Hát úgy néz ki, hogy a fügebor nem igazán jött össze, sajnos savanyú és keserű, úgyhogy ki lett öntve:( Így utólag 2-3 napos korában le kellett volna állítani a forrást (borkénnel?), akkor egy még édes, enyhén alkoholos füge izű üdítő lett volna az eredmény.
Nem vesszőt, annál nagyobb kérésem lenne. Két helyről is szerettem volna fügéket rendelni Magyarországról, de az egyik sehogy sem küld Szlovákiára, míg a másik cég elküldené, csupán annyi a gond, hogy a postaköltség, meg a banki átutalás kb. háromszorosa a rendelt fügék árának.
Így arra gondoltam, hogy hozzád rendelném meg őket és tenálad átvenném, na meg persze azt is, amiről írtál ...
Gondolom vesszőt szeretnél kérni. Én pedig nem szeretnék külföldre postázni, félek nem kapnád meg. A másik dolog: Végig szenveded a telet gyökereztetéssel, és nem leszel vele előrébb, mintha én tennék tavasszal légbujtást egy ágra, és jövő nyáron ha érte jössz a nyaralás alakalmával, egy erős kis növényt vihetnél haza. Megkockáztatom azt is, hogy talán füge is lenne rajta. Mit szólsz?
Ha korai fajta lenne, akkor valamennyi beérne. Különben nem. Először a lemetszett ágmennyiséget igyekszik pótolni, csak utána érlel. Korai fajtánál is legalább 1 hónapot csúszik az érés metszés esetén, de függ a levágott vessző-ág mennyiségtől is.
Nem értem a dolgot: Minden évben elfagyott a füge bokrom, kivéve most, ezért nagyon bizakodó voltam. Szépen meg is metszettem. Van is rajta rengeteg, de mind zöld még (és első termés sem volt).
Nem tudom lesz-e belőle valami. (Utoljára 6 -7 éve volt rajta normálisan.)
kis fugefam a visszametszes utan hozott ket termest, de nem tudta kinevelni. gyanuzom, hogy azert, mert egesz delutan erte a nap a cserepet, es valoszinuleg tulmelegedhetett a talaj. le is dobta augusztus vegere az osszes levelet. viszont szeptember elso heteben elkezdett rugyezni, majd 9 nap alatt ekkora leveleket nevelt.
a szomszedban az anyukajanal viszont mar a masodtermes is szedheto tobb mint ket hete.
Szep fat nevel, de a gyokersarjakat folyamatosan hozza, azokat irtani erdemes, vagy jok tovabb szaporitasra. En egyet- egyet hagyok megerosodni es akkor, osszel veszem ki valamennyi gyokerrel. Tavaszra egy meretes 1 meteres kiultetheto novenyt eredmenyez, ami mar teremhet is egy-ket szemet. A vizet az atlagnal kisse jobban szereti es igenyli a gyorsabb fejlodeshez, de birja a szarazsagot is.
Ezt a fajtát a svájci Rajna-völgyben, Churban választották ki - az Alpok közepén. Nemcsak a téli hideg hőmérsékleten kellett túlélnie, hanem termékenységgel és finom gyümölcsökkel is lenyűgöznie kellett. A gyümölcsök nagyon nagyok és kiváló aromájúak.
Hát nem is tudom nem vagyok nagy szakértő, de én általában mindent kiszoktam ültetni mert a cserépben nekem lapátra ment.
Én cserépben nem tartottam.
Olyant hogy lehajtottam az alsó ágat megkapartam körbe a héját kb 5-6 cm -re körben.
Jó bojtos gyökere lett amit aztán kiültettem./levágtam
Ha a kiültetés mellett döntesz tán még a tél előtt meg tud kapaszkodni. Állítólag a következő héten még 30 fok is lehet.
Ha kiültetem felkészítem a rossz időre/ télre ha eljön az ideje. A tövéhez felkupacolom a földet és körbe lehet rakni száraz kukoricaszárral vagy egy kis száraz levéllel és rászoktam húzni egy nylon zsákot ha mínuszok jönnek .
Idén nem volt nagy hideg.
No, és ha lapátra menne nálam tudok próbálkozni egy újabbal.
Köszönöm és diospyros-nak is! Azért ismét van egy kérdésem: A képen van egy 45 cm-es csemete olyan 15 cm-es cserépben. Azt tervezem, hogy átteleltetem és majd tavasszal ültetem ki szabad földbe.
Idén termett először egy új fajtám. Az az igazság, hogy nem tudom milyen konkrétan milyen fajta, megláttam a szépen fejlett növényt konténerben, elcsábultam és megvettem. Az volt ráírva, hogy "Pécsi".
Tud valamit róla?
A termése ízletes (melyik füge nem az?). Jellegzetességei, hogy a serlegnyílás zárt, aminek nagyon örülök. A termése a képen látható, éretten sárgába hajló. Különös ismertetője, hogy a serlegnyílása éretten lila. Ami tetszik benne, hogy nagyon jól aszalódik a fán. Mire észrevettem, hogy elkezdett érni, már két szem szépen megaszalódott.