Keresés

Részletes keresés

Táborozó Creative Commons License 2016.03.29 0 0 2807

Méhész és nem jogász vagyok, de régebben volt egy olyan szabály hogy 2 méter magas tömör kerítés létesítése, és attól 4 méterre volt szabad elhellyezni a kaptárakat, de ellenkező irányú röpnyíllással. Azt nem tudom hogy ez ma még érvényes-e. Teljes megoldást nem jelentene, de javítana a helyzeten. Jogilag, még talán a tulajdon rendeltetésszerű használatában akadályoztatás címén lehetne esetleg elindulni. 

Mérgezés és más hasonló valóban nem ajánlott, mert ekkora állomány is több miliós értéket képvisel. Szegény méhek meg nem tehetnek arról ha hülye a gazdájuk. Ugyan is 5-6 kaptár még talán nem lenne problémás, de ekkora minnyiségnél már nem ajánlott ilyen hellyen tartani méheket. Egy megfelelő telephelyről illene már gondoskodnia. Egy faluszéli nagy telek, vagy zártkert stb. Ez nehéz ügy mert jelenleg nem hozhatnak hellyi határozatot mint régebben, a méhtartás korlátozásáról. Lakó és pihenő, vagy üdülőövezet esetén , vélelmem szerint tilos a méhek tartása. Információm nem feltétlen pontosak. 

Előzmény: Merédesz (2806)
Merédesz Creative Commons License 2016.03.29 0 0 2806

Szerbusztok kedves fórum társak!

Előre  szeretném leszögezni, hogy kérdésemmel nem valami lavinát szeretnék elindítani, hanem tőletek mint a szakmátok képviselőjétől szeretnék tanácsot kérni.

Úgy gondolom, hogy ha valaki ti a szakma képviselői talán tudtok nekem segíteni.

Én nem vagyok méhész sosem volt még ilyen ismerősöm sem ezért próbálok itt hozzátok fordulni.

Én családommal Budapest mellett egy kisvárosban élek egy kertes házban. Ez egy kis város a házak közel épültek egymáshoz az udvarok nem nagyobbak mint 300 négyzetméter. Az eggyik szomszédunk 3 éve találta ki magának a méhészkedést mint hobbit, (vagy megélhetést).

Betelepítet a kis  udvarára nem kevesebb mint 50 kaptár méhet.

Innentől a mi udvarunk élhetetlenné vált.

Nem túlzás ha azt mondom, hogy egy pohár vízzel nem lehet kimenni az udvarra nyáron a hőségben mert azonnal támadnak a Méhek! Medence felállítását már évek óta nem tervezzük pedig minden évben volt a gyerekek miatt. De mára ez lehetetlen ugyanis fürtökben lógtak az oldalán a Méhek.

Parfümmel befújva vagy hajlakkal a hajon életveszélyes a kertbe menni. A kertipartyk csak télen tarthatók meg akkor meg minek?

Van egy kutyánk egy vizsla akit azóta a lakásban kell tartanunk mert nem tudunk neki nyáron vizet kitenni az udvarra mert a méhek azonnal ellepik és megcsípik a kutyát is ha inni akarna.

Többször vinnyantott fel szerencsétlen ha inni akart mert azonnal megtámadták a Méhek.

A házunk az eladhatatlan kategóriába került a kutyának sem kell! Mondjuk ez érthető!

Olyan mintha egy panelba laknánk nyáron mert az udvarunk használhatatlan.  Tudom ajánlani annak aki egy túlélő táborba készül!

Voltunk már a polgármesteri hivatalba, ott nem tudnak tenni  semmit.

Próbáltunk a szomszéddal beszélni, értelmetlen. Neki jogai vannak és kész!

Szerinte a Méhek hasznosak tanuljunk meg együtt élni velük! Sőt szerinte a Méh csípés még egészséges is, úgyhogy örüljünk, hogy itt lakhatunk!

De mi nem akarunk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kaptam már több tanácsot, mérgek, és különböző benzin általi  kezelésre, de higgyétek el nem bántani szeretnénk senkit, és semmit, csak nyugodtan élni mint eddíg!!!!!!

Kérdezlek titeket mint hozzáértőket mit tegyek????????

Köszönöm előre is!

Már csak bennetek bízom mint szakmabeliekbe.

 

Táborozó Creative Commons License 2016.03.29 0 0 2805

Elsősorban Zsidei könyveit ajánlanám, a könnyebb érthetőség miatt, majd jöhet Őrösi "bibliája" kezdésnek. 

Lawicska Creative Commons License 2016.03.28 0 0 2804

Köszönöm az építő hozzászólásodat.Nagyon érdekelnek ezek a kis állatok.El se tudtam eddig képzelni hogy hogy is kerül a méz az üvegbe.Nem is olyan egyszerű ahogy azt sokan hiszik,de mivel szeretem a természetet és érdekelnek így bízom benne hosszú évek során megtanulom majd ahogy más is.

Előzmény: Cirkusz01 (2803)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.28 0 0 2803

Szia !Az irány jó. Amit még induláshoz el kellene olvasni  Faluba Zoltán Mit ,hogyan , miért a méhészetben. Na meg minden ami erről szól.Méhész újságok netes fórumok.Amit még ajánlok, a környéken minden méhészt látogass meg és beszélgess velük.Segíts nekik az aktuális munkákba. Onnan tudod,hogy jó a mester,ha minden típusról tud beszélni,nem csak arról amit használ.

A hibáit,amit elkövetett példaképp felhozza egy egy beszélgetéskor. 

 Üdv

Előzmény: Lawicska (2802)
Lawicska Creative Commons License 2016.03.28 0 0 2802

Sziasztok.

 

Tegnap nagyon érdekes eddig számomra ismeretlen dologban lehetett részem.Édesapám 5 éve méhészkedik már 31 családja van.Tegnap vettem a bátorságot és kimentem vele megnézni a kaptárakat.Természetesen beöltöztem ahogy kell,de megmondom őszintén abszolút nem féltem tőlük és egyre jobban érdekel a téma.Íme pár kép.

Mivel elméleti tudásom 0 ezért úgy gondoltam hogy ezt a 2 könyvet mindenképp elolvasom hogy elméleti tudást merítsek.

Őrösi Pál Zoltán - Méhek között és Ruff János A méhészmester könyve.

Ti mit tanácsoltok hogy kezdjek neki ez jó irány e?

Természetesen ha bármi munka lesz édesapám úgy is szól és újra kimegyek vele.

Ő is még mindig tanul unokatesómtól aki már 14 éve méhészkedik 50 családdal.

Neki is említettem a dolgot és azt nem tudom hogy nem e jobb lenne inkább mellé szegődnöm nyilván több a tudása tapasztalata?

 Segítségeteket előre is köszönöm.

 

Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.26 0 0 2801

Igen normális,sőt kívánatos is  A korai anya nevelés fontos része.  Általában az öregebb anyák petéznek most több herét.na meg a keret minősége is meg határozza.

Vagyis ahol most a fészekben heresejtes lép van ,akkor az bepetézése kerül. Az apa családok herével való ellátását,én szabadon épített,herés kerettel oldom meg. Lassan ,ahogy az idő engedi be is kerülnek a kiválasztott családokhoz.   a kelésük,már az apacsaládokban történik. Amire figyelni kell rossz idő setén az apacsaládokat etetni kell.

 Üdv

Előzmény: Ben657 (2800)
Ben657 Creative Commons License 2016.03.25 0 0 2800

Akkor here fias.

Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.25 0 0 2799

Here bölcsőőő ?Az milyen ?

Előzmény: Ben657 (2798)
Ben657 Creative Commons License 2016.03.25 0 0 2798

Ma beneztem a családokhoz,erősek voltak ,volt teljesen fias keret is. Az erősebb családoknál volt egy pár herebölcső ,ez normális ilyenkor?

Táborozó Creative Commons License 2016.03.22 0 0 2797

Az emberek a régmúlt  időktől kezdve  igyekeznek párhuzamot vonni, a méhek és az emberi társadalom között. Viszont  a méhanyának nincs semmiféle uralkodói szerepe, hatalma. Gyakorlatilag egy petéző gép. 

Ezt a Szent György napi méhekkel kapcsolatos tévedést, még eredeztetni sem tudom. Bár a beltéri teletetés esetén ki kell, a telelőből vinni a méheket. De  ennek az ideje  is inkább február végére esik, szóva időben  két hónappal hamarabb van, mint árilis 24. Egyébként  sem volt nállunk széleskörben elterjedt a beltéri teleltetés, mert nem feltétlen idokolja az időjárásunk. Így ez a nyom is, csak zsákutcába torkollik.

A méhészkedés egyébként mindíg perifériális tevékenység volt, többnyire csak a szűknek mondható szakmán belüliek rendelkeznek átfogóbb ismeretekkel. Így viszonylag szabad az út, a badarságoknak.

Előzmény: Deryan (2796)
Deryan Creative Commons License 2016.03.22 0 0 2796

Teljes mértékben igazad van.

Egy szakterület önálló tanulmányozásához egy megbízható jó szakköny, ajánlott szakirodalom szükséges. Szaklapok, esetleg vizsgakérdések.

Az internet s egyebek jók a nézelődéshez, amit idővel megtanul az ember kellően szelektálni is.

 

Ami a fordításokat illeti, más területeken is vannak vidám s bosszantó esetek.

Annál nincs borzalmasabb, amikor dilettáns fordít dilettánsnak.

 

A királynő elnevezés nekem nem zavaró magyarul. Pedig valóban nem helyes.

 

 

 

 

Három nyelvnél néztem meg az elnevezéseket, 2-nél királynő az anya.

 

 

Ha az ember nyelvek között váltogat és információk után kutat, akkor fel sem tűnik. A spontán tolmácsolásoknál is előfordul a helytelen szóhasználat, de fordításoknál, szakfordításoknál viszont megengedhetetlen. Nem véletlen, hogy a lefordított anyagot még lektoráltatni is szokták. 

 

Mindentől függetlenül ez a Szent György napi kicsapás jól megnevettetett.

 

 

 

 

Előzmény: Táborozó (2795)
Táborozó Creative Commons License 2016.03.22 0 0 2795

Általában, nem szeretem a médiában megjelenő méh méhész témájú filmeket, cikkeket. Ezeket laikusok készítik, laikusoknak. Fűszerezve kötelező szenzációkkal. Ehhez jön a hibás fordítás, ami még az értékesebb szakmai jellegűeket is tönkreteszi, így egyszerre szenvedek, röhögök, és bosszankodok. 

Nem tudnak különbséget tenni, a kaptár, a raj, a méhcsalád fogalma között sem. Királynőről beszélnek, a szakmában talán 100 évvel ezelőtt volt használatos. Állandóan azon rugóznak hogy hány ezer  méh lehet egy családban. 

De majd most jön a legnagyobb baromság, a rádióban, esetleg tévében is bemondják hogy Szent György napján eresztik ki a méheket. Ez eredetileg a kicsapás napja volt, ekkor kezdődött a legeltetési szezon, hajtották ki  akár távoli legelőkre is az állatokat a pásztorok. De a méhekhez, nincs semmi köze. 

 

Előzmény: Deryan (2794)
Deryan Creative Commons License 2016.03.21 0 0 2794

A CCD- leírásokba alaposan bele is vesztem.

 

Jó kulcsszót adtál meg a titokzatos méhbetegség tanulmányozására a CCD-vel.  Egyből erre a horror cikkre akadtam az első keresgélésem alapján:

http://www.origo.hu/tudomany/elovilag/20080617-a-mehhalal-kuszoben-a-mehek-kozott-tarol-a.html

 

Bár a cikk már jócskán régi, de a felsorolt szempontok java: növényvédő és rovarirtó szerek, intenzív mezőgazdasági gyakorlat, közvetlen stresszhatások, vírusok, bakteriális, gombás megbetegedések, légszennyezés stb. - változatlanul aktuálisak s a méhcsaládok pusztulásához vezethetnek.

 

Megakadt a szemem a cikkben ezen a részen:

" Intenzív méhészet - a méhek "lezsarolása", nem megfelelő táplálása - főként a téli időszakban. Az Egyesült Államokban a kizárólag beporzásra tartott méheknél az intenzív méhészet egészen a szélsőségekig eljuthat: a pollinációs időszak végeztével - elkerülendő a téli táplálást - a "méhész" egyszerűen kivégzi a családot, majd a következő szezon elején új törzstenyészetet rendel külföldről.


Az interneten szívesen nézegetem az orosz nyelvű vidókat, mert a méhészkedés formái igen változatosak.

Ennél a videónál viszont megdöbbentem, ahogyan a méhész a méheket üti, vágja miközben megjegyzi, hogy majd össze lesznek csapva egy nagy családdá.

Előzmény: Táborozó (2793)
Táborozó Creative Commons License 2016.03.18 0 0 2793

Szerintem valami titokzatos betegségre gondol, a CCD-re amire már születte jónéhány magyarázat, amely akár igaz is lehetne, de ezek nem többek, csak szenzációhajhász felületes cikkek, vagy rész igazságok. Jelenleg a neonikotinoid csávázószerekre terelődött a gyanú, amely közvetlen hatása a méhek tájékozódásának a megzavarása, és a közvetett hatás a méhek ellenállóképességének a csökkenése révén bármely betegség kórokozó könnyen a családok legyengülését, pusztulását okozhatja. Az általam is említett Nosema ceranae, is egy lehetséges ok okozati tényező. Természetesen maga a méhész is rásegít a bajra, anélkül hogy tudatában lenne. Ugyan is egy egészséges méhcsaládnak sokkal nagyobb a toleranciája, így a kevésbé kíméletes bánásmódot is viszonylag nagyobb zökkenők nélkül átélnek, túlélnek. De nem a fent vázolt estekben, és ekkor jön az hogy pedig most sem tettem mást mint 10-20 éven keresztül.

Rengeteg más, negatív környezeti hatás is érezteti a hatását. Mára a méhállomány sokszorosa az ideálisnak az országban. Miközben a méhállomány és a méhészek száma folyamatosan nő, a természetes méhlegelők folyamatosan irtásra kerülnek a közmunkások által. Maga a fő bevételi forrásnak számító akác is, majdnem az úniós baromság áldozatává vált. ...

 

De itt nincs vége a negatív hatásoknak, egyszóval drasztikusan romló környezetben próbáljuk fenttartani a méheket.

Előzmény: Deryan (2792)
Deryan Creative Commons License 2016.03.18 0 0 2792

Valóban csak találgatni lehet, hogy mi okozta az ekkora méretű méhcsalád pusztulást, az üres kaptárakat.

Ő úgy nevezte, hogy ez valami új betegség, amivel eddig még nem találkozott több évtizedes méhészkedése során. De ez a betegség létezik, Amerikában borzalmasan arat.

 

Valóban a távdiagnózisokkal nehéz bármit is pontosan megállapítani, különösen akkor ha kevés az információ. De az eshetőségekről így is érdemes beszélni. Köszönöm értékes hozzászólásodat!

Előzmény: Táborozó (2788)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.17 0 0 2791

Köszönöm, meg kaptam. Ezen a nyomon el tudok indulni.

 Üdv

Előzmény: Táborozó (2789)
Destroyah2 Creative Commons License 2016.03.17 0 0 2790

Üdv!

 

Ha nem veszed tolakodásnak, ez engem is érdekelne, mert eléggé megcsappant a készletem, és akitől eddig szereztem, sajnos elhunyt...

 

destroyah<at>freemail.hu

Előzmény: Táborozó (2789)
Táborozó Creative Commons License 2016.03.17 0 0 2789

Cirkusz01 !

 

Küldetem egy emailt, a timol beszerzési lehetőségeiről.

Táborozó Creative Commons License 2016.03.16 0 0 2788

Én az újkori nosemára tippelnék, bár látatlanba meg mondani ezt nem lehet. Az hohgy nincsennek elhullot méhek a kaptárban az nem csoda hiszen enyhe  volt a tél, ha érzi a méh hogy a végétjárja kijön elpusztulni. Most egyébként hallok olyan panaszokat is hogy a napsütés kicsalja a méheket és ledermednek a hideg miatt.Ilyen is van de kétlem hogy ez ekkora mértékű méhfogyatkozással járna. Esetleg lehet a nem megfelelő atka irtás miatt, de ehhez sok kezelést el kell baltázni, a nyárvégén, és ősszel. Lehet összetett is a probléma, sőt mondhatnoi hogy a bajok sohasem járnak egyedül, az a méhészetben is igaz. 

Részemről csak találgatás, de jellemző hogy ha méhész ha eddig nem hallot, de főleg nem találkozott a Nosema ceraneával, akkor a tünetei fölött is elsiklik, a nyárvégén. Illetve mással magyarázza a már megfogytkozott népességet, ez egy jó napraforgó után akár természetes is lehetne, mert főleg az idősebb anyákat kiszorítják a mézzel, az az nincs hová petézni az anyának, az atka populáció meg igencsak megszaporodik. Az sajnos vírusokat is terjeszt.

Szóval lehet ennek okozati előzménye rendesen, így csak találgatni lehet.

Van olyan amikor, a méhész elégtelenül írt atkát, de ennek az ellenkezőjére is van példa, amikor a túlzott atkairtással nyírja ki a családjait. Ráadásul nem feltétlen rögtön jelentkezik a pusztulás, a legyengült immunrendszerű telelő méhek rövid életűek lesznek. 

Lehetne még itt tippelgetni, de így a részletek ismerete nélkül csak levegőbe puffogtatás.

Előzmény: Deryan (2787)
Deryan Creative Commons License 2016.03.16 0 0 2787

Ma beszéltem a szomszéd házban lakó méhésszel.

Méheinek 2/3-a eltűnt. A kaptárak egyszerűen üresek.

Elhullott méhek sincsenek. 50-100 család.

Fogalmam sincs mi történhetett, de ő sem tudja.

Táborozó Creative Commons License 2016.03.15 0 0 2786

Ezt csorgatással még nem próbáltam, rákérdeztem a beszerzési lehetőségre, egyenlőre a válaszra várok. Hordástalan időbe kell picit jobban vigyázni, ha ezzel etetjük a családokat. Az én etető rendszerem a fészek feletti tepsi, nem teszi lehetővé hogy nappal öntsek bele szirupot. Így sötétedés után szoktam, nem is volt vele gondom. De mivel a timol szagos, így nappal ha kezeled őket akkor sem árt még jobban figyelni a szaglászásra. De szerintem ez egyébként is ajánlatos, főleg már a szeptemberi kaptárbontás esetén. Volt akinek az volt a véleménye, kifogása hogy egyszagúvá lesznek a családok és ez nagyfokú rablást generákhat. 4 éve használom ezt a receptet, de egy családomat sem rabolták le. 

Az is igaz, hogy szerencsére találtam egy nagyon biztos módszert, az induló rablás megfékezésére. Egyszerű külső virágporszedőt használok, erre a célra is kiváló. A furatokon viszonylag nehezen tudnak bemenni, így a védőknek könnyű elvenni a kedvüket a behatolástól. De szerintem régebben erről is írtam már. 

 

 

Előzmény: Cirkusz01 (2785)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 2785

Szia! Ezt meg köszönném. Aztán lehet,hogy a KÁTKI.-ba is elküldöm a receptúráját. hasonlómódon mint a "teám " receptjét.

Azon gondolkodtam,hogy írtad,hogy csak este kehet őket ezzel csurgatni, hogy kipróbálom a rajoknál az "én" etetőmből elhordáskor mik a reakciók. A nyári serkentést napközben szoktam végezni.A légfékes használatakor ugyanis nincs öröm repülés.

 Üdv

Előzmény: Táborozó (2783)
csibi826 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 2784

Sziasztok

 

Keresek hunor keretléceket(kb. 40db) nógrád megyében balassagyarmat környékén. 

 

20 367 9320

Táborozó Creative Commons License 2016.03.15 0 0 2783

Most én sem tudom hogy hol szerezhető be, sok évekkel ezelőtt rendeltem kilós kiszerelésben, még az Eristától. De nálluk már nincs a kínálatban. Akkor még az atka miatt, de nem voltam vele elégedett ezért félrettem, így nekem még nem kellet mostanában beszereznem. De  rákérdezehetek hogy jelenleg hol kapható, mert mások is használják már a receptet, írták hogy sikerült beszerezni. De engem is érdekel, hogy honnan tudok majd utánpótlást venni. 

Előzmény: Cirkusz01 (2782)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 2782

Szia ! Én a serkentésbe is a víz helyett A teámat adom,az ősszel került bele tölgyfa kivonat is.Most is ez a tea keverék van előttük a külső itatókban is. A korai víz bevitellel nem sok gond van.Hisz csak annyit visznek el el belőle amire szükségük van. Viszont  a tartalékoknak ez a mód nem jó.Őket nagyon megviseli Az 5 keretesnél kisebb tarcsiknak nincs belső itatás.

Az idén kiakarom próbálni a timolos etetést.Hol lehet beszerezni?  Mert a szokásos csurgatásomon kívül  timolos szirupot adnék nekik. A zacskós dolog azért nem jó,mert túl nagy a család felett a tér. A "Torzó" féle belső légfékest azért szeretem ,mert csak 7-8 mm.-er van a keretek felett.A fekvős korszakomban is így teleltek a családok.akkor egész télen .Most csak akkor amikor a belső itatást meg kezdem.

 Üdv

Előzmény: Táborozó (2781)
Táborozó Creative Commons License 2016.03.15 0 0 2781

Igen ez a recept. A forrás szerint, a szirup beindulását is fékezi, így esetleg a sejtekben fedetlen maradt telelőmézét is. Továbbá említést tesznek hogy az atka is kevesebb ezáltal. Ez utóbbit nem igazán hiszem, mert nagyon kevés az így bejuttatott timol mennyisége. Az alkalmazásáról még annyit, hogy elméletileg az összes beetetésre kerülő szirupba adagolni kell. Én a tölgyfakéreg kivonatot is adok vagy 3 alkalommal az etetés során, így ezekben az esetekben nem rakok timolt a sziruphoz. Most a lepénybe is tettem. Nyáron az esetleges tünetek esetén talán lehetne a zacskós eljárásssal alkalmazni, de ezt még nem próbáltam. 

A tölgyfakéreg teát, az itatóvizükbe is szoktam nyáron adagolni. A kocsányos tölgy kérgét magam gyűjtöm be, ebből készítem. Gyakorlatilag korlátlan mennyiségben előállítható. Így mivel ingyen van , lehet tenni a vizükbe is ez főleg aszályos időszakban lehet hasznos. De nem hellyettesíti a közvetlen csorgatást, vagy  a permetezést. Régebben irtam erről is "Kempingez" nick név alatt itt, vagy a Méhészklub-on, "Robotur" néven 

A belsőitatás lényegégét ismerem, és a hasznát sem vonom kétségbe. Amit viszont igen, az a szerintem túlzottan korai alkalmzása. A fiasítás komolyabb mértékű beindulása előtt, én nem látom az értelmét.

 

 

Előzmény: Cirkusz01 (2780)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.14 0 0 2780

Szia! találtam valamit. Erre gondoltál? 


Emulgeált timol keverék

30g timol kristály egy mézes üvegben, adj hozzá 5ml
izopropil-alkoholt.(házipálinka is megfelel) Helyezd az üveget forró vízfürdőbe az oldódás
meggyorsításához.
Egy másik üvegbe önts 140ml forró vizet, és adj hozzá 1 teáskanál
lecitin granulátumot, keverd el jól, és helyezd ezt is forró
vízfürdőbe. Gyakran kevergesd kb. 10 percig, amíg a lecitin granulátum (gyógynövény szaküzletben kapható)
fel nem oldódik. Ezután a fel nem oldódott lecitin eltávolításához
leszűrheted a keveréket egy teaszűrővel vagy ilyesmivel. Aztán
egyszerűen add hozzá a feloldott timolt ehhez a keverékhez, és keverd
össze jól. Tejhez hasonlóan fog kinézni.

Használathoz adj 5ml-t minden gallon sziruphoz, és keverd el. [1 UK
gallon = 4,55l, így 1,1ml jön ki literenként.] A szirup ugyancsak
tejszerű lesz, nem úgy mint az eredeti keverékkel.

 

Előzmény: Táborozó (2778)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.14 0 0 2779

Szia ! Általában veled egyetértek.Most sincs másképp. Hasonlóan látom én is. Azért ennek az atka fóbiának elég nagy az alapja. azért én is azt mondom,nem szabad miden bajt rá kenni.

Olvastam erről a timolos kezelésről,receptúráját  feltölthetnéd ide újra.  Amit nemrég olvastam az a Hevi cleannal való etetés,mint nozema elleni gyógyszer.Most ilyenkor tavasszal.

Ez a kora tavaszi itatás ,is a méhek egészségét védi. Nem kell a zsírtesteikből vizet szerezni,nem kell hidegben vízért menni. Nálam jól működik.

Sajnos minden fórumon vannak hangoskodók,jobban tudók Okoskodók. A fontos,pontos segítséget általában privátban intézem. Minden fórumon. Amennyiben lehetséges.

Azzal azért jobb így írásban kommunikálni akit már láttunk,ismerünk. Akár telefonon már beszéltünk is.

Abban is egyet értünk,hogy most alig tehetünk valamit. Évek óta február vége felé van jó idő,aztán csak április elején lehet kaptárt bontani. Ezért is jó ez a itatási mód. Ezzel be lehet hozzájuk juttatni a gyógyszereket is.

A most legyengülő családokat a legjobb egymással egyesíteni,de általában így is el mennek,vagy csak maréknyi nép marad.

Sajnos a receptúrám vizsgálatával a KÁTKi még adós. Még ne volt idejük erre . Szezonban használom minden kezeléskor, csurgatással.Mászkálóm nincs sok.ahol meg mászkálás van ott  léputcánként permetezek, 2 naponta. Általában meg szűnik,de ez lehet a beteg méhek leváltódása miatt s. Mint tudjuk. Sok méhész használja,de még senki nem jelezte,hogy nézte,és mit tapasztalt. Fontos volna,mert magam sem szeretem a gyógyszereket. Az ilyen,és a hasonló kutatásokra  volna itt nekünk a KÁTKI. Remélhetőleg az idén már fel áll a méhesük rendesen.

Aztán tényleg hasznára tudnak lenni a méhészeknek.Fejben kiváló szakemberek ők,de mit ér,ha a gyakorlat nem igazolja. Most nem tehetünk más,mint magunk keresünk megoldásokat egyes bajokra.Aztán vagy jó vagy nem.

 Üdv

 

 

Előzmény: Táborozó (2778)
Táborozó Creative Commons License 2016.03.14 0 0 2778

Én is méhészkedésből élek. De nem nagy az állományom, és akkor ki a profi?

 

Azt hogy profi lennék nem állítom, bár attól függ hogy milyen értelmében használjuk a szót. 

 

De pontosan azért mert a "nagyoknak" nincs idejük kisérletezni, ezért vesznek át különböző eljárásokat. Néha feltétel nélkül. "Mert a komám is ezt csinálja" Aztán van ami használ is, vagy rosszab esetben nem káros.  

Magam is vettem át, bizonyos dolgokat miután baj volt a méhesemben. Nosema Ceranae, ezt egyszerű már leírni, de először is rákellet jönni hogy mi is volt a baj. Ez nem is volt könnyű, mert jelenleg atkafóbia uralkodik a méhészek között. Ez brutál be van verve a fejekbe, hogy csőlátást okoz. Szóval a ződön írtak nekem ződet, hetet- havat, haszontalan dolgokat, emiatt. De akár így, vagy úgy vizsgáltam a dolgokat sehogy nem állt össze a kép. Főleg hogy az atkának szinte hírmondója sem volt. ...

Jelenleg már sokkal több, és átfogóbb leírásokat lehet találni a kórról, és lefolyásáról, mint 4-5 évvel ezelőt. 

Amikor már meg volt az okozó, én is elkezdtem nyomozni, hogy mit is lehetne tenni hathatósan, drága antibiotikumok nélkül. Egy régebben olvasott cikkből emlékeztem hogy a kakukkfüvet is használják ilyesmire. Innen jutottam el a timolhoz, (ez a kakakfű illóolajának mesterségesen előállított változata). A hazai méhészek, ezt atka szintentartásra használják, illetve ezt ismerik. Így nem is találtam semmit a magyar oldalakon, de amikor angolul kerestem rögtön bőséges találatot kaptam a keresőben. Mint kiderült, ők már több évtizede használják a timolt a nosama ellen, és sikeresen. Találtam hatásáról kisérleti erdményeket is, a többi használatos szerrel összehasonlítva. Közben a zöld fórumon is volt méhész, akki privát üzenetben megerősíttet arról hogy jó irányban nyomozok. Nyíltan ott nem lett volna érdemes ezt leírnia, néhány hangadó miatt....

 

A lefordított receptet régebbi hsz-ben olvashattad. 

A következőt fontos még megjegyezni, hogy a timol először is tünetmentességet hoz létre, (a méhek normális képet mutatnak nem pusztulnak, és a család fejlődik normálisan) majd hosszab távon lesz kimutatható a spórák csökkenése megszűnése. Ezt említi az erdeti forrás is, de már hazai méhész is írt nekem erről a tapasztalatáról, saját mikroszkópos vizsgálatai alapján. De lényegében később eltűntek a spórák is, szóval elégedett volt. A fokhagymás recept viszont semmiféle pozitív hatással nem volt. 

 

Jó még a tölfakéreg tea is. De valószínű segít a különböző, savak hozzáadása a sziruphoz is. Mint az ecet, és így az almaecet is vélhetőleg jó lehet. 

 

Viszont egy jótanács, nem ez az időszak alkalmas a hathatós  megelőzésre, tehát nem a tél vagy a koratavasz. Bár egész évben támadhat a ceranae, de főleg még nyáron tehetünk ellene hathatósan. Ha ilyenkor baj van, sokszor ez már a tavalyi fertőzés végső stádiuma. Ami esetén, nehéz ilyenkor jól kijönni belőlle. Ebben az időszakban viszont a hagyományos nosema támadhat, bár ez többnyire a tisztulással akár magától is elmúlik. Sajnos a kettő együt is jelen lehet. 

 

Nyárközepén  kell nagyon odafigyelni, hogy nehogy betudjuk a népesség csökkenést a természetes ilyenkor jellemző csappanásnak. Nem feltétlen jellemző a fosás, de aránytalanul kevés lesz a nép a fiasításhoz képest. Ami sehogy nem lehet természetes. Továbbá mászkáló méhek figyelmeztetnek, ezeknek nem deformált a szárnyuk mint az atkakór esetén. A fertőzött kaptárak előtt sok elpusztult méh szokott lenni, a melegben akár a bűzük is figyelemfelhívó. Jellemzően, vagy jobb esetben csak néhány családot érint ilyen mértékben. Tapasztalatom szerint a melegebb nagyon napos elhelyezésű családok sínylik meg hamarabb. 

Időben észlelve, ecetes permetezéssel,( de párologtatásról is hallottam már a kaptár aljába hellyezett például üvegtető, lapkában fűrészporba itatva), keretlécek ecetes áttörölgetése, tölgyfakéreg kivonatos szirup csorgatásos kezelés sorozat alkalmazása. A szállólécek ilyenkor károsak, mert a röpképtelen méhek bemásznak más családokba. Lehet timolos szirupot is alkalmazni, de ezt csak sötétedés után. 

 

Előzmény: Cirkusz01 (2777)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!