Keresés

Részletes keresés

Kashai Creative Commons License 2001.01.02 0 0 86
Na hali!

Úgy tudom, már jelentkezett (ő mondta). Megvan?
Remélem kicsit beljebb vagy!
Azért innen sem kéne eltűnnöd...

Kashai

Előzmény: banyusss (85)
banyusss Creative Commons License 2001.01.02 0 0 85
Tudtam!!....
Ez a 'tanulj türelmet' című dolog.....Otthon is hallom eleget :))
Előzmény: Kashai (84)
Kashai Creative Commons License 2001.01.02 0 0 84
Ja
Előzmény: banyusss (83)
banyusss Creative Commons License 2001.01.02 0 0 83
Kashai mit nem mondasz!! Nagy ez a gyár, tudtam én mindig.
Na de most fel lettem csigázva, rendesen, és türelmetlen is vagyok.... Na mikor hív már? Másodika is van, és itt bent is vagyok.
Szóval akkor ki fog keresni? Én nem hívhatom? Vagy titok? Vagy nem szabad?
Ne mondd, hogy banya, maradj nyugton, ne mondd :))

Nem ismerek én senkit sem, aki madarakkal foglalkozik, sőt még a madarakat sem nagyon... de hát ezért kérdezősködök itt folyton.

Köszönöm szépen az intézkedéseket, igazán rendes vagy velem :))

Akkor én most várjak csak????

Előzmény: Kashai (82)
Kashai Creative Commons License 2000.12.28 0 0 82
Banyusss!

Ha jól tudom, hogy munkaidőben merre is vagy található, akkor elég mákod van. Ugyanis van egy-két solymász kollégád. Az egyikük egy ideig funkci is volt az egyesületben, de időhány miatt lemondott. Ő igazán rendben van ahhoz, hogy tanulj tőle. Beszéltem is vele Rólad, azt mondta, hogy semmi akadálya a dolognak. Ő is másodikán kezd, akkor megadom ezt a freemail címedet neki, és jelentkezni fog. Valószínű, hogy még nem ismered, mert akkor tudnád ki ő, de sebaj. A vizsga egyébként az ilyen ismeretet erősen igényli. Ha kicsit visszamész a topicon belül Szobiszörpnek megírtam a szerintem elégséges irodalmat, ami a vizsgához (és a továbbiakhoz) tökéletesen megfelel. De nincs az a könyv, ami pótolná azt a személyt, aki a "mestered" lesz. Itt ne tévesszen meg a kifejezés, ez nem korfüggő, az enyém pl most 34 éves, és 10 éve mesteremként említem. A hivatalos elnevezés egyébként konzulens, ami elég száraz szerintem. De jelentkezni fog a srác, és vele biztos, hogy egyenesbe keveredsz, mert azonkívül, hogy több mint 20 éve nyomja, minden eszközt meg tud szerezni, egy csomót csinál is. Szóval jó gyerek, nem fosz csalódni benne...

Hali

Kashai

Előzmény: banyusss (81)
banyusss Creative Commons License 2000.12.28 0 0 81
Sziasztok :)

Az történt, hogy be kellett jönnöm egy faxot megírni, életemben először teszek panaszt taxisra, hivatalosan. Nem vagyok annyira félős az autóban, de amit ez a pasi művelt, az horror volt. És amikor a stoptáblánál éppenhogy átröppenve a jobbról jövő autó előtt nyikkantam egyet, az volt a válasz, hogy 'ez a sátán műve', na akkor elszállt az agyvelőm kicsit. Most hivatalosan felháborodok, és kitekertetem a fiúcska nyakát.

Tehát itt vagyok, és baromira kiváncsi voltam a vizsgás válaszodra Kashai. Na, megkaptam. Na hogyan lehet mégis?

Boldog új évről szó sem lehet :)), csak nehezedik minden, egyre ügyesebbnek kell lenni, hogy talpon maradjon az ember, nem? Azt azért nem csípem a dologban, hogy a gyerekeimnek is ezt kell megtanulni töviről hegyire.

Ennek ellenére jó szilveszterezést nektek, és január másodikán jövök megint,
sziasztok

banyus

Előzmény: Kashai (76)
Kashai Creative Commons License 2000.12.27 0 0 80
Szobi!

De néztem, sajna annak az agyament Mikulásnak köszönhetően elég sok félrevezetett emilt kaptam. Ha talált volna, akkor ott reagáltam volna. Sajnálom, hogy egy ilyen ostoba húzás miatt egy csomó mindenki meg lett vezetve.
Utoljára: Nem, nem az vagyok, akire rákérdeztél.
Bocs

Kashai

Előzmény: szobiszörp (79)
szobiszörp Creative Commons License 2000.12.25 0 0 79
nincs semmi baj Kashai!
így már értem.kösz...

mailt nem néztél?
pár napja küldtem egyet..

kellemes ünnepeket neked is! (+családodnak, madaraidnak..)

Előzmény: Kashai (78)
Kashai Creative Commons License 2000.12.23 0 0 78
Szobi!

Jól érzed. Te arra voltál (vagy) kíváncsi, hogyan lehet madarat idomítani, meg solymászni. Banyusss meg arra, hogy mint megélhetési forrás, hogyan működik ez az egész szopás. Ha tíz életem lenne se választanám azt. Nekem sokkal szimpatikusabb a saját örömre szolgáló solymászat. Nem az önzés beszél belőlem, hanem a józan ész. Láttam már nagyon jó solymászt, aki más madarával szopott éveken át, és hupikéket okádott az egésztől. Ezt én nem akarom megérni. Amiről Banyusss írt, azt nem lehet fű alatt csinálni. Amiről mi dumálgatunk, azt igen. Én most is azt mondom, ha magadnak akarsz egy héját, szard le azt a sok hivatali procedúrát, amit neki írtam. Ő is csak azért kapta, mert kérte. Nekem már párszor végig kellett ezt csinálnom, és elmondhatom, hogy állok úgy madárilag, hogy ha nem muszáj, nem fogok még egy tartási engedélyért folyamodni. Megjegyzem így, hogy sólymaim vannak, rám már nemigen vonatkozik az, hogy engedély nélkül bármit tarthassak, mert mindent kockáztatnék. Ha nem lenne semmim, az első héjámra biztos nem kérnék engedélyt. Mint ahogy nem is kértem.
Nem tudom mi a baj.

Boldog karácsonyt!

Kashai

Előzmény: szobiszörp (77)
szobiszörp Creative Commons License 2000.12.23 0 0 77
szia Kashai!

most valami csúnyát érzek!

Banyusss-nak azt mondod,-solymászvizsga, meg egyesület.
mi viszont úgy érzem, kezdettől fogva másról beszélünk.

most hogy is van ez?
szobiszörp

Előzmény: Kashai (76)
Kashai Creative Commons License 2000.12.21 0 0 76
Banyusss!

Csak hogy jól kezdődjön a január:
- tanfolyam nincs
- irodalom sincs
- vizsga van

De ha visszajössz, majd részletezem hogyan lehet mégis...

B.Ú.É.K.!

Kashai

Előzmény: banyusss (75)
banyusss Creative Commons License 2000.12.21 0 0 75
Szia Kashai, pihenj csak, én addig fellocsolgatom magam :) Ez gyönyörű. Belül a lelkemben igen, valami ilyesfajta végeláthatatlan papírmelóra és utánjárkálásra számítottam, de így leírva, nem semmi.

Köszönöm a részletes információt, ennek ellenére sem vagyok lelombozódva, max. nehezebben veszek levegőt kicsit :))

Te mondd, muszáj itthon nálunk mindennek ennyire baromi komplikáltan mennie? Persze, tudom, ez csak költői kérdés, jól van......

Végülis régóta nem tanultam már semmi újat, régebben nagyon szerettem beiratkozni mindenféle tanfolyamra, az olyan jó dolog újat tanulni, tehát akkor kezdjük. (Tudtam, tudtam, hogy megint valami olyanba kezdek bele............... állati)

Hogyan juthatok solymászvizsgához? Mit kell megtanulnom, levizsgáznom, megcsinálnom? Az az első, ugye?

Egy pozitív dolog már van. Az aggregátor. :))

szia
banya

Jajaj, a fenébe is. Hát én ma vagyok utoljára itt a melóban, holnaptól leáll a gyár, csak január elején leszek megint gépközelben.
Ha ma délutánig nem találkoznánk, nyugis ünneplést kívánok neked is és a többieknek is, sok szép gyertyafényt, és finom illatokat :))

Előzmény: Kashai (74)
Kashai Creative Commons License 2000.12.20 0 0 74
Banyusss!

Szerintem a vadőr még ráér...

Ahhoz ugyanis, hogy akár csak egy madarat is tarts (solymász-tehát fokozottan védett), a következő kritériumokat kell teljesítened:
Be kell szerezni a tartási engedélyt a madár védettségi fokától függően a területileg illetékes nemzeti parktól, vagy a Környezetvédelmi minisztériumtól (hogy mire kitől kell kérni, már fogalmam sincs, mert úgy tudnak keverni, hogy képtelenség követni). Tartási engedéllyel indulhatsz csak csatába. Ez nem hangzik túl bonyolultnak, de most figyelj!

Mielőtt a tartási engedélyt megkérnéd, kell egy beszerzési engedély. Ezt akkor kapod meg, ha igazolod maximális felkészültségedet:

-van solymászvizsgád
-vadászjegyed
-jó tartási körülményeid (ellenőrizhetik)
-büntetlen előéletű vagy
-be fogják vezetni az ún. természetvédelmi alapismeretek c. vizsgát (asszem ez a neve), aminek már megvan az anyaga, de továbbiakat nem tudok róla
Solymászvizsgát az egyesület általában évente csinál. Vadászjegyet (~10e Ft,/év) feb. 28-ig lehet kiváltani a lakcím szerinti megyei vadászkamaránál.

Ha ez mind megvan, kérhetsz beszerzési engedélyt. Ha hazai tenyészetből vásárolsz (sikeres tenyésztő 4-5 van 1-2 tenyészpárral, tehát kevés fiatallal), akkor egyszerűbb a dolog, mert kifizeted, hazaviszed, közben intézed a papírokat. Ha külföldi tenyészet a célpont, akkor a menet a következő (NEM VAGYUNK EU TAGOK!):
- kérsz egy elvi hozzájárulást a madár beszerzéséhez, amit a hivatal a külföldi tenyésztő területileg illetékes hivatalához kiküld. Erre az ottani hivatal kiállít egy kiviteli engedélyt, amit megkap a tenyésztő (3pld). Ezt általában faxon, ritkábban postán elküldi a tenyésztő Neked, és Te az itteni hivatalnak, vagy egyből a hivatalnak. Erre a hazai hivatal kiállítja a behozatali engedélyt (minden illetékköteles persze-2e. ft)Amint kikeveredtél külföldre a madárért - minden papírral a kezedben - kifizeted, és a Tied. Hazafelé a határon ki kell fizetni az állatorvost (célszerűen jó, ha ad a tenyésztő egy egészségi igazolást a saját állatorvosa által), a vámot, meg az ÁFÁt. Ez kb 37%-a lesz a bevallott vételárnak. Le kell pecsételtetni a kiviteli papírokat (kiléptetés). Innen megint két verzió van. Akad határőr, aki tudja mit akarsz (2%), és elvesz két papírt a háromból. Egyet visszaküld a tenyésztőnek, egyet a kinti hivatalnak, egy marad Neked. Így mindenki tudja igazolni, hogy a madár legálisan hagyta el az országot. Egyébkét a három papír három színű. Ha jól emlékszem a sárga megy a hivatalnak, a rózsaszín a tenyésztőnek, a szürke a Tied (ez tuti). A másik verzió, hogy pecsételés-vámolás után hazakeversz, és Te magad intézed el a visszpostát. Jó, ha tudod, hogy a vámosoknak fogalmuk nincs róla mit akarsz, amikor odamész, de vannak listáik az értékekről, úgyhogy számla nélkül, "ajándék" dumával, vagy irreális számlaértékkel felszerelkezve arconvágnak a hivatalos eszmei értékkel, ami pl. vándorsólyom esetén 250e. ft. Tehát 100e. alá nem célszerű menni, és egy füzetlapra írt számlát is elfogadnak.

Ha "szerencsésen" hazaértél, egyéb dolgod sincs, mint a papírjaidra hivatkozva megkérd a tartási engedélyt. Ha megkaptad, jó. Ha nem telefonálgathatsz, hogy miért nem? De ekkor már nem szokott gond lenni, pusztán idő kérdése az egész.Kész. Király?

Keltetőt vegyél Vértesszőlősön, ott gyárt egy bácsika bármilyet. Az enyém 15 tojásos, 35e. volt 2 éve. Jól működik.
Még valamit a keltetőkről.
Ha nem hobbicélra tenyésztesz, mindíg legalább kétszer annyi keltetőd legyen, mint amennyit a tojások megkövetelnének. Ne adj' Isten elromlik... A keltetett tojás kb fél napot bír. Ezzel nem jó játszani, mert tönkreteszi az egész tenyészszezont esetenként. A másik: Ha profi szinten akarsz keltetni, kell egy aggregátor. Szinte kizárt, hogy a szezon 5 hónapjában egyszer se legyen áramszünet.

Kicsit pihenek, Te jössz...

Hali

Kashai

Előzmény: banyusss (73)
banyusss Creative Commons License 2000.12.20 0 0 73
Kashai köszi :)) Lecke feladva, számolok, mint a kisangyal. Tetszik, tetszik. Mármint nem a számok, azoktól csuklottam így elsőre rendesen, hanem a tartás, keltetés, nevelés része.
Írod, hogy fiatalon beszerezve mennyi a madár ára. Honnét tudom az első párt beszerezni? Másik tenyésztőtől? Külföldről? Itthonról?
Frankó, akkor ha megyek a kertbe legközelebb, átmegyek a vadőrhöz is tájékozódni, hogy állunk területileg. Tudod, kicsit bennem van a kérdés folyton, hogy tejóisten, nem fog hülyének nézni ez a pasas? :)) Azt hiszem valószínűleg azért van ez, mert olyan területere keveredtem, amit nem ismerek, és nem állok még biztosan a lábikámon.
Kislánykámmal megbeszélem, nézzen után a sulijában a keltető ketyeréknek, ez okés.
Nnna. Megy ez. Lassan-lassan.
Előzmény: Kashai (71)
Kashai Creative Commons License 2000.12.19 0 0 71
Banyusss!

Szóval a nehézségekről röviden.

Tenyésztés:

Ahány solymász, annyi kedvenc madár, de bármelyiket is akard tenyészteni, egy csomó szempontot figyelembe kell venni:
- Mo.-n egy solymász tulajdonában max. 3pár tenyész, és 2 db vadászmadár lehet
- a tenyészmadarak min. 3, de általában 4-5 évesen válnak tenyészéretté. Fiatalon beszerezve töredék az áruk (ami vándorsólyom esetén is hím min. 1200, tojó 2000DM.), kész pár esetén nem ritka a 10000DM feletti ár...
-bár a legkommerszebb madár a vándor, jó ha tudod, hogy az északi sólyom sokak álma, tehát lenne piaca, de alfajtól függően 5000-50000 DM-be kerül
- a vándorok közt is fontos az alfaj, fiatal madarak ára is felkeveredhet 8-9000 márkáig.
-nagyon fontos tenyésztés szempontjából a mentális egészség. Ez azt jelenti, hogy első időkben a madarat ekkor is szelíden kell tartani, és röpíteni célszerű. Ez egy csomó kockázattal jár (vadőr lelövi, áram leveri, elveszik stb.)
- ha már van egy tenyészpárod, van pár nagyon fontos dolog, a tartást tekintve, ami nagyon fontos, nem is bonyolult leírni, meg felfogni, de betartásuk annál nehezebb (hely kialakítása, etetés mikéntje stb).
-ha letojt a pár, azt ki is kell keltetni. Keltetheti a madár, de akkor tuti, hogy csak egy fészekaljad lesz. Ha inkubátort használsz, a pár csinál egy pótköltést. Így 3-5 tojás helyett lehet 6-8 is. A tojások 37,5-6 fokon, ilyen-olyan páratartalom mellett kelnek optimálisan. A kikelt fiókát fel kell nevelni, ami az első hetet tekintve nem könnyű (nincs rendes hőháztartása, etetés körülményes, stb. Ha vannak fiókáid, el kell majd adni. Mo.-n egy hím fiatalon ~150e, tojó 250-300e. forintért adható el. Számold ki a project nullszaldóját...

Idomítás másnak:

Az az ember adja oda madarát általában idomításra (arabokkal ne foglalkozzunk), akinek nincs ideje beröpíteni. Alapvető feltétel viszont a szakmai, emberi bizalom. A madarak értékéből, meg a röpítések eredendő kockázatából fakadóan senki nem szeret pluszba "riszkeli". Tehát gyakorlatilag csak személyes ismeretséggel tudsz néhány bizonyítottan sikeres év után idomításra madarat kapni, aminek a fizetsége általában nem pénz, hanem madár. Pl. kapsz szezon elején 2-3 madarat, és egyet megtarthatsz, miután mindet beidomítottad.

Terület:

Sólyom röpítéséhez legalább 100 ha sík teület az ajánlott (szerintem). Lehet kisebb is, de annál nagyobb a veszély a takarásba kerülésre, idegen területre tévedésre. Ezen a területen a tulajjal jóban kell lenni ez igen fontos (lásd korábbi beszólást)

Mennem kell...

Derszu!

Himnemű madár neve HÍM
Nőneműé TOJÓ, nem Nősténysas.(a nejem szólt, hogy neki mindíg beszólok, ezért meg kell óvnom a renomémat

Hali
Kashai

Előzmény: Kashai (70)
Kashai Creative Commons License 2000.12.19 0 0 70
Derszu!

Baskíriában voltam, és nem offtopic, mert pontosan ezért. Nem meló, talpviszketés az ok. A madár lábától távolodva béklyó, forgókarika (ha van-keleten nem mindíg)póráz. Szerintem Te ez utóbbira értetted a futószárat. Az idomítás szakaszában használatos továbbá az ún. röpzsinór, ami 50-100m hosszú, vékony, erős zsineg.

Nagyon szívesen segítenék a filmetek solymász oldalával...

Hali

Kashai

Előzmény: Törölt nick (69)
banyusss Creative Commons License 2000.12.19 0 0 68
Kashai :)) Jóóó. Várom, és gyorsan fogok aludni..
Előzmény: Kashai (67)
Kashai Creative Commons License 2000.12.19 0 0 67
Banyusss!

Épp csak elolvasni volt időm a cuccokat, majd válaszolok (szerintem este), de lehet, hogy sok lesz, úgyhogy most inkább még bele se kezdek, de ígérem hamarosan kifejtem a véleményemet, ami szerintem objektívnek tekinthető...

Derszu!

A könyv király (Derszu Uzala). A cikket köszi.
Lubos a nejem. Mond valamit?

A többieknek: az aranysas (gondolom az angol golden eagle-ből jött) a szirtisas. Kizárólag az orosz mongol (tehát nem európai) szirtisasnál előfordul a Berkut kifejezés is. Ez a top. A tojó eléri a 7kg-t, az ára meg messze 10e márka felett van. A cikkben leírtak egyébként igazak (gondolok a farkas, meg a hiúzvadászatra...)

Szobiszörp!

Ha tényleg figyeled az eseményeket, akkor, hogy stílusos legyek, Banyusss most akarja kivágni az erdő legnagyobb fáját "ezzel a heringgel"

Hali
Kashai

Előzmény: banyusss (66)
banyusss Creative Commons License 2000.12.19 0 0 66
Kashai :)) Jaj de jó, hogy ezt írtad..Nehéz, nehéz.. Az én lelkem már attól is felderült, hogy azt írod, lehet ilyet. Ami az életem, azt csinálom. Ha még szeretem is, nem tud nehéz lenni. Így gondolom. Igen, nagyon szeretném, hogy mondd tovább.
Előzmény: Kashai (63)
szobiszörp Creative Commons License 2000.12.18 0 0 64
szia Kashai!
természetesen itt vagyok, és roppantul figyelek.
nem tétlenkedtem eddig sem. sikerült fácántelep címeket begyüjtenem, és már azt ia tudom, ki csinál a csapdához hálót. lehet, hogy téged ez megnevettet egy kicsit, de amikor azt íratad - héját, a fácántelepen csapdával lehet fogni - akkor az nekem nem volt olyan egyértelmű. (mint a gyalog galoppban, amikor egy "rekettyést" kellett szerezni...) na ennyit a pestiekről.
plussz. továbbra is figyelem a madarakat, (itthon vércsék, a telkemen héják..... talán)
meg írok neked egy mailt! most!

szobiszörp

ja! és örülök, hogy egyre többen vagyunk!

Kashai Creative Commons License 2000.12.18 0 0 63
Banyusss!

Kitartó vagy? Úgy értem, ha pl. fejedbe vennéd, hogy létesítesz egy halastavat, amihez egy szál ásó áll a rendelkezésedre belevágnál? Nem vicc. Sólyomidomításból, tenyésztésből történő megélhetéshez kb. ugyanekkora erőfeszítés kell, ha nem is kizárólag fizikai értelemben. Komolyan mondom. Ha igen, akkor részletezem.
Egyébként nem lehetetlen, de nagyon-nagyon nehéz...

Hali
Kashai

Előzmény: banyusss (62)
banyusss Creative Commons License 2000.12.18 0 0 62
Szia Kashai

Figyelsz, figyelsz.. :)) Én meg gondolkozom vadul, hogyan is mondjak minél többet, hogy ne nézz nagyon bolondnak.
Akkor mesélek. Röviden. Az én édesdrágámmal megelégeltük a városi életet, vidékre költözünk, igyekszünk minél jobban önellátásra berendezkedni. Eredeti terv szerint én otthon állatoztam és növényeztem volna, saját használatra, azonban ez nem lesz elég, a különböző tesztelések eredményeképpen jött ki az "elit madár"-ral való foglalatoskodás. Tehát nem a magam kedvtelésére szeretnék madarat tartani, hogy vadásszak vele pl.
Madártípust még nem tudok, ismerkedem, most ásom bele magam a dologba, elszántan, kedvvel, szeretem az állatokat. Nem tudom, lehet-e, kell-e, érdemes-e tenyészteni bármelyiket is, vagy iskolázni, vagy befogni, vagy mindenki saját magának csinálja ezeket a dolgokat.
Területnek egyelőre van másfél hold föld, amivel el tudok indulni.
Érthetőbb most kicsit? Remélem....
Ha ötleted van, mondd...

Előzmény: Kashai (61)
Kashai Creative Commons License 2000.12.16 0 0 61
Miki!

Egy privát emil keretein belül szívesen megmondom, hogy Kashai mivel egyenlő, mert nem titok különösképp, csak valahol egyszerűbb így. De úgy vélem ezt nem kell magyaráznom.

Egyébként abszolút nem vagyok benne a karácsonyi vásárlásban, úgy fest a kérdések feltevői, meg a problémafeszegető partnerek ellenben igen.

Banyusss!

Milyen madarakkal fogsz foglalkozni? Hogy fogsz velük foglalkozni? Távcsövön, kesztyűs kézen? Ennél konkrétabban próbálj meg fogalmazni légyszi, mert így eléggé ködös.
A vadászterület kérdését korábban feszegettük már.

Figyelek, figyelek.
Kashai

banyusss Creative Commons License 2000.12.14 0 0 59
WOW!! Sikerült!! De ügyes vagyok. Ugyanis az történt, hogy folyamatosan regisztráltam, írtam az üzenetet, visszajött, kilépett... stb. Na de most... Ki sem szállok innét többet.

Eddig is olvastam ám mindent, amit a mindenféle madarakról írtatok, csak csendben maradtam szépen. De most így karácsony előtt nem tudom, miért hallgattatok el, talán mindenki ajándékvásárlásozik? :))

Madarak: Készülök vidékre, örökre, csendbe, nyugalomba, paraszt leszek. Madarakkal fogok foglalkozni, még nem egészen tiszta az ügy, gyűjtöm az információkat, nagyon szimpatikusak a tulajdonságaik.

Ezért vagyok itt, figyelek és tapasztalok. Ahova költözünk, egy vadászterület közelében van, érdekes lehet ez nekem?

banyusss Creative Commons License 2000.12.14 0 0 58
Nahát, ide mindig ilyen nehéz bejutni?
Kashai Creative Commons License 2000.12.12 0 0 57
Mi van? Eddig tartott a lelkesedés? A solymászat ennél komolyabb dolog!!!
Előzmény: Kashai (56)
Kashai Creative Commons License 2000.11.28 0 0 56
Hali Szobiszörp!

Angliában használják üregi nyúl vadászatára, itthon is ismerek egy-két solymászt akinek van, bemutatóra vagy vadászatra (pl hörcsög, he-he).
Szerintem egy hulladék. Solymászatot tekintve nagy ívben elkerülendő. Gyáva, kicsi a lába, lassú, és nehezen idomítható. Amíg héja van a földön rá se néznék. Ez szigorúan magánvélemény, és kizárólag az egerészölyvről szól. Szerintem felejtsd el...

Kashai

Előzmény: szobiszörp (55)
szobiszörp Creative Commons License 2000.11.28 0 0 55
szia Kashai!

visszanéztem a topicot, és egy "dolgot" nem találtam. az ölyvek alkalmasak-e a vadászatra?
(sok van belőlük) erről még soha sem hallottam.te talán tudod.

szobiszörp

Előzmény: Kashai (53)
huntwolfi Creative Commons License 2000.11.07 0 0 54

Sziasztok.
Nem tűntem el, csak mostanában elég sok a dolgom, de azért figyelek ide is. :-)
wolfi
Kashai Creative Commons License 2000.11.07 0 0 53

Az, hogy borzolva látod a tollazatát semmit sem jelent. Ücsörögni héját biztos, hogy nem láttál, az fix. Így ősz magasságában már láthatóak a városban is, de csak röptükben. Héja SOHA nem ül póznákra pihenni.Azok ölyvek. Korábban írtam a megkülönböztető jegyekről, ami egyértelmű, de most ismét: A fiatal madár barna és tónusai színű, mellén cseppfoltokkal, az öreg fehér alapon szürke, mellén kendermagos. A befogáskor egyébként (főként, ha héjakosárról van szó) szinte csak fiatal madárral fogsz találkozni, az öreg madarak eléggé rafkósak. Ez persze nem jelenti azt, hogy esélytelen, de saját tapasztalatom az az, hogy minden tizedik fiatalra ju egy öreg madár, már ami a befogást illeti. A tojóknak egyébként brutális lába van, a hímeké inkább műszer.
Hali
Kashai
Előzmény: szobiszörp (52)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!