A jobb oldali 2 db Kioto a te fádról rügylapozással :-) A bal oldali a Spring Blush, lehet hogy itt hamarabb fogja megmutatni a termést, mint az eredeti fán.
Ma készítettem néhány képet: virágoznak az őszik: A kajszikról már lehullott a nagyja szirom. Harcot: és Bergeron: Végezetül szilvák. A japán szilva (Ozark Premier) virágzik: . Tophit kezd: , a Toptaste először fog: Végül a másodszor termést igérő Stanley: . Így állunk a Felvidéken.
ajánlom. a paralux azért jó, mert természetes és akár permetezés után is azonnal fogyasztható. mikroelemes, de nitrogént nem tartalmaz, ezért május végéig harmavitot vagy wuxalt szoktam használni. ezután jön a paralux szüretig min. 2x havonta. A Dixired nem nagy eset. Július első felében érik, nálam ez a legkorábbi. Mérete a Redhavennél jóval kisebb, sárga húsú, íze szerintem jó, tafrinára érzékeny, hajlamos szakaszosan teremni. Régebbi fajta, ma már található a piacon vele egyidőben érő jobb minőségű barack is. A Caldesi nektarin, fehér húsú, teljesen piros fedőszínnel, nincs rá panasz. Szaporítottam is, már van belőle vagy 6 db kiültetve, de még fiatalok.
Mint írtam, nekem is volt egy magonc kopasz barackom. Nagyot nőtt gyorsan, bőven termett, miközben a többi fám meg pont nem. De a barackja kicsi volt, kesernyés. Jó-jó, de a közelébe nincs egy Andosának. Ugyanakkor volt neki egy fehér húsú változata is, az nagyon finom volt, igaz az is csak max. ringló nagyságú.
A monília mindkettőnél megjelent, a fehéret általában teljesen elvitte, megbarnultak, elrohadtak a gyümölcsök a fán. Tavaly valamilyen betegség végzett a sárga húsúval is, szóval nem volt valami ellenálló.
A magoncként kikeltek között is van, ami amellett, hogy nem olyan jó áruértékű, még beteges is. De nyilván vannak jó példák is, csak én még keresem a finom, nem túl apró, és ellenálló barackot.
Ez a negyedik évük (2008 tavaszán telepítettem őket). 5 db-ot telepítettem tavasszal ezek nagyon szépek. A Dixiredet tavaly túlterheltem, idén nem sok lesz rajta, a többiek viszont szépek, különösen a két Redhaven. 2007 őszén telepítettem egy Caldesit, ez viszont fele akkora, mint a tavasszal telepítettek. Bolond fa, nem akar nőni, csak teremne, nem győzöm a virágot szedni róla. Idén aztén megmetszettem rendesen. Igaz 3 db-ot már a második évben hagytam rajta. Nálunk az őszit főleg B-VA-1, B-VA-2 jelzésű azelektált vadőszi magoncokon árulják, viszont kapható még myrabolan alanyon is. A kajszikat főleg myrabolanon. Egy cég árul ősziket rubira, GF-677 alanyokon (idén ültettem egyet rubirán), kajszikat meg St. Julien, Montclar, wagneheim, rubira, waxwa alanyokon. Ezekből majdnem mindegyiken van szilvám és kajszim is - szintén idei telepítések. A Bergeron, ami rettentő erősen növekszik, de erősen is terem myrabolanon van. Műtrágyával nem trágyázok, helyette komposztált istállótrágyával. 2-3 évente hozatok pár tonnát a kertre, ebből aztán jócskán komposztálok is. A trágyakomposztot ültetésnél is használom, de a koronák alá is szórok ősszel-tavasszal. Ami igazán csodákat művel, az a lombtrágya. Minden permetezésbe (lemosón kívül) teszek. Májustól csak paraluxot használok, de ezt gyakran, kéthetente. Betegség nincs, nagy termések és a következő évre is elég virágrügy képződik. A húsz éves magyar kajszi idén negyedik éve hoz rendszeresen hatalmas termést (metszve nem volt), mind mennyiségben, mind gyümölcsméretben. Itt a kép (2011. április 8.): Ezt a rendszeres lombtrágyának - paraluxnak tulajdonítom (persze a monilia elleni kezelések nem maradhatnak el). Előtte szakaszosan termett.
Ilyennel még nem próbálkoztam, veszem a fákat, amilyen alanyon adják, már ahol fel van tüntetve egyáltalán. Ugyanakkor többen javasolták, hogy olyan alanyra próbáljak oltani, ami csak úgy magától kinőtt a környéken.
Még 2006-ban kaptam és ültettem egy magonc őszit. Kis méretű, szeptemberben beérő, kicsit kesernyés, magvaváló kopasz barack, de minden más fámat megelőzve nagyon gyorsan nőtt és bőven termett minden évben. 2-3 év alatt kb. 3 méteresre és szélesre is nőt, mert ugye elágaztattam, ahogy az őszit szokás. Már 2008-ban alig fogyott el a barack róla. Néha megjelent egy-egy monília folt a gyümölcsön, de más baja nem volt. Tavaly azonban elkapta valami, alig termett, nem tudtam megvédeni. Pedig együtt kezeltem a többivel. Adtam neki még egy esélyt, nem bántottam ősszel. Most vannak rajta rügyek, de úgy tűnik, nem fognak kinyílni, levél egy szál se. Ki kell vágnom. Ugyanakkor az elpotyogtatott magokból két, már kb. méteres magonca nőtt, azt hiszem ezekre is érdemes lenne oltani, ezért hagytam meg őket a veteményeskertben.
Ahhoz képest hogy két éves ültetések, nagyon szépek, nekem felennyit nőttek ennyi idő alatt.
A 4-5 éve ültetett (mindenféle) fáim alig akartak nőni, már több helyen próbáltam érdeklődni az okokról. 2008 óta nagyon gondosan készítem elő az ültetőgödröt, mélyre ásva, kiszedve az agyagot és feltöltve homokos komposztos feketefölddel. Az így elültetet fáim érzékelhetően jobban fejlődnek, két őszi az, ami a legjobb példa rá, de ennyit ők se nőttek. Lehet, hogy több trágyával, vagy műtrágyával fokozhattam volna, de azt inkább nem akartam.
Egy kicsit nagyobb nektarinom van, egy Andosa. nem úszta meg, kb. a levelek 5-10%-ánál látható.
Van még kettő kisebb, ami már termett tavaly, egy Champion, illetve egy magonc szőrős. Nincs bajuk. Ezenkívül van két tavalyelőtt és két tavaly ültetett őszi, az öregebbek (Michelini, Mariska)tele voltak virággal, tafrina egyiken sincs. Csak az 5 éves Andosán.
Magonc itt az összes ilyen matuzsálem. Nem babrálnak itt szemzéssel, oltással, vagy növényvédelemmel. Igaz, hogy nem is mérget esznek, vagy isznak. Az őszibarack pedig teljesen rezisztens fajnak mutatkozik az efféle ridegtartás mellett. Ez adta az ötletet számomra, hogy a "nemes" fáimat se permetezzem szét.
Erről írtam sokszor, nyáron bemutatva a (majdnem) biogyümölcsöket is. Mindenkinek ezt ajánlom. A permetezés esküdt ellensége vagyok.