Kérdés, hogy szintetikus vagy természetes C-vitamin fogyasztást vizsgáltak-e a kísérletben. Mert nem mindegy. Az a baj, hogy nálunk az alma és a birs novemberig se áll el. Legkésőbb októberig mind megrohad. De nem gond, lesz majd olcsó narancs és citrom. Csak sajnos zölden szedik le őket, hetekkel később jut csak el hozzánk, addigra meg már alig marad bennük valami. A semminél persze több:)
Végeztek nem túl rég kisérletet, c-vitamint evő, és nem evők között. Egyforma arányban betegedtek meg.
Nem kell ennyire görcsösen ragaszkodni mindenhez. Nyáron annyi vitamint eszel amennyit akarsz, télen meg egyél fekete retket, téli körtét-almát, birset, hagymát, stb.
No, nekem nem lesz az idén tavaszig eltett otelló szőlőm:(
Délben jöttem haza, még megvolt. Kb másfél óra múlva mentem ki a tyúkokhoz, rettentő visongással vagy 100 seregély szállt fel arról a részről, ahol az otelló VOLT. A földön még van sok szem, azokra kiengedem a tyúkokat, legalább ennyi haszna legyen.
A bosszantó az, hogy tegnap le akartam szedni, a mustnak valót leszedtem, de erre már nem került sor, jött a gázszerelő, mire elment, szinte sötét volt...
Az utcánkban legalább 10 embernek van ilyen szőlője, de eddig nem tudtam a nevét, csak tippeltem. Relatív, hogy mi számít értéktelennek, én pl. szeretem a termését, csemegeszőlőnek finom. Kellemes ízű, nincs erős rókaíze, mint pl. az Othellonak és Izabellának, a héja pedig olvadó. Persze ízlések és pofonok.
Még nem találkoztam a magnélküli változatával, csak a helyi alapfajtával. A környékünkön igen elterjedt a házikertekben már vagy 100 éve. Minden évben kapok belőle készült "kerítésszaggató" házibort, borzalmas. Durva, savanyú, borzasztó másnapot okoz. Friss gyümölcsként viszont szeretem.
A lekvár jó ötlet, nagymamám lebogyózva befőzte mint a cserszenyét.
A környékünkön csak Bakó néven fut, egyébként Baco 1 vagy Baco noir a hivatalos neve.
Ez nem igazi direkttermő, hanem un. fajhibrid (Vinifera x Riparia) szőlő. Meglehetősen toleráns mindenféle "rontásra". Sajnos a termése nagyon értéktelen. A borát kis mennyiségben színjavításra használják.
Akkor lehet, hogy keverem a szezont a fazonnal! Én egy kis szemű, 5-6 mm-es bogyójú direkt termő, maggal rendelkező, hatalmas, palacsinta nagyságú levelű feketeszőlőt hittem Concordnak. Ami egyáltalán nem illatos. Akkor biztos tévedtem!
A Concordnk úgy tudom van magnélküli változata is Amerikában, az is elérhető Magyarországon? Vagy csak a magos változat jutott el ide?
Ja, csináltam kékszőlő lekvárt Othello, Izabella és egy 3. (valszeg Baco Noir) keverékéből. Nagyon macerás volt, de megérte! Az egyik legfinomabb lekvár, amit valaha is ettem. 20% cukrot raktam bele, általában ennyit szoktam minden lekvárba.Illetve, ha alapból nagyon édes a gyümölcs, akkor csak 10%-ot.
Na, túl vagyok rajta! Ment a mélyhűtőbe kb. 10 liter (ennyi fért), a sima hűtőbe kb. 30 liter nátrium benzoáttal. Majd megírom mennyire lesz tartós. Főzéssel nem tartósítottam. Nem vitt rá a lélek. De ha tönkremegy a sima hűtőben a 30 liter, akkor megőrülök:) Kaptak a szomszédok is, ill. a férjem csinált egy kevéske bort.
Ha elvesznek a must savai, akkor szerintem érdemes beletenni egy kevéske citromsavat. De nem szabad túladagolni, literenként elég egy csipetnyi. Én a mustot csak magában szeretem, nem keverem semmivel.
Én is fagyasztom a mustot (most kb. 50l van), nagyon jó úgy, egyébként Moldvában láttam először, egy időben jártunk sziveszterezni és mindig akkor vették elő az egy üveg rózsaszín mustot :-).
Semmi hűtő íze nincs, a pet palack jól zár ilyen szempontból. Egyetlen baja, hogy kiengedve lágyabb, mint frissen, a savak elvesznek kicsit.
Az így felengedett mustot teába szoktam tenni (méz és citrom helyett, sokkal jobb), vagy szódával iszom, de a gyerekek képesek tisztán is meginni :-).
Szőlő fürt eltartásra pedig hűtőláda helyett javaslom, hogy válogass ritka szemű, egészséges fürtöket, lehetőleg rothadásra nem hajlamaos fajtából. SZellős, hűvös (de lehetőleg fagymentes) helyen madzagra felkötve, levegőben lógatva nagyon jól eláll, akár tavaszig, mazsolásodik a szőlő, de sokkal finomabb lesz, mint a mazsola.
Van egy fehér illatos fajtám. A hajtása, tőkéje az Izabellához hasonló, fürtje, bogyója inkább Othelo, szó szerint méterekről érezni az illatát. Lehet, hogy ez az Elvira?
A neten kutakodva találtan egy képet a Niagara fajtáról, nem tudom nálunk ebből került e be, de fotó alapján akár ez is lehetne.
A cirka 2 mázsa szőlőt a szomszédasszonytól kaptuk ajándékba, Delaware direkt termő és többféle nagyszemű fehér csemege vegyesen. Nem volt ideje foglalkozni velük, nem is ért hozzá, a férje és az apukája is meghalt nemrég, nincs férfi a háznál. Nem is permetezett, így efféle maradvány nincs rajta. Por, kosz az viszont van, de nem extra koszos. Ülepítem akkor pár órát, de előtte megy bele a nátrium benzoát, addig se erjed.
Köszi a tippet! 5 vagy talán 10 litert be tudok paszírozni, de többnek nincs hely. Amúgy nem lesz nagyon fagyott íze? Fagyasztottam már egész szőlőfürtöket, azoknak elég vacak fagyott ízük lett. De azért meg lehetett enni.
"Minden liter szőlőléhez keverjünk 50 dkg cukrot" .... szakértő lehet az illető, mit csinál szirupot? Ez kb. 10 mustfokkal emeli meg egységnyi szőlőlé cukortartalmát, amitől ihatatlan tömény márc lesz.
A hőkezelés a hideg vagy a steril szűrés a megoldás, máskülönben csak ideig óráig áll el a must; de meg nem romik, legfeljebb borrá erjed, aminél nincs csodálatosabb átalakulás a természetben. :)
Az Eperlevelűre még nem jöttem rá, mi az eredeti neve.
Ez kis bogyójú, tömött fürtű sötétkék szőlő és nincs semmilyen sajátos illata és íze.
Az Elvira az amerikaiaknál is Elvira, ez viszont nagyon sajátos illatú fehér (zöld majd sárga) szőlő, puha húsú, sajnos a sárgára érett szemek kb felét kieszik a darazsak, csak a héj marad a fürtön. Ha szereted a direkttermőket nagy valószínűséggel ez is ízlene.
A Delaware-ből van fehér és piros némileg eltérő ízzel, a piros nem érik sárgára, inkább lila lesz az érés folyamán.
Ha a ledarált szőlőre tesztek egy kis borként (vagy még jobb, ha a tetejét 5%-os törzsoldattal enyhén - szobanövény-permetezőből - megpermetezitek), akkor biztosan nem fog megindulni reggelig. Mondjuk, ha tényleg hideg lesz az éjszaka, talán nem lesz gond anélkül sem.
A szűrés elég lehet, a mustnál amúgy sem baj, ha van egy kis rostja is (l. "rostos gyümölcslé"). :-)
Én elsősorban bort készítek belőle (csak a présmustból, ami már eleve tisztább, csinálok tartósított mustot), így vannak megfelelő edényeim az ülepítéshez. Mindenesetre én a helyetekben a préselés és a nátrium-benzoát belekeverése után egy nagyobb edényben (fazék, műeanyag kanna stb.) egy pár órát azért ülepíteném, a sűrű seprő (ami jórészt agyag, föld, permetszermaradványok, ilyesmi) nagy része már pár óra alatt leül az aljára, erről lefejthető és szűrhető a tisztább must.
Rádásul a férjem egész délelőtt és kora délután lustálkodott, így csak most fogott neki a szőlő ledarálásának. Ergo a préselés csak holnap délelőtt lesz, de őt ismerve a délután valószínűbb. 1 nap alatt viszont elég sokat erjedhet a darált szőlő leve. Tehát nem lesz már annyira friss a must, ami csökkentheti az eltarthatóságát. Még szerencse, hogy hideg éjszakát jósolnak.
Dehogy bántom őket, csak felidegesített ez a leírás. Úgy hangzik, mintha valami 100 éves könyvből másolták volna ki. Akkor még azt se tudták, hogy mi az a C-vitamin, azt meg pláne nem, hogy 40-50 fok felett elbomlik. Mellesleg a szőlőszemek 10 percnyi forralás után is megpuhulnak, úgyhogy nem értem ezt az 1-2 órát.