Keresés

Részletes keresés

Camille88 Creative Commons License 2012.10.09 0 0 12764

Ez lenne a Baco Noir (Eperlevelű)?

 

 

Előzmény: Rumanyi (12755)
tp329 Creative Commons License 2012.10.09 0 0 12763

Köszönöm!

A leírás eléggé illik rá, akkor lehet, Elvira.

Előzmény: korgan (12760)
Camille88 Creative Commons License 2012.10.09 0 0 12762

Akkor lehet, hogy keverem a szezont a fazonnal! Én egy kis szemű, 5-6 mm-es bogyójú direkt termő, maggal rendelkező, hatalmas, palacsinta nagyságú levelű feketeszőlőt hittem Concordnak. Ami egyáltalán nem illatos. Akkor biztos tévedtem!

A Concordnk úgy tudom van magnélküli változata is Amerikában, az is elérhető Magyarországon? Vagy csak a magos változat jutott el ide?

 

Ja, csináltam kékszőlő lekvárt Othello, Izabella és egy 3. (valszeg Baco Noir) keverékéből. Nagyon macerás volt, de megérte! Az egyik legfinomabb lekvár, amit valaha is ettem. 20% cukrot raktam bele, általában ennyit szoktam minden lekvárba.Illetve, ha alapból nagyon édes a gyümölcs, akkor csak 10%-ot.

Előzmény: Rumanyi (12755)
Camille88 Creative Commons License 2012.10.09 0 0 12761

Na, túl vagyok rajta! Ment a mélyhűtőbe kb. 10 liter (ennyi fért), a sima hűtőbe kb. 30 liter nátrium benzoáttal. Majd megírom mennyire lesz tartós. Főzéssel nem tartósítottam. Nem vitt rá a lélek. De ha tönkremegy a sima hűtőben a 30 liter, akkor megőrülök:) Kaptak a szomszédok is, ill. a férjem csinált egy kevéske bort.

Ha elvesznek a must savai, akkor szerintem érdemes beletenni egy kevéske citromsavat. De nem szabad túladagolni, literenként elég egy csipetnyi. Én a mustot csak magában szeretem, nem keverem semmivel.

Előzmény: medvegyu (12758)
korgan Creative Commons License 2012.10.09 0 0 12760

Az Elvira nagyon illatos, már méterekről lehet érezni mikor érésben van. Határozottan tömött fürtű, szinte hézag sincs a bogyók között.

A Niagara fajtát nem ismerem.

Előzmény: tp329 (12757)
dezso Creative Commons License 2012.10.09 0 0 12759

Moldvában hol (ha nem titok)?

Előzmény: medvegyu (12758)
medvegyu Creative Commons License 2012.10.08 0 0 12758

Én is fagyasztom a mustot (most kb. 50l van), nagyon jó úgy, egyébként Moldvában láttam először, egy időben jártunk sziveszterezni és mindig akkor vették elő az egy üveg rózsaszín mustot :-).

Semmi hűtő íze nincs, a pet palack jól zár ilyen szempontból. Egyetlen baja, hogy kiengedve lágyabb, mint frissen, a savak elvesznek kicsit.

Az így felengedett mustot teába szoktam tenni (méz és citrom helyett, sokkal jobb), vagy szódával iszom, de a gyerekek képesek tisztán is meginni :-).

 

Szőlő fürt eltartásra pedig hűtőláda helyett javaslom, hogy válogass ritka szemű, egészséges fürtöket, lehetőleg rothadásra nem hajlamaos fajtából. SZellős, hűvös (de lehetőleg fagymentes) helyen madzagra felkötve, levegőben lógatva nagyon jól eláll, akár tavaszig, mazsolásodik a szőlő, de sokkal finomabb lesz, mint a mazsola.

 

Előzmény: Camille88 (12752)
tp329 Creative Commons License 2012.10.08 0 0 12757

Üdv!

Véleményt kérnék!

Az Elvira mennyire illatos?

Van egy fehér illatos fajtám. A hajtása, tőkéje az Izabellához hasonló, fürtje, bogyója inkább Othelo, szó szerint méterekről érezni az illatát. Lehet, hogy ez az Elvira?

A neten kutakodva találtan egy képet a Niagara fajtáról, nem tudom nálunk ebből került e be, de fotó alapján akár ez is lehetne.

 

Előzmény: korgan (12756)
korgan Creative Commons License 2012.10.08 0 0 12756

Úgy van, a  Concord nálam jóval illatosabb, mint az Izabella.

Megnéztem a Baco Noir-t - és tényleg ilyesmi az Eperlevelű. Hétvégén próbálok róla képet készíteni, maradt egy-két fürt rajta.

Baco Noir

Előzmény: Rumanyi (12755)
Rumanyi Creative Commons License 2012.10.08 0 0 12755

A Concord (Konkordia) legalább olyan illatos mint az Izabella, 15-20mm-es bogyókkal.

Én inkább Baco Noir-ra tippelnék (de kép alapján azért könnyebb lenne)

Előzmény: Camille88 (12754)
Camille88 Creative Commons License 2012.10.08 0 0 12754

Az eperlevelű leírása a Concord-ra illik, magyarosított neve Konkordi. De ez csak tipp, simán lehet más is!

Előzmény: korgan (12750)
Camille88 Creative Commons License 2012.10.08 0 0 12753

Köszi! Borkén, törzsoldat  - fogalmam sincs mik ezek:)

A cirka 2 mázsa szőlőt a szomszédasszonytól kaptuk ajándékba, Delaware direkt termő és többféle nagyszemű fehér csemege vegyesen. Nem volt ideje foglalkozni velük, nem is ért hozzá, a férje és az apukája is meghalt nemrég, nincs férfi a háznál. Nem is permetezett, így efféle maradvány nincs rajta. Por, kosz az viszont van, de nem extra koszos. Ülepítem akkor pár órát, de előtte megy bele a nátrium benzoát, addig se erjed.

Előzmény: medveger (12747)
Camille88 Creative Commons License 2012.10.08 0 0 12752

Köszi a tippet! 5 vagy talán 10 litert be tudok paszírozni, de többnek nincs hely. Amúgy nem lesz nagyon fagyott íze? Fagyasztottam már egész szőlőfürtöket, azoknak elég vacak fagyott ízük lett. De azért meg lehetett enni.

Előzmény: Ali-bá (12749)
Cirfandlia Creative Commons License 2012.10.08 0 0 12751

"Minden liter szőlőléhez keverjünk 50 dkg cukrot" .... szakértő lehet az illető, mit csinál szirupot? Ez kb. 10 mustfokkal emeli meg egységnyi szőlőlé cukortartalmát, amitől ihatatlan tömény márc lesz.

A hőkezelés a hideg vagy a steril szűrés a megoldás, máskülönben csak ideig óráig áll el a must; de meg nem romik, legfeljebb borrá erjed, aminél nincs csodálatosabb átalakulás a természetben. :) 

Előzmény: Camille88 (12741)
korgan Creative Commons License 2012.10.08 0 0 12750

Az Eperlevelűre még nem jöttem rá, mi az eredeti neve.

Ez kis bogyójú, tömött fürtű sötétkék szőlő és nincs semmilyen sajátos illata és íze.

 

Az Elvira az amerikaiaknál is Elvira, ez viszont nagyon sajátos illatú fehér (zöld majd sárga) szőlő, puha húsú, sajnos a sárgára érett szemek kb felét kieszik a darazsak, csak a héj marad a fürtön. Ha szereted a direkttermőket nagy valószínűséggel ez is ízlene.

 

A Delaware-ből van fehér és piros némileg eltérő ízzel, a piros nem érik sárgára, inkább lila lesz az érés folyamán.

Előzmény: Camille88 (12731)
Ali-bá Creative Commons License 2012.10.07 0 0 12749

Most raktam el 25 liter mustot fagyasztóba. Hidd el nincs jobb módszer. Nagyon bevált!

Előzmény: Camille88 (12746)
gödér Creative Commons License 2012.10.07 0 0 12748

Köszönöm a választ, tavasszal jelentkezem.

Előzmény: korgan (12720)
medveger Creative Commons License 2012.10.07 0 0 12747

Ha a ledarált szőlőre tesztek egy kis borként (vagy még jobb, ha a tetejét 5%-os törzsoldattal enyhén - szobanövény-permetezőből - megpermetezitek), akkor biztosan nem fog megindulni reggelig. Mondjuk, ha tényleg hideg lesz az éjszaka, talán nem lesz gond anélkül sem.

A szűrés elég lehet, a mustnál amúgy sem baj, ha van egy kis rostja is (l. "rostos gyümölcslé"). :-)

Én elsősorban bort készítek belőle (csak a présmustból, ami már eleve tisztább, csinálok tartósított mustot), így vannak megfelelő edényeim az ülepítéshez. Mindenesetre én a helyetekben a préselés és a nátrium-benzoát belekeverése után egy nagyobb edényben (fazék, műeanyag kanna stb.) egy pár órát azért ülepíteném, a sűrű seprő (ami jórészt agyag, föld, permetszermaradványok, ilyesmi) nagy része már pár óra alatt leül az aljára, erről lefejthető és szűrhető a tisztább must.

Sok sikert!

Előzmény: Camille88 (12746)
Camille88 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 12746

Rádásul a férjem egész délelőtt és kora délután lustálkodott, így csak most fogott neki a szőlő ledarálásának. Ergo a préselés csak holnap délelőtt lesz, de őt ismerve a délután valószínűbb. 1 nap alatt  viszont elég sokat erjedhet a darált szőlő leve. Tehát nem lesz már annyira friss a must, ami csökkentheti az eltarthatóságát. Még szerencse, hogy hideg éjszakát jósolnak.

Előzmény: Falusi1 (12745)
Falusi1 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 12745

OK. Megértelek, mert hasonló estekben én is fel szoktam pörgetni magam.

Előzmény: Camille88 (12744)
Camille88 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 12744

Dehogy bántom őket, csak felidegesített ez a leírás. Úgy hangzik, mintha valami 100 éves könyvből másolták volna ki. Akkor még azt se tudták, hogy mi az a C-vitamin, azt meg pláne nem, hogy 40-50 fok felett elbomlik. Mellesleg a szőlőszemek 10 percnyi forralás után is megpuhulnak, úgyhogy nem értem ezt az 1-2 órát.

Előzmény: Falusi1 (12743)
Falusi1 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 12743

Drukkolok neked, hogy sikerüljön a tartósítás, de azért a Down kórosokat ne bántsuk.

Van egy tanulságos riport róluk épp az Index videók között, javaslom nézd meg.

Előzmény: Camille88 (12740)
Camille88 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 12742

Feltétlen nagyobb izébe kell tenni először és meg kell várni, hogy leülepedjen a seprű? Nem lehet közvetlenül üvegekbe tenni, amiből majd megisszuk? Alapos, gézen át történő leszűrés nem akadályozza meg (vagy csökkenti jelentősen) a seprű képződését? Teljesen tapasztalatlan vagyok, sosem csináltam még se bort, se mustot.

Előzmény: medveger (12738)
Camille88 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 12741

Ez nagyon durva: 

 

"Must tartósítása 08.
A fürtöket mossuk meg, a szemeket szedjük le, tegyük tiszta fazékba, és gyenge tűzön főzzük 1-2 óra hosszat, amíg a szemek felrepednek, és az egész jó leveses lesz. Ekkor a szitát béleljük ki egy vászon- vagy dupla tülldarabbal, tegyünk alá egy tálat, majd a szőlőt öntsük a szitára, hogy lecsepeghessen. Minden liter szőlőléhez keverjünk 50 dkg cukrot, forraljuk fel, öntsük forrón üvegekbe, és szorosan lekötve gőzöljük ki 25-30 percig. Ha van gyümölcscentrifugánk, lecentrifugázzuk, így egyszerűbben is elkészíthetjük."

 

Milyen íze lehet az "1-2 óra hosszat" főzött, majd a cukorral együtt még egyszer felforralt, végül még 30 percig dunsztolt szőlőlének???:/ Ennél még egy 80ft/liter árú gagyi, vizezett, aromával dúsított 12%-os szőlőlé is jobb lehet.

Camille88 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 12740

Amúgy az 1-es, 2-es, 6-os és 9-es gyakorlatilag ugyanaz!!! A 8-as pedig akkora nagy baromság, hogy az hihetetlen. Ki írta ezt a listát, valami Down-kóros?

Előzmény: medveger (12738)
Camille88 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 12739

Köszi, én is ezt a módszert tervezem kipróbálni, mert a forralástól írtózom. Azt én sem értem, miért írták azt, hogy "Az elkeverés után 24 órán át, hagyjuk forrni, ezután lezárjuk", mert épp az a lényeg, hogy ne forrjon fel! Mert ami már felforr, az nem lesz igazi must sem ízben, sem állagban. Szóval ez szerintem is hülyeség.

Csinálhatom úgy is, hogy rögtön üvegekbe teszem, lekupakolom és be a sima hűtőben? Nekem nincs hordóm egyáltalán. Ha leülepszik valami seprű, azt legfeljebb otthagyom az alján. De ha jól leszűröm palackozás előtt, akkor biztos nem lesz sok seprű.

Délután lesz csak a préselés, addig adhatnátok még pár jó tanácsot!

Előzmény: medveger (12738)
medveger Creative Commons License 2012.10.07 0 0 12738

Az általad linkeltből úgy egy hónapja kipróbáltam a 06-ost. (Mondjuk a "Az elkeverés után 24 órán át, hagyjuk forrni, ezután lezárjuk"-részt nem értem, nem is csináltam - ha tartósítom, akkor NE forrjon!).

Egyelőre nem indult erjedésnek, viszont szépen letisztult. Jó az íze. Lassan palackozunk.

Előzmény: Camille88 (12737)
Camille88 Creative Commons License 2012.10.06 0 0 12737

http://www.gasztrokaland.hu/cikk/show/452

 

Itt írják a részleteket.

Camille88 Creative Commons License 2012.10.06 0 0 12736

Köszi. Igazából nekem az is jó lenne, ha csak 3-4 hétig nem forrna fel. Addig szerinted kibírja sima hűtőben, kb. 4 fokon, nátrium-benzoáttal?

Előzmény: broccolino (12734)
Flanell Creative Commons License 2012.10.06 0 0 12735

A raschel biztos jó napperzselés ellen, de a szőlőnek nem tesz jót, mert nagyon árnyékol.

Ilyen 40 fok azért nem gyakran van, eddig csak 1-2 ilyen év volt az elmúlt évtizedekben. A szőlő minőségét viszont minden évben rontja, ha rárakod. Úgyhogy szerintem felesleges.

De ha mégis szerzel ilyet, akkor csak az előrejelzett pár napra rakd rá.

Előzmény: Kulicz (12728)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!