A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szeretnék érdeklődni, van-e valami fejlemény a tamper állvány rendelése körül, amiről 2 napja beszélgettünk? Valahogy hirtelen befejeztük a témát és nem maradtunk semmiben.
Avagy a 60$-ban benne van a szállítási díj is, így nincs értelme bonyolítani, mindenki rendelje meg magának?
Na, ezek a "kedvenceim", a Pascucci Baby-k:-)) A Vergnano olasz honlapja tényleg nagyon ízléses, nekem nagyon tetszik, korszerű is, ugyanakkor ott vannak benne a kávézás egzotikus és klasszikus "jegyei" is... És az a kívűl fekete-belül fehér csésze...! http://www.caffevergnano.it
"...a kávé harmóniájához, értékeihez egyszerűen nem illik ez a tuc-tuc."
Egyetértek, úgy látom, azonos a zenei ízlésünk. Még egy-egy popszámot elviselek, de... Egyébként elképesztő, hogy milyen PR-t folytat egy-egy kávégyártó. Ott van a kitűnő minőségű Pascucci, hát szerintem olyan nőkkel reklámozza kávéit, akik úgy néznek ki, mintha valami alternatív diliházból szabadúúúúúltak volna:-)) Az az sok műősz, vagy szénaboglyaszerű tépett paróka (?), meg a megszaggatott ruhafelső, kávéscsésze-kalap stb. elég hajmeresztő:-)) Amúgy a "cégtörténet" és egyéb PR rész nagyon jól el van találva. Nézzétek meg a http://www.pascucci.it oldalon a "Pascucci Fashion" részt, több a cicababa, mint a kávé:-)) De a zene kicsit jobb, mint a tuc-tuc (első hallásra kifejezetten illik a kávéhoz), bár ha folyamatosan megy, akkor 2 perc honlapnézgetés után kezdek ideges lenni:-))
Ami nekem tetszik, az pl. a Vergnano PR-ja, és a MoKambo PR se rossz. Nem szeretem, ha egy kávéreklám (főleg eszpresszó) erőltetetten modern/kedő.
Ez meg SiD-nek lenne jó, restaurálgatni: http://www.ricardo.ch/accdb/viewitem.asp?AuctionNr=545476590&Catg=40385&ListingType=0&ListingSort=1&LanguageNr=2&PageNum=15
Azé jutubbal csak óvatosan ! Látni ott olyat, amit tök felesleges megtanulni, mert utána meg el kell felejteni. Jobb ha itt rákérdezel, megmutatod mit találtál, oszt majd jól megkritizáunk, te meg tanulsz belőle mint a bikaborjú... :) Na ennyit a keménykedésről ! ;)
Lefőtt két uccso adag MoKambo Rossa. Iber töküres. Gép lekapcsolva. Majd ha szerencséje van, 1,5 hét után, ha nincs hamarabb zargatom ismét. Most kicsit nem leszek. Addig is legyetek rosszak, fogyasszatok sok finom KV-t, és azé a negatív kritika is kritika. ~ : )
Lassan jelenthetne majd viszont asszem tündérlala, vagy ki, aki azt a mágneses vízkővackot feltette a betápcsövekre. Kiváncsi vagyok rá, mégha itt le is lett oltva. (unom a vízkövet)
A saját példámból kiindulva, azt kell, hogy mondjam, valóban nagyon sok segítséget kaptam és kapok, amit nem győzök elégszer megköszönni.
Az meg, hogy a "kemény mag" beszól, leszól ...stb előfordul a legjobb családban is. Én elég kemény emberkének tartom magam, de nekem a sok ötlet és segítség bőven ellensúlyozza azt a pár esetleges "negatív" véleményt, ezért nem is szívom mellre :)
Remélem hamarosan meglesz a gépem, és akkor faggathatom a nagyérdeműt, hogy hogyan főzzek igazi jó kávét.
Közben meg a youtube-on vesz leckéket, és próbálom ellesni a fogásokat. Ráadásul nem is olyan borzasztó sok időbe tellik egy jó kávé, capuccino elkészítése, mint amennyire meg voltam ijedve tőle. Persze ehhez azért majd nyilván gyakorlat is kell, de szerintem menni fog :)
Hali, gondoltam lefoglalom magam eme szép szombati napon. Szétszedtem a kb. 2 hónapja vásárolt Gaggia Coffee Deluxe készülékemet. Hát, mit is mondjak, vót benne egy kevés vízkő. A képek megtekinthetőek. (Az augusztusiak még örömteliek.) 002, 005 képeken látszik az "enyhe" vízkövesedés. 006-on 20%-os ecetben ázik a kazán. 007-es képen az egyéb cubehőrök citromsavban lubickolnak. 008-as képen a talp szintén 20%-os ecetben. A fej gumigyűrűje kicsit kéménynek tűnik számomra. Mérőszalaggal megmérve külső átmérő 73mm, belső 57mm, magasság 9mm. Ideiglenesen fordítva rakom vissza, de jó lenne venni helyette egy újat. KL PS.: Egyszer még lesz belőle főző. :)
Ez az "eszpresszó csak az alap" nekem olyannak tűnik, mint ahogy a piaci mézeskalácsosoknál van sok színes-tükrös-díszes mézeskalácsszív és egyéb formák, és van olyan egyszerű barna finom tallér minden dísz nélkül csak egyszerü sült mézes tészta. A kalácsosok szerint ezt az egyszerűt igazán nehéz jóra megcsinálni, a cukormázcsicsákat bármelyik tanonc egy hét után kisujjából kirázza.
Hát nem tudom... Ha csak egy van, akkor annyi gáz amikor az elfogy, hogy el kell mosni forró vízben és talán némi fertőtlenítővel a készüléket. Ebben az esetben kell a két szifon. Maga az elkészítés a szifonban nem időigényes: betöltés, fej rácsavarás, patron benyomása összesen nem több 2 percnél talán. A completa árához viszonyítva nem tudom mennyire éri meg ez a módszer anyagilag, de talán nem drágább.
A Pascucci kapcsán nézegettem, láttam kávéházi árakat ilyen költeményekről mint itt a filmen a MoKambo kapcsán, hát majd hanyatt estem ! :O De megélnek ! És ezek a kávés költemények azt mutatják, hogy bizony az eszpresszó csak az alap és mi még ebben is alig tudunk felmutatni valamit - lásd Carlo esete.
Vitatkoztunk vele bizonyos dolgokban (főleg, amikor erős hévvel akart minket meggyőzni a robuszta erényeiről, csak éppen általában szinte mindannyiunk szereti a robusztát a kávéjában, úgyhogy túl sok meggyőzésre azért nem volt szükség). Másokban meg tökéletesen egyetértettünk. Ez a jó, nem?
Én nem vettem le a hangot, mert hallani akartam, amit két-három helyen beszéltek közben.
Amúgy nem különösebben értem a kritikádat. Van egy régebben itt levő, rendszeresen hozzászóló része a résztvevőknek (Andrew is közéjük tartozik, és speciel ezt a videót ő említette meg), de az elmúlt időszakban frissebben idekerült leendő géptulajdonosoknak szerintem elég sokat igyekeztünk, igyekszünk segíteni ahhoz, hogy ennek a véleménynek inkább az ellenkezője legyen igaz.
Ami meg konkrétan az én megjegyzésemet illeti, biztos bennem van a hiba, de nekem ez a mai könnyűzene úgy en bloc és általában értéktelen, fülsértő ricsaj (a régebbi meg, ha nem fülsértő, értéktelen akkor is könnyedén lehet). És ami ennél is fontosabb, a kávé harmóniájához, értékeihez egyszerűen nem illik ez a tuc-tuc (némelyiknél már szinte ugrálni akart a basszusdoboz az asztal alatt).
Most biztos jó kis vita fog erről elindulni, de ennek ellenére nem ígérem meg, hogy megváltozom: ha eddig elvoltam az ilyen ricsajok nélkül, most már erre a kis időre ez alighanem így is fog maradni... :-)
Szása van rá esély hogy a jövő hét végén lezárul a csésze biznisz mert éppen pesten leszek és át tudnám venni az enyémet meg ha Monyesz kéri az övét is?