Semmi baj nincs azzal, hogy ki hogy szereti, vagy szokta, de attól még a rakott krumpli nevű magyar ételben elvileg nincs szalonna. Mint ahogy - ahogy Te is egyetértettél vele - a madártejben, vagy a mákos gubában, vagy a császármorzsában vagy a zserbóban eredeti receptje szerint nincs fahéj.
Rossz a hasonlat, mert pont a halászlé az, amit már a nevében megkülönböztetnek, de attól még magyar mindegyik, és senki se követeli meg a másiktól, hogy azt a variációt főzze, amit ő.
A szegedi halászlé, amibe mindent egyszerre tesznek bele, a tiszai, amit egyáltalán nem paszíroznak, a bajai, amiben gyufatészta van, na meg a balatoni, ahol alaplevet készítenek előbb apró halból, és a ponty fejéből és farkából, majd utána főzik bele a besózott- leginkább- ponty szeleteket. De mindegyiknek külön neve van!
Apám egyik takarítónője kitalálta, hogy kizárólag sonkával kell rakott krumplit csinálni. Apám szerint jó volt, de jómagam még soha nem vetemedtem erre.
De itt mar regen nem arrol van szo, hogy ki hogy csinalja, ki hogy szereti... en gyerekkoromtol, mindig szalonnasan es kolbaszosan ettem. A menzan nem... de nem is volt nekem olyan finom mint az otthoni. Ehhez vagyok szokva...
Pl a halaszle... azt is fozik sokfelekepp - megis halaszle, megis magyar. Csak azert mert en keszitem, nem jelenti azt, hogy mindenkinek ugy kell elfogadnia, hogy az a merce.
Pont ez lenne szep az ilyen topikokban, hogy lassuk ki-mit-hogyan... es elfogadni, hogy van masmilyen is mint amit mi szeretunk.
De szerintem nem ez a lényeg, hanem hogy mit ért a magyar ember a rakott krumpli nevű étel alatt. Sok helyen ettem ugye immáron 50+ éve, vendégségben, étteremben, menzán, de még mindenhol krumpliból, kolbászból, tojásból és tejfölből állt, és semmi másból. Az ember ezt várja.
Nyilván ha valakinek pluszban dolgokat hozzárakva jobban bejön, akkor csinálja úgy nyugodtan. de onnantól az már nem az, vagy legalábbis egy kiegészített variáció. Pl. szalonnás rakott krumpli.
En a ceklat (ahogy az Anyu csinalta) mindig fozve ettem salatanak tormaval... Mostanaban sutom - es nagyon sokat szamit az izen.
Ezt a cekla-leveles-foghagymast meg most eloszor - es adtam ma hozza kis balzsam ecetet, tokeltes! Orulok, hogy kiprobaltam.
...es van sulthus zsirom! :)) A tegnapi sultet kicsit felmelegitettem a zsirban, es nagyon kellemes regen erzett izek jottek elo.
A hust nem sutottem le zsirjara, hanem most valasztottam kette a zsirt es ami alatta volt. Azzal izesiteni fogok... talan egy paprikas krumplit... vagy egy levest...
Az idén még a szuper ropogósra sült malacot se örökítettem meg, pedig szoktam. Gondolom ha leírom, hogy szuperropogósra szépre, pirosra és finomra sikeredett, mindenki elhiszi nekem.:-)
A hagymas valtozatot hasznalom amikor spanyol rizst csinalok. Olyankor fele viz, fele paradicsomle amit a parolt hagymas rizsre ontok es ugy parolom puhara. Egyszeru es finom.
Az en rakott krumplim mar tul van varialva gombas-tejfolos sult baconnal, szoval klasszikusnak nem nevezheto. De igy szeretjuk.
Én olyan nyitott vagyok, mint egy ólajtó:)) De a rakott krumpli- hagyományos értelemben- az rakott krumpli. Más a tepsis krumpli, amibe mehet szalonna, hagyma, meg ami otthon van.. Más az ízesített rizs, amibe persze mindenféle jöhet, nálam legalábbis petrezselyem, apróra vágott répa, hagyma és fokhagyma, vagy pl. curry, amitől sárga lesz stb. De az alap rizs köret, az nem tartalmaz ilyesmit.