Keresés

Részletes keresés

genziana Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3900

Köszönöm!

Előzmény: elefada (3898)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3899

Akkor még egy kérdés: a Kecsketenyésztés című, dokik által írt könyv miért írja a pasztőrözésnél a következőket:

 

Tartós pasztőrözés: 63-65 °C, 30 perc;

Perc-pasztőrözés: 74-76 °C, 40-60 másodperc;

Pillanat-pasztőrözés: 85 °C, azonnali hűtés.

 

Most néztem meg, ezt írja, és nem említi, hogy ezek közül bármelyik alkalmatlanná tenné a tejet a sajtkészítésre.

 

elefada Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3898

Persze ! Az oltót és kultúrát is  bármilyen kazeintejhez, azaz,kérődzö tejéhez használhatod.

A  kultúra kiválasztása attol függ, mi a cél, milyen sajtot akarsz csinálni. A CHN 22 mezofil aromatermelö és széndioxid termelö kevert kultúra. Túró, krémsajt, lágy és félkeményhez is jó, bármelyik tejhez. A jó tehéntej pasztörözés nélkűl simán műkódik a  benne levó mikroorganizmusoktol is. Pl:gomolya.

Készíts kultúrával, s a nélkül is, más más sajt fog keletkezni.

Előzmény: genziana (3895)
elefada Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3897

Túró igen, sajt nem. Túrónál a kihozatalt javítja, sajtnál az érlelést gátolja, mert vízkötöbb lesz az alvadék,a a mikroorganizmusok hatására ez a rész ,nem érik, nem sajtosodik.

Előzmény: Törölt nick (3893)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3896

Persze, a használati utasítás adatai eleve tehéntejre íródtak. Oltóból kicsit több kell, mint a kecsketejhez (1,7-2 ml 10 literhez), de hamarabb alvad; a vajkultúrából szerintem azonos mennyiségű kell.

Előzmény: genziana (3894)
genziana Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3895

Mármint úgy értem, hogy relatív nincs különbség, hogy a kultúrát milyen tejhez használom?

Legalább is én így gondolom, de lehet, hogy hülye vagyok, és nem jól tudom.

Előzmény: genziana (3894)
genziana Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3894

Kedves Elefada!

 

Bocsi, ha most hülyeséget kérdezek..

A tehéntejhez is tudom használni a CHN22-es kultúrát?

Mert ugye amikor megrendeltem, kecsótejhez kértem, és most úgy néz ki, hogy lesz naponta tehéntej, amiből sajtozhatnék.

 

Köszönöm a válaszod!

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3893

Értem... Tehát a joghurt párologtatásához fölmelegített tejből már semmi szín alatt, kalciummal meg kultúrával  sem lehetne sajt, ha mégis meggondolnám magam... :)

Előzmény: elefada (3892)
elefada Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3892

72 fok/pillanat

Felette savöfehérje kicsapodik.

Előzmény: Törölt nick (3891)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3891

Hát, pech, ahhoz ki kellene dobnunk az egész berendezésünket, legalábbis ami pozdorja, a konyhabútort, és egyszerre újra kellene mosnunk a ruháinkat, meg kétmilláért kellene szigetelni a házat is. Pech. De köszi.

 

Melyik pasztőrözési mód amúgy a legmagasabb hőfokú, amit sajtoknál alkalmazni lehet? 74 fok/1perc?

Előzmény: elefada (3890)
elefada Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3890

"És a magas hőfokú pasztőrözés?"Nem ez a megoldás, mert akkor nem tudsz sajtot készíteni.

Van egy pár oldal és topik ami a penésszel foglalkozik, próbáld a megoldást megkeresni.

pl:/peneszedes.lap.hu/

Előzmény: Törölt nick (3889)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3889

Az durva. És a magas hőfokú pasztőrözés? Elég penészes az egész lakás, és lehet, hogy csomószor emiatt ennek tönkre a tejtermékeim...

 

(A bőrcuccokat megpróbálom ecetes vízzel kitisztítani...)

Előzmény: elefada (3888)
elefada Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3888

Nem!

Spórás, hőstabil, a pasztörözés sem pusztítja el.

Előzmény: Törölt nick (3885)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3887

Kívülről megoldom, van ilyen viaszos bőrápolóm, amit azzal bekentem, már nem penészedett többé. De az összes ruhám belülről is penészes, pedig ott bélés takarja el. Nem tudom lemosni! Penészszaga marad, és újrapenészedik. Nem tudom, mit tehetnék. :

 

És bocs az offért... 

Előzmény: Törölt nick (3886)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3885

Mit gondoltok, ha mondjuk penésszel fertőződik a tej, akkor hány fokra melegítve pusztulnak el a penészgombák? Erről van valakinek információja? a 64 fokos, fél órás hőn tartás megöli a penészt is?

 

(Kicsit hátulról mellbe kérdés ez, mert nem is tejhez kell - bár ahhoz is hasznos, ezért bátorkodtam itt kérdezni -, hanem a bőrkabátomat akarom kitisztítani, de nem tudom, hogyan tegyem. Egyelőre nem tudom, mennyit bír egy átlag bőrruha, és mennyit  a penész...)

genziana Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3884

ANOBIUM!

Küldtem emilt!

elefada Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3883

Folpak igen, oltó nem.

Spontán alvadással, vagy kultúrával, vagy tejföllel kapsz savanyü alvadéKot (hosszü idő az alvadás)

Ekkor savanyü kazein keletkezik. Ha kimelegíted, türó. Nincs érlelési idő.

 

Oltos alvadék édes,(rövid alvadás), ekkor parakazein keletkezik, ennek bomlani kell, tehát érlelni, rövidebb-hosszabb ideig.

Ha termoval kultúráztál, 35 fok felett és elég meleg volt a csepegtetésnél, aZ 5-6 óra alatt, a sajt jó lehet.

Ha mezóval (pl CHN) akkor ez az idő kevés volt a savanyodáshoz, a sajt nedvedzeni fog.

Előzmény: Anobium (3882)
Anobium Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3882

Hát ez kimardt! Legközelebb mindenképpen letesztelem. Kösz. A paranyicát is ki fogom próbálni egyszer.

A folpack-os lefedés rendben van?

Egyébként ha csak aludt tejet szeretnék enni, akkor is használhatom a tejoltót?

Előzmény: elefada (3881)
elefada Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3881

Kultúrátóll függő idő, és hőmérséklet szúkséges a kisavanyodáshoz.

Az alapsajt ph-jának  5,2 körúl kell lenni, ha ezt elérte, hűtés, sólé, ez megakasztja a  további savanyodást.

Ha ez nem történik meg, a cukor bennmarad, késóbb bomlik, a sajt levedzik, és túlsavanyodik.

Ellenórzés:70 fok körúli vízbe teszel egy sajtdarabkát, feljön, gyúrod, ha szallagot tudsz belöle húzni, mehet a sóba . Nosza, akár paranyicát is tudsz már csinálni!

 

Előzmény: Anobium (3880)
Anobium Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3880

Valamit figyelmen kívül hagytam? Kisavanyodott? Melegvízpróba?

Hát én csak kipréseltem(kb 5-6 órát), maj beletettem a sóóldatba.

Előzmény: elefada (3879)
elefada Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3879

Nem írtál a sózás elötti időről.

Kisavanyodott, leellenőrizted a melegvíz próbával?

A só majd bevándorol a sajt belsejébe.

20% sóoldat:8dl víz+20 dkg só. Ha alacsony a sókoncentráció, nyálkás lesz a kéreg.

 

 

Előzmény: Anobium (3877)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3878

Úgy két hét múlva kóstold, addigra a héja megkérgesedik és a közepe is sósabb lesz.

Előzmény: Anobium (3877)
Anobium Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3877

Érlelés ide vagy oda, meg akartam kóstolni a sajtot. Egy picit levágtam a széléből. Szerintem finom, viszont bitangul sós. Ez normális itt a sajt szélén? Persze gondolom itt éri legjobban a só, de nem akartam tovább szeletelgetni. :-))

Legalább hét végéig várni kellene vele....

A sóoldatot így csináltam: 2l víz, 300g tengeri só(csak ilyen van, mert amúgy nemigen sózunk). Kb. 8-9 órát állt ebben. Egyszer megfordítottam.

Ja, még az jutott eszembe hogy lefedem folpack-al, hogy nem száradjon ki, és felteszem a szekrény tetjére. Ez így jó?

 

Köszi az infót elefada, hasznos oldal, érdemes tanulmányoznom!

elefada Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3876

Hajrá!

További infó :
kisshazisajt.hu/index.php?page=sajtismerteto(Ó írta az említett 512 hszt is)

 

Előzmény: Anobium (3875)
Anobium Creative Commons License 2010.11.28 0 0 3875

Na csak várjuk ki a végét! :-)) Majd holnap jelzek...

Anobium Creative Commons License 2010.11.28 0 0 3873

Sziasztok!

 

Ma megcsináltam az első sajtomat. Becsúszott 1-2 baki de végülis összejött. Végülis csak 5l tejjel kezdtem kisérletezni... Ennek viszont egy picit nagy lett a szűrő, amit csináltam. Tehát egy picit lapos lett a sajt. :-))

Ilyen lett:

 

Az orda:

 

Hát ilyen lett. :-)))

Most áll a sóoldatban. Holnap délelőttre megyek dolgozni, úgyhogy 5 óra körül kiveszem belőle.

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.28 0 0 3871

Nos, végre volt egy kis időm, és útjára indíthattam a blogomat: tisztaszo.blog.hu. Már fölkerült egy régebbi novellám, és sorban jön majd több is. Szeretnék a tejtermékekkel, meg a kapcsolódó témákkal, állatokkal stb. foglalkozó írásokat is, úgyhogy ha a ezekhez kapcsolódót töltök föl, szólok majd itt is, hátha érdekel valakit. Természetesen lesz nekik külön címke, így ezeket összesítve is át lehet majd tekinteni.

 

Indapass/Blog.hu felhasználóval hozzá lehet szólni, tehát ha az Indapasson belül ezt összekapcsoltátok az indexes felhasználónévvel, akkor bejelentkezés nélkül, potosabban az indexes bejelentkezéssel tudtok kommentelni, még ha más is az ottani nicketek. (Az én blog.hu-s nickem pl. az eredeti nevem.)

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.28 0 0 3870

Egyszer beruháztunk egy adag Ceresit páragyűjtőbe, de kétnaponta elfogyott a tablettája és egy-egy liter vizet öntöttünk ki a kettőből amellett, hogy párásak maradtak az ablakok, hát nem tudom, akkor mennyi faszén vagy só kellene. :D Az egyetlen félmegoldásnak eddig az bizonyult, hogy 20-22 foknál nemigen engedjük lejjebb a hőmérsékletet, pedig egy 15 fokot sokkal könnyebb és olcsóbb volna tartani, de ott és azalatt már nagy a páralecsapódás mértéke. Amelyik évben 7-9 fok volt a lakásban télen, akkor burjánzott el nagyon a penész.

Előzmény: genziana (3867)
faqkac Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3868

Benzinkútról!!!

Előzmény: genziana (3867)
genziana Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3867

Szia!

 

Tudod mit hallottam?

Nem tudom, hogy így van e, de lehet, hogy egy próbát én is benyomok.

Egy tálba faszenet kell rakni, és felrakni, mondjuk a szekrénytetejére. És állítólag úgy működik, mint egy páragyűjtő.

Csak épp azon gondolkodtam, hogy honnan szerzek ilyenkor száraz faszenet?

Előzmény: Törölt nick (3787)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!