Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

nagypapi 5 napja Creative Commons License 45767

Gondolom, nem véletlen, hogy a bélyegzőket elsősorban olyan helyre rakják, ahol könnyű pótolni.

Viszont a ranger-rendszer kialakításával megnyílna a lehetőség a terepi ellenőrzőpontok számának növelésére. Nagy-Milicre, Kecske-padra, Csóványosra kitett bélyegzők esetén jelentősen csökkenhetne a ttt fórum szerint megint felélénkülő "bélyegzőturizmus" (bár az, hogy vki 20 füzetbe pecsételjen egyszerre ilyen helyeken, elég nehezen kiküszöbölhető).

Előzmény: Pulmy (45766)
Pulmy 5 napja Creative Commons License 45766

Ez teljesen jogos.Néha úgy érzem,csak marketing célokat szolgálnak a kitérők a stemplihez.

 

 

Pl. az ötvösi ellenőrző pont is az erdőben van ,mégse bántja senki!

Előzmény: jzp2107 (45765)
jzp2107 5 napja Creative Commons License 45765

de mennyivel  jobban szeretném az OKT-t, ha sok-sok ilyen terepen levő igazolópont lenne!

Előzmény: hobo-bobo (45764)
hobo-bobo 5 napja Creative Commons License 45764

Említettem az úrnak aki szerelte (mondhatnám teszteltem :-) ) hogy máshol mindig csavarral vagy szöggel van feltéve... és a válasz tökéletes volt a saját értékrendem szerint! 

 

"- Élő fába szöget??? Soha! Tudom hogy van aki ilyet tesz, de én biztosan nem."

 

Néztem én is hogy ezt meg így nem olyan nehéz leverni, de aztán abban maradtunk hogy aki nagyon akarja az tönkreteszi ezt is meg azt is.

Szerencsére az úttól azért kell menni kb 400-500 métert a pecsétig, elég erős emelkedőn, azt meg a vandálok meg az autós turisták már nem fogják szeretni...

 

 

Előzmény: nagypapi (45763)
nagypapi 5 napja Creative Commons License 45763

Ez a Hilti-szalag környezetbarát megoldásnak tűnik, de nem tudom, mennyire lesz tartós. Remélem az új dobozka nem fogja túlságosan vonzani a rossz-szándékúak tekintetét...

Előzmény: hobo-bobo (45761)
Házihold 5 napja Creative Commons License 45762

bizonybizony. Szép ez a szakasz. Megyünk is holnap az ősz mátrára. Ami mondjuk nem erre jön, de az is szép. 

Előzmény: hobo-bobo (45761)
hobo-bobo 5 napja Creative Commons License 45761

BaloghP!

 

Ha még a túrád előtt olvasod: éppen ma tették ki a bélyegzőt a Vércverés nevű új bélyegzőhelyre!!

Ha hiszitek, ha nem nem volt lebeszélve, de éppen akkor értünk oda mikor javítgatták a jelzéseket, és tették fel a kis kazettát a bélyegzővel a szimpatikus aktivisták!

 

  

 

 a bélyegző kihelyezése a terelés után Vércverésnél.

 

Annyi baj legyen! Te is eszembe jutottál ma... erről:

 

 :-))

 

Egyébként megkövetem ezen terelés kitalálóit, mert sokat morgolódtam miatta, de most hogy bejártam az új kéktúra útvonalat azt kell mondanom hogy sokkal szebb mint a régi, az egész szakasz hemzseg a szebbnél szebb kilátópontoktól, rengeteg helyről van gyönyörű kilátás akár a Kékesre, akár a Keleti-Mátrára, de Parádsasvárra, vagy éppen a Karancs-Medves környékére is.

Tiszta időben pedig (mint tudjuk :-) ) akár a Magas-Tátra csúcsai is látszanak szinte az egész szakaszról, ma csak az Alacsony-Tátra hegyei bukkantak fel néha-néha.

 Ízelítő a Nagy-Lipótról:

 

  

Házihold 5 napja Creative Commons License 45760

az erdei büfében épp aktuál geopolitikai beszéd ment a 4 db helyi férfi közt. Délelőtt volt és nem találtam benne különösebb érvelési hibát. Mondjuk nem is értek a témához, de ez meglepett mert szokatlan volt. 

Előzmény: Pulmy (45759)
Pulmy 5 napja Creative Commons License 45759

   Nagyon mufurc ! A melegszenyója viszont qva jó,a kávéja meg épp ellenkezője(a virágot öntöztük meg vele,míg sütötte a kaját)

 

   Nagyon pozitív élmény a tési Erdei Büfés tulaj hozzáállása ,végig mosolygott és eldumcsizott velünk. Mivel nem volt hambi,még Ő ajánlotta fel,hogy nyugodtan megehetjük a saját szenyónk,nem zavarja!

 

 

   Óriási arc Nagyeszteráron,ahogy beérünk a faluba, rögtön az első kocsma tulaja(Attila).Ne hagyjátok ki ha arra jártok!

Előzmény: Házihold (45758)
Házihold 5 napja Creative Commons License 45758

Úrkúton mufurc a csaj. Annyira hogy a melegszenyáig el se jutottunk. 

Előzmény: nagypapi (45757)
nagypapi 5 napja Creative Commons License 45757

Ezért írtam, hogy szubjektív.

Pl. az úrkúti Kéktúra vendéglőről is általában jókat írnak, már-már közmondásos a melegszenyó, de egy mufurc pultoshölgy alaposan le tudja rontani az értékelést (a szenyó azért tényleg jó!). És úgy látom, nem csak én fogtam őt ki. A Kőbércbe meg legutóbb nem tudtunk bejutni, mert délelőtt 11 óra körül zárva volt. A csókakői Vadászról is vegyesek a vélemények. Remélem nemsokára erről megírhatom a saját legfrissebb tapasztalatomat is. :-)

Előzmény: K. Kata (45752)
jzp2107 5 napja Creative Commons License 45756

BRTSZ-nél Noémiék szoktak csoportilag kéktúrázni évente néhányszor (brtsz.hu)

vagy lehet böngészgetni a turatars.com-ot is

 

nagyon jó kis fogadalom, jó egészséget és sok kitartást hozzá!

Előzmény: Mary111 (45753)
Güsziológus 5 napja Creative Commons License 45755

Kicsit részletesebben leírnád, hogyan tervezed?

Részletekben, egyben, több napos túrákkal, stb.

 

Mekkora távokra gondolsz, na és mikor?

 

Csak hétvégén, bármikor, stb.?

 

Előzmény: Mary111 (45753)
jzp2107 5 napja Creative Commons License 45754

mi nem ott aludtunk Fancsalon hanem a szomszéd Béke utcában és nagyon pozitív élmény volt! (egyébként a kocsmárosné szerezte nekünk mert ez az egeres szállás akkor épp tele volt)

Kisfiammal érkeztem, jó kis sár volt úgyhogy csüdig sarasan

Amíg tébláboltam meg a bakancsomról próbáltam levakarni a sarat addig a háziak hoztak egy lavórt és már mosták is Kisinas lábát meg szandálját :-)

Ezután rögtön borral és pálinkával kínáltak volna, hárításom után kaptam egy doboz sört

 

Aztán, a szobában volt egy masszázs fotel, ez nagyon tetszett az úrfinak :-)

Kaptunk finom vacsit is 700 Ft fejében (csirkepöri galuskával és savanyúval meg egy doboz sörrel), és mikor kiderült hogy pont másnap van a bolt szünnapja akkor még fejedelmi reggelit is!

Kérdésemre hogy ez utóbbiért mivel tartozunk: "amit gondolnak"

Éjszakára biztos ami sicher alapon kaptam egy doboz sört Kisinas meg két liter ásványvizet, útravalóul pedig barackokkal is elláttak

 

Annyira kedvesek voltak, hogy már majdnem nekem volt ciki :-)

De tényleg, csak a 3 doboz sör majdnem 700 Ft, nem?

Gondolom nem nekem szólt ez a sok jóság hanem a porontynak, de a lényegen nem változtat

 

Előzmény: K. Kata (45752)
Mary111 5 napja Creative Commons License 45753

Segítséget kérnék. Egy betegségből gyógyulóban vagyok és megfogadtam, ha túl leszek rajta megcsinálom a Kék túrát. Olyan csoportot keresek, ahova csatlakozni lehetne. Pest környékén lakom. Előre is köszönöm, ha van valakinek ötlete.

K. Kata 6 napja Creative Commons License 45752

Hát én Fancsalra nagyon fancsali képpel emlékezem. A presszóval szembeni házat adták ki nekünk, ami tele volt egérrel, de ez volt a kisebbik kellemetlenség. Szombat este lévén disco volt, és vagy a zenétől nem aludtunk, vagy attól hogy hánynak az ablak alatt :-(

Két hete Kőszegen a Kék Huszár csillagos ötöst kapott a páromtól, a szalontüdőért. Nagyon bejött még Bózsván a Kőbérc panzió, és onnan nagyon jól szakaszolható az OKT keleti vége, valamint a Bableves csárda.

Előzmény: nagypapi (45736)
Tavaszi Széll 6 napja Creative Commons License 45751

Hát igen. Egyébként pedig a sör nem alkohol, az asszony nem ember, a medve pedig nem játék. :-)

 

És hogy ne csak marhaságokat írjak, a tót atyafiak tanácsai arról, hogy mi a teendő a medvével való találkozás esetén, Nógrád megyében is megszívlelendőek:

http://www.medvede.sk/index1.php?action=stretnutie

Előzmény: nagypapi (45747)
Házihold 6 napja Creative Commons License 45750

persze. A házimalac is okosabb mint a kutya. Amúgy az erdő legokosabb állata a holló. Állítólag mesze veri a vaddisznót, csak félénk, így az eszéről nem sok közvetlen tapasztalat van. 

Előzmény: maszogep74 (45749)
maszogep74 6 napja Creative Commons License 45749

...vagy felidegesíti... A botos dolgot vaddisznónál nem tapasztaltam, én inkább fotózni meg videózni szoktam őket, kalimpálni feléjük semmiképp sem. Egyébként meglepően okos állatok (a helyi fővadászunk szerint a legokosabbak az erdőben).

Előzmény: Házihold (45748)
Házihold 6 napja Creative Commons License 45748

frász se akarja legyőzni. Azt tapasztaltam, hogy a bottól a vaddisznó is jobban fél. Szerintem a medve is. Max nem érti hogy mi az

Előzmény: maszogep74 (45746)
nagypapi 6 napja Creative Commons License 45747

Sajnos ebből még mindig nem derül ki, mit tegyek, ha az OKT során egy jegesmedvével találkozom. :-)

Előzmény: Tavaszi Széll (45744)
maszogep74 6 napja Creative Commons License 45746

Jaja, túraboltokban lehet is kapni medveellenes, zsákra akasztható csengettyűt. A bot viszont lópikulát se érne ellene. Ha támad, akkor már nagyon minimális az esélye, hogy legyőzd.

Előzmény: Házihold (45745)
Házihold 6 napja Creative Commons License 45745

medve ellen nincs orvosság. Többnyire elég, ha nem lopakodó módban közlekedünk az erdőben, azaz csapunk zajt, ami megvan, ha nem egyedül vagyunk, de érdemes egyedül is csattogósan menni. Az én hátizsákomon pl van síp, illetve ha nagyállatot hallok a közelemben, akkor szoktam egyet-kettőt kurjantani:). Mindig úgy kell érezni az állatnak, hogy nincs beszorítva, magyarul nyugodtan kell viselkedni és lehetőleg távolodni a jószágtól. A túra alatt medvével ugyan nem, de kismalacos vaddisznókondával jócskán találkoztam.  Sőt olyan is volt, hogy én választottam ketté a családot, mert az út kétoldalán turkáltak a dzsindzsában én meg közéjük keveredtem. A végén már nagyon rutinos voltam. Megáll, integet, kiabál, nyugton van. Állítólag a medvét ezek a dolgok annyira nem hatják meg, az utolsó érv a túrabot lehet, bár ez inkább csak látszólagos biztonság, nem tudom mennyire tudna éles helyzetben segíteni. Egyedüli túrázáskor a bot tényleg jó kiegészítő.

A kéktúrázás vége felé vittem egy kalandfaktort a túrába: sosem foglaltam előre szállást. A legutolsó nekifutáskor volt ezzel csak probléma: Bodajkon ősszel már nem lehet a településen szállást találni, így el kellett mennem a Sandokánig, ami a városon kívül van a csókakői elágazásnál, ezt szombat este töksötétben discoforgalom mellett kellett teljesíteni, szerencsére volt még a mobilomban annyi töltés, hogy tudtam világítani, mert pont ezalkalommal hagytam otthon a fejlámpát. 

Előzmény: V43 1279 (45743)
Tavaszi Széll 6 napja Creative Commons License 45744

"Felhívjuk a lakosság figyelmet, hogy a medvék veszélyes állatok, mindenki saját érdekében tartsa magát távol tőlük.

Nagyon fontos, hogy a medvéket elkerüljük, ajánlatos ezen cél érdekében kis csengettyűket akasztani magunkra, hogy nehogy meglepjük a medvét, és ezzel támadásra ingereljük. Köztudomású, hogy a medvék nem szeretik a bors szagát, ajánlatos ezért kis borsos zacskókat is akasztani magunkra.

A medvék közelségét ürülékük is jelzi. Nagyon fontos ezért megkülönböztetni a feketemedvéket, amelyek barátságosak, és a grizzly medvéket, amelyek rendkívül veszélyesek.
A feketemedvék ürüléke, folyékonyabb, világosabb színű és kisebb.
A grizzly medvék ürüléke nagyobb, borsszagú és kis csengettyűk vannak benne.”

 

-:)

Előzmény: V43 1279 (45743)
V43 1279 6 napja Creative Commons License 45743

Azért azt leírhatták volna, hogy mégis mit kell csinálni.

Előzmény: hobo-bobo (45737)
hobo-bobo 6 napja Creative Commons License 45742

Lehetne beszélni arról is hogy kinek melyik túrája sikerült a legsietősebbre...:-)

Nekem az abszolút első helyen a második kéktúrám Katalinpuszta-Nógrád etapja áll, ugyanis annyira becumiztam a logisztikát hogy délután kettőkor indultam neki Katalinpusztáról ennek a 15 km-es túrának egy olyan napon amelyen 5-kor már szinte sötét volt és nem vittem lámpát sem! (tavaly november 10-én)

 

Siettem én, de a Nagy-kő-hegyen már szinte töksötét volt, onnan még 4.5 km, ahol a kék keresztezi a vasutat ott még el is tévedtem, csak annyi szerencsém volt hogy volt GPS-em ami világított picit, szinte telehold volt, és az is elég jól világított, emellett a telefonomba épített lámpa is pislákolt valamelyest...

Olykor bokáig gázoltam a vízben, a sárban, itt-ott zörgött a bokor, mikor megálltam akkor meg elhallgatott, sok minden eszembe jutott akkor is, de kinek nem mikor egyedül bóklászik töksötétben egy ismeretlen erdőben??

Mikor megláttam Nógrád apró fényeit akkor meg deréktájt elkapott egy kifeszített villanypásztor.... váááááéáá!

:-)

Sem előtte, sem azóta nem könnyebbültem meg úgy egy faluba beérkezvén mint akkor, a kocsim meg ott várt a templomnál.

Azóta ha lehet előbb túrázom, logisztika meg ráér utána, azt már lehet sötétben is.

 

 

Előzmény: Házihold (45741)
Házihold 6 napja Creative Commons License 45741

Tényleg nem láttam. Ez a hátránya a gpsnek:-) mondjuk nem is készültem erre a túrára:-) de valóban közel van, megnéztem. Annyi mentségem van hogy este fél nyolckor voltam itt és káptalantótiig kellett eljutnom

Előzmény: HEV (45733)
nagypapi 6 napja Creative Commons License 45740

Bizony, a Nagyhideghegyi th. is jó hely, és az Ágasvári th is felkerülhetne a listára! A többit sajnos nem ismerem. :( Még 1x végig kellene járnom a Kéket? :-)

 

Előzmény: hobo-bobo (45738)
nagypapi 6 napja Creative Commons License 45739

Inkább a Heves-Borsodi-dombság területén tudnám elképzelni a mackókat, közutak és turistautak is alig vannak arra, és mégiscsak északról jönnek Magyarország területére, az az a rész, amit először elérnek.

Szóval inkább a Kohász-Kék járóknak kell figyelni.

 

Azt azért leírhatná a cikk, hogy a zajokat kerüli a medve, tehát ha beszélgetsz, dudorászol túra közben, akkor jó eséllyel elkerül. (Igaz, a többi állat is.) Amúgy előbb vesz észre ő Téged, mint Te őt, úgyhogy ezt a "Kellő óvatossággal azonban elkerülhetők a veszélyes helyzetek" kitételt így önmagában nem tudom mire vélni.

Előzmény: hobo-bobo (45737)
hobo-bobo 6 napja Creative Commons License 45738

Zalaszántótól lefelé ez az én listám is lehetne, kiegészítve a velemi kocsmákkal (mindkettő O.K.!) a mogyorósbányai Club Leonardóval, a Nagyhideg-hegyi th-val, meg a galyatetői Táncoló Kecskék Fogadóval.

Előzmény: nagypapi (45736)