzná ki a felesleges vizet. Ez a termék megfelel erre a célra?

 

https://abc-zoo.hu/1520-power-head-b-400-vizpumpa-fej-akvariumhoz-400-l-h-6-watt.html

 

Ezekhez a pumpákhoz járnak csövek is vagy azokat külön meg lehet venni? Amennyiben ez nem jó erre a célra, tudtok egy olyan mini szivattyút vagy pumpát ajánlani ami nekem megfelel erre a célra? 

 

Közi!

Őszinte Ököl Creative Commons License 2021.02.15 -1 0 55584

Én már kipróbáltam zavarszűrős elosztóval is. Azzal is csinálja. 

Előzmény: -carcass- (55583)
-carcass- Creative Commons License 2021.02.14 -1 0 55583

Túl vagyok a tesztidőszakon. Kihúztam minden csatlakozót, az elosztót szintén, megfordítottam, restart.

Sokkal ritkábban csinálja, de sajnos így is villog.

Előzmény: LAJOSSZAKI (55579)
-carcass- Creative Commons License 2021.02.09 -1 0 55582

A probléma megoldására két verzió van:

1)Mivel a kapcsolóórák csak egy szálat szakítanak meg-ezt kiküszöbölve a lámpa tápvezetékébe be kell építeni egy relét, ami mindkét szálat leválasztja a hálózatról. Így nem tudnak feltöltődni a kondenzátorok! Ezt egy villanyszerelő kb 3-4 ezer forint költséggel megcsinálja és kész többet nem villog! Azt hiszem ennyi kis plusz költség még belefér mindenkinek.
2) Az olcsóbb verzió, a kondenzátor két pólusára 1-2 k. Ohm -os ellenállást és egy diódát kell kötni ami folyamatosan kisüti a kondit ,így nem tud villogni ez kb 1000ft -ér megcsinálják!

 

https://akvakertesz.hu/threads/odyessa-quad-t5-2x24w-6500k-megoldas-a-elso-hsz-ben.2372/

Előzmény: Őszinte Ököl (55581)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2021.02.09 -1 0 55581

Nálam sem működik. 😕

Előzmény: -carcass- (55580)
-carcass- Creative Commons License 2021.02.09 -1 0 55580

Próbáltam már korábban, de nálam ez nem működik. Ráadásul nem is led-es hanem T5 fénycső.

Előzmény: LAJOSSZAKI (55579)
LAJOSSZAKI Creative Commons License 2021.02.07 -1 1 55579

Üdv mindenkinek!

 A lámpával kapcsolatban .hogy ne villogjon a villany dugóját fordítsátok meg 180fokban és úgy dugjátok be a konnektorba újra.így a benne lévő kapcsoló a fázist fogja nyitni-zárni és a villogásnak meg kellene szűnnie!Remélem így jó lesz és nem

villog majd. A ledes lámpáknál jelentkezik ez a jelenség!

Előzmény: -carcass- (55558)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!