Szép sajt lett. Remélem az enyém is ilyen lesz. Az MTKI-től rendeltem tejoltót(CHY max plus) meg sajtkultúrát (CHN-22). Ha minden igaz péntekre ideér...
Ma csináltam szűrőedényt, úgyhogy hétvégén próba! :-)
A termizálásról azt olvastam, hogy a tejet kb 65 fokra kell hevíteni, 15 mp-ig ezen a hőfokon tartani, majd hirtelen 4-7 fokra hűteni. A hevítés rendben van, de hogy hűti ki az ember azonnal 4-7 fokra a 65 fokos tejet?
elefada azt mondta, termizálás után nem kell a kalcium, mert az kíméletesebb, és még nem alakul át mind. Normál pasztörizálás után (ugye többféle van) már kell... Meg amúgy sem árt.
Jó lenne már venni, most már ugyan csak 6 deci tej van naponta két kecskéből, de jövőre azért kellene. Bár egy hőmérő még jobb lenne. :D
Habcsoki okosabb, de én egyszerűen a kézfejre csöppentek egy kis tejet, és, ha nem érzek semmit, akkor az 36 fok körül van. Amúgy lehet kapni hőmérőt is.:-)
Még egy kérdés: Hogyan tudnám a hőfokot 37 C fokon tartani a legmegfelelőbben? Villanytűzhelyem van... Esetleg ha már elértem a 37 C fokot le is húzhatom a tűzhelyről?
Egy pár napja kezdtem el utánnaolvasni a sajtkészítésnek. Vettem a piacon házisajtot és nagyon ízlett. Gondoltam miért ne csinálhatnék én is. Sok mindent olvastam, most leírnám, ahogy én értettem a készítés menetét. Légyetek szívesek javítsatok ki, ha valamit félreértettem.
- Friss, vagy másnapos tejet 37 C fokra hevítem majd beleteszem a tejoltót és a kultúrát (ezeket először feloldom egy kevés tejben)
- Összekeverem majd hagyom kb 30 percet hogy megaludjon a tej.
- Az avadékot, (ha már májasan törik) felszelem, kicsit hagyom majd lemerem róla a savó felét.
- Ezután 70 C fokos vízzel (annyival amennyi savót lemertem) felöntöm a felszelt alvadékot.
- Óvatosan kevergetem kb 45 percig
- Leszűröm az alvadékot és beleteszem a szűrőbe
- Mehet rá a kistányér és a súly
- Így hagyom 1 napig
- Másnap kiszedem és beleteszem a sóoldatba. itt ismér 1 napot hagyom
- Ezután már csak érlelni kell 1-2 hétig hűvös helyen fadeszkán
Hát én az előzményekből ezt szűrtem le. Most szeretnék venni tejoltót és kultúrát, de addig nem akarom megrendelni, amíg nem vagyok tisztába minden részlettel.
Egyébként találtam tejoltót kisebb kiszerelésben is, de nem tudom megvehetem -e. Ha valaki tesztelte már ezt a fajtát, kérem jelezze.
ezesetben javaslom a korábban említett topikot, ott részletesen tárgyalják az ilyen eseteket!!! nekem egy csepp penész sincs sehol, pedig nem lakom dombon (sőt!), ezer éves a kátrány a falban (már ahol egyáltalán van). a ritkán használt helységekben esetleg enyhén állott szagú a levegő:)
De ha túl sokat szellőztetek, kimegy minden meleg, pedig így is alig tudjuk befűteni a sparhelttel. A fát meg én kaparom össze az erdőből, annyira nem buli. :| Ami a nyílászárókat illeti, össze-vissza vetemedtek, szinte átfúj rajtunk a szél. :D A diszperziten megél a penész, de sajnos a mészen is.
Ha egyszer eladjuk a házat, akkor egy teljes belső lekaparás és Koproxos festés kell, a konyhabútort meg úja kell építeni.
ott is csak a szellőztetés segít:) én mondjuk vályogházban lakom, nekem könnyű!
haverék hipermodern háza csöpög mindenhol! mert ugye profi a nyílászáró, minden csupa beton meg műanyag, diszperzit, és társai... szellőztetnek mint állat:) sokat segít.
Hát és az mit csináljon - költői kérdés -, akinek a háza mindig olyan, mint az esőerdő? No nem a növényrengeteg miatt, hanem a páratartalom. Az amerikai konyha átka, ki volt, aki kitalálta ezt a hülyeséget?
rendszeres szellőztetés:) lehet a hőhíd a hibás, meg a túlságosan jól záródó nyílászárók... na meg nem a falra illő festék (feljebb viszi a vizet a hajszálcső-effektus)
nézz be a "házépítés, lakásfelújítás???" topikba, sokféle megoldást olvashatsz...
A mi megmaradt lányaink folyton csak sírnak. :( A "főnöknő" maradt meg, a lánya és annak a lánya, azaz egy család, hogy ne legyen veszekedés többé még akkor sem, ha egy helyről kell enni. De a főnök meg hiányolja a csapatát...