Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2010.12.21 0 0 3916

Á dehogy! Szénabála szigetelés, hordóbungi, déli tájolás és hatalmas szénarács adja a komfortot.

Előzmény: Törölt nick (3914)
faqkac Creative Commons License 2010.12.21 0 0 3915

Az emil címem megváltozott, az adatok elvesztek!

 

Ezúton köszönöm meg a mérleget!! Nagyon jól működik! Még 1* köszi!!!!

 

Mindenkinek boldog karácsonyt kívánok!!!!!

 

Előzmény: Anobium (3863)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.21 0 0 3914

Fűtött istállótok van? o.O

Előzmény: elefada (3913)
elefada Creative Commons License 2010.12.20 0 0 3913

Boldog békés karácsunyt mindenkinek. Nálunk mikuláskor elfogyott a centi,a karácsony is tartogat meglepetést:-)))))))))))

Előzmény: Törölt nick (3911)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.20 0 0 3912

Én is várom már, legalábbis afféle, és remélem, hogy ezúttal nem -15 fokba születnek...

Előzmény: Törölt nick (3911)
genziana Creative Commons License 2010.12.19 0 0 3910

Látom már mindenki karácsonyozik!

 

 

Minden fórumozónak, és olvasónak, és minden emberneK NAGYON SZÉP, ÉS BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK!

 

Genziana

trebook Creative Commons License 2010.12.19 0 0 3909

Köszi az infót

Előzmény: Törölt nick (3908)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.18 0 0 3908

Két évig is nyugodtan lehet használni, később kicsit többet kell beletenni és kész. (Lehet, hogy tovább is, addigra már nem maradt. :D)

Előzmény: trebook (3907)
trebook Creative Commons License 2010.12.18 0 0 3907

Üdv. minden kedves fórumtagnak!

A héten rendeltem 1liter chy max pluss-t,de az én kecskéimhez viszonyítva ez a menyiség nekem sok.Felét eladnám.!

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.05 0 0 3906

Igen, mindkét könyvvel  tisztában vagyok, hol s miként lehet kapni, de továbbra sem rajtam múlik, nekem nincs pénzem.

Előzmény: lódri1 (3904)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.04 0 0 3905

Ajánlom: Wolfgang Sholz Sajtgyártás házilag Juh-, kecske- és tehéntejből.

 

Előzmény: elefada (3902)
lódri1 Creative Commons License 2010.12.03 0 0 3904

A könyvet én az Anivetnél vásároltam, akik a nyáron kiköltöztek Mogyoródra

Előzmény: Törölt nick (3903)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3903

Köszönöm, így már világos... Ezt a sajtkészítős szakkönyvet is meg kéne szerezni, akkor nem kérdeznék ilyen triviális dolgokat. :) (Ha rajtam múlna...)

Előzmény: elefada (3902)
elefada Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3902

Molnár kecskefronton az egyetlen ász máig a felhozatalban, így igaz.

De: a kecsktenyésztés könyvben csak felvázolta a pasztörözést.

Akkor folytatom, amit ezek után a sajtkészítés ÁBC-jében ír, bár itt a 63-65 fok 30 percet kíméletesnek írja, a 71-76 fok 37-40 másodperc gyorsnak, 85fok hőntartás nélkül pillanatpasztörözésnek, de folytatja:

Magas hőmérsékleten a tej elveszti nyers jellegét, ezért a sajttej hevítését kíméletesebb hőfokon végzik, mint a TÖRVÉNYESEN ELÖÍRT pasztörözést 68 fokon 40 másodperc,70 fokon 15 másodperc 72 fokon hőntartás nélkül.

 

Csakhogy mi nem vagyunk nagyüzem, nincs hőcseréló pasztörözönk, ezért, lényeg a lényeg jobb, ha csak max 63 fokig hevítünk(ha muszály) sajtnál, mert a fenti hőfokokon, az idő fűggvényében elkezd a savófehérje kicsapodni.( Túrónál mehet a 85 fok)

Egy dolgot nem szabad elfelejteni.  A könyvek űzemi technologíára íródnak javarészt.

Nem olvastam még egyetlen sajtoskönyvet sem, amit gyakorló sajtkészító írt a tapasztalatairol. Pedig az lenne az igazán tanulságos

Előzmény: Törölt nick (3899)
genziana Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3901

Már számítottam rá, a gyerek tiszta láz, köhög..

Már a fél iskola kiütötte magát.

Hála Istennek, végre elaludt..., valószínű elnyomta a láz..

Már az is tuti, hogy két nap múlva a kicsi is beteg lesz...

genziana Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3900

Köszönöm!

Előzmény: elefada (3898)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3899

Akkor még egy kérdés: a Kecsketenyésztés című, dokik által írt könyv miért írja a pasztőrözésnél a következőket:

 

Tartós pasztőrözés: 63-65 °C, 30 perc;

Perc-pasztőrözés: 74-76 °C, 40-60 másodperc;

Pillanat-pasztőrözés: 85 °C, azonnali hűtés.

 

Most néztem meg, ezt írja, és nem említi, hogy ezek közül bármelyik alkalmatlanná tenné a tejet a sajtkészítésre.

 

elefada Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3898

Persze ! Az oltót és kultúrát is  bármilyen kazeintejhez, azaz,kérődzö tejéhez használhatod.

A  kultúra kiválasztása attol függ, mi a cél, milyen sajtot akarsz csinálni. A CHN 22 mezofil aromatermelö és széndioxid termelö kevert kultúra. Túró, krémsajt, lágy és félkeményhez is jó, bármelyik tejhez. A jó tehéntej pasztörözés nélkűl simán műkódik a  benne levó mikroorganizmusoktol is. Pl:gomolya.

Készíts kultúrával, s a nélkül is, más más sajt fog keletkezni.

Előzmény: genziana (3895)
elefada Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3897

Túró igen, sajt nem. Túrónál a kihozatalt javítja, sajtnál az érlelést gátolja, mert vízkötöbb lesz az alvadék,a a mikroorganizmusok hatására ez a rész ,nem érik, nem sajtosodik.

Előzmény: Törölt nick (3893)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3896

Persze, a használati utasítás adatai eleve tehéntejre íródtak. Oltóból kicsit több kell, mint a kecsketejhez (1,7-2 ml 10 literhez), de hamarabb alvad; a vajkultúrából szerintem azonos mennyiségű kell.

Előzmény: genziana (3894)
genziana Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3895

Mármint úgy értem, hogy relatív nincs különbség, hogy a kultúrát milyen tejhez használom?

Legalább is én így gondolom, de lehet, hogy hülye vagyok, és nem jól tudom.

Előzmény: genziana (3894)
genziana Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3894

Kedves Elefada!

 

Bocsi, ha most hülyeséget kérdezek..

A tehéntejhez is tudom használni a CHN22-es kultúrát?

Mert ugye amikor megrendeltem, kecsótejhez kértem, és most úgy néz ki, hogy lesz naponta tehéntej, amiből sajtozhatnék.

 

Köszönöm a válaszod!

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3893

Értem... Tehát a joghurt párologtatásához fölmelegített tejből már semmi szín alatt, kalciummal meg kultúrával  sem lehetne sajt, ha mégis meggondolnám magam... :)

Előzmény: elefada (3892)
elefada Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3892

72 fok/pillanat

Felette savöfehérje kicsapodik.

Előzmény: Törölt nick (3891)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3891

Hát, pech, ahhoz ki kellene dobnunk az egész berendezésünket, legalábbis ami pozdorja, a konyhabútort, és egyszerre újra kellene mosnunk a ruháinkat, meg kétmilláért kellene szigetelni a házat is. Pech. De köszi.

 

Melyik pasztőrözési mód amúgy a legmagasabb hőfokú, amit sajtoknál alkalmazni lehet? 74 fok/1perc?

Előzmény: elefada (3890)
elefada Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3890

"És a magas hőfokú pasztőrözés?"Nem ez a megoldás, mert akkor nem tudsz sajtot készíteni.

Van egy pár oldal és topik ami a penésszel foglalkozik, próbáld a megoldást megkeresni.

pl:/peneszedes.lap.hu/

Előzmény: Törölt nick (3889)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3889

Az durva. És a magas hőfokú pasztőrözés? Elég penészes az egész lakás, és lehet, hogy csomószor emiatt ennek tönkre a tejtermékeim...

 

(A bőrcuccokat megpróbálom ecetes vízzel kitisztítani...)

Előzmény: elefada (3888)
elefada Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3888

Nem!

Spórás, hőstabil, a pasztörözés sem pusztítja el.

Előzmény: Törölt nick (3885)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3887

Kívülről megoldom, van ilyen viaszos bőrápolóm, amit azzal bekentem, már nem penészedett többé. De az összes ruhám belülről is penészes, pedig ott bélés takarja el. Nem tudom lemosni! Penészszaga marad, és újrapenészedik. Nem tudom, mit tehetnék. :

 

És bocs az offért... 

Előzmény: Törölt nick (3886)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3885

Mit gondoltok, ha mondjuk penésszel fertőződik a tej, akkor hány fokra melegítve pusztulnak el a penészgombák? Erről van valakinek információja? a 64 fokos, fél órás hőn tartás megöli a penészt is?

 

(Kicsit hátulról mellbe kérdés ez, mert nem is tejhez kell - bár ahhoz is hasznos, ezért bátorkodtam itt kérdezni -, hanem a bőrkabátomat akarom kitisztítani, de nem tudom, hogyan tegyem. Egyelőre nem tudom, mennyit bír egy átlag bőrruha, és mennyit  a penész...)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!