A szűzet is elkészítem (jó lesz az hidegen is) de hirtelen felindulásból készítek bőrös lazacfilét sült brokkolival-paradicsommal, szalmakrumplival, citromos sajtmártással... :)
Több mindent írnak, hogy azzal lehet pótolni, és csináltam is már ilyet, de ebből logikailag arra jutottam, hogy igazából egyik sem stimmel egy az egyben. :)
Nagyszüleim 1982-ben vették az első (és egyetlen) automata mosógépüket 12.900 Ft-ért, Hajdú Minimat volt, ami egyébként 35 évig elment minden fajta javítás nélkül, akkor is azért kellett kidobni mert már szétrohadt a burkolat, de a motorja még mindig ment. (A korabeli vicc szerint biztos került bele néhány alkatrész egy tankból...:) )
A mi csoda franc tudja hány érzékes mosógépünket 5 év alatt háromszor kellett javítani, a tetőfedele meg 7 év alatt fullra szétrohadt...
Aztán vettünk egy német csodát, azt meg háromszor kellett cserélni vadiújan, mielőtt egyáltalán beindítottuk, mert először állítólag nagyon rázkódhatott, amikor szállították (?) (a Hajdú egyszer egy költözéskor leesett egy kisteherautó platójáról, utána is ment), másodjára meg állítólag túl korán indítottuk be szállítás, és az nem tetszett neki.
Mondtam is a csávónak, ha tudom, hogy a német ipar remekét babusgatni kell, hogy mosson, puszilgatni, melengetni, meg simogatni, akkor inkább szerzek egy 18 éves mosólányt.....:))))
Annyira mégse, mert van benne egy pohár créme fraiche, és nincs kérge. Én fasírtot az utóbbi miatt magamtól nem eszem, de ha elém rakják azért nincs vele problémám. A húsgolyókat viszont szeretem, és a frikadella is hamarabb jöhet, mint a fasírt. Így ezzel a szóhasználattal különböztetem meg a kéregtelent a kérgestől, de ez persze abszolút nem ''hivatalos'.
Igen, de a szocialista irodalmon nevelődötteknek, simán cseléd, negativ előjellel.
A bejárónő bejár alkalmakként. A lány együtt lakott a családdal. Lényemnek egy egyszoba hallos lakása van, amihez eredetileg volt cselédszoba. Számomra is érthetelen a dolog, bár apámnak volt két nőtlen férfi barátja, mindkettőnél bent lakott a házvezetőnő, aki fix nem volt a barátnőjük. Nem voltak gazdagok, az egyik valami jogász volt, a másik mérnök.
Igen, volt már róla szó, hogy anyáméknál is volt 'lány', - ők is így hívták - pedig ugye nélküle is öten voltak a hetvenkevés négyzetméteren, és a gazdagtól is igen távol álltak....
szerintem Boszi azt mondta, hogy a régi "lányt" illik ma cselédnek nevezni - az újabb háztartási segéderő neve: bejárónő, bentlakó háztartási alkalmazott, takarítónő, esetleg házvezetőnő (kinek mi)
Abban az időben nem volt ez egy nagy ügy. Elég szerény jövedelmüeknél is "asszony" mosott. Gyerekkoromban nem ismertem senkit ahol ne lett volna egy lány, manapság illik cselédnek emlegetni, aminek nekem egy kellemetlen mellékíze van.
A mosónők jellemzően családos asszonyok esetleg özvegyek voltak, akiknek ez a munka és az érte járó pénz létkérdés volt. A lányok meg tizenéves fiatal parasztlányok voltak, ahol örült a család, hogy egy éhes szájjal kevesebb van otthon. Dolgoztak és gyüjtötték a pénzt a stafirungra, ami akkoriban igen fontos volt a lányoknak. 20 évesen már férjhez is mentek. Én nem látok ebben semmi rosszat. Jobb volt Rákosi rendszerben traktorosnak vagy villamoskalauznak menni?
Nagymosásra volt külön asszony aki jött és csinálta. Viszont egész kicsi koromtól ahhoz lettem szoktatva, hogy Bözsitől függetlenül, a saját apró holmimat ki kellett mosnom sk. Ezt a szokásomat nagyon sokáig megtartottam, mert még mikor Svédországba mentem a házban nem volt mosógép. Kezdő disszidensként minden fillér számított, így aztán még az ágyneműt is a kádban mostam és a lakáshoz tartozó fregolin szárítottam. Később aztán egy barátnőmhöz jártam mosni, náluk volt mosógép a házban. Főzésnél nálam nem számított a mosás mert igyekeztem mindig kevés időt igénylő dolgokat főzni. Órákat a konyhában pepecselni soha nem volt kedvem.
Caipi, minek kellett a húsgolyóba schmand vagy hasonló? Nekem nyilvánvaló hogy az hő hatására folyik.
.. jó sok hozzászólás van a német receptnél, és senki nem írt ilyet, persze ők biztos a német Schmand-ot használták, én meg a 'vagy'-gyal írt créme fraiche-t. És ne kérdezze senki, hogy ezek pontosan mik....
Én meg kész vagyok, és megint átkoztam magam, hogy miárt pont vendégségre próbálok ki újat... A sütőben készíthető húsgolyók nagyon ijesztően néztek ki kivételkor, némileg szétfolytak maguk körül, és ott égett csík esete forgott fent. És olajban tocsogott. Egyesével a golyócskákat kiemelve végül is finomak... gondolom a créme fraiche csinálta az emlegetett dolgokat. Csak nem értem, hol ronthattam el, jó sok hozzászólás van a receptnél, és spontosan mik, nekem rejtélyesek a német / olasz / angol / amerikai tejföl- és tejszínszerűségek meg az ő zsírszázalékaik. :)