Keresés

Részletes keresés

Caipi Creative Commons License 2019.01.15 0 0 47116

Semmi baj nincs azzal, hogy ki hogy szereti, vagy szokta, de attól még a rakott krumpli nevű magyar ételben elvileg nincs szalonna. Mint ahogy - ahogy Te is egyetértettél vele - a madártejben, vagy a mákos gubában, vagy a császármorzsában vagy a zserbóban eredeti receptje szerint nincs fahéj. 

Előzmény: ZsuR (47108)
szkati Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 47115

Rossz a hasonlat, mert pont a halászlé az, amit már a nevében megkülönböztetnek, de attól még magyar mindegyik, és senki se követeli meg a másiktól, hogy azt a variációt főzze, amit ő.

A szegedi halászlé, amibe mindent egyszerre tesznek bele, a tiszai, amit egyáltalán nem paszíroznak, a bajai, amiben gyufatészta van, na meg a balatoni, ahol alaplevet készítenek előbb apró halból, és a ponty fejéből és farkából, majd utána főzik bele a besózott- leginkább- ponty szeleteket. De mindegyiknek külön neve van!

 

Előzmény: ZsuR (47108)
ZsuR Creative Commons License 2019.01.15 0 0 47114

...az ize benne lesz :))

Előzmény: Vének Tanácsa TM (47113)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2019.01.15 0 0 47113

Én a sütőedényt szoktam kibélelni vele :)

Előzmény: nagypapi51 (47109)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.01.15 0 0 47112

Eddig nem is vettem észre, hogy van ilyen pluszminusz lájkgomb .)

(Ezután sem fogom használni, erre ott van a válasz gomb, vagy simán csak ignorálom)

Boszorka Creative Commons License 2019.01.15 0 1 47111

Apám egyik takarítónője kitalálta, hogy kizárólag sonkával kell rakott krumplit csinálni. Apám szerint jó volt, de jómagam még soha nem vetemedtem erre.

Előzmény: Caipi (47107)
Boszorka Creative Commons License 2019.01.15 0 1 47110

Részemről kizárt a szalonna, nem csak a rakott krumpliban.

Előzmény: H_G (47104)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.01.15 0 0 47109

Nyomtam egy pluszt, de nem -BA, hanem -RA :)

 

Előzmény: H_G (47104)
ZsuR Creative Commons License 2019.01.15 -3 2 47108

De itt mar regen nem arrol van szo, hogy ki hogy csinalja, ki hogy szereti... en gyerekkoromtol, mindig szalonnasan es kolbaszosan ettem.  A menzan nem... de nem is volt nekem olyan finom mint az otthoni.  Ehhez vagyok szokva... 

 

Pl a halaszle... azt is fozik sokfelekepp - megis halaszle, megis magyar. Csak azert mert en keszitem, nem jelenti azt, hogy mindenkinek ugy kell elfogadnia, hogy az a merce.

Pont ez lenne szep az ilyen topikokban, hogy lassuk ki-mit-hogyan... es elfogadni, hogy van masmilyen is mint amit mi szeretunk.

Előzmény: Caipi (47107)
Caipi Creative Commons License 2019.01.15 0 1 47107

Elnézést kérek DN nevében, DN-ként nyomtam mínuszt. :)

 

De szerintem nem ez a lényeg, hanem hogy mit ért a magyar ember a rakott krumpli nevű étel alatt. Sok helyen ettem ugye immáron 50+ éve, vendégségben, étteremben, menzán, de még mindenhol krumpliból, kolbászból, tojásból és tejfölből állt, és semmi másból. Az ember ezt várja. 

Nyilván ha valakinek pluszban dolgokat hozzárakva jobban bejön, akkor csinálja úgy nyugodtan. de onnantól az már nem az, vagy legalábbis egy kiegészített variáció. Pl. szalonnás rakott krumpli. 

Előzmény: H_G (47104)
ZsuR Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 47106

En a ceklat (ahogy az Anyu csinalta) mindig fozve ettem salatanak tormaval... Mostanaban sutom - es nagyon sokat szamit az izen.

 

Ezt a cekla-leveles-foghagymast meg most eloszor - es adtam ma hozza kis balzsam ecetet, tokeltes!  Orulok, hogy kiprobaltam.

 

...es van sulthus zsirom! :)) A tegnapi sultet kicsit felmelegitettem a zsirban, es nagyon kellemes regen erzett izek jottek elo.  


A hust nem sutottem le zsirjara, hanem most valasztottam kette a zsirt es ami alatta volt.  Azzal izesiteni fogok... talan egy  paprikas krumplit... vagy egy levest...

Előzmény: homerx (47105)
homerx Creative Commons License 2019.01.15 0 0 47105

nalunk a menzan rendszeres a sult oldalas sult ceklaval.

Előzmény: ZsuR (47089)
H_G Creative Commons License 2019.01.15 -10 10 47104

Tőlem szavazhatunk, és akkor kiderül :)

 

A RAKOTT KRUMPLIBA JÓL JÖN NÉMI SZALONNA!

 

Aki szerint igen, nyomjon rá pluszt, aki szerint nem, az értelemszerűen mínuszt!

 

 

Előzmény: szkati (47101)
szkati Creative Commons License 2019.01.15 -2 1 47103

Én elhiszem! Általában ha főzök, akkor ritkán fotózok.

Egyébként topictársnőnk hozzászólásán akkorát nevettem, hogy még a hasam is belefájdult:))

Előzmény: Boszorka (47102)
Boszorka Creative Commons License 2019.01.15 -2 2 47102

Az idén még a szuper ropogósra sült malacot se örökítettem meg, pedig szoktam. Gondolom ha leírom, hogy szuperropogósra szépre, pirosra és finomra sikeredett, mindenki elhiszi nekem.:-)

Előzmény: szkati (47090)
szkati Creative Commons License 2019.01.15 -1 3 47101

Imádom a csúsztatásokat! Miért? Mi az egész topic véleménye???:))

Előzmény: ZsuR (47099)
ZsuR Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 47100

 

Gratin Dauphinoise

 

Sutoben van - a vege fele teszek ra reszelt sajtot, hogy ne nagyon barnuljon, mert ugy nem szeretem...

ZsuR Creative Commons License 2019.01.15 -5 1 47099

Sajnos ezzel szembe kell nezni, de ezert ne sertodj meg... egy velemeny nem jelnzi az egesz topik velemenyet...

Előzmény: evodia2010 (47096)
szkati Creative Commons License 2019.01.15 0 1 47098

Sajnálom! Én csak azt mondtam, hogy amit javasolsz az biztosan finom, de a szalonnás változat  nem a hagyományos értelemben vett rakott krumpli.

Előzmény: evodia2010 (47096)
Boarhunter Creative Commons License 2019.01.15 0 2 47097

De a rakott krumpli- hagyományos értelemben- az rakott krumpli. Más a tepsis krumpli, amibe mehet szalonna, hagyma, meg ami otthon van..

 

Ezt a kettőt sokan összemossák pedig más-más műfaj. A tepsis krumplit nagyanyám mindig reménytelenül kiszárította, nem lett a kedvencem.

Előzmény: szkati (47087)
evodia2010 Creative Commons License 2019.01.15 -3 3 47096

Leírtam én hogy főzök ill. készítem a rakott krumplit. Akit érdekel, kipróbálja, nem kötelező senkinek.

Te ugyan nem próbáltad, de leírtad, hogy mind hülyeség, amit leírtam :)))

Szerinted én meg akarlak téríteni téged vagy bárkit? Ha-ha :)

Inkább eldugulok. Jó főzöcskézést, üdv. 

Előzmény: szkati (47091)
DN3 Creative Commons License 2019.01.15 0 0 47095

Köszönöm szépen, jól is esett. :-)

Előzmény: Boszorka (47063)
ketyo61 Creative Commons License 2019.01.15 0 0 47094

Jasmine-t hasznalok leginkabb, azelott nem oblitettem le de mostmar mindig. Jobb az allaga.

Előzmény: ZsuR (47093)
ZsuR Creative Commons License 2019.01.15 0 0 47093

Nem mindig es nem mindet.  Ha Kohoku Rose-t fozok, nem, az sticky, ugy jo.

Ha Jasime vagy Basmati - azt szoktam, de csak akkor ha valamivel izesitem.  Maskepp jobban szeretem oblites nelkul.

Előzmény: ketyo61 (47092)
ketyo61 Creative Commons License 2019.01.14 0 0 47092

Ti at szoktatok obliteni a rizst fozes elott?

 

A hagymas valtozatot  hasznalom amikor spanyol rizst csinalok. Olyankor fele viz, fele paradicsomle amit a parolt hagymas rizsre ontok es ugy parolom puhara. Egyszeru es finom.

Az en rakott krumplim mar tul van varialva gombas-tejfolos sult baconnal, szoval klasszikusnak nem nevezheto. De igy szeretjuk.

szkati Creative Commons License 2019.01.14 -2 2 47091

Ugye érzed, hogy térítesz!!!

Előzmény: evodia2010 (47088)
szkati Creative Commons License 2019.01.14 0 0 47090

Ilyenkor mndig bánom, hogy főzés közben lusta vagyok elővenni a fényképezőgépemet:))

Előzmény: ZsuR (47089)
ZsuR Creative Commons License 2019.01.14 0 0 47089

Ma cekla volt a koret... osszevontam ket receptet - es maskor is fogom tenni, mert finom.

 

Az eredeti receot sult cekla+levele az egy piritosra ricotta sajt es a tetejere halmozott sult cekla lenne. 

 

Ezt elkeszitettem - de a sult hus (holnapra keszitettem) is kesz lett, igy azt is ki kellett probalnom :))

 

Szoval... finom koretnek a sult cekla.

Előzmény: evodia2010 (47086)
evodia2010 Creative Commons License 2019.01.14 -2 1 47088

Na igen: A krumplileves legyen krumplileves! :)

Bizonyára mi "ízesített" rizst főzünk ezek szerint, már akkor is, ha sót teszünk bele.

Előzmény: szkati (47087)
szkati Creative Commons License 2019.01.14 -2 1 47087

Én olyan nyitott vagyok, mint egy ólajtó:)) De a rakott krumpli- hagyományos értelemben- az rakott krumpli. Más a tepsis krumpli, amibe mehet szalonna, hagyma, meg ami otthon van.. Más az ízesített rizs, amibe persze mindenféle jöhet, nálam legalábbis petrezselyem, apróra vágott répa, hagyma és fokhagyma, vagy pl. curry, amitől sárga lesz stb. De az alap rizs köret, az nem tartalmaz ilyesmit.

Előzmény: evodia2010 (47083)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!