Fogas, krumpli, tartár. Tegnapra volt tervezve, de még volt tegnap húsleves meg sok hú is benne. Ezt kiegészítettem egy rizskochal, amiből maradt mára is.
Szoval... annyit beszeltunk a rakott krumplirol, hogy az lesz a holnapi ebed - mar sul a sutoben. Szeretem ha masnap melegitve van...
A kolbasszal (mar amit itt lehet kapni) nem vagyok jo viszonyban... azt hiszem egy darabig nem jon a hazamba... szoval a hajaban fott krumpli melle a sult szalonna, fott tojas es tejfol... kivancsi vagyok a kisunokam mit szol hozza.
Vannak, kerestem is - mindig vegignezem a husos pultot, hatha valami van nekik ami nekem kellene... meg nem lattam. De kell menjek masik kinaihoz is, hatna nekik van.
Elhiszem - meg aztan hoztam magammal mar szalamikat... de a konzerv nem helyettesiti nekem a frissen sutottet zsirban...
Mennyit ettem gyerekkoromban... meg most is a szamban az ize... :)) - no meg az Anyu torportyujenek, amit zsirszalonnabol sutott ki... illatos zsir volt az... es a toportyu!!! mmmm....
holnap reggelre kocsonya a fagyasztobol. ebedre legenyfogoleves, illetve az elobb osszedobtam egy varganyas tesztat. frissen reszelt kecskesajt megy majd ra.
Hidd el hogy a konzervdobozos cuccokkal nem foglalkoznak, foleg ha csomagban kuldi valaki otthonrol. Turo rudi is siman atjon ha hozom vagy mas hozza. Lazabbak a vamnal mint ahogy sulykoljak belenk mindenhol. Nagyon be vannak idomitva az itteni torvenytisztelo polgarok. ;-)
Nagybátyám mindig visz pár kiló jóféle bogyiszlói paprikát. Elvileg-tudtommal-nem tilos bevinni de érdekes látvány lehet a röntgenen a levákumozott, port tartalmazó zacskó... :-)
Ez szerencse dolga. Miután tudatlan voltam, vittem be Amerikába sok kolbászt, senkit nem érdekelt. Ugyanigy első torontoi utamra vittem ajándékba egy jókora s.k. lesütött libamájat a saját zsírjában. Nagy volt az öröm és az elismerés a "bátorságomért" ami jogtalan volt., Nem tudtam, hogy nem lehet. Utána már nem vittem soha többet ilyesmit.
Errol mar volt szo itt (vagy ott :-) ), a Tescoban lehet kapni otthon es szerintem finom. Ha van aki tud kuldeni, siman beengedik mert konzerv. Mondjuk nekem kuldtek mar csomagban uveges hazi libazsirt, a kutya sem figyelt ra. :-)
Ilyen bűnt én is elkövettem tegnap vacsorára, súlyosbítva libamáj darabkákkal és némi csípős fűszerpaprikával. És nem tartom valószínűtlennek, hogy visszaeső leszek... :)
Az én leveseim- kivéve az avocado- egytál ételek. Azért a leves, amiben 2 kg tenger gyümölcsei és 1 kg tengeri halfilé van, nem csupán leves. A vöröslencse leves után meg még ha akarnál sem tudnál enni semmit se.
Lényednek gyógyulást! ( Azért nem olyan rossz dolog "csak" húslevest enni marhahússal. Kis torma, mustár, mennyei! A velőscsontról meg már nem is beszélek.)
Ez nálam is így működik. Elég ritkán látok olyasmit amit ki akarok próbálni. Manapság rendszerint 15 féle fűszer kell mindenbe, ami most divat. Próbára nem szerzek be olyan fűszreket, amit soha nem használok egyébként. Leves meg egyébként se nagyon játszik nálunk. Tegnap Lényemmel etettem egy tányér húslevest, utána már alig akart enni. Ma viszont csak húsleves lesz. Van benn egy kiló hús kb. nekem még egy velőscsont is.
Holnap viszont megcélzom a karácsonyi rendelésből maradt fogasfilét, csak simán megsütve kis tartár és krumpli lesz hozzá.
Az az igazság, hogy én is mindig megpróbálok újítani, aztán vagy elfelejtjük örökre, vagy bekerül a menübe.
Így próbáltam ki annakidején a vöröslencse levest- amit azóta az egész család imád, aztán a toszkán hallevest, amit kb. 10 éve főzök, de csak ünnepnapokon, mert a belevaló 2 kg tenger gyümölcsei itthon nem olcsó dolog. Külföldön, tenger mellett egyszerűbb. Aztán a korianderes, avocado krémleves is nagy találat volt. Emellett persze rengeteg mindent főztem életemben csak egyszer, aztán soha többet.
A hagymát és fokhagymát, természetesen nem a paradicsomlében kellett fonnyasztani, hanem egy kis olajon és arra a levet meg a többit önteni és összefőzni.
Paradicsomlében fonnyasztott hagyma és fokhagyma (nálam por formájában) 1 kanál tabasco egy kiskanál mustár, fehérbor ecet (nálam almaecet) és méz. Eredetileg az egybe szűzre kellett volna önteni, állni hagyni majd a sütőben megsütni. Miután egy kis maradék szűzdarabom volt csak, felszeleteltem és úgy öntöttem rá, majd 160 fokon kb. 25 percet sütöttem. Nem volt megadva sem a hőfok sem az idő.