Keresés

Részletes keresés

hörpölin Creative Commons License 2016.09.15 -1 1 59162

A Rákóczi-barlang rajta van a bakancslistámon, onnan meg már tényleg nem nagy letérés a hegytető. A közös túrát meg majd megbeszéljük.

Előzmény: hobo-bobo (59154)
akárkibárki Creative Commons License 2016.09.15 0 0 59161

Tényleg!Akkor valószínűleg ő úgy gondolja,hogy az ő elismerésüket nem befolyásolja az,hogy valaki később hasonló címmel forgatott ugyanarról az útról egy sokkal gyengébben sikeredett sorozatot.

Előzmény: hobo-bobo (59156)
akárkibárki Creative Commons License 2016.09.15 -1 0 59160

"A kultikus sorozat alkotói nem politikai okból döntöttek így, nem határolódnak el a Bayer Zsolt képviselte szélsőséges/vulgáris nézetektől, ennél sokkal egyszerűbb dologról van szó"+"Furcsállják azt is, hogy Bayer egyebek mellett példaértékű újságírói tevékenységéért kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, mert ők azt példának nem tekinthetik".Most akkor van bajuk az egyéb tevékenységével vagy nincs?A cím pedig adta magát,hisz az egész ország összekapcsolta a Kéket a címmel.

Előzmény: hobo-bobo (59152)
maszogep74 Creative Commons License 2016.09.15 -1 0 59159

Ez az új Bakancslista Kék-sorozat szerintem egy szimpla termékbemutató eposz lesz, semmi köze a túrázáshoz, mint olyanhoz. Az átfogó marketing része.

Előzmény: qentar (59157)
qentar Creative Commons License 2016.09.15 0 0 59158

Kiegészítés, mert itt van a kutya elásva:

A régi sorozat címét megtoldották egy kicsit,a stílus pedig valószínűleg nem is akart ugyanolyan lenni.

Alapvetően nem az a gond, hogy más a stílus, sőt. Az a baj, hogy egyszerűen úgy döntött, ő a letéteményese Rockenbauerék áldozatos munkával, tehetséggel, szerencsével elért sikereinek, és elegendő, hogy ő ezért vagy azért szerette azt a sorozatot.

 

Az alázat és a reflexió nyomokban sem lelhető fel benne, enélkül pedig nem ér hivatkozni rájuk. Tej versus reggeli ital. Nem akarod őket egymás mellett látni.

Előzmény: akárkibárki (59148)
qentar Creative Commons License 2016.09.15 0 1 59157

Mivel nem él, erre a kérdésre már senki sem tud választ adni, úgyhogy ne is hivatkozzunk ilyesmire - se azok, akik szerint visszaadná, se azok, akik szerint nem. Kamaszkor után már nem lepődünk meg semmin.

 

Bayer munkásságát részleteiben van csak szerencsém ismerni, annyi elég is. Ennek ellenére (pont ezért?) a lovagkereszt kapcsán belekezdtem az ő másfélmilliójába, de az első rész után feladtam, néhányba még belepörgettem... erre az ócska tákolmányra nincs mentség. Csinálja nyugodtan, de ne kapaszkodjon fel más hátán (nem is csak a cím, hanem, hogy rögtön Rockenbauerékra hivatkozik, szinte kiköveteli magának, hogy az ő filmjüknek a remake-jét csinálta meg, aztán nagyjából semmi köze nincs a kéktúrához a filmnek). Meg hát ne közpénzből az ilyen nívótlan, ömlengős vackot... de ez álomvilág, közpénz mindig is lesz az aktuális haveroknak. A jutúbos kommentekben igazából minden benne van, amit gondolok: az eredeti egy életigenlő, örömteli, értékeket felmutató mű volt, ez meg B. igaztalan, kuruckodó, egyszemélyes játszótere.

Rockenbauerék az aktuális helyzetből próbálták a lehető legjobbat kihozni (anélkül, hogy azt mondták volna, hogy minden nagyon jó, minden nagyon szép), B. meg kommunista álnokságot lát minden bokorban 23 évvel a rendszerváltás után, amikor kedvenc pártja éppen minden lehetőséget a markába nyom.

Elég árulkodó, hogy Rockenbauerék sokat beszéltetnek a hatalomban szerepet nem játszó, hétköznapi embereket, humorral, kritikával, idealizálás nélkül (a legjobbak, amikor a hagyományos életformáról kérdezi őket - "Dehogy csinálnám újra, elmennék gyáristának"); a beszédhibák, rontott mondatok sincsenek kipolírozva, B. végig monologizál, szirupos, kicsavart, dagályos mondatokban; illetve néha eljut egészen - a polgármesterig. A kor "átlagembere", a potenciális túrázó nincs sehol (el tudod saját magadat képzelni B. filmjében? És Rockenbaueréban?). Szomorkodás, az van, hogy "jaj-jaj, nem él már senki a falvakban, pusztul minden, jaj-jaj". Há'bazz, azért mert nem lehet megélni, mert kábé senki nem akar ennyire a világtól elvágva lenni, és ez nem valami furmányos árulás, mindenki megy a könnyebb ellenállás felé, egyszerűen nincs az az "istenadta nép", amelyik önként sanyargatná magát (khm, szlovák rendszámos autó, ugye-ugye?). Ettől is olyan izgalmas Rockenbauerék sorozata: az élő, valódi embereket mutatta be, nem voltak a szereplőikkel szemben elvárásaik. (A múltba révedők - "hajh, bezzeg ősapáink" - valahogy saját magukat mindig zselléreknek parancsoló nemesnek képzelik el magukat, sosem annak a parasztnak, aki egész nap robotol, 45 évesen meg totál rokkant, tanulni nem tanulhatott sosem, a világ neki a falu meg a határ. Illyéstől a Puszták népe elég szépen leírja ezt a miliőt, hogy mennyire is volt tiszta, szent és egyszerű.)

 

Bocs, kicsit hosszú lett, és már biztos mások is megírták ugyanezt itt...

 

(A Bakancslista sorozata az első rész alapján szintén nem jön be. Konkrétan a túrázás élménye hiányzik belőle. Az, ami nagyon jól működik náluk az eseti dolgoknál, az élménykeresés és élménymutatás, az impulzív filmes megoldások, egyáltalán nem jön be a kéktúra esetén, ami egy hosszabb, nyugisabb, elmélázóbb túra. Meg nagyon hiányzik belőle az információ, a táj; szóval csalódás ez is egyelőre. Meglátjuk mi lesz.)

Előzmény: akárkibárki (59145)
hobo-bobo Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59156

Tolnai Ferenc viszont -úgy tűnik- nincs a visszaadók közt.

Előzmény: akárkibárki (59145)
9:3-at tippeltem Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59155

"Bayer a gulágos sorozata miatt kapta meg a díjat"

Nem, ez csak a hivatalos indoklás volt. Mindenki tudja, hogy az állami kitüntetések hogy működnek - a 80%-át leosztjuk a nekünk lelkesen lihegő szervilis kutyáknak, a maradékot meg mutatóba tőlünk függetleneknek, hogy adjunk a látszatra. Ez nem a mostani hatalom találmánya, hanem mindig így ment. Bayer sem azért kapta, mert jobb lenne egy Zs-kategóriás hőbörgő lakájzsurnalisztánál.

A megoldás: az ember csak szakmai díjakat fogadjon el, és tartózkodjon minden politikustól. És akkor nem kell visszaadogatnia sem a kitüntetést. 

Előzmény: akárkibárki (59148)
hobo-bobo Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59154

Ha indulsz majd Putnoktól keletre akkor lehet veled tartanék olykor-olykor.

Szeretem azokat a vidékeket.

1. a Cserehát ikonikus temploma

2. harmadik kéktúra járásomon már lehet hogy tennék egy kitérőt az Esztramos megmaradt csúcsára...

Mit szólnál hozzá Hörpölin, bár még messze van a tavasz, de csak úgy mint ötlet szerinted?

Előzmény: hörpölin (59144)
hobo-bobo Creative Commons License 2016.09.14 0 0 59153

Garass, ez a Trautschon tanösvény már tavaly is megvolt teljes pompájában, mikor a Rákóczi-túrát jártam, 2015. 07.11.-én.

 

 Hercegkútnál csatlakozott a Rákóczi piroshoz.

 

 

Előzmény: garass (59117)
hobo-bobo Creative Commons License 2016.09.14 -1 1 59152

Ezzel az egy  mondatoddal egyetértek, a többihez olvasd el figyelmesen a cikket, mert benne van a válasz. 

Csuhás példája teljesen jó volt.

 

 "...a Másfélmillió lépés Magyarországon – 32 év múlva című film stílusa, hangneme rendkívül távol állt Rockenbauer Pál filmjeinek szellemiségétől, a sorozat pedig a médiaetikát és a szerzői jogot semmibe véve az országosan ismert sorozat címével jelent meg..."

 

Ennyi.

Előzmény: akárkibárki (59145)
akárkibárki Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59151

Az a rossz a példádban,hogy ő nem másolta az előzőt,hanem ugyanazt a dolgot egy más stílusban és a saját látásmódjában forgatta le.Nekem sem tetszett a sorozata,de ennek köszönhetően még jobban tudtam becsülni a régit.De ezek alapján a filmvilágnak is tiltakoznia kellett volna az Oscar-díjaknál,ha nem eredeti ötletes film nyert?Mégsem hallottam,hogy mondjuk a Titanic kapcsán nagy lett volna az Oscar-díjak visszaadásának a divatja.Tiszteletben tartva a véleményedet szerintem ez egy kampányszerű megmozdulás,mert a visszaadás okaként megjelölt,nácinak titulált cikkéből(Szögi Lajos halála kapcsán írt) is részleteket kiragadva és ezzel elferdítve a mondanivalóját érveltek a szélsőségessége ellen.De ez a téma nem biztos,hogy sokakat érdekel,szóval befejeztem.:)

Előzmény: Csuhás (59149)
ndavid42 Creative Commons License 2016.09.14 0 0 59150

Ó, hogy az működik ezek szerint? Az interneteken minimális infót találtam róla (nem működő honlap és társai), de ha üzemel, megeresztek egy telefont, hátha. Köszi!

Előzmény: donjuan1984 (59140)
Csuhás Creative Commons License 2016.09.14 0 2 59149

Mondok egy példát: Valaki másolt egy doktori értekezést. A dolog régen elévült, de ez az ember nyilván sok sok egyéb nagyszerű cselekedete ellenére sem illik az ország vezetői közé. Ha valaki fura nézeteket vall, plagizál egy sorozat kapcsán ( amit lelkes kéktúrázóként nem tudtam végignézni, szembe sokszor látott megunhatatlan eredetivel ), de esetleg csinált egy talán nagyszerű sorozatot, mindezt összevetve nem alkalmas arra, hogy egy kitüntetéssel a fiatalok( és idősek) elé állítsák példaképnek. Ez az én magán véleményem és ezzel osztozom a kitüntetettek kisebb részével akik a visszaadást választották.

Előzmény: akárkibárki (59148)
akárkibárki Creative Commons License 2016.09.14 -3 0 59148

Régebben nem lehetett volna más díjazottak ellen politikai indokokból tiltakozni? Dehogynem!A régi sorozat címét megtoldották egy kicsit,a stílus pedig valószínűleg nem is akart ugyanolyan lenni.Bayer a gulágos sorozata miatt kapta meg a díjat,nem pedig emiatt.Szerintük/szerinted azért nem érdemelhette meg?

Előzmény: Csuhás (59146)
VéPetya Creative Commons License 2016.09.14 0 0 59147

Köszönet a túrabeszámolóért! :)

Előzmény: hörpölin (59134)
Csuhás Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59146

Azt hiszem most van itt az ideje a politika indítékú visszaadásnak is, viszont ők a eredeti film címének szó szerinti, míg a stílusának gyengécske lenyúlása miatt tiltakoztak.

Előzmény: akárkibárki (59145)
akárkibárki Creative Commons License 2016.09.14 -2 0 59145

Szerintem a lovagkereszt egy megtisztelő kitüntetés.Ha visszaadják,akkor adják,de biztos vagyok benne,hogy ha Roki élne,akkor ő nem adná vissza.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (59143)
hörpölin Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59144

maszogep74!

Ha az a "Mester" rám vonatkozik, akkor úgy gondolom, most még nem vagyok az. Ahhoz még nagyon sokat kell mennem és nagyon sokat kell tapasztalnom. De úgy gondolom, a kéktúrázással töltött idestova másfél évtized alatt "kéktúraipari segédmunkásból" "betanított munkássá" küzdöttem fel magam. Úgy érzem, a Kék Kör teljesítése lesz majd a szakmunkásvizsgám. :-)

 

Jövő tavasszal, az AK befejezése után végre komolyabban is foglalkozni tudok a 3. OKT bejárásommal. Már csak a "Távol-Kelet" hiányik, vagyis a Putnoktól keletre eső részek és a Bakony. És mivel a bakonyi "folytonossági hiány" bepótolásával fogom kezdeni, április-május környékére akár meg is beszélhetünk egy serzést, ha majd szűkebb pátriádba érkezem.

 

Tevemadár!

Most úgy tervezem, jövő szerdán indulok neki a következő szakasznak, a Halápi csárdától Kisvárdáig. Ez most nem felhívás keringőre, de ha akarsz, csatlakozhatsz egy hosszabb-rövidebb szakaszra! Egyébként úgy tűnik, hogy a beszámolómban már említett András is csatlakozik hozzám újra az első napomon.

Előzmény: maszogep74 (59142)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2016.09.14 0 3 59143

A Másfélmillió lépés Magyarországon stábja is visszaadta a lovagkeresztet

Azzal indokolták, hogy Bayer plagizált és újságíróként sem követendő példa. Tovább »

forrás: Index.hu

Előzmény: Zöldhatár (37008)
maszogep74 Creative Commons License 2016.09.14 -1 1 59142

Jaja jók ezek nagyon. Errefelé is jöhetne már a Mester, itt is vannak alföld-szerű sík területek két domb között. Ráadásul a zirci apátsági sört is meg kellene kóstolnia. :)

Előzmény: Tevemadár (59141)
Tevemadár Creative Commons License 2016.09.14 0 0 59141

Kicsit off...

 

Örömmel olvastam Hörpölin a beszámolódat :-) Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam mikor jársz mifelénk (nem kérdeztem meg tőled...), mert szívesen csatlakoztam volna hozzád egy rövid (1/2 - 1 nap) időre, kicsit beszélgetni :-)

 

on

Előzmény: hörpölin (59133)
donjuan1984 Creative Commons License 2016.09.14 0 1 59140

Kisgyónbányán a legjobb a Keszi Vendégház - ha még nem ajánlották eddig -, olcsó és finom az étel is :)

Előzmény: ndavid42 (59138)
maszogep74 Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59139

Elvileg (rég néztem) van kint étlap feltűzve a tájékoztató táblán a padoknál, van sokféle király kaja náluk, nem csak pizza. A futárok elég rugalmasak, ha más kell, és megbeszéled velük, útközben beszerzik a közértből.

 

Két vagy három hete Ricsó barátom (ő az egyik futár) pont onnan a Kisgyónból fuvarozott le egy kékező csapatot a Tibor vendégházhoz, mert amikor meghallották, hogy mennyit kéne még betonozni a házig az eddig megtett 36km után, elsápadtak a telefonban :D ).

Előzmény: ndavid42 (59138)
ndavid42 Creative Commons License 2016.09.14 0 1 59138

Köszi a hasznos infókat (mindenkinek), marad a kisgyóni terület szerintem. Még esetleg rákérdezek a Fejér Megyei Természetbarát Szövetségnél, hogy mit tudnak, de szívesen sátrazom, legutóbb is bevált a Cserhátban :)

A pizza jó ötlet a kalóriapótlásra, azt észben tartom!

Előzmény: maszogep74 (59131)
maszogep74 Creative Commons License 2016.09.14 0 2 59137

A Csikling annyiból nyugisabb, hogy beljebb van az úttól, nem annyira zavaró a forgalom (ha van). 

 

Egyébként a legnagyobb átmenő forgalom csökkenni látszik, aminek az az oka, hogy a hétházpusztai vadászok alkotják a zömét; Hétházpuszta meg az utóbbi évben kiürülőben van, fogynak a vadászok és egyre több vadászházon van kint az "eladó" tábla. 

 

A Gajavölgyi Tájcentrumban is a mérleg nyelve a turizmus felé mozdult el erősen, úgy tűnik, hogy a Vadex a bérvadásztatás helyett mintha most a turizmust preferálná. Egyre több a rendezvény, egyre több eddig lezárt vadászterületet adnak vissza a turistáknak, és egyre több a turisztikai célú fejlesztés (új jelzések, kilátók, étterem, szállás stb.).

Előzmény: akárkibárki (59132)
maszogep74 Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59136

Nem vagyok illetékes, csak naponta-kétnaponta ott kerekezek el előtte, de itt van ez:

http://feol.hu/hirek/atmeneti-vagy-vegleges-1757241

Előzmény: timetable (59135)
timetable Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59135

A Gyöngyvirág akkor például most nem üzemel? Vagy arról van szó, hogy csak csoportoknak adják ki? 

 

Négy éve mikor az udvarán sátoroztunk, az ott lévő társaságtól kértük el az üzemeltető számát, és az igen minimális összeget amit kért tőlünk, azt is rajtuk keresztül továbbítottuk. Múlt nyáron is csoport volt ott, mikor bementem a pecsétért. Ha rákeresek, most meg fenntartóként egy egyesületet jelölnek meg. Tárgyilagosan össze tudnád foglalni a helyzetet?

Előzmény: maszogep74 (59131)
hörpölin Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59134

Kicsit összezagyválódtak a volt-van állapot szövegei, de gondolom, így is érthető! :-)

Előzmény: hörpölin (59133)
hörpölin Creative Commons License 2016.09.14 -1 1 59133

Szívesen! Én is olvastam indulás előtt a tiédet és Tevemadárét is, mert mindketten idén tavasszal jártatok arrafelé, és viszonylag friss információk voltak a hozzászólásaitokban. Ennek ellenére értek meglepetések. Pédául erre számítottam (Tevemadár képe):

 

 

És ez lett időközben belőle:

 

Előzmény: rum-cájsz (59128)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!