Nem akarok kötekedni de Mártonéknál lehet valamit félre értettél! Szerintem az oszlopon nem lehet "játszani a hőfokokkal szintenként"! Továbbá szerintem nincs semmilyen titok! :-))
Bocs amiért ismét lerágott csontot nyalogatok újra. A vízkérdés párnapja téma volt. Megpróbáltam utánajárni amit megosztanék. Az általunk használt víz gyártójával beszéltem és készségesen elmondtak mindent. A címke fotóját felraktam, Shell kutakon lehet kapni. Ez a víz nem desztillált víz, csak „desztillált víz minőségű”. Ha figyelmesen olvastam volna a címkét ki is derült volna. A lényeg, hogy többszörös mechanikai szűréssel, kétszeres ioncserével (egyben sótlanítással készül). Élelmiszeri célokra közvetlenül nem ajánlják, mivel nem volt csírátlanítva, de pálinkához tökéletesen megfelelő, mivel ilyen alkoholfokot nem tolerál sok minden (egyébként minden más tekintetben megfelelne). A mechanikai szűrés olyan mértékű állításuk szerint, hogy hasonló a desztillált vízhez (ez ugye nem teljesen igaz, mivel még egy jól működő membrános szűrővel sem lehet desztillált vizet gyártani). A lényeg, hogy ez a víz tökéletesen alkalmas a hígításhoz (a gyakorlat ezt bizonyítja, próbaként kis mintákat 20 fok alá hígítottunk opálosodás nélkül). Egyedül a csírátlanítást lehetne forralással megoldani, de szerintem erre nincs szükség. Ezenkívül még egy gyártót megkérdeztem, hogy van-e valós desztillált vizük és a válasz ugyanaz volt az említetnél is és a másiknál is. Nem éri meg, túl költséges ezzel a technológiával gyártani és igény sem lenne rá, mivel azokra a területekre ahol el lehet adni mennyiséget még ez is túlzott tisztítottságú. Rákérdeztem mit ajánlanak hol keressem és a válasz meglepő volt számomra. A gyógyszertárakban is sokszor csak szűrt ioncserélt vizet kapunk. Az egyikőjük gyárt még jobb vezetőképességű vizet, de érdemben a pálinkánál ez lényegtelen.
Más (kicsit lemaradva a kommenttel). Kint voltam én is a várban pár tanult ”kollégával”. A kialakult véleményünk a többségről ugyanolyan lehangoló maradt (természetesen volt jó pár ”nekünk is izlő pálinka”). Amit szeretnék kiemelni és bosszant. Még a mai napig forgalomba hoznak elő és utópárlatos pálinkákat, bedöglött cefréből készülteket stb. Pécsi főzde (a nagyon házias): két félét kóstoltunk tőlük kirázott a hideg (cefrézési hiba, elválasztási hiba). Rex: „Vegyes Házi” előpárlatos- savanykás borzalom, amúgy itt az irsai és bodza nagyon iható. A nagyokról (Rézangyal, Brill, Panyolai) nem merek írni nehogy megszóljanak. Viszont egy hatalmas csoda számomra Márton és lányai szinte minden fajtája. Náluk a tornyos lepárlókon készült pálinkák többségénél a számomra ”mű” íznek nevezett világ (külön alkohol és gyümölcs illat- íz üres összhatás) még nyomokban sem felfedezhető. Beszélgettünk az egyik mesterrel aki sajnos a nagy titkokat megtartja magának, de ami kiderült, hogy a torony szintenkénti hőfokaival játszik. Persze ezt sokan próbálják, de a pontos hőfokokhoz, sorrendekhez, hány szint megy, milyen gyümölcshöz mi a legjobb stb. le kellett egy két litert főznie, mire kitapasztalta és ezt az infót megtartja magának. Ami tény, otthoni kotyogókon ezt nehéz lesz űberelni. A végén pult alól előkerült egy kis kökény is, le is ragadtam volna ennél az üvegnél egész estére, ha nem szerettem volna még mást kóstolni. Az este vége felé azért a visszatérés választottuk a standjukhoz. Mindehhez társult még a kedvességük, ami azt hiszem felejthetetlenné teszi magam és mások számára is ezt a főzdét.
Úgy látom, hogy le kell vonulnia ennek az árhullámnak. Majd észre veszik a kereskedők, hogy amúgy is fölösleges itt népszerűsíteni az üzletüket. Egyfelől inkább negatívan sül el az akció (nem lesz szimpi a bolt), másfelől meg nem vesz amúgy sem senki innen negyed millió forintért szimplafalú cuccot. Amúgy sem értenek a dologhoz. Még egy hírdetőt sem láttam, aki mondjuk a cuccának megadta volna a falvastagságát! Ki a bánat fog méreg drágán olyan cuccot megrendelni, ami papírvékony réz cuccokat is tartalmazhat akár. No mindegy, majd lesz valahogy! Addig is a zamat legyen velünk!
Nem csak te látod ezt méltatlannak -szerintem mások sem törtek ide be köszönés nélkül s az meg furcsa hogy a fórum témáiból csak az "áru-az alku-az üzlet a lényeg " a többi csúsztatás pl a (jótevő szerepébe tetszelegni )na mielött még kapok az alkalmi "occó" vásáron iszom egy szilvát !
Igen lehet számlára is vásárolni. A készülékek az unióban engedélyezve lettek, helyileg Szlovéniában. Így nem kell hozzá a VPOP engedélye. Amúgy a VPOP nél nem kell engedélyezni a készülékeket, csak a forgalmazásra kell engedélyt kérni. Az engedélyem már meg van. Az oldalt pedig nem reklámozni akartam hanem segíteni szerettem volna a fórum társaknak olcsó pálinkafőző beszerzésében. Azért is írtam hogy lehet alkudni, mert nem a pénzről szól a történet. Biztos vagyok benne hogy olcsóbban tudom adni a készülékeket annál ,hogy ha valaki kimegy Szlovéniába és ott megveszi. fuvarozó vagyok és naponta több kocsim is áthalad Szlovénián, ezért nincs szállítási költségem s mivel már elég sok készüléket vásároltam ott, megkaptam a legnagyobb kedvezményt. A kuktákból készült eszközökhöz pedig kiírtam hogy nem pálinkafőzők!!!.
Sólyom Tanár Úr pedig biztosan megérdemli a jogdíjat, de elég nehéz beszerezni a könyvét. Azért linkeltem be az oldalra ,mert láttam hogy nagyon sokan keresték. Ha gondoljátok akkor letörlöm, esetleg e-mail ben elküldöm annak aki kéri.
Már amikor írtam felhúztak, de a sok téves infó után, amikor Bochkor még elkezdte fikázni is a pálinkát, kerestem hol írhatok neki valami szépet. :mad: Sokan hallgatják, akiknek ez alapján lesz véleménye, az nem tesz jót az otthon főzögetőknek, meg a Pálinka ázsiójának sem, remélem lesz visszhangja!
Az sokszor felvetődött már bennem is,hogy, hogyan taníthatott ez a szellemi toprongy gyerekeket. Ha még sok ilyen "tanár?"van a Magyar oktatásban,akkor igen szomorú jövő vár az itt élőkre.