Keresés

Részletes keresés

Marcsika75 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 1748

Kedves forficula,

 

Altalanos iskolaban egy halasvizsgalaton vettek eszre, hogy rossz a hallasom. Egesz foiskolaig nem tulajdonitotam neki jelentoseget, de akkora mar annyit romlott, hogy kenytelen voltam belatni, hogy keszulek nelkul nem tudok komunikalni, igy kb 20 eves koromban kaptam elso halokeszulekemet ami meg hallojarati volt. Az evek soran fokozatosan romlott a hallasom, megmagyarazhatatlan okbol kifolyolag. Egyebkent oroklott idegi eredetu hallascsokkenesem van. Apukam es testverem is hallokeszuleket hord, de nekik nem ilyen rossz a hallasuk.

Elszomorito amit irtal. Igazan remenykedtem a siemens keszulekben. Mely hangoknal en ugy lattam, hogy sulyos hallascsokkenesem van es a magas hangoknal hallasmaradvanyom. Amikor a hallasgorbem alapjan allitottak be a keszuleket, szinte megorultem olyan hangos volt, ezert az audiologus az alapgorbet lejjebb vette, igy mar jobb a keszulek, sot meg mindig visszhangosnak tunik. Foleg az S betuk bantoak es az en hangom is lehetne halkabb. Szoval  ezert gondoltam, hogy nem probalkozom hallasmaradvanyos keszulekkel, mert az nagyon hangos lenne, es nekem nem az a lenyeg, hogy orditson a keszulek, mert attol szetmegy a fejem. Egy masik audiologus szerint ha hazba van epitve a hangszoro akkor jo lehet minket keszulek.

Bizonytalan vagyok. Nagyon remelem, hogy nem romlik tovabb, mert az onbizalmam is teljesen mellyponton van. 41 eves leszek nemsokara es jo lenne mar tarsat is talalni, de igy nehez. Esetleg ilyen ismerkedos oldalt nem tudsz, ahol nem nezik le a halokeszulekes embereket? Ezt csak ugy melleseleg megkerdeztem.

Koszonom a valaszod.

Marcsi

Előzmény: forficula (1746)
cimbóka Creative Commons License 2016.03.18 0 0 1747

Úgy látom, te szakértő vagy. :) Tudnál segíteni javaslattal, hogy milyen készüléket lenne érdemes kipróbálnom? Úgy 2 éve kb.2 hónapig próbálkoztam az egyik típussal, de sajnos nem vált be, így visszaadtam. Ha feltöltöm a legutóbbi audiogramomat, akkor esetleg tudnál javasolni készülék típust?

Előzmény: forficula (1746)
forficula Creative Commons License 2016.03.18 0 0 1746

Szia kedves Marcsika!

 

Mitől hallasz ennyire rosszul, mi történt?

 

A hallásvizsgálati eredményed alapján hallásmaradványra való készülék próbája lenne javasolt. Amelyet most próbálsz, illetve a Naída is nagy-súlyosfokú halláscsökkenésre ad megoldást. Persze a méret nagyon fontos lehet, mert ezek kisebbek, mint a nagyobb teljesítményű társaik, de hosszú távon kínlódás lesz a vége (túl nagy hangerőn üzemelnek, ezt az elektronika nem bírja éveken keresztül javítgatás nélkül). Ráadásul ha tovább romlik a hallásod (ami reméljük nem lesz így), akkor nem marad benne elegendő tartalék erősítés, vehetsz új készüléket a 6 éven belül ismét.

Egyébként mindkét készülék amelyeket említettél szerintem nagyon jó minőségűek, de nem biztos hogy a Te hallásodra valók.

 

A visszhangosság új készülékeknél (ha még nem volt korábban) gyakori jelenség, ez a használattal csökkenhet, akár meg is szűnhet. Ha zavaróan bántó, akkor általában a túlzott mélyhang-erősítés a hiba oka, illetve a hangos hangok túlerősítése okozhatja, vagy akár ahogy Te is írtad- túl van erősítve.

 

A várható beszédértést a készülékkel csak a készülék nélkül végzett beszédértési vizsgálat után lehet megmondani, mert nem mindegy, hogy a saját füled/agyad milyen hangerőnél és milyen százalékban képes felfogni a beszédet. Ha 100%-os az eredmény, akkor jó esetben a készülékkel is képes leszel jól érteni. Ha ennél rosszabb, vagy jóval rosszabb, akkor nem lehet 100 %-os eredményt várni, illetve hosszabb viselési idő után várható jobb eredmény.

Remélem tudtam Neked kicsit segíteni, várom válaszodat.

 

Előzmény: Marcsika75 (1745)
Marcsika75 Creative Commons License 2016.03.17 0 0 1745

Sziasztok! Talan tud valaki tanaccsal szolgalni. Jelenleg Phonak Naida crt III keszuleket hordok 2 hangszoroval es elegge rosszul hallok vele. Most egy siemens pure binax 7 keszulek megvasarlasan gondolkodom aminek a hangszoroja 2P-s. Igazabol az erdekelne, hogy ilyen rossz hallasra ezen keszulekek valamelyike alkalmas e nekem illetve, jo lenne, ha valaki megosztana a tapasztalatat ha volt ilyen keszuleke. A siemens keszuleket most probalom, de visszhangosnak tunik. Foleg ha a tv-ben tapsolnak, nevetnek vagy tul sok a zaj es igy mar nem ertem a beszedet. Illetve azben hangom is hangosnak tunik, nem termeszetesnek. Neha olyan gepiesnek mondanam a hangokat. Ilyenkor milyen frekvencian erdemes allitani az audiologusnak? Tul eros a magas hang? Ilyenkor van tulerositve a keszulek? Vagy ha a hangszoro hazba van epitve, akkor ezek a dolgok megszunnek es jobb lesz a beszederthetoseg?

Koszonom a valaszokat. Orulnek nekik....

Marcsi

erdosagi58 Creative Commons License 2016.03.04 0 0 1744

Köszönöm a segítséget, nehéz a döntés. 

Előzmény: forficula (1741)
forficula Creative Commons License 2016.03.04 0 0 1743

Szia! Az alábbi linken érhető el:

 

https://www.bestsound-technology.hu/

 

 

Előzmény: iro65 (1742)
iro65 Creative Commons License 2016.03.04 0 0 1742

Szia! és mi a Siemens új neve?

 

 

Előzmény: forficula (1741)
forficula Creative Commons License 2016.03.03 0 0 1741

Szia! Nem tűntek el a Siemens készülékek. Az igaz, hogy a nevük megváltozott, de a Siemens márkanévvel fémjelzett készülékekhez hozzá tudsz jutni. Tényleg egyre kevesebb helyen forgalmazzák őket mint régebben, gondolom ennek megvan a maga oka, amit sajnos én sem tudok. Emiatt persze a későbbi gondozás, javítás során felmerülő megoldások akadozhatnak. Szerintem a nagyobb forgalmazóknál érdemes próbálkozni- ha ragaszkodtok ehhez a márkához- ahol többféle készülék is van. Remélem segítettem. Üdv

Előzmény: erdosagi58 (1740)
erdosagi58 Creative Commons License 2016.03.02 0 0 1740

Siemens hallókészülékkel kapcsolatban érdeklődnék. Azt a tájékoztatást kaptam,hogy már csak szervizelés van az országban, de gond lesz az alkatrész utánpótlással, nem akarom elhinni. Hosszú évek óta használja a gyerekem, soha nem volt gond, most kapna újat. Tud valaki közelebbit?

iro65 Creative Commons License 2016.02.24 0 0 1739

Szia!

 

Nekem is van okosteló, semmi problémám vele.

Olyan appot, ami hangosít a készüléken nem fogsz találni, én is kerestem,

amikor megkaptam. Sztem a mechnaikai dolgokon egy app sem segít.

 

Ha a csengőhangod halk, keress hangosabbat a neten. Én kb. 1 hétig kutattam-)

Találtam egyedit, és jóóóó hangos-)

Előzmény: sebatti (1736)
mazsi11 Creative Commons License 2016.02.06 0 0 1738

Sziasztok! Segítségeteket kérem, hátha van ötletetek. Az a problémám, hogy kihordási időn belül vagyok (3,5 évnél), és szeretnék egy mélyhallójárati készüléket. Ennek leginkább az az oka, hogy olyan készüléket szeretnék, ami nem (vagy alig) látszik + sportoláshoz is használható. Közepes a halláscsökkenésem mindkét fülön, a magas halláscsökkenés nem igazolható. Jelenlegi készülékem Beltone Change 62D. Van valamilyen lehetőség arra, hogy mégis kaphassak TB-re másikat és ne kelljen 2,5 évet várnom? Köszi előre is az ötleteket! Üdv, Zoli

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.12 0 0 1737

Azt hiszem egy kis zavar van az erőben. A hangszóró a gyengusz, amit lehet, hogy csak fel kéne hangosítani, és ha van hallókészüléked, akkor azt a "jó helyre" kell tenni, vagy kapcsolni.

 

Vagy dugd be a telefont valami adapterbe és azon keresztül használd. (bluetooth, induktív hurok) Mellesleg pontosan milyen telefonod, készüléked, hallásveszteséged van? Meg úgy egyébként, ha bővebben írsz talán érdemben is lehetne segíteni.

Előzmény: sebatti (1736)
sebatti Creative Commons License 2016.01.12 0 0 1736

Üdv!

 

Androidos telót kaptam a családtól, de nekem halk a mikrofon Esetleg tdunátok használható App-ot?

kalman.daniel Creative Commons License 2016.01.12 0 0 1735

Sziasztok!

Gyerekkorom óta gondok voltak a fülemmel: a bal fülem sokszor volt begyulladva és felszúrva, aminek következtében maradt egy pici lyuk a dobhártyámon. Volt is műtve meg minden, de a lyuk és a halláscsökkenés megmaradt: 3 évvel ezelőtti hallásvizsgálat a bal fülemre átlagban 35dB-es halláscsökkenést állapított meg.

A munkára, amire jelentkeztem, a jogszabály átlagban 20dB-es halláscsökkenést enged meg. Az orvosi alkalmasságin siketszobás küszöbérték-vizsgálat lesz. A kérdésem: fel tudom-e "tornázni" a hallásomat, ha a vizsgálat előtt fül-orr-gégészeten kitisztítják a fülemet, ill. ha közvetlenül a hallásvizsgálat előtt pihentetem a fülemet (a vizsgálat előtti fél-egy napon füldugót hordok, így ha azt kiveszem, a szubjektív hallásérzékelés picit megnő)?

 

A jogszabály szövege:

 

" A vizsgáltnak ép dobhártya mellett a súgott beszédet zárt helyiségben mindkét fülét külön-külön vizsgálva 5 méterről meg kell hallania; küszöb audiometria során mindkét oldalon a légvezetés küszöbérték átlaga 250-2000 Hz-ig vizsgálva a 20 dB-t nem haladhatja meg."

 

Ha nagyon kötözködni akarok, akkor a jogszabály szövegét lehet úgy értelmezni, hogy a küszöb audiometriás átlagot a két fül átlagára vonatkoztatja, mivel súgottbeszéd-vizsgálatnál konkrétan leírja, hogy külön-külön, de audiometriánál nem.

Crish77 Creative Commons License 2015.12.17 0 0 1734

Szia!

Saját tapasztlatot tudok írni, igaz nem tegnap volt. :) Nekem négy évesen vették észre, és kezelték, hat éves koromig nem voltam hajlandó hordani (súlyos kategória)
Nyolc évnyi logópédiával nem veszik észre  beszpédemen, inkább mondják tájszólásnak.
Nehéz belőni, de a mai programok egész jól beállítják az értékek után.
Sosem erőltessétek. Magától rá fog jönni, hogy jobb neki. Ha erőltetve van utálni fogja :)
Ennyire emlékszem ennyi év távlatából, remélem segíthettem ezzel.

Előzmény: kkkezdo (1733)
kkkezdo Creative Commons License 2015.11.10 0 0 1733

Sziasztok!

A kisfiam most 2 éves és 3 hónapos, most diagnosztizáltak nála (BERA, ASSR) hallásproblémát 60-80 db mutattak az eredmények. Hallókészüléket hamarosan megkapja.

Az orvosokat is meg fogom kérdezni, de ha van itt tapasztalat hasonló korú gyerekkel szívesen fogadnám.
Kérdéseim:
- Szerintetek milyen szinten fog tudni megtanulni beszélni, mennyire fog tudni jól artikulálni
- Ti, mit figyeltetek a hallókészülék megkapása után, hogy lőttétek be, hogy sok vagy kevés a szint?
- Egyéb amire figyeljünk?

Sziasztok

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.19 0 0 1732

Kicsit figyelmetlenül olvastam :) Az analóg - digitális váltás furcsa lesz, de majd megszokod, és nagyon megszereted. Kapcsoltass ki minden extrát, legfőképp az irányhallást ne kapcsolják be neked, mert te is ahhoz vagy szokva, hogy mindenhonnan hallasz. A lehalkítást viszont használd. Más lesz a hangja, de nem fogod visszasírni a régit. A másik füleddel semmit se hallasz?

Előzmény: marci077 (1728)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.19 0 0 1731

Szia! Sikerült valamit alkotni az eltelt idő alatt? Milyen tapasztalatot gyűjtöttél azóta? A phonak egyébként jó, a widex is jó, meg a többi is jó, csupán márka alapján nehéz belenyúlni, viszont a készüléknek neked kell jónak lennie, erősítés és egyéb járulékos lehetőségeik tekintetében kell működnie, nálad. Ami másnak jó, az neked valószí űleg nem lenne a legjobb, és fordítva. Sok múlik az illesztéken, és az egyéni alkalmazkodási képességen, viselési hajlandóságon, pszichés állapoton is.

Előzmény: marci077 (1728)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.19 0 0 1730

Kicsit érdekes a hozzászólásod, nagyon nem vall olyanra aki hirtelen készülékes lett, mintha csak reklámoznál, ahogy ez a többi hozzászólásodban is jól látható.

Előzmény: Nakii (1729)
Nakii Creative Commons License 2015.10.19 0 0 1729

Sajnos fiatal létemre nekem is szükségem van hallókészülék használatára. Annak ellenére, hogy csodálatos szakemberek segítségével választottam ki a készüléket és elvileg nem is kényelmetlen, iszonyatosan furcsa. Aki csak most kezd keresgélni segítség után akkor a http://www.pannonhallas.hu/-t ajánlom, nekem ők segíttek.

marci077 Creative Commons License 2015.08.30 0 0 1728

Sziasztok! Véleménekre lennék kiváncsi. Hallássérült vagyok közepesen súlyos kategória. Hallókészülék váltás előtt állok. Évekig ( 10évig) siemens analóg hallókészüléket viseltem a bal fülemen, csak a bal fülemen viselek  készüléket. Mostanra hallókészülék cserére szorulok. Audiológus a kórházban igen kedves és lekiismeretes hölgy ő digitális 16 csatornás Phonak naida s crt v külső hangszórós készüléket ajánlott. Jelenleg ez a készülék van nálam pár napja próba hordáson. Az ára elég borsos 115 ezer forint amit nekem kell kifizetnem. Kíváncsi lennék véleményekre tapasztalatokra ha nem is konkrétan erről a típusról hanem csak úgy általában a Phonak készülékekről. Jó a Phonak? Visel valaki Phonak hallókészüléket? Kinek mi a tapasztalata? Megköszönném a segítséget mert tanácstalan vagyok. Köszönöm szépen előre is. Üdv: Marci

SySERR Creative Commons License 2015.06.08 0 0 1727

Elkészült a fül-/hallásvesztés szimulátor oldal egy kezdetleges verziója.
http://syserr.hu/hls/
Amiért létrejött az oldal:
- Már léteznek hallásvesztés szimuláló oldalak, de azok fix hanganyaggal rendelkeznek és a minőségük sem megfelelő. Ezért ez egy olyan beállítást generál a Winamphoz amivel szinte bármi meghallgatható. Egy alap equalizer csak +-12dB (esetleg +-18dB) tartományban működik, de a Stereo Tool pluginnal egy kis trükkel szinte bármekkora beállítható.
- Érdekelt, hogy mi a helyzet a zenék terén ezért az oldalt alkalmassá tettem arra, hogy meg tudja becsülni a 125Hz alatti és a 8000Hz feletti frekvenciákat is.
- Az oldal le tudja generálni a korrekciós fájlt is, magyarul megfordítja az audiogram eredményt.

Ép hallással rendelkezőknek:
- Ki kell tölteni a saját fülnek az audiogramját (mert az ép hallással rendelkezőknek sem minden esetben egyenes az a vonal). Az oldal ebből fogja átszámolni a presetet a referencia fülre. Természetesen lehet üresen is hagyni, de akkor azokat 0-nak fogja venni.
- Ki kell tölteni a szimulálandó fül audiogramját. Ezt a referencia fülről fogja továbbszámolni.
A 'küld' gomb megnyomása után legenerálja az oldal a szimulált fül equalizer beállítást, amit le lehet tölteni és a Winamp Stereo Tool DSP-jébe betölthető.
Az oldal képes legenerálni a korrekciós fájlt is, tehát:
...Akinek nem ép a hallása:
- Csak a szimulálandó fül audiogramját kell kitölteni, a sajátot NEM kell.
A 'küld' gomb megnyomása után legenerálja az oldal a szimulált fül equalizer beállítást, DE letölthető a korrekciós fájl is. Az a frekvenciákat olyan szintre állítja be, ahogy az ép hallással rendelkező hallja. Értelemszerűen túl nagy vesztéssel nem tud mit kezdeni az oldal, illetve NEM a hangerőt fogja növelni, mert akkor torz lenne.
Részletesebb leírás és útmutató az oldalon található.
Eddigi tapasztalatok (erősen szubjektív!):
- Hallásvizsgálati mérésnél az hangerőben 5dB-s lépésköz, valamint a frekvenciák kevés száma pontatlan, cserébe viszont a mérés gyorsan elvégezhető. Emiatt a pontatlanság miatt nem lesz elég pontos a szimuláció sem.
- Az időmúlás okozta (időskori) hallásvesztés (ami a legtöbb esetben magas frekvenciás) szimulálás pontossága szinte 100%-os.
- A zajártalom okozta hallásvesztés (4kHz környéke) is elég pontos, és jól szimulálja azt is, hogy ez esetben az illető még simán hallhatja a 8kHz feletti frekvenciákat is.
- 12kHz-ig elég jól működik a becslés, utána a nagy szórás miatt nagy a bizonytalanság.

jajibubu Creative Commons License 2015.05.10 0 0 1726

Sziasztok! Segítsetek kérlek. Kb fél órája el kezdtem zenét hallgatni,és azt hittem,hogy a hangszóró torzít. De miután elkezdtem itthon beszélgetni a családdal,ugyan olyan torzul hallottam mindent. Mint amikor direkt torzítják a hangot. A zene is elég félelmetes,teljesen össze-vissza hangok,nem tiszták...

Tudom,hogy ezzel el kell mennem orvoshoz,csak érdekel,mitől lehet? Volt már valakinek ilyen??

SySERR Creative Commons License 2015.04.18 0 0 1725

Sziasztok!


Egy érdekes kísérletbe fogtam bele, amivel elérhető, hogy akinek kisebb (esetleg közepes) mértékű halláscsökkenése van, az a zenéket újra jó minőségben tudja hallgatni mindenféle extra segédeszköz nélkül. A kísérlettel csak és kizárólag a gyakorlati tapasztalatokat veszem figyelembe.
Tehát nem foglalkozok azzal, hogy kinek mi okozza a halláscsökkenését, kizárólag az adott frekvencián mért vesztések érdekelnek (egyelőre).
A kísérlet indítását az adta, hogy eredetileg internetes rádiók hangzásvilágába nyúlok bele azzal a céllal, hogy az adott zene minél jobban szóljon, illetve a beszélgetős műsorok is jobban érthetőek legyenek. Erre a Stereo Tool adásprocesszor programot használom: http://stereotool.com/
Ebben az esetben értelemszerűen az ép hallással rendelkezők veszik igazán észre a különbséget.
Viszont, ebben a programban be tudom állítani az illető audiogramos eredményét, így pontosan le tudom szimulálni szinte bármilyen hanganyaggal az illető hallásvesztését. Ezt az eredményt pedig tudom `invertálni`, ami az illető hallásához fogja igazítani a Stereo Tool beállítást.
Mivel itt tisztán szoftveres megoldásról van szó meg van kötve a kezem, tehát nem minden esetben működik a dolog:
- Túl nagy eltérés a két fül között: Mivel a grafikus equalizer a bal és a jobb csatornát egyszerre állítja ezért az audiogramnál a két fül eredményét átlagolom. Túl nagy eltérés esetén a jobbik fülre van értelme megcsinálni a beállítást.
- Túl nagy frekvenciavesztés: Itt nem érdemes teljes mértékben visszahozni azt a frekvenciát, ahol már túl nagy a vesztés, mert nincs az a fejhallgató ami ezt kibírná.
- Helyhez kötött: A Stereo Tool csak PC-n fut. Telefonon, tableten nem.

Ha itt a fórumban van olyan ép hallású aki másokon segít, az bármilyen hanganyaggal meg tudja tapasztalni, hogy az illető hogy hall. Sajnos az internetre feltöltött 'hearing loss simulator' hanganyagok többségének pocsék a minősége.
A használathoz a következők szükségesek:
- Winamp: http://www.winamp.com/
- Stereo Tool DSP plugin: http://www.stereotool.com/download/
- Néhány tipikus hallásvesztés beállítás innen tölthető le: http://syserr.hu/hearinglosssimluation/

Akit érdekel a dolog e-mail-ben vagy privátban kereshet meg.

Cintia0101 Creative Commons License 2015.04.14 0 0 1724

Sziasztok,
Érdeklődnék, hogy van e itt olyan aki vízisportol hallókészülékkel? Esetleg ismertek olyan hallókészüléket, ami nem fül mögötti hanem hallójárati és vízálló?
Előre is köszönöm,

Cintia 

BAnikoo Creative Commons License 2015.04.05 0 0 1723

Sziasztok kedves mindenki! Érdeklődnék, hogy van e köztetek akinek vírus húzodott a fülére-egyensúlyszerv és a hallása. Szeretnék kérdezni tőle ha lehet. Előre is köszönöm szépen. 

Aniko

sebatti Creative Commons License 2015.04.03 0 0 1722

Ezt én is tapasztaltam, a zizegőnél is kellemetlen. Én kivettem az elemet egy időre (emlékszik a piszok), majd újra beállítottam

Előzmény: Tibissimus (1721)
Tibissimus Creative Commons License 2015.03.31 0 0 1721

Èbresztöóra :"valamit elnyomtam azóta a beállított időn kívül minden egész órában zizzent. Én időben szeretnék ébredni nem pedig minden órában:( Természetesen a magyar útmutató semmit sem ír erről."

1. a 4-es gombbal alul válassz a hangjelzés vagy vibráció közt.

2.  a 6-os és 2-es gombot nyomd meg egyszerre, igy tudod az ébresztést be és kikapcsolni. A kijelzö 8-as helyén látni az ébresztö jelzést.

3. Ha az ébresztés aktiv, akkor a 2es gomb megnyomásával 5 percre kikapcsolható.

4. Az óra egy percig ébreszt, utána magától kikapcsol

5. Ha az idöt mutatja, a 6-os gomb megnyomásával ellenörizhetö, hogy mikor fog ébreszteni.

Az óránkénti zizzenésröl nem találok én sem utalást az útmutatóban, de ha a vibrációs ébresztést használod, akkor gondolom, hogy nem zavar.

Előzmény: sebatti (1652)
Tibissimus Creative Commons License 2015.03.31 0 0 1720

Szia, nekem nem volt hallókészülékem, mert hirtelen jött a hallászuhanás. Viszont beszélgettem olyanokkal, akik a hallókészüléket cserélték CI-re, az az általános tapasztalat, hogy egy bizonyos pont elérése után a CI a jobbik megoldás a kezdeti "robothang" ellenére is.

Előzmény: malacy (1708)
Tibissimus Creative Commons License 2015.03.31 0 0 1719

Szia kedves Zia48, itt vagy még ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!