Keresés

Részletes keresés

genziana Creative Commons License 2010.11.25 0 0 3818

A kultúrával okosan bánj, mert sok tejre van egy kis zacskó, én is ilyet használok, kb. 3-4 "gömböcskét" raktam kb. 9 lityó tejbe

De majd erre is kijavítanak, ha hülyeséget írtam....

Előzmény: Anobium (3808)
genziana Creative Commons License 2010.11.25 0 0 3817

Hozhatod az ellnőrződ . pont

 

Nem akarok beledumálni, mert én sem vagyok nagy sajmester, de előbb a kultúra, aztán az oltó.

De úgyis kijavítanak, ha nem így van...

Amúgy én még sosem fürdettem egy napig a sajtomat, mert iszonyat sós lett, ez attól függ, hogy hány%-os sóoldatot készítesz...

Előzmény: Anobium (3790)
genziana Creative Commons License 2010.11.25 0 0 3816

Megtámadta a trója gépem..

Kész lett, a gyereket egyszer ideengedtem játszani, erre megint lelassult..

Meg valami security izét is kér..

 

tuskésvirág Creative Commons License 2010.11.25 0 0 3815

Kedves ELEFADA!Köszönöm szépen a hozászolásodat, de még az apasztás nem kezdtem el,mert FEBRUÁRBAN kezdődik nálam az ellések.    

Előzmény: elefada (3812)
elefada Creative Commons License 2010.11.24 0 0 3814

Visszaolvastam.

Elsö nekifutásra én nem kezdenék mosott sajttal, sok a buktatója.

/www.sajtkeszites.hu/blogbejegyzes/2009/09/11/felkemeny-sajt-keszitese-hazilag

amit  ajánlanék elsöre.

Sok sikert, fincsi sajtokat:-)

Előzmény: Anobium (3808)
elefada Creative Commons License 2010.11.24 0 0 3812

Gondolom, már laktáció végén vannak a kecsok, ilyen kihozatal csak apasztás elött van.

Az oltos sajtnak érdemes egy kis idöt hagyni, akár a hűtöben is, hogy érezd a külömbséget.

Előzmény: tuskésvirág (3807)
elefada Creative Commons License 2010.11.24 0 0 3811

(költői túlzás):-)

Előzmény: Törölt nick (3802)
Anobium Creative Commons License 2010.11.24 0 0 3808

Szép sajt lett. Remélem az enyém is ilyen lesz. Az MTKI-től rendeltem tejoltót(CHY max plus) meg sajtkultúrát (CHN-22). Ha minden igaz péntekre ideér...

Ma csináltam szűrőedényt, úgyhogy hétvégén próba! :-)

Előzmény: tuskésvirág (3807)
tuskésvirág Creative Commons License 2010.11.24 0 0 3807

4-literből csináltam és csak 2-napig érleltem ,a hűtőben csak elfogyott.   

Előzmény: Anobium (3805)
Anobium Creative Commons License 2010.11.24 0 0 3806

A termizálásról azt olvastam, hogy a tejet kb 65 fokra kell hevíteni, 15 mp-ig ezen a hőfokon tartani, majd hirtelen 4-7 fokra hűteni. A hevítés rendben van, de hogy hűti ki az ember azonnal 4-7 fokra a 65 fokos tejet?

Előzmény: Törölt nick (3803)
Anobium Creative Commons License 2010.11.24 0 0 3805

Mennyi tejből lett a 72 dkg sajt, és meddig érlelted a kész sajtot?

Előzmény: tuskésvirág (3804)
tuskésvirág Creative Commons License 2010.11.24 0 0 3804

Szia Tejszín Haboscsokoládé! Itt a sajt amit házilag késztettem amit a te oltódnak köszönhetek ami 72dkg-s volt de már el is fogyott..

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.24 0 0 3803

elefada azt mondta, termizálás után nem kell a kalcium, mert az kíméletesebb, és még nem alakul át mind. Normál pasztörizálás után (ugye többféle van) már kell... Meg amúgy sem árt.

 

Jó lenne már venni, most már ugyan csak 6 deci tej van naponta két kecskéből, de jövőre azért kellene. Bár egy hőmérő még jobb lenne. :D

Előzmény: Törölt nick (3802)
Anobium Creative Commons License 2010.11.23 0 0 3801

A lázmérő csak átmenetileg kell. Rendeltem egy "normális műszert", de az kb. 2 hét mire ideér.

A pasztőrözés nem árt a sajnak? Vagy pótolod a CaCl2-ot?

Anobium Creative Commons License 2010.11.23 0 0 3799

Sima lázmérő nem jó? Ja, és a hőfok elérésekor lehúzzátok a tűzhelyről?

RontóPál Creative Commons License 2010.11.23 0 0 3796

Habcsoki okosabb, de én egyszerűen a kézfejre csöppentek egy kis tejet, és, ha nem érzek semmit, akkor az 36 fok körül van. Amúgy lehet kapni hőmérőt is.:-)

Előzmény: Anobium (3794)
Anobium Creative Commons License 2010.11.23 0 0 3795

Még egy kérdés: Hogyan tudnám a hőfokot 37 C fokon tartani a legmegfelelőbben? Villanytűzhelyem van... Esetleg ha már elértem a 37 C fokot le is húzhatom a tűzhelyről?

Anobium Creative Commons License 2010.11.23 0 0 3794

Hőmérsékletet mivel méred?

Anobium Creative Commons License 2010.11.23 0 0 3792

Köszönöm! :-) Remélem az első teszt sikeres lesz. Neked milyen tejoltód ill. sajtkultúrád van? Milyet javasolsz?

Anobium Creative Commons License 2010.11.23 0 0 3790

Sziasztok!

 

Egy pár napja kezdtem el utánnaolvasni a sajtkészítésnek. Vettem a piacon házisajtot és nagyon ízlett. Gondoltam miért ne csinálhatnék én is. Sok mindent olvastam, most leírnám, ahogy én értettem a készítés menetét. Légyetek szívesek javítsatok ki, ha valamit félreértettem.

 

- Friss, vagy másnapos tejet 37 C fokra hevítem majd beleteszem a tejoltót és a kultúrát (ezeket először feloldom egy kevés tejben)

- Összekeverem majd hagyom kb 30 percet hogy megaludjon a tej.

- Az avadékot, (ha már májasan törik) felszelem, kicsit hagyom majd lemerem róla a savó felét.

- Ezután 70 C fokos vízzel (annyival amennyi savót lemertem) felöntöm a felszelt alvadékot.

- Óvatosan kevergetem kb 45 percig

- Leszűröm az alvadékot és beleteszem a szűrőbe

- Mehet rá a kistányér és a súly

- Így hagyom 1 napig

- Másnap kiszedem és beleteszem a sóoldatba. itt ismér 1 napot hagyom

- Ezután már csak érlelni kell 1-2 hétig hűvös helyen fadeszkán

 

Hát én az előzményekből ezt szűrtem le. Most szeretnék venni tejoltót és kultúrát, de addig nem akarom megrendelni, amíg nem vagyok tisztába minden részlettel.

Egyébként találtam tejoltót kisebb kiszerelésben is, de nem tudom megvehetem -e. Ha valaki tesztelte már ezt a fajtát, kérem jelezze.

A honlap: http://www.equus.hu/shop/?p=productsList&iCategory=176&sName=Sajtk%E9sz%EDt%E9s-h%E1zilag

 

Ja, én félkemény sajtot szeretnék. Remélem ez az eljárás erre vonatkozik.

 

A válaszokat előre is köszönöm

selgir Creative Commons License 2010.11.17 0 0 3789
Előzmény: Törölt nick (3787)
selgir Creative Commons License 2010.11.17 0 0 3788

ezesetben javaslom a korábban említett topikot, ott részletesen tárgyalják az ilyen eseteket!!! nekem egy csepp penész sincs sehol, pedig nem lakom dombon (sőt!), ezer éves a kátrány a falban (már ahol egyáltalán van). a ritkán használt helységekben esetleg enyhén állott szagú a levegő:)

Előzmény: Törölt nick (3787)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.17 0 0 3787

De ha túl sokat szellőztetek, kimegy minden meleg, pedig így is alig tudjuk befűteni a sparhelttel. A fát meg én kaparom össze az erdőből, annyira nem buli. :| Ami a nyílászárókat illeti, össze-vissza vetemedtek, szinte átfúj rajtunk a szél. :D A diszperziten megél a penész, de sajnos a mészen is.

 

Ha egyszer eladjuk a házat, akkor egy teljes belső lekaparás és Koproxos festés kell, a konyhabútort meg úja kell építeni.

Előzmény: selgir (3786)
selgir Creative Commons License 2010.11.17 0 0 3786

ott is csak a szellőztetés segít:) én mondjuk vályogházban lakom, nekem könnyű!

 

haverék hipermodern háza csöpög mindenhol! mert ugye profi a nyílászáró, minden csupa beton meg műanyag, diszperzit, és társai... szellőztetnek mint állat:) sokat segít.

Előzmény: Törölt nick (3784)
genziana Creative Commons License 2010.11.16 0 0 3785

Juj, köszönöm!

A bob sose jutott volna eszembe...

Még egyszer köszi!

Előzmény: elefada (3782)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.15 0 0 3784

Hát és az mit csináljon - költői kérdés -, akinek a háza mindig olyan, mint az esőerdő? No nem a növényrengeteg miatt, hanem a páratartalom. Az amerikai konyha átka, ki volt, aki kitalálta ezt a hülyeséget?

Előzmény: selgir (3783)
selgir Creative Commons License 2010.11.15 0 0 3783

rendszeres szellőztetés:) lehet a hőhíd a hibás, meg a túlságosan jól záródó nyílászárók... na meg nem a falra illő festék (feljebb viszi a vizet a hajszálcső-effektus)

 

nézz be a "házépítés, lakásfelújítás???" topikba, sokféle megoldást olvashatsz...

Előzmény: genziana (3753)
elefada Creative Commons License 2010.11.15 0 0 3782

különb, bob

Előzmény: genziana (3781)
genziana Creative Commons License 2010.11.15 0 0 3781

Lehet, hogy hülye vagyok és vissza kellene mennem az általánosba de, a gyerek tanulmányi versenyével nem boldugulunk.

A feladat

Változztass meg egy mássalhangzót a felsorolt szavakban úgy, hogy egy új, értelmes szót kapj:

Van kettő szó amire nem tudok rájönni

különc, dob

 

Van valakinek valami ötlete?

 

Köszönöm!

 


Törölt nick Creative Commons License 2010.11.13 0 0 3780

Hehe, igen, ezek amolyan "kecskés dolgok". :D

 

A mi megmaradt lányaink folyton csak sírnak. :( A "főnöknő" maradt meg, a lánya és annak a lánya, azaz egy család, hogy ne legyen veszekedés többé még akkor sem, ha egy helyről kell enni. De a főnök meg hiányolja a csapatát...

Előzmény: Törölt nick (3779)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!