Keresés

Részletes keresés

hirvike Creative Commons License 2007.11.29 0 0 23

Én úgy gondolom, hogy egy háromszálas lock minden hobbivarráshoz elegendő, differenciál továbbításra ne költs, nem használod ki és az is dob az áron 5-10 ezer forintot. Ha be kell tartani, azt kézzel is kiválóan megoldja az ember lánya. Olyan lockkal, ami fedőz, még nem volt dolgom, de úgy gondolom, egy kéttűs tűzéssel (alul az alsó szál cikcakkban varr) simán eléred ugyanazt. A négyszálas lock előnye az, hogy szélesebb és keskenyebb varratot is tudsz varrni, anyagminőségtől függően. Ha nem nagy a különsbég árban, megéri.  

Én pl. vettem akkor egy 5 szálas overlock gépet is, gondolván, hogy az 5 szálas biztos sokkal jobb, mint a 3, elvégre sokkal drágább is volt. Jó, ha pár hónapig használtam, ugyanis olyan komplikált ezeknek a befűzése, meg olyan sok cérnát zabál, hogy még 3 szálat is elég befűzni, nem 5-öt, a végeredmény meg majdnem ugyanaz. Ez is beszegi és levágja a fölösleget, meg a másik is. Nem mindig a drágább és a komplikáltabb a célszerű.  

 

Én nem vagyok lockolo gép tulajdpnps, de nagyon körbejártuk a dolgot a varrógép vásárlásakor. Én a következőkre jutottam: ha sokat varrnék és szeretnék tényleg szép minőséget késziteni, akkor mindenképpen vennék egyet. Mutattak ugyanolyan ruhát. azegyiket lockollo géppel tisztázták a másikat sima géppel. Hát, elég nagy volt a különbség a lockolló gép javára. Van még egy szempont: ha szeretsz ugy varrni, hogy pl. később ki lehessen engedni belőle, akkor nem szabad lockolló gépet használni, mert az nem teszi lehetővé. Még egy: az is fontos, hogy van-e helyed hova rakni, mert szerintem elég rázos mindig elővenni , elpakolni stb... de ez mondjuk már kényelem dolga. Nekünk van, én nagyon szeretem. ég és föld a különbség a két eltisztázás között. egyszerűen megugrik a munkád színvonala attól, hogy interlock-kal van elvarrva. szerintem egy szint után kötelező darab a varrószobában :) 

 

Interlock ügyben annyit tennék hozzá, hogy ha sokat varsz kötöttet, főleg nagyon szükséges, mert semmi nem tud annyira rugalmas varrat lenni, mint az interlockos.

hirvike Creative Commons License 2007.11.29 0 0 22

Varrógép vásárlással kapcsolatban csak annyit írnék, hogy én már 12 évvel ezelőtt vettem egy Singer varrógépet, és most akarom először!!! elvinni a szerelőhöz, hogy tísztítsa ki, és állítsa be. Mostanában nem jártam, varrógép boltban ill. csak kiegészítő talpat és izzót vettem hozzá, így nem tudom, hogy milyen típusokat lehet kapni. Szerintem nem érdemes sokkal többet fizetni egy gépért, csak azért, mert van rajta x funkció. Ez jópofa dolog, ha az ember otthon kipróbálja, de a felét valószínű, hogy soha nem fogja használni, míg érdemesebb figyelni azokra a dolgokra, amit minden nap használni kell. Nem mindig a drágább és a komplikáltabb a célszerű. 

 
A varrógépválasztáshoz: a fontosabb funkciókon kívül a sok hímző és egyéb varratot nagyon (soha) ritkán használja az ember.A fontosabbak: gomblyukvarrás minél kevesebb átkapcsolással, gombvarráshoz lesüllyeszthető talpemelő, karos gép ujjakör könnyebb bevarrásához, ha nincs lockod, akkor egy-két strech-varrat (egyenes, ill. cikcakk strech rugalmas anyagok összevarrásához). Ezeket egy középkategóriás gép bármikor hozza. Jó ismérvei még egy gépnek, hogy milyen nehéz. Minél nehezebb, annál tartósabb, több fém alkatrész van benne, legalább is a mozgó alkatrészek nagy hányada. Ha nincs lockod, érdemes a cikcakk öltésre is odafigyuzni, nem baj, ha állítható a szélessége. Aztán vannak egyéb extrák, amiket egy hobbivarrónő ritkán használ (tűpozícionálás, szálvágás, ilyesmi). Meg a himzések, ami igény szerint lehet jó. Végül, ha jórészt ruhákat akarsz varrni, javaslom, vegyél egy olcsóbb varrógépet és egy olcsóbb (3szálas) lockot, meg fogja hálálni (sokkal tartósabb varrások, szebb, pontosabb, egyszerűbb munka), a lock önnállóan is használható rugalmas anyagok összevarrására.

 

A duplatűvel tényleg csak annyi a dolog, hogy beteszed, befűzöd, de fontos, hogy az alsó szálat lazítsd meg minél jobban, mert egyébként összehúzza. Próbálgasd egy anyagon, a három szál feszességét össze kell hangolni, de nem ördöngősség. (Ráadásul a két felső együtt állítódik, mivel egy tárcsában van). A legtöbb varrógépen a felső szál befűzésére két külön tárcsa bír lenni, ott válaszd ketté a két szálat, majd a fonalhúzóba megint együtt fűzd.  

ELNA típusú gépet. Ez tud overlockot, strechvarrást, 15 féle varróprogramot, benne az előbbiek az egylépéses gomblyuk és 3 díszítővarrást. Talpnyomást lehet állítani, szélességet átmenet nélkül, és tűbefűzős., ja és fémalkatrészes. Ez nálam elég fontos szempont volt, mert nem nagyon bízom a műanyagalkatrészekben. Eleinte még fontosnak tartottam volna a körforgós megoldást is, de aztán felvilágosítottak, hogy ami körforgónak van írva pl. a Huskystaron az nem az a körforgó, mig pl ami Pfaffban van egy nagyon drága gépen az már az ipari megoldás és profi. Igy aztán letettem a körforgós megoldásról.

Sokat nézegettem a Pfaffokat, mert nagyon szépek, de az ami annyit tud mint az Elna csak az IDT-s megoldással létezik és az már 160 e ft körül van. Az IDT az Integrált anyagtovábbítást jelent. Azt mondják főleg ott van nagy haszna, amikor pl hirtelen átmegy a vékony anyag vastagba (tudod, pl. az összeillesztéseknél), ilyenkor ezek a gépek minden zökkenő nélkül veszik az akadályt. Ez a megoldás csak a Pfaffnál van. Rákérdeztem több szakembertől is, hogy milyen minőség az ELNA, mert úgy voltam vele, hogy inkább veszek kevesebb szolgáltatással bírót, de jó minőségűt és megnyugtattak, hogy tkp. olyan mint a Pfaff, nyugodtan vegyem meg. (na nem olyan pofás, de végül is nem szépségversenyre megy:-)   

A tűbefűző ezen viszont egy olyan szerkezet, ami a tűt tartó szerkezet mellett van. Egy kar lehúzásával egy többágú horogszerű szerekezet jön le és fordul rá a tűre. A kar elengedése után magától belehúz egy kis cérnahurkot a tűlyukba. Aztán csak át kell húzni kézzel a rövidebb cérnavéget és be van fűzve. Az egész arra jó, hogy nem kell célozgatni a cérnával, illetve nem kell külön kis kampó, horog, vagy egyéb segédeszköz. Összességében talán apró kényelmi megoldás, nem hiszem, hogy ennek hiánya miatt más gépek gyengébb képességűek lennének. Csak mellesleg jegyzem meg, hogy talnyomást szinte minden varrógépen lehet állítani. Kell is, azzal szinte teljesen kivédhető az a bizonyos ITD. Ami (ahogy katalógusban láttam), egy plusz kar a talp mögött, gyakorlatilag rásegít az anyagtovábbításra.

A szálvágást én legutóbb egy ipari varrógépen élveztem ki, ha azt tudják a hobbigépek is, az nagyon baró. Azon az történt, hogy beállítástól függően önállóan, vagy egy gomb nyomására elvágta a szálat a varrat végén, és nem csúszott ki a szál a köv. varrásnál a tűböl. Ami az akkori időkből (és gépekből) ma nekem hiányzik az a talpemelő kar volt. A talpat egy térdnél elhelyezett párnás karral lehetett le, és felemelni, szinte felszabadul egy kezed.

 

A házi varrógépeken nem mindegyiken lehet álitani a talpnyomást. Azt mondták nekem, amelyiken nem lehet (és elég sok ilyen van), ott a gyárilag beállított van. A szálvágó gyakorlatilag nem több,mint a varrógép oldalán elhelyezett kis penge, ami elvágja a cérnát, ha azt odavezetem. Tkp. hasznos, mert nem kell állandóan az ollót keresni.

 

A körforgó az alsószára értendő. Van amelyiknél az orsó úgy mozog, hogy teljes körfordulatot tesz vizszintes helyzetben. Ez ez un. ipari körforgó, ami a lehető legjobb, leghallkabb és leggyorsabb megoldás. Aztán van a fekvő körforgó, ami tehcnológialilag nem ugyanazt tudja. (meg ne kérdezd miért, mert nem tudom) és van a hobby gépekben elterjedt félfordulatos megoldás, amikor az orsó oda-vissza jár. Ez egy kicsit lassabb munkát tesz lehetővé, de nekem azt mondták az okosok, hogy egy hobbivarrónő ezt észre sem veszi. 

Valszeg manapság kispórolják a talpállítást, a régebbi hazát. varrógépeken ott van az állítótársa, ahol leveszed a búrát a lámpánál, a tűrúd mellett. És nagyon praktikus. Persze kevesen tekergették, lehet, hogy ezért (meg olcsósítás miatt) kivették az újabbakból. Gyakran történt barátnéimnál, hogy nem is ismerték ezt az állítási lehetőséget.   

Nekem speciel Privileg gépem van, maximális elégedettségi fokkal. :) Tuladonképpen igen, bár annak, aki varr rugalmas anyagokat, nem árt néhány (kettő: egy egyenes és cikcakk) strech-varrat. Na meg nem baj, ha a gomblyukazást valamilyen formában tartalmazza. Az ugyanis beállított öltésszélességgel és  -sűrűséggel megy, nem neked kell kiszaszerolni, hogyan jó az alapcikcakk (és folyton átállítgatni). Nekem ezen kívűl igényem még a gombfelvarró pr. is, amelyik a kelmetovábbítót leengedve varr ide-oda (cikcakk egyhelyben), majd néhányszor helyben, csak a gomb lyukainak távolságát kell beállítani. Ezután már csak a csicsák jönnek (hány lépésből gomblyuk, díszítővarrások, stb.)  

Eddig versenyben vannak: Singer Silver Line 34990 Mediamarkt meg irtátok az Auchanban 34900. Internetről: Romitex gépek és egy Brother: BS-2400, állitólag 31920. Keravill: Toyota 21 progis 34900 és 39990.

Toyota: 21 progi, gomblyuk 4 lépésben, egyenes, cikkcakk, rejtett öltés, lezáró öltés. Toyota: nemtom hány progi, de van plusz overlock is rajta, himzőszegés, méhsejtöltés, sztreccs, halszálka, stb. 39990. 

Nekem alapdolgokra kellene, de idővel szeretnék többet is varrni, tehát gondolom az overlock nem árt. Azt tudom, hogy az interlock az, ahogy eltisztázzák a szélt, de mi az overlock pontosan? Mi az, hogy a gomblyuk 4 lépéses vagy 2? A Tayotáról annyit tudok, hogy a nyáron a patchwork táborban az egyik foltos társnak ilyen gépe volt. Először mindenki készült elplattyanni tőle, de később alább hagyott a lelkesedésünk. Rengeteg a műanyag dolog rajta/benne, meg valahogy igazán senki nem tudta megfogalmazni a 'miért nem tetszik'-et, de szinte senkinek nem jött be.

 

Overlock: a lock gépet helyettesiti. Nem ugyanaz a végeredmény, de ez az öltés is a tisztázásra szolgál. (az anyagot nem vágja le, mint a lockoló gép és csak két szállal tisztáz nem 3-5 szállal.) Néhány lépéses gomlyuk: neked kell váltani az öltésirányt és figyelni az öltéshosszra. Van még ezen kivül automata gomblyuk egy lépésben: itt a gombnagyságához igazitja a varrás hosszát és szélességét és maga változtatja a öltésirányokat. 

Japán gépekről nem tudok semmit mondani.  Egy dologra hivták fel a figyelmünket, mikor mi akartunk gépet venni: ez pedig a fémalkatrész. Ezt talán érdemes szem előtt tartani.  Talán annyit érdemes tudni, hogy a japán gépekre a műanyag alkatrészek a jellemzőek. Ezek csendesebbek, viszont kevéssé tatossak. Érdemes átgondolni az alkatrész utánpotlás szempontjából.  

Én Toyotát vettem, és eddig maximálisan elégedett vagyok vele. Szebben varr, mint a Singerem új korában. Árához képes sokat tud. Lehet, hogy sok benne a műanyag, de gondolom olcsóbb is az alkatrész, mert a Singerhez bármit kellett vennem elképesztő árat kértek érte. Most, amikor elromlott, nem lehetett hozzá alkatrészt kapni, csak külföldről rendelni, és az már nem érte volna meg. (A szerelő szerint.) Érdeklődtem, a Toyotának is van szervize és alkatrész ellátása.  Van rajta egy olyan overlock öltés, ami majdnem olyan jó, mint az igazi.   

Hát ez az, a színvonal! - mert nagyon sokat varrok kötött anyagokból is, a gépemen van egy 'ál' tisztázó varrás, azt szoktam használni, de mégsem az igazi. Interlock ügyben annyit tennék hozzá, hogy ha sokat varsz kötöttet, főleg nagyon szükséges, mert semmi nem tud annyira rugalmas varrat lenni, mint az interlockos. Az Over és interlock között az a különbség, hogy az over csak szeg, míg az inter összevarr és szeg egymás mellett. Gyakran még ezt a két öltést is összekapcsolják alul, ettől még rugalmasabb a varrat. Azzal nem értek egyet, hogy ha később kiengednél egy ruhát, akkor ne lockold le, mert ha eleve külön szeged a két szélt és utána varrod össze, akkor bármikor bonthatod az összevarrást és újra varrhatod, a szegést ez nem értinti. Az én lockom (most számoltam át) kb. 15 éves Brother, eddig még csak kést cseréltem benne és még sokáig fog szolgálni. Úgyhogy mindenképp hálás jószág, csak javasolni tudom (esetleg részletre vegyétek, akkor nem oly súlyos kiadás).

 

Egy időben összevissza keverték ezeket a neveket, főleg a japán gépeken. Győzzél rajtuk kigazodni. Ha össze is varr a géped, de nem fűzöd be a belső tűt (sőt ki is veszed, bár nem muszáj), akkor nem varr össze, csak szeg. Én is jó ideje csak ezt a funkcióját használom (persze ez csak akkor ajánlott, ha a varrat szélessége megfelelő az anyaghoz képest, mert foszlós anyagra lehet, hogy kevés és egyben leválik a varrat az anyaggal együtt - jártam már igy...)  

 

Nekem egy Singer overlockom van, de alig használtam. Még eleinte varrogattam vele, de nem sokat. Lehet, hogy az a baj, hogy 5 szálas, így sokat bajlódtam a befűzéssel, sok helyet foglalt, zabálta a cérnát, mert úgy érdemes használni, hogy mindkettő kéznél van, és inkább a varrógép áloverlock programját használtam. Már legalább 6 éve nem vettem elő, de annyi jót írtok róla, hogy meg kellene újra próbálnom. Az enyém össze is varrja az anyagot, meg el is tisztázza, pedig overlock. 2 varrás megy az egyik egyenes, és egy kis távolságra tőle egy tisztázás. Én is azért nem használtam szívesen, mert jobban szeretem csak összevarrni a darabokat, ugyanis nem fércelek, így az átlagnál többször bontom vissza a varrást, és ez a locnál nem olyan egyszerű. Még nem próbáltam csak egy tűvel és kevesebb szállal varrni, lehet, hogy ez lett volna a megoldás. (Talán az is volt a problémám, hogy külföldön vettem és nem volt hozzá magyar leírás.)  

Toyota: hibrid, van benne sok műanyag a fém mellett. Brother: állitólag a meghajtása és a fontos szerkezetek fémek, max a burkolat műanyag. Singer: csak a Ti tapasztalatotokat tudom, a boltokban nagyon bénák, nem is tudom, hogy hogy akarják eladni... Toyota még: nem nagyon birja a vastag anyagot. 

Tanácstalan vagyok: vegyek egy kevésbé tartósnak kinézőt 30000-ért (Toyota), vagy egy jobbnak tűnőt 40000-ért(Brother), és akkor még nem biztos, hogy tényleg jobb is... Jaj, nem tudom mit csináljak, help!  Akit a Bernina érdekel, az a körúton, a Varrogepcentrumban megnézheti, drágább, mint az eddig emlitettek, de csodásak.  

Nekem egy 15 éves Neumannom van, nem cserélném el egy újra.  A Brotherröl - a foltvarró csoportunknak vettünk egyet pár hónapja. 59eFt volt. Kipróbáltam, egy alapvetö hibája van, ami engem nagyon idegesített. A bobin behelyezésénél lévö fémlapocska kb. 2 mm-rel kiáll a gép síkjából és a varrásráhajtást visszafordítja. Hm. nem tudom érthetö-e. amikor pl. már blokkot állítok össze és nem mindegy, hogy a varrásráhagyás merre fordul, ez egy fontos dolog. Az sem tetszett, hogy kicsit lejt az "asztala". Persze ettöl még jó gép, sokan szeretik.  A legjobb szvsz az asztali gép, aminek a varrósíkja egy szinten van az asztallal, így az anyag nem csúszkál, szebben lehet kiteríteni. Nemrég írtam, hogy ilyen beruházásoknál érdemes a minöségileg jobbat megvenni. Hosszútávon jobban jársz vele. 

"Toyota: nem nagyon birja a vastag anyagot"  Ezt ki mondta?

Régebben, amikor a TV-ben reklámozták a Toyota gépeket, pont az volt a fő vonzereje számomra, hogy több réteg farmert varrtak össze vele, míg én egy farmer szárát sem tudtam felhajtani a Singerrel, mert nem vitte a vastag anyagot. Gondolom azért tudja ez varrni a vastagot is, mert kűlön be lehet állítani a talp nyomását, így vastag anyag is elfér alatta. Kipróbáltam és működik. 

 

Úgy látom egy cipőben járunk, most szeretnék beruházni én is, mivel megváltam nagymamám 20 éves Neumann asztali gépétől, ami jó volt, de kislakásban szerencsésebb a táskavarrógép nem egy asztali. Hibája annyi volt hogy bélés anyagot nem tudtam vele varrni és csak a magasabb fokozaton varrt, az alsón nem. 

Toyota: egy ismerősnek 11 éve van, alapgép, és nem volt gondja vele, ez elég biztató.  A Fotexneten 3 Toyota gépet kínálnak, de a kevés leírásból nem látom, hogy mi igazából köztük a különbség és a neten sem találtam meg:  Toyota SE-14, Toyota STF-27, Toyota Cu-17 30e-től 43-ig. 

Idővel megtérül a nagyobb ráfordítás, bár nem könnyű megtalálni az egyensúlyt (mi a max, ami még megéri). Mikor fenn voltam a foltvarró kiállításon és dobozt csináltunk, a varrógépcentrumosok felhoztak egy Berninát a terembe csak úgy varrni. Nagyon kellemes volt, sebesség, egyenletesség, a befűzése álom, (egy szem sem volt rajta, amin át kellett volna fűzni, mindenhol csak átvezetni kell a szálat), a csicsákat nem próbáltam, de az összkép (egyenes varrásnál és orsózásnál) nagyon megragadott.   

Én nem venném meg. Ennyi tudással majdnem feleáron kapsz Brothert vagy Toyotát. Ráadásul a lányok kissé lehúzták a Singert, most, hogy látom, miket sorolnak fel mellette, mint extra, nem is csodálom. Édes, hogy a cipzárvarrást és a tűpozíciót külön említik, mikor ez egyikkel csinálod a másikat. Visszaöltő gomb, meg felsőszálfeszesség, még szép, hogy van rajta, ha nem lenne, nem volna varrógép. Kicsit olvass vissza, hosszú értekezéseket fogsz találni a mostanság forgalomban lévő gépekről.

Cippzárvarrás: amennyire én tudom és ahogy szoktam, van egy un. féltalp, ami ugyanolyan mint a rendes talp, csak hiányzik az egyik villája a kettőből, így van hely a cippzár fogaknak és tudod kellően közel levarrni.  Szerintem szoktak adni varrógéphez ilyet, alapdolognak tartom.  

 

Mi most vettünk nemrég egy ELNA-t. Előszörre nekem a Pfaffok tetszettek nagyon, de ami tudásban jó volt, annyit nem szántam varrógépre. Nagyon elégedett vagyok vele, bár még tul sokat nem varrtam vele, de nagyon könnyen kezelhehtőnek tűnik. Szerintem tud mindnent fémalkatrészes és 70 e volt. Elutaztunk érte Bp-re és a már sokat emlegetett TEréz krt-iban vetük. ott voltunk vagy 2 órát szépen kifagattuk még a tulajt is (azzal hozott össze a jószerencse). Persze előtte már érdeklődtünk ismerős szabónál, hogy mire figyeljünk. Nekünk akkor azt tanácsolta, hogy legyen fémalkatrészes és kröforgós. A körförgóról lemondtam mert az ami ténylegesen profi körforgós az nagyon drága. És mivel ugysem ipari méretekben varrok nem számít, ha egy hajszállal lasubb a gép. Viszont a fémalkatrészhez ragaszkodtunk. Az viszont tény, hogy ha valaki 30-40 ezernél többet nem akar szánni rá, akkor ezzel nem szabad foglalkozni. Szóval azért nagyon meghatározó, hgy mennyi pénzt szánsz rá. 

Sziasztok, új vagyok itt, és én is varrógép-vásárlási lázben égek. Kb 50 eft-ra gondoltam, és a Varrógépcentrumban járva tetszett a Bernina Bernette 50-es gépe. Ez olyan alapgép féle ha jól láttam (nem szakértek persze), ilyeneket tud: 15 varróprg, stretch és overlock prg-ok, rejtett öltés, gomblyukvarrás (4 lépés), szabadkar.   

 

A Berninák megbizható, jó gépek. nem csinálsz velük rossz vételt. A szabadkar az szinte természetes, a 4 lépéses gomblyuk azt jelenti, hogy neked kell meghatározni a méretet és az irányokat változtatni a gomblyuk varrás közben. Én most asszem a Brother mellett döntöttem, nem is drága a tudásához képest. 

Első körben javaslom a www.brother.hu, www.singer.kft.hu, www.romitex.hu, www.varrogepcentrumkft.hu, http://www.fulop.hu/fooldal.html(kontakt info csak, de telefonon érdeklődhetsz), http://www.bobbin.hu/magyar/index-hu.htm, http://www.vectrasoft.hu/interlock/index.html és a keravillt.  

Az is szempont lenne nálam hogy milyen halk/hangos. Az oldalakat megnéztem amit írtál, a Brotherek nem rosszak tényleg. A Keravillokban láttam Toyota gépeket, egész jók, de engem nagyon idegesített hogy semmit nem tudnak róluk mondani az eladók, mert nem értenek hozzá. Azt mondják amit én is látok rajtuk, vagy azt is rosszul. Pedig itt jókat írtak a Toyotáról a lányok.  

Igazából az a bizonyos tűpozícionáló a legnagyobb segítésg, mert a cipzár tűzésénél oldalirányba át tudod állítani a tűt, így könnyebb hozzáférni. Anélkül is kiválóan megy, azért elengedhetetlen egy olyan tűzőtalp, ami tulképp egy féltalp (alakra csónakszerű formája van), mindkét irányból be lehet tenni, így egyik oldalon szabadon van a cipzár felől az anyag, nem akad bele a cipzár, mikor tűzöd. Ilyen talp, gondolom, alapszerkó egy gépnél.

Én is kacérkodtam a Toyotával, a problémám ugyanaz volt, mint Neked. Valamint az, hogy elég sok benne a műanyag, és az eladó azt mondta: 1. év garancia, addig cserélik hiba esetén a gépet, és utána mehetsz ahova akarsz, nincs alkatrész... De a József krt-i boltban meg azt mondták, hogy ők vállalnak szervizt, alkatrészt, mindent. Tehát még ez is bolttól függ.

A Varrógépcentrumban minden gépre 3 év garancia van egyébként. 

 

Nekem is van új varrógépem: Husquarna - Huskystar 219! Fantasztikus - bár még csak egyenesen varrtam vele. Cm-ben és inchben is vannak vonaljelölések a talpa alatt, így végre megszabadultam a szigetelőszalag csíkoktól.

 

Varrógéppel kapcsolatban nem sok újat tudok mondani. Nem nagyon fizetődik ki a sok program, mert nem igazán használjuk ki. Én a díszítő varrásokat sem nagyon használtam, így nem szempont, hogy hány himzőprogram van rajta. Talán ha most vennék gépet, lehet, hogy  automata tűbefűzőset választanék, mert már nekem is kellene szemüveg, és ez csak rosszabb lesz. Ha akarsz nagyobb ágytakarót varrni, akkor azt sem árt megnézni, hogy mekkora a gép lapja és a felső része közti szabad hely, ott ahová az anyagot be kell gyömöszölni. Ebben is van eltérés. Én egyenlőre elégedett vagyok a Toyotával. Ha lett volna rá több pénzem, akkor biztos egy drágábbat vettem volna. Ha lett volna idő arra, hogy tervezzem a vásárlást, akkor lehet, hogy kivártam volna valami drágábbat, de az sem biztosíték. A Singert Finnországban vettem, és akkor ez egy elég drága gép volt, nem 11-12 évig kellett volna neki működni.

hirvike Creative Commons License 2007.11.29 0 0 21

Bármilyen hosszú is a lista, én benne vagyok, hogy idekerüljön a topic-ba. Jobb helyre nem is kerülhetne.

 

Az orosz nyelvű leírást inkább csak tartsd tallonban :-) Já ne pányimáju bce. :-D

Előzmény: komórka (20)
komórka Creative Commons License 2007.11.29 0 0 20
Megpróbálom előkeresni és elküldeni. De ne ijedjél meg, mert sokmindent irtak. Találtam viszont egy jó anyagot, de az nagyon hosszú és túl műszaki, amúgy oroszul van.
Előzmény: hirvike (19)
hirvike Creative Commons License 2007.11.29 0 0 19

Köszönöm a tanácsokat.

 

Tegnap próbáltam visszanézni a korábbi hozzászólásokat, és lattam, hogy sokszor említed a listát, amit készítettél a gyakori kérdésekről. Ezt hol lehet fellelni?

 

Előzmény: komórka (18)
komórka Creative Commons License 2007.11.28 0 0 18
Ezt Szeal irta még anno!
Mikor én is kinlódtam a Singeremmel, sokat tanulmányoztam a varrógépeket és mivel a fórumot szinte minden év decemberében sokan megkeresik ezzel a kérdéssel, összegyüjtöttem ezeket a kérdéseket és válaszokat.
Szeal jól leirta a dolgokat. Ma azért elég nagy a választék és sokszor a bőség zavara miatt nehéz a döntés.
Na az overlockról irtak (36Évi) megnyugtatott, hogy mégse vagyok béna. Tegnap kellett felhajtanom egy kötött anyagból készitett nadrágot. Overlock öltéssel igen szépen kifodrosodott! Az én Husqvarnámon van egy olyan öltésfajta, ahol dupla öltést csinál (mégegyszer visszaölt és igy egy kicsit vastagabb az öltés) pl. farmernadrágok felhajtásánál igen jó!
Érdemes még azt is figyelni, hogy elöröl fűzheted be a cérnát, mert akkor pl. vehetsz olyan tűt hozzá, amin egy fejen két tű van tehát két párhuzamos varrás megy egymás mellett. Az én gépemen van tűbefűző, de én nem használom. (ez egyéni!) A gomblyukazás, ha egy lépésben készül nagyon jó. A sok öltésfajta szerintem is nem szempont.
Az alkatrész ellátás végülis nem olyan nagy probléma. Legyen jó fémből készült strapabiró gép. Ha nem használod állandóan akkor az egyszerübb a jó, és ha sokat fogod használni, akkor lesz gyakorlatod, milyet akarsz majd ezután venni.
Az egyik csoporttársam Elnát vett részletre és nagyon elégedett.
Előzmény: hirvike (17)
hirvike Creative Commons License 2007.11.28 0 0 17

Találtam egy régi, de hasznosnak tűnő hozzászólást (szea 1512), kivonatolva idemásolom az utókor okulására.

 

Nekem egy Singer varrógépem volt, és nagyon elégedett voltam vele, nagyon sokat használtam, és borzasztó csalódás volt, amikor a szerelő azt mondta, hogy jobban járok, ha veszek egy új gépet. Egy 11 éves varrógép még nem számít öregnek, főleg ha olyan jó márka, mint a Singer.
Gondoltam maradok ennél a márkánál, mert felhasználhatom az utólag vett plusz tartozékokat (amik nagyon sokba kerültek). 

De mivel a Singer drága, és már nem is bízom benne annyira, így kerestem egy olcsóbb gépet. Ha 10 év múlva kell egy újat vennem, legalább nem bukom rajta sokat, és egy drága se biztos, hogy kitart addig.:(

 

Végül vettem egy Toyota gépet.  Többek között lényeges szempont volt, hogy legyen rajta (ál)overlock program. Ha valaki nem vesz, vagy nem használ (mint én) külön overlock gépet, annak ez is megteszi, mert jobb szegésnél az egyszerű cikk-cakknál, és megerősített varrást is tud, mert előre-hátra lépegetve duplán is varr, ami pl a nadrágok üllepének a varrásánál, főleg ha rugalmas anyagból van, nem egy utolsó szempont. Nem kell bedőlni annak, hogy van 25-30 varróprogram, mert ezekből nem mindegyik fontos, és nem valószínű, hogy valaha is használjuk. Pl. sok gépen van egy csomó díszítő varrás. Ezeket nem igazán lehet kihasználni, mert nem igazán himzések. Én ilyet csak akkor használtam, amikor a lányom kicsi volt és egy gallért díszítettem vele. (Lehet, hogy más több fantáziával használná.) Ezen a gépen van 20 program, de csak 2 díszítő varrás, a többi sokkal hasznosabb. Már egy hete használom a gépet, és eddig tetszik. Halk, szépen varr, nagyon vastag dolgokat is szépen varr, és a nyúlós anyagokat is.

1. gomblyuk varrás négy lépésben illetve egy lépésben.. mekkorra különbség ez gyakorlatban?

Az egylépéses gomblyukvarrás azt jelenti, hogy van egy speciális talp, amibe beteszed a gombot. Kijelölöd az anyagon, hogy hová akarod varrni a gomblyukat, és teljesen automatikusan körbevarrja, és pont akkorára, mint amekkora gombot tettél bele.

Ma már a 4 lépéses gomblyukvarróhoz is ilyen szerkezet kell, csak a gépen állítgatni kell. Kezdő széles cikk-cakk, majd másik állásba tenni, ahol előre varr keskenyebb cikk-cakkot, majd állítani megint a szélesre, majd állítani a keskeny visszavarrásra. Végül ez sem komplikált, csak hát olyan kényelmes az, hogy magától is megy állítgatás nélkül.:)

 

2. van-e különbség aközött a megfogalmazás között, hogy automata gomlyukazás, illetve egy lépéses gomlyukvarrás?

Ha az automata gomblyukazás mást jelent, mint az egylépéses, akkor az az lehet, hogy klf. gomblyukakat lehet beállítani rajta, mert ezzel, ami nekem van, egy szabályos, egyszerű gomlyukat lehet varrni, de láttam olyan gépet, hogy többfélét is képes készíteni. Pl. olyat, amikor a gomblyuk egyik vége nem egyszerű cikk-cakk öltés, hanem kör alakban van kivarrva. Nem hiszem, hogy nagyon megéri, ha sokkal drágább, mert pl. ilyen gomblyukat kabátokon, kosztümökön szoktak készíteni, ill a vastagabb anyagoknál.

hirvike Creative Commons License 2007.11.28 0 0 16

Próbáltam mazsolázni - a nehézség sokszor az, hogy hiába adom be a keresőszót pl. Bernina, a kérdést látom, de sokszor a választ nem, az meg reménytelen, hogy a több évvel ezelőtti dolgokat kezdjem kibogarászni.

 

Na mindegy, egy korábbi sorstárs nyomán egy újabb felvetés: Melyiket szeressem? (A fő kérdés az, hogy vajon nem kifutó modell-e a Bernina, és nem kockázatos-e az ilyesmi a későbbi alkatrészellátottság szempontjából?)

 

BERNINA Bernette 65

62.500,- helyett 52.900,- (bár egy másik helyen alapból ennyi :-)

 

 

 

* 16 varróprogram

* stretch program

* overlock programok (nyitott és zárt)

* gomblyukvarrás 1 lépésben

* szabadkar

* tűbefűző 

* szálvágó

* fémalkatrész

* tartozékos doboz + sok tartozék

* talpcsere gombnyomásra

* programszélesség szabályozás

* körforgós (fekvő) hurokfogó

 

vagy

 

PFAFF SMART 100S

49.800,-

 

 

 

* 28 varróprogram

* elasztikus varróprogram

* overlock programok

* automata gomblyuk 4 lépésben

* szabadkaros

* rejtett öltés

* fém alkatrész

* szálvágó

* körforgós (fekvő) hurokfogó

hirvike Creative Commons License 2007.11.28 0 0 15

Biztos én vagyok béna (meg türelmetlen), de a varrógép szóra felhozott hozzászólások 80%-a olyan mondatokat tartalmazott, hogy "és akkor most felállok a varrógép mellől" stb. Ezt azért nem nevezném hasznos info-nak... :-)

 

Az is tény, hogy kissé szűkében vagyok a szabadidőnek, ezért bátorkodtam külön topicban felvetni a témát.

Előzmény: 36évi (14)
36évi Creative Commons License 2007.11.27 0 0 14
Meglep, hogy nem találtál nálunk (foltvarrós) varrógépre találatot, én is rákerestem, és 10 (') oldalnyi hsz jött ki. Valamit nem jól csináltál... Pedig el kéne mazsoláznod, havonta egyszer kivesézzük a gépeket.
Előzmény: hirvike (7)
36évi Creative Commons License 2007.11.27 0 0 13
Erről azért beszélnélek le, mert a félforgós hurokfogó nem egy életbiztosítás. Inkább válassz körforgós hurokfogójú gépet. A félforgósak ide-oda forognak, könnyebben meghibásodnak, mint az, ami egy irányba, egyfolytában forog.

Az overlock öltés hobbivarógépnél kicsit (nagyon) átverés, nem tudsz úgy szegni, mint egy szegővarrógéppel (over- ill. interlock). A nyílt és zárt valszeg azt jelentheti náluk, hogy két oldalról van egyenes varrat is benne, vagy csak az egyik odalon. A betett képen kb. a második sor 8-as lehet nyitott, és a 10-es zárt. Persze ez csak tipp, még az én varrógépemen sem próbáltam sose szegni (pedig felős kat. gépem van), erre van egy külön lockom. Ha megtenném, akkor is csak pamutvsznat, ill. szövetet szegnék. Streccs vagy polóanyagokat semmiképp, mert azt teljesen szétnyújtja.
Előzmény: hirvike (8)
komórka Creative Commons License 2007.11.27 0 0 12
A zárt és nyitott overlock öltések klf. öltésfajták. Nekem még nem sikerült sima varrógépen úgy varrni kötött holmit overlock öltéssel, hogy ne fodrozódott volna (biztos én vagyok a béna!) de lockkal igen.
Tupitach igazad van az alkatrész dolgokban, de a magyarországi kinálatot kell elsősorban nézni. Illetve ha külföldön vásárolsz (mégha az EU országaiban is!) meg kell itthon kérdezni, hogy vállalják-e a szervizelését. Sajnos Magyarországra hoznak be régebbi gyártású gépeket, amiket már kivontak más EU országokból.
A Husqvarna gépeket Svédországban gyártják, a többit általában Távol keleten. Ez en kritika akar lenni, de vannak rossz tapasztalatok.
Mindenesetre ha van oktatás, azt használd ki, a magyar nyelvű leirást szintén, ha megvetted a gépet, otthon azonnal próbáld ki, ha nem jó irány az üzlet.
Előzmény: hirvike (11)
hirvike Creative Commons License 2007.11.27 0 0 11

Köszi a tanácsokat (bár bevallom kissé elvesztem Tucipatch hozzászólásában... :-)

Szerintem nem árt a varrógépeket külön topicban tárgyalni, így az utókorra is összefüggőbben marad fenn az információ; majd meglátjuk, hogy lesz-e belőle valami.

 

Jelenleg a férjem nagymamájától örökölt Neumann gép gyötri az idegeimet; kb. 5 éve volt generáljavításon, akkor még rendesen viselkedett, de a helyzet rohamosan romlik, ezért szeretnék egy normális gépet. Nagyon extra nem kell, mert úgysem használnám ki, de az látszik, hogy rugalmas varrás mindenképp kell rá. Valamint még azt szűrtem le, hogy műanyag alkatrészes géppel nem illik szóba állni. :-)

 

Azt hiszem az első hely tényleg a Varrógépcentrum lesz, mások is ajánlották.

 

Egy kérdés: a neten nézegetve több gépnél láttam ilyet, hogy "zárt és nyitott overlocköltések", ez mit jelent?

Tucipatch Creative Commons License 2007.11.27 0 0 10
Egy jo minosegu varrogeprol tanacsod adni vagy kerni, minden varrassal foglakozo topikban lehet helyet adni, s aktuasil is.
Minden markaju varrogep megfelel, foltozasra varrasra, csak attol fuggetlenul, hol keresed az infot es melyik tovabb ado uzletben mennyiert aruljak.
Ha ruha es foltozasra keresel varrogepet, nyilvan kell tartani azt a markat amelyikhez minden mas markaju alkatresz beillesztodik, vagyis cserelhetok.
Egyeduli eddig a vilagpiacon a Husquarna ami csakis a sajat gepjeihez keszit alkatreszeket s nem lehet helyetesiteni masik markaval.
A Janome tavaly 2006-ban 45 millio varrogepet keszitet a vilagpiacra, kontinensekhez alkalmazkodva, sot kulon minosegu kepeket nemetorszag es olaszorszag reszere( Janome 419S es a 415G), de az alkatreszek megegyeznek minden orszagban.
A Janome az iden felvasarolta az Elna precizmehanikai gyarat vele egyutt a varrogep osztalyt is vilagszerte elszort leanygyarjaival, ugyan igy van a Singer a Brother a Necchi es Paff varrogep gyarakal. Mindezeknek a markaknak o gyartja 2015 az eddig forgalomba hozott gepekhez az alkatreszeket es az ezutan kijovo segito eszkozoket, foleg talpakat.
Megmaradt meg a Bernina mint sajat producio, de folynak a targyallasok az Europai tarsulas ugyeben, ahol a Janome gyarnak van a legnagyobb eselye atvenni, mivel a torzs gyar 3 millio munkasnak ad munkat vilagszerte, ebbol 1 millio munkas van Thailandiaban, ahol a minosegi darabokat szigoru ellenorzes alatt keszitik.
Remelem eleg vilagos volt a tudositasom..... :-)
Nekem Van egy Brother Supper gallaxi 2000 himzogepem, Royal kis daniai varrogep es egy Janome 419S foltozasra alkalmas hordozhato gep, amit imadok valojaban mar 3 eve.....
Bocsanat a hosszu magyarazatert.....
Előzmény: hirvike (8)
komórka Creative Commons License 2007.11.27 0 0 9
Sziasztok!
A foltos fórumról jöttem. Nekem eddig összesen öt varrógépem volt/van. Az első egy lábhajtású Singer, amit még gyerekkoromban Anyám használt, majd anyosómra szállt, aki eladta. Utána jött egy "mindent tudó" szovjet, amit anyagi megfontolásból eladtam. Ezután jött kb. 20 évig egy Lucznik, ami igen jó szolgálatot tett, de már nem tudták javitani, vékonyat nem varrt és egy akció során (beszámitották és részletre vehettem) egy Singert. Sajnos nem volt jó széria, az alsó száltartó műanyag volt, ami elég hamar eltörött. Azonkivül rém érzékeny volt az alsó és felső szál harmóniájára. Ekkor katalógusból vettem egy nagyon egyszerű Brother gépet, ami csak fém alkatrésszel rendelkezik (kb. olyan mint a régi Singer, csak modernebb kivitelben) nem egy drága gép. Azért irom, hogy katalógusból, mert benne volt a pakliban, ha nem jó, akkor a nyakamon marad. Semmi baj vele, egyenesen varr és cikk-cakk. Ha kifogy az alsó szál és - tudom, hogy szentségtörés - de más cérnát füzők bele, meg se kottyan. Szóval nem drága és használható. De azért nyugdijba menetelemre kaptam ajándékba (magamtól) egy Husqvarna Platinium 750 a Viking családból Quilt változatú gépet. Mivel aránylag sokat varrok, ez a kedvenc gépem, a Brothert nyáron viszem ha kell varrni valamit. (a Singert elajándékozom és marad csak kettő!)
Akinek hobby célra kell én ajánlanám az egyszerű fém alkatrészes gépet. Ezen sokmindent lehet varrni és a gépet is meg lehet szokni. A sok varrásfajtából nem mindenki használ mindent. Egy egyszerű gépen nincs elektronika, kisebb a meghibásodás veszélye. Mindenképpen ajánlanám a Varrógépcentrumot, ahol sokféle gép van és szaktanácsot is tudnak adni. Az hamar kiderül, ki az aki ért a géphez, ki az aki csak eladni akar. Venni egyszerű gépet másutt is lehet, a garancia ott is érvényes. Ha a gép "rosszalkodik" annak is megvan a jó oldala, kénytelen van egy csomó mindent megtanulni. (én pl. a Singerrel sokat tanultam az alsó és felső szál feszességről stb.)
Szóval kezdő gépnek én egyszerűt javasolnék.
hirvike Creative Commons License 2007.11.27 0 0 8

Van valakinek tapasztalata a Husquarna Huskystar 10-el?

 

 

* 21 varróprogram

* stretch program

* overlock programok (nyitott és zárt)

* gomblyukvarrás 4 lépésben

* díszítőminta

* szabadkar

* félfordulatos hurokfogó

* szálvágó

* fémalkatrész

* talpcsere gombnyomásra

* talpnyomás szabályozás

* öltéshossz szabályozás  

 

 

hirvike Creative Commons License 2007.11.26 0 0 7

Köszi a tippet. A "varrógép" szóra rákerestem a topicban, de semmi használható nem jött fel. :-(

 

Időközben ráakadtam a varrogepek.hu oldalra, és nagyon szimpi.

 

Varrógép Szaküzlet és Szervíz
1085 Budapest, József krt. 21.
Tel/Fax: 317-0725

 

A sorstársak kedvéért jelzem, hogy novembertől a Brother típusú gépek vásárlásakor egy ingyenes varrótanfolyamon lehet részt venni. (8 órás, korábban 9.600 Ft-ért mérték.)

 

Az már mindenképpen látszik, hogy jó lesz élőben is megnézni a masinát, mielőtt megveszem.

Előzmény: dalia (6)
dalia Creative Commons License 2007.11.26 0 0 6
szia hirvike

egyrészt keress rá a másik topicban a kövekező szavakra egyesével:
varrógép
pfaff
singer
bernina
husquarna
neumann

ezeket a hozzászólásokat végigolvasva már sokkal okosabb leszel.

én ezt a gépet kaptam épp most idén karácsonyra:

innen:
http://www.varrogepcentrumkft.hu/pfaff/varrok.htm

és maximálisan meg vagyok vele elégedve, okos ügyes jó kis gép.
Előzmény: hirvike (5)
hirvike Creative Commons License 2007.11.26 0 0 5

Ha valaki olvassa, légyszi segítsen.

 

Hobbivarrónő vagyok; szeretnék egy varrógépet, ami az alapfunkciókon (egyenes + cikkcakk) kivül min. rugalmas varrást is tud. Max. 50.000-et tudnék rászánni, van valakinek konkrét típusjavaslata, illetve, hogy hol érdemes beszerezni?

 

Van esetleg olyan hely, ahol beszámítják a régi - még éppen működőképes - masinát?

 

Még egy kérdés: a neten nézegetve valamelyik gépnél láttam ilyet, hogy "zárt és nyitott overlocköltések", ez mit jelent?

 

Előre is köszi!

 

 

Lokator Creative Commons License 2003.12.02 0 0 4
A varros topikban mar kerdeztem, de hatha valaki azt nem olvassa. :-))))

----------------------------
Sziasztok!

Varrogep ugyben szeretnek tanacsot kerni. Apammal kitalaltuk, hogy Anyukamnak veszunk karacsonyra egy varrogepet a kb. 60 eves, nem mukodo Singer helyett. Abszolut amator celokra kell, fuggonyt beszegni, nadragot felhajtani, stb. A sok funkcional fontosabb a konnyu kezelhetoseg es a megbizhatosag.

A Tescoban most akcios a Brother LX-2220, 29 900-ert adjak.
Jo ez a gep? Erdemes megvenni? Ha nem ezt, akkor inkabb mit?

Elore is koszonom!

L.

Sztrelnyikov Creative Commons License 2001.10.31 0 0 3
Köszi az ötleteket, segítséget!
pynky Creative Commons License 2001.10.31 0 0 2
Az a lényeg, hogy könnyen kezelhetö legyen.
Amit szerintem már alapnak számitanak egy varrógépnél: szabadkaros legyen (vagyis az asztallap része levehetö legyen), tudjon sztreccs-anyagot is varrni, könnyü legyen, és a kezelése is egyszerü legyen. Én ennyit tudnék mondani, nekem egy Toyota márkájú van, pár éve 60E-ért vettem, asszem 21 prg. van rajta. Nagyon jól tudom használni, de pl. a gomblyukazótalpat a mai napig nem tudom használni:))))
Szóval a lényeg, hogy beleszeressen a gépbe ott a boltban, és használja minél többet, és ne bátortalanodjon el, ha valami nem sikerül.

p.

Előzmény: Cincoka (1)
Cincoka Creative Commons License 2001.10.31 0 0 1
http://www.varrogepcentrumkft.hu/
Bal oldalt kattints a varrógépekre, behozza modellek szerint.Ajánlom a Husqvarnat,naggyon jó.A bolt a Teréz krt.10 szm.alatt van,az oktogontól pár lépés a Blaha irányába, jobb oldalon.A bajuszos pasi eladót keresd,nagyon érti a dolgát.Adnak prospektust is meg nézheted-fogdoshatod a gépeket:-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.29 0 0 0
Előzmény: Sztrelnyikov (-)
Sztrelnyikov Creative Commons License 2001.10.29 0 0 topiknyitó
Bocs, hogy off topic vagyok, de azt hiszem, hogy ez az a hely, ahol a legtöbben tudnak nekem segíteni.
Egy varrógépet szeretnék venni és még csak szempontjaim sincsenek, hogy mi alapján. Lécci segítsetek!

Na jó mégis vannak szempontjaim, de jó lenne ha azokat megtámogatnátok szakmai oldalról is és olyan kulcsszavakat írnátok, amivel már el merek menni egy boltba.

Tehát 50-60ezer van rá és kezdő használná.

Lécci adjatok tanácsot! Kösz előre is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!