A raschel biztos jó napperzselés ellen, de a szőlőnek nem tesz jót, mert nagyon árnyékol.
Ilyen 40 fok azért nem gyakran van, eddig csak 1-2 ilyen év volt az elmúlt évtizedekben. A szőlő minőségét viszont minden évben rontja, ha rárakod. Úgyhogy szerintem felesleges.
De ha mégis szerzel ilyet, akkor csak az előrejelzett pár napra rakd rá.
Laikus vélemény, kevés tapasztalattal, de szerintem fel fog forrni forralás nélkül. Még ilyen rengeteg tartósítóval is. Szerintem csak a fagyasztás a megoldás.
Az Eperlevelűnek mi a rendes (angol) neve? Az Elwira az mennyire alkalmas csemegeszőlőnek? Ismerek jó pár direkt termőt, de Elwirával még nem találkoztam.
Az Izabella, Othello,Concord mind nagyon finom, a Delaware már lemarad az előbbiektől, de ez is kellemes, amikor október végére jó aranysárgára megérik. De az Elwira új nekem.
Sürgős tanácsra lenne szükségem még ma, ha lehetséges.
Imádom a mustot és szeretnék eltenni hőkezelés és cukor hozzáadása nélkül. Pár litert fagyasztani fogok, de a mélyhűtőm kapacitása véges, pár liternél nem fér bele több. Így a must nagy részét máshogy kell tartósítanom, de felforralni (vagy akár 40 fok fölé melegíteni) nem vagyok hajlandó. Tudtok valami tuti receptet?
Nátrium benzoátom van itthon, ez a tartósítószer bejött nekem, az összes befőttet és a csalamádét is ezzel csinálom. Ha a frissen kipréselt és átszűrt mustba keverek nátrium benzoátot (mondjuk literenként 1 grammot), üvegekbe töltöm, a tetejére is teszek egy csipetet, aztán fólia + kupak rá, majd hűvös helyre teszem, az úgy jó lesz? Hány hónapig áll el így? A sima hűtőbe is be tudnék rakni úgy 50 litert (25db 2 literes PET palackban).
Kedves Flanell, írod a raschel hálót kérdezem hogy a negyvenfokos kánikulában a napperzselés ellen lehet-e ez megoldás. Nekem van egy szerény csemegeszőlő gyűjteményem és idén eléggé megperzselődtek bizonyos fajták, ezeket jővőre valami árnyékoló megoldással védekezni fogok, csak még nem tudom mivel.
Ez pl. az Afuz Ali, kissé sülten.
Az Attilát mindenkinek csak ajánlani tudom, kiváló.
A Terézzel már vannak gondok, nem bírja szárazságot és a napperzselést
A Palatina már augusztus végén finom volt és így október elejéig tőkén tartható
A Hamburgi Muskotály hozza szokásos formáját, lugason is
Nálam mindeddig madarak nem károsítottak, darázs csak elenyészően van, viszont napperzselés felsőfokon. Raschelháló a megoldás, vagy valami más?
Az egyéb (ribizli, meggy, alma stb.) borokra céloztam.
Házilagos gyümölcsborkészítés során a kiindulási gyümölcsök pektintartalma nagyon eltérő lehet, ezért az erjedés során keletkező metilhányad is bizonytalan. A kereskedelmi forgalomba kerülő almabort például nem szokás akármilyen almából csinálni.
Eddig terjed a tudásom.
Pusztán azért szólaltam meg, hogy costata számára feloldjam azt a látszólagos ellentmondást, hogy a gyümölcsök pektintartalma egészséges, borkészítés szempontjából azonban káros. Azt sem tudom például, hogy szűréssel csökkenthető-e a pektintartalom (erjesztés előtt természetesen).
Nagy érdeklődéssel olvastam hozzászólásaidat (12705-6). A "házilagos gyümölcsborok"- ra vonatkozó megjegyzést úgy kell érteni, hogy a házilagos szőlőfeldolgozás miatt több metilalkohol keletkezik mint a nagyüzeminél, vagy az egyéb gyümölcsökből készült borra értendő elsősorban?
Oltottam belőle ház mellé, hátha ott jobban telel.
Nyár elején szinte egyáltalán nem volt darazsam, olyan jól lerendezte őket a tél. Úgy egy-másfél hónapja kezdtek elszaporodni, mostanra már elég sokan vannak. Mondjuk, a szokásos sokezres seregnek még így is csak kis része.
Pl. az Ezeréves Magyarország emléke nevű szőlőt is valami gonosz szélsőbalos nemesíthette, ami már az elnevezésből is látszik.
(Ezúton is elnézést kérek megboldogult Mathiász János úrtól, aki a szőlőnemesítés terén öregbítette hazánk jó hírnevét és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Tokaj nemzetközi hírnévre tett szert.)
Szerintem ennyire ne aggódj. Én 15 szürkebarátot oltottam az idén sikeresen és eszembe sem jut kivágni. Sőt, mivel ez a kedvenc borom, így várhatóan jövőre is ezt fogom oltani.
Ha akkora baj lenne vele, az "ellenlobby" ott fent, már régen kiiktatta volna a fajtát.
De, ha jól számolok, akkor az egyébb boroknak 3-4 szerese az érték. És egy korábbi hozzászólásban azt írták, hogy a pálinkák engedélyezett metil tartalma 13 -szor magasabb a borokénál, akkor ez még mindig csak a 1/4-e - 1/3-a a pálinka megengedett értékének.
Szóval, a szürkebarát csak növekedjen tovább - szerintem.
Ilyen pekkes csak én lehet. Végre sikerült több mint 10 drb. zöldoltásom szürkebarát és most dobhatom mind a kukába. Vajon az a pár tramini is követheti?
Jó pár hete egy lelkes fórumozó itt éppen azt ecsetelte, hogy a direkttermőket bizonyos kapitalista, imperialista stb. érdekcsoportok tiltatták be; most meg kiderül hogy már a komenyisták is?
Még a végén eljutunk oda is, hogy bizonyos etnikai csoportok lesznek a felelősek szegény direkttermők hányattatott sorsáért, vagy netán a nem szokványos szexuális szokással bíró csoportok!?:)))
Nekem ez a fajta a legfinomabb , a hőség miatt már egy hónapja lehet enni, de volt olyan év mikor alig ért be .Most már olyan mint a méz . Én sem tudok rendes lugast kialakítani belőle mert elég fagyérzékeny ha nem érik be rendesen a vesszője.Jó persze időhiány miatt nem is szuperprofi módon kezelem a szőlőt .
Az idén elég kevés darazsam volt de elég ha egy pár megkezdi aztán már nem lehet a méhektől , legyektől férni sem és akkor már ilyen párás időben mint a mostani ,elkezd rohadni . Leszedhetném a leveleket a fürtök elől száradni de akkor az a méheké lesz, most amiket jól elrejtenek a levelek azok hibátlan fürtök.
Méhészek! Mivel lehet elcsalogatni a méheket a szőlőről? Tettem ki összeállt cukortömböt egy kis vizzel de semmi.
Egy hónapja szept. 9-én szüreteltem sardonét, még durva seprűn van, egyre kellemesebb ital, még van benne buborék, de maradék cukor is kiérezhető rendesen.
Kérdés, hogy mikor vágjak bele a durva seprőről való fejtésnek, várjak-e vele, amíg a forrás még jobban leáll.
Tavaly ugyanis bő két hónapot hagytam (igaz az savszegényebb szüret volt) és akkor kapott egy csúnyácska seprűízt, idén ezt el szeretném kerülni.
még egy kiegészítés: megnéztem egy korábbi beírásod norma adatait, igen, annak kb 10 szeresét mértük 25 évvel ezelőtt. De jó memoriám van, ilyenben nem szoktam tévedni.
Ha nem ilyen sok, már rég megfeledkeztem volna a dologról.
Hű, nagyon össze-vissza dolgozom (most is), úgyhogy ez bonyolult lenne, köszi azért. :)
Viszont írhatnál saját tapasztalatot. Ez most van fullra megérve? Vagy még eztán lesz, vagy már hetekkel ezelőtt? (Azt hiszem, egyformák a körülményeink.)
Erről még nem hallottam, hogy lerohadós. Miket tapasztaltál még vele kapcsolatban? Nálam friss (át)oltványként nem bírta a telet, csak néhány rügy hajtott ki, többségében alvók.
Még a darazsak is sokáig köpködnek, ha véletlenül megkóstolják, aztán testületileg átvonulnak máshová, még a direkttermőket is erősen támadják, de ezt békén hagyják.
Tavaly (első évében) olyan gyenge közepes volt, azt hittem, idén majd jobb lesz, de csalódtam.
Ez is az, meggondolatlan voltam tavasszal...
Zöldbe fás oltás. (Kötözés: teflon, úgyhogy nem vág be.)
De alul van egy nagyon kicsi Szuvenír is kihajtva, majd azt nevelem tovább.
A négyből három Szőlőskertek királynőjét oltottam át, mert meguntam, hogy évi átlagban csak 3 fürtöt tudok enni tőkénként. (Idén az összes együtt termett 5 fürtöt.)
Ez meg az utolsó, tőkén lévő Szuvenír-fürt, harmadik éves oltvány, egy kiirtani nem sikerült Novát oltottam át.
Igaz, vannak nála sokkal jobbak, de azért nem rossz, és nagyon egyéni ízű és állagú. Mintha egy gyümölcszselét ennék, a héja nem roppan, a bele pedig nagyon tömör, szinte egy anyagnak tűnik a héjjal.
Így képen elég csúnyán néz ki a raschelháló dörzsölésétől.
Ezt azért tettem rá, mert a seregélyek bementek a madárháló alá, és leszüretelték többek között az egyetlen fürt Hamburgi muskotályt. Pedig még soha nem kóstoltam, úgyhogy elég mérges is voltam. Vagy 4 szem maradt, az nagyon jó volt, azt hiszem, ez a fajta is bekerül a kedvenceim közé.