Keresés

Részletes keresés

hirvike Creative Commons License 2007.11.28 0 0 17

Találtam egy régi, de hasznosnak tűnő hozzászólást (szea 1512), kivonatolva idemásolom az utókor okulására.

 

Nekem egy Singer varrógépem volt, és nagyon elégedett voltam vele, nagyon sokat használtam, és borzasztó csalódás volt, amikor a szerelő azt mondta, hogy jobban járok, ha veszek egy új gépet. Egy 11 éves varrógép még nem számít öregnek, főleg ha olyan jó márka, mint a Singer.
Gondoltam maradok ennél a márkánál, mert felhasználhatom az utólag vett plusz tartozékokat (amik nagyon sokba kerültek). 

De mivel a Singer drága, és már nem is bízom benne annyira, így kerestem egy olcsóbb gépet. Ha 10 év múlva kell egy újat vennem, legalább nem bukom rajta sokat, és egy drága se biztos, hogy kitart addig.:(

 

Végül vettem egy Toyota gépet.  Többek között lényeges szempont volt, hogy legyen rajta (ál)overlock program. Ha valaki nem vesz, vagy nem használ (mint én) külön overlock gépet, annak ez is megteszi, mert jobb szegésnél az egyszerű cikk-cakknál, és megerősített varrást is tud, mert előre-hátra lépegetve duplán is varr, ami pl a nadrágok üllepének a varrásánál, főleg ha rugalmas anyagból van, nem egy utolsó szempont. Nem kell bedőlni annak, hogy van 25-30 varróprogram, mert ezekből nem mindegyik fontos, és nem valószínű, hogy valaha is használjuk. Pl. sok gépen van egy csomó díszítő varrás. Ezeket nem igazán lehet kihasználni, mert nem igazán himzések. Én ilyet csak akkor használtam, amikor a lányom kicsi volt és egy gallért díszítettem vele. (Lehet, hogy más több fantáziával használná.) Ezen a gépen van 20 program, de csak 2 díszítő varrás, a többi sokkal hasznosabb. Már egy hete használom a gépet, és eddig tetszik. Halk, szépen varr, nagyon vastag dolgokat is szépen varr, és a nyúlós anyagokat is.

1. gomblyuk varrás négy lépésben illetve egy lépésben.. mekkorra különbség ez gyakorlatban?

Az egylépéses gomblyukvarrás azt jelenti, hogy van egy speciális talp, amibe beteszed a gombot. Kijelölöd az anyagon, hogy hová akarod varrni a gomblyukat, és teljesen automatikusan körbevarrja, és pont akkorára, mint amekkora gombot tettél bele.

Ma már a 4 lépéses gomblyukvarróhoz is ilyen szerkezet kell, csak a gépen állítgatni kell. Kezdő széles cikk-cakk, majd másik állásba tenni, ahol előre varr keskenyebb cikk-cakkot, majd állítani megint a szélesre, majd állítani a keskeny visszavarrásra. Végül ez sem komplikált, csak hát olyan kényelmes az, hogy magától is megy állítgatás nélkül.:)

 

2. van-e különbség aközött a megfogalmazás között, hogy automata gomlyukazás, illetve egy lépéses gomlyukvarrás?

Ha az automata gomblyukazás mást jelent, mint az egylépéses, akkor az az lehet, hogy klf. gomblyukakat lehet beállítani rajta, mert ezzel, ami nekem van, egy szabályos, egyszerű gomlyukat lehet varrni, de láttam olyan gépet, hogy többfélét is képes készíteni. Pl. olyat, amikor a gomblyuk egyik vége nem egyszerű cikk-cakk öltés, hanem kör alakban van kivarrva. Nem hiszem, hogy nagyon megéri, ha sokkal drágább, mert pl. ilyen gomblyukat kabátokon, kosztümökön szoktak készíteni, ill a vastagabb anyagoknál.

hirvike Creative Commons License 2007.11.28 0 0 16

Próbáltam mazsolázni - a nehézség sokszor az, hogy hiába adom be a keresőszót pl. Bernina, a kérdést látom, de sokszor a választ nem, az meg reménytelen, hogy a több évvel ezelőtti dolgokat kezdjem kibogarászni.

 

Na mindegy, egy korábbi sorstárs nyomán egy újabb felvetés: Melyiket szeressem? (A fő kérdés az, hogy vajon nem kifutó modell-e a Bernina, és nem kockázatos-e az ilyesmi a későbbi alkatrészellátottság szempontjából?)

 

BERNINA Bernette 65

62.500,- helyett 52.900,- (bár egy másik helyen alapból ennyi :-)

 

 

 

* 16 varróprogram

* stretch program

* overlock programok (nyitott és zárt)

* gomblyukvarrás 1 lépésben

* szabadkar

* tűbefűző 

* szálvágó

* fémalkatrész

* tartozékos doboz + sok tartozék

* talpcsere gombnyomásra

* programszélesség szabályozás

* körforgós (fekvő) hurokfogó

 

vagy

 

PFAFF SMART 100S

49.800,-

 

 

 

* 28 varróprogram

* elasztikus varróprogram

* overlock programok

* automata gomblyuk 4 lépésben

* szabadkaros

* rejtett öltés

* fém alkatrész

* szálvágó

* körforgós (fekvő) hurokfogó

hirvike Creative Commons License 2007.11.28 0 0 15

Biztos én vagyok béna (meg türelmetlen), de a varrógép szóra felhozott hozzászólások 80%-a olyan mondatokat tartalmazott, hogy "és akkor most felállok a varrógép mellől" stb. Ezt azért nem nevezném hasznos info-nak... :-)

 

Az is tény, hogy kissé szűkében vagyok a szabadidőnek, ezért bátorkodtam külön topicban felvetni a témát.

Előzmény: 36évi (14)
36évi Creative Commons License 2007.11.27 0 0 14
Meglep, hogy nem találtál nálunk (foltvarrós) varrógépre találatot, én is rákerestem, és 10 (') oldalnyi hsz jött ki. Valamit nem jól csináltál... Pedig el kéne mazsoláznod, havonta egyszer kivesézzük a gépeket.
Előzmény: hirvike (7)
36évi Creative Commons License 2007.11.27 0 0 13
Erről azért beszélnélek le, mert a félforgós hurokfogó nem egy életbiztosítás. Inkább válassz körforgós hurokfogójú gépet. A félforgósak ide-oda forognak, könnyebben meghibásodnak, mint az, ami egy irányba, egyfolytában forog.

Az overlock öltés hobbivarógépnél kicsit (nagyon) átverés, nem tudsz úgy szegni, mint egy szegővarrógéppel (over- ill. interlock). A nyílt és zárt valszeg azt jelentheti náluk, hogy két oldalról van egyenes varrat is benne, vagy csak az egyik odalon. A betett képen kb. a második sor 8-as lehet nyitott, és a 10-es zárt. Persze ez csak tipp, még az én varrógépemen sem próbáltam sose szegni (pedig felős kat. gépem van), erre van egy külön lockom. Ha megtenném, akkor is csak pamutvsznat, ill. szövetet szegnék. Streccs vagy polóanyagokat semmiképp, mert azt teljesen szétnyújtja.
Előzmény: hirvike (8)
komórka Creative Commons License 2007.11.27 0 0 12
A zárt és nyitott overlock öltések klf. öltésfajták. Nekem még nem sikerült sima varrógépen úgy varrni kötött holmit overlock öltéssel, hogy ne fodrozódott volna (biztos én vagyok a béna!) de lockkal igen.
Tupitach igazad van az alkatrész dolgokban, de a magyarországi kinálatot kell elsősorban nézni. Illetve ha külföldön vásárolsz (mégha az EU országaiban is!) meg kell itthon kérdezni, hogy vállalják-e a szervizelését. Sajnos Magyarországra hoznak be régebbi gyártású gépeket, amiket már kivontak más EU országokból.
A Husqvarna gépeket Svédországban gyártják, a többit általában Távol keleten. Ez en kritika akar lenni, de vannak rossz tapasztalatok.
Mindenesetre ha van oktatás, azt használd ki, a magyar nyelvű leirást szintén, ha megvetted a gépet, otthon azonnal próbáld ki, ha nem jó irány az üzlet.
Előzmény: hirvike (11)
hirvike Creative Commons License 2007.11.27 0 0 11

Köszi a tanácsokat (bár bevallom kissé elvesztem Tucipatch hozzászólásában... :-)

Szerintem nem árt a varrógépeket külön topicban tárgyalni, így az utókorra is összefüggőbben marad fenn az információ; majd meglátjuk, hogy lesz-e belőle valami.

 

Jelenleg a férjem nagymamájától örökölt Neumann gép gyötri az idegeimet; kb. 5 éve volt generáljavításon, akkor még rendesen viselkedett, de a helyzet rohamosan romlik, ezért szeretnék egy normális gépet. Nagyon extra nem kell, mert úgysem használnám ki, de az látszik, hogy rugalmas varrás mindenképp kell rá. Valamint még azt szűrtem le, hogy műanyag alkatrészes géppel nem illik szóba állni. :-)

 

Azt hiszem az első hely tényleg a Varrógépcentrum lesz, mások is ajánlották.

 

Egy kérdés: a neten nézegetve több gépnél láttam ilyet, hogy "zárt és nyitott overlocköltések", ez mit jelent?

Tucipatch Creative Commons License 2007.11.27 0 0 10
Egy jo minosegu varrogeprol tanacsod adni vagy kerni, minden varrassal foglakozo topikban lehet helyet adni, s aktuasil is.
Minden markaju varrogep megfelel, foltozasra varrasra, csak attol fuggetlenul, hol keresed az infot es melyik tovabb ado uzletben mennyiert aruljak.
Ha ruha es foltozasra keresel varrogepet, nyilvan kell tartani azt a markat amelyikhez minden mas markaju alkatresz beillesztodik, vagyis cserelhetok.
Egyeduli eddig a vilagpiacon a Husquarna ami csakis a sajat gepjeihez keszit alkatreszeket s nem lehet helyetesiteni masik markaval.
A Janome tavaly 2006-ban 45 millio varrogepet keszitet a vilagpiacra, kontinensekhez alkalmazkodva, sot kulon minosegu kepeket nemetorszag es olaszorszag reszere( Janome 419S es a 415G), de az alkatreszek megegyeznek minden orszagban.
A Janome az iden felvasarolta az Elna precizmehanikai gyarat vele egyutt a varrogep osztalyt is vilagszerte elszort leanygyarjaival, ugyan igy van a Singer a Brother a Necchi es Paff varrogep gyarakal. Mindezeknek a markaknak o gyartja 2015 az eddig forgalomba hozott gepekhez az alkatreszeket es az ezutan kijovo segito eszkozoket, foleg talpakat.
Megmaradt meg a Bernina mint sajat producio, de folynak a targyallasok az Europai tarsulas ugyeben, ahol a Janome gyarnak van a legnagyobb eselye atvenni, mivel a torzs gyar 3 millio munkasnak ad munkat vilagszerte, ebbol 1 millio munkas van Thailandiaban, ahol a minosegi darabokat szigoru ellenorzes alatt keszitik.
Remelem eleg vilagos volt a tudositasom..... :-)
Nekem Van egy Brother Supper gallaxi 2000 himzogepem, Royal kis daniai varrogep es egy Janome 419S foltozasra alkalmas hordozhato gep, amit imadok valojaban mar 3 eve.....
Bocsanat a hosszu magyarazatert.....
Előzmény: hirvike (8)
komórka Creative Commons License 2007.11.27 0 0 9
Sziasztok!
A foltos fórumról jöttem. Nekem eddig összesen öt varrógépem volt/van. Az első egy lábhajtású Singer, amit még gyerekkoromban Anyám használt, majd anyosómra szállt, aki eladta. Utána jött egy "mindent tudó" szovjet, amit anyagi megfontolásból eladtam. Ezután jött kb. 20 évig egy Lucznik, ami igen jó szolgálatot tett, de már nem tudták javitani, vékonyat nem varrt és egy akció során (beszámitották és részletre vehettem) egy Singert. Sajnos nem volt jó széria, az alsó száltartó műanyag volt, ami elég hamar eltörött. Azonkivül rém érzékeny volt az alsó és felső szál harmóniájára. Ekkor katalógusból vettem egy nagyon egyszerű Brother gépet, ami csak fém alkatrésszel rendelkezik (kb. olyan mint a régi Singer, csak modernebb kivitelben) nem egy drága gép. Azért irom, hogy katalógusból, mert benne volt a pakliban, ha nem jó, akkor a nyakamon marad. Semmi baj vele, egyenesen varr és cikk-cakk. Ha kifogy az alsó szál és - tudom, hogy szentségtörés - de más cérnát füzők bele, meg se kottyan. Szóval nem drága és használható. De azért nyugdijba menetelemre kaptam ajándékba (magamtól) egy Husqvarna Platinium 750 a Viking családból Quilt változatú gépet. Mivel aránylag sokat varrok, ez a kedvenc gépem, a Brothert nyáron viszem ha kell varrni valamit. (a Singert elajándékozom és marad csak kettő!)
Akinek hobby célra kell én ajánlanám az egyszerű fém alkatrészes gépet. Ezen sokmindent lehet varrni és a gépet is meg lehet szokni. A sok varrásfajtából nem mindenki használ mindent. Egy egyszerű gépen nincs elektronika, kisebb a meghibásodás veszélye. Mindenképpen ajánlanám a Varrógépcentrumot, ahol sokféle gép van és szaktanácsot is tudnak adni. Az hamar kiderül, ki az aki ért a géphez, ki az aki csak eladni akar. Venni egyszerű gépet másutt is lehet, a garancia ott is érvényes. Ha a gép "rosszalkodik" annak is megvan a jó oldala, kénytelen van egy csomó mindent megtanulni. (én pl. a Singerrel sokat tanultam az alsó és felső szál feszességről stb.)
Szóval kezdő gépnek én egyszerűt javasolnék.
hirvike Creative Commons License 2007.11.27 0 0 8

Van valakinek tapasztalata a Husquarna Huskystar 10-el?

 

 

* 21 varróprogram

* stretch program

* overlock programok (nyitott és zárt)

* gomblyukvarrás 4 lépésben

* díszítőminta

* szabadkar

* félfordulatos hurokfogó

* szálvágó

* fémalkatrész

* talpcsere gombnyomásra

* talpnyomás szabályozás

* öltéshossz szabályozás  

 

 

hirvike Creative Commons License 2007.11.26 0 0 7

Köszi a tippet. A "varrógép" szóra rákerestem a topicban, de semmi használható nem jött fel. :-(

 

Időközben ráakadtam a varrogepek.hu oldalra, és nagyon szimpi.

 

Varrógép Szaküzlet és Szervíz
1085 Budapest, József krt. 21.
Tel/Fax: 317-0725

 

A sorstársak kedvéért jelzem, hogy novembertől a Brother típusú gépek vásárlásakor egy ingyenes varrótanfolyamon lehet részt venni. (8 órás, korábban 9.600 Ft-ért mérték.)

 

Az már mindenképpen látszik, hogy jó lesz élőben is megnézni a masinát, mielőtt megveszem.

Előzmény: dalia (6)
dalia Creative Commons License 2007.11.26 0 0 6
szia hirvike

egyrészt keress rá a másik topicban a kövekező szavakra egyesével:
varrógép
pfaff
singer
bernina
husquarna
neumann

ezeket a hozzászólásokat végigolvasva már sokkal okosabb leszel.

én ezt a gépet kaptam épp most idén karácsonyra:

innen:
http://www.varrogepcentrumkft.hu/pfaff/varrok.htm

és maximálisan meg vagyok vele elégedve, okos ügyes jó kis gép.
Előzmény: hirvike (5)
hirvike Creative Commons License 2007.11.26 0 0 5

Ha valaki olvassa, légyszi segítsen.

 

Hobbivarrónő vagyok; szeretnék egy varrógépet, ami az alapfunkciókon (egyenes + cikkcakk) kivül min. rugalmas varrást is tud. Max. 50.000-et tudnék rászánni, van valakinek konkrét típusjavaslata, illetve, hogy hol érdemes beszerezni?

 

Van esetleg olyan hely, ahol beszámítják a régi - még éppen működőképes - masinát?

 

Még egy kérdés: a neten nézegetve valamelyik gépnél láttam ilyet, hogy "zárt és nyitott overlocköltések", ez mit jelent?

 

Előre is köszi!

 

 

Lokator Creative Commons License 2003.12.02 0 0 4
A varros topikban mar kerdeztem, de hatha valaki azt nem olvassa. :-))))

----------------------------
Sziasztok!

Varrogep ugyben szeretnek tanacsot kerni. Apammal kitalaltuk, hogy Anyukamnak veszunk karacsonyra egy varrogepet a kb. 60 eves, nem mukodo Singer helyett. Abszolut amator celokra kell, fuggonyt beszegni, nadragot felhajtani, stb. A sok funkcional fontosabb a konnyu kezelhetoseg es a megbizhatosag.

A Tescoban most akcios a Brother LX-2220, 29 900-ert adjak.
Jo ez a gep? Erdemes megvenni? Ha nem ezt, akkor inkabb mit?

Elore is koszonom!

L.

Sztrelnyikov Creative Commons License 2001.10.31 0 0 3
Köszi az ötleteket, segítséget!
pynky Creative Commons License 2001.10.31 0 0 2
Az a lényeg, hogy könnyen kezelhetö legyen.
Amit szerintem már alapnak számitanak egy varrógépnél: szabadkaros legyen (vagyis az asztallap része levehetö legyen), tudjon sztreccs-anyagot is varrni, könnyü legyen, és a kezelése is egyszerü legyen. Én ennyit tudnék mondani, nekem egy Toyota márkájú van, pár éve 60E-ért vettem, asszem 21 prg. van rajta. Nagyon jól tudom használni, de pl. a gomblyukazótalpat a mai napig nem tudom használni:))))
Szóval a lényeg, hogy beleszeressen a gépbe ott a boltban, és használja minél többet, és ne bátortalanodjon el, ha valami nem sikerül.

p.

Előzmény: Cincoka (1)
Cincoka Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1
http://www.varrogepcentrumkft.hu/
Bal oldalt kattints a varrógépekre, behozza modellek szerint.Ajánlom a Husqvarnat,naggyon jó.A bolt a Teréz krt.10 szm.alatt van,az oktogontól pár lépés a Blaha irányába, jobb oldalon.A bajuszos pasi eladót keresd,nagyon érti a dolgát.Adnak prospektust is meg nézheted-fogdoshatod a gépeket:-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.29 0 0 0
Előzmény: Sztrelnyikov (-)
Sztrelnyikov Creative Commons License 2001.10.29 0 0 topiknyitó
Bocs, hogy off topic vagyok, de azt hiszem, hogy ez az a hely, ahol a legtöbben tudnak nekem segíteni.
Egy varrógépet szeretnék venni és még csak szempontjaim sincsenek, hogy mi alapján. Lécci segítsetek!

Na jó mégis vannak szempontjaim, de jó lenne ha azokat megtámogatnátok szakmai oldalról is és olyan kulcsszavakat írnátok, amivel már el merek menni egy boltba.

Tehát 50-60ezer van rá és kezdő használná.

Lécci adjatok tanácsot! Kösz előre is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!