Az enyémek nőstények, és már túl vannak az almon, sterilek, úgyhogy náluk már nyugi van. Télire rengeteget esznek, és dagadtra híznak, de idén még semmi jele. A sünök viszont rákaptak a cicakajára. Fura hogy nem gömbölyödnek össze, hanem csak nyitott szemmel döglöttnek tetetik magukat. Bocsi az offért.
"Hideg téli napokon is nagyon jó, de az még odébb van a macskák szerint." - Úgy érted, hogy hajtásban vannak? Azért kérdem, mert már 2 hete nem jött elő a másfél éves kandúrom, korábban sosem tűnt el 1-2 napnál tovább... Attól félek nem lesz meg.
Én is direkt szeretem őket. :) Ha nem szeretjük eltünnek, aztán ehetjük globálisan csak a nagyüzemit.
A cékla héjában sütve magában, és bárminek elkészítve nagyon finom. Gyerekkoromban nyomatták mindenhez, akkor is tudták már hogy mennyire egészséges. Akkor még én is utáltam nem kicsit, de az ember ízlése változik szerencsére. Hideg téli napokon is nagyon jó, de az még odébb van a macskák szerint. Vagy tényleg nem jön még a hideg idő, vagy megfagynak, de még mindig nem akarnak hízni télire.
Egyetértek veled. Aki szereti az Otellót, azt miért akarják "megmenteni" és rábeszélni valami másra? Hagy egye azt, ami jólesik neki. Mellesleg aki a direkttermőket szereti, az általában a legkülünfélébb csemegeszőlőket is szereti, tehát a kettő nem zárja ki egymást.
Mellesleg a csemegeszőlők java része többé-kevésbé semleges ízű, édes-savas és semmi vagy csak minimális aroma. Ezzel persze semmi gond nincs, a semleges ízűek is lehetnek nagyon finomak, de aki az illatos, fűszeres, eperízű szőlőket szereti, az nem fogja beérni egy átlagos csemegeszőlővel. Lehet, hogy szereti azt is, de az Otellót vagy Izabellát nem fogja kiváltani se a Néró, se a Teréz, se a Pannónia kincse, akármilyen jó szőlők is azok. Kiegészítik, de nem helyettesítik egymást.
Vicces látni, hogy bizonyos embereket ennyire kiborít, ha valaki szereti a direkttermőket. Komolyan mondom, nevetséges:)
Lehet, de nem mindenki szereti a céklát, én pl. szó szerint kihányom. Egyszerűen nem marad meg bennem, már a szagától is rosszul vagyok. Pedig nem vagyok finnyás, sőt, a zöldségek 95%-át szeretem.
Amit leírtál rendben van, de már megint azt feltételezi, hogy akik direkttermőket fogyasztanak szegények mást nem is ismernek, pedig a nem direkttermők sokkal jobbak.
Nem erről van szó.
Talán egy példa érthetőbb lesz:
Én gyerekkorom óta ki nem bírom a sárgadinnyét. Még a szagától is hányingerem volt, szó szerint öklendeztem, ha megéreztem. Ismerek olyat, aki úgyanígy van vele, bár tudom az emberek többsége szereti. Na. most az én csoportom mondhatja, hogy a sárgadinnye hányingerkeltő szagú, ha nem tudnátok van már görögdinnye, azt egyétek nincs hányingerkeltő szaga, és a magunk szempontjából igazunk is van.
Valószínű ugyanez a helyzet a direkttermőkkel is az emberek egy része utálja a rájuk jellemző illatokat, zamatokat, az állagukat, mások meg kifejezetten szeretik és nem értik miért akarják őket lebeszélni erről a kellemes élvezetről.
Szerintem aki szereti az Izabellát és az Otellót, az a különleges zamatukért szereti őket és nem azért, mert ellenállnak a filoxérának. Nagyon leragadtál a bornál, de a direkt termő fanok jelentős része étkezési szőlőként szereti őket.
A szőlő korán érik, szept. elején szüretelni kell. A bora intenzív illatú, és ízű, erősen sötét színű. Azt, hogy mit tartalmaz, azt nem tudom, de olyan, mint az orvosság.
Nagyon köszi! Nekem is kell ez a Néró nevű fajta, a Barkakert nevű kertészetet találtam ahol kapni lehet. Szarvason nekünk is volt szőlőskertünk a Körös holtág mellett, nagyon szép növények vannak ott, jó a talaj.
Be kell ütni a keresőbe, hogy filoxéravész és olvasni kell róla.
A nagyapáink, dédnagyapáink sokat szenvedtek emiatt, és mert valamit inni kellett, ezért lett népszerű a direkttermő. Mára már megoldódott a probléma, telepíthető jó minőségű szőlő.
Valamikor nekem is volt Trabantom igaz 4 ütemű, büszkén mentem vele 100 km/h-val az autópályán, mert arra volt lehetőségem. Dicsértem ,mert az enyém volt. Ma már alig látni Trabantot, nekem se az van, hál' Istennek.
Lehet szeretni a direkttermőt, mert az van, de változott a világ, nincs filoxéra vész, van viszont jó minőségű szőlő, bor.
Azt mondják, a jó borban ezer féle ízt lehet érezni. Ebből egy, a rókaíz, az összes többit elrontja.
Váltsatok új nemesítésű, korszerű fajtákra, nem bánjátok meg.
Az ősszel kapott vesszőknek talán annyi előnye lehet, hogy megfelelő pincei tárolás esetén nem fagynak meg. Ha viszont tavasszal vág le valaki vesszőt, az könnyen lehet fagyott is és ha nem hozzáértő az illető, észre se veszi és simán elküldi annak, aki kér tőle. Nem egyszer kaptam már elszürkült, pehelykönnyű, fagyott vesszőket tavasszal, amikről még laikusként is könnyen megállapítottam, hogy élettelenek.
A Nérónál említenek magas rezveratrol tartalmat, de hogy ez mennyire igaz, fogalmam sincs. Lehet, hogy csak reklám. Őszintén szólva soha életemben nem ettem még Nérót, pedig sokan dícsérik. Beszerzése folyamatban van.
Egy régi könyvben a Kurucvérről olvastam, hogy hatalmas nagy a színanyagtartalma, tapasztalatom szerint pedig a Bakó az, ami a legszebb, legsötétebb színt adja, legalábbis az általam ismert fajták közül. De sok fajtát nem ismerek még.
A Bakónak elég olvadékony a héja, így feldolgozásnál talán több színanyag jön ki belőle, mint egy szívós héjú fajtából.
"Látogassatok el a tokaji, egri, badacsonyi, soproni, szekszárdi, pécsi, stb. borvidékre (bocs. amit kihagytam), és igyatok az ottani pincészet borából.
Utána tudjátok definiálni a rókaízt."
Igen, ez az a hozzáállás ami - finoman szólva - kedvesen lesajnálja azokat, akik nem szidják a direkttermőket.
Történetesen egy informatikai csapattal évente rendezünk konferenciákat és mindig borvidékre tesszük. Valamennyi említett helyen voltunk már. én még hozzátenném a látogatásra ajánlott helyekhez Villányt (Polgár pincészetnél voltunk, egy más alkalommal Vylyan-nál) és Balatonfüredet (Figula picészet) is.
Sok jó és néhány gyenge bort is fogyasztottunk a borkóstolós vacsorákon és persze előfordult másnap fejfájás is.
Egy alkalommal (már nem tudom hol és kitől:-)) érdeklődtem a borásztól a nyárfalevelű felől, akkor még nem tudtam, hogy ez a concord - nem ismerte azt gondolta valmi tájfajta lehet, amiben a szőlő nevét tekintve igaza is volt.
Még azt hozzátenném, hogy nem csak ilyen alkalmakkor fogyasztok nem direkttermő borokat, hátha ez nem egyértelmű.
Van összehasonlítási alapom és tudom, hogy a direkttermők mások, igen sokszor rettenetesek, viszont frissen (kb. 1 év) egész kellemesek is tudnak lenni. Ez tapasztalat, ha valaki ezt dicsőítésnek látja, hát....
Róka íz: igazából én sem tudnám meghatározni, lehet van aki érzéketlen rá akármi is az.
Én nem érzek közöset a concord és a delaware borában - hacsak a másnapi fejfájás nem az nagyobb mennyiség után - bár mindkettő rókaízű ahogy mondják.
Nem tudja valaki hol lehetne kapni szolovedot (olyan mind egy doboz ,feher szine van es megvedi a szolotovet a vadalatoktol.)Meg fotot is nehen talaltam a netten .Igy nez ki:
Sima szőlővesszőt homokon lehet dugványozni késő ősszel is, de szerintem jobb tavasszal.
Persze ez attól is függ, hogy a vesszőt most kapod-e valakitől (ez esetben kellene tárolni tavaszig), vagy te vághatod le bármikor.
Tőbb szó esett az amerikai meg a régimagyar és europai borszőlőfajtákról az utobbi idöben.
Szerintem van egy lényeges különbsg e két fajta közt ami a borkészítést illeti. A régi magyar fajták jóval levesebbek, mint az amerikai fajták, tehát több must jön ki belőlük és könnyebb préselni is.
Nálunk a gyerekeknél sok otello van, régi falusi telepítés. Én rengeteget eszem, egyszerűen nem tudom abbahagyni ha nekilátok. Lekvárnak ugyanúgy. A kutya is szereti, vicces nyüsszögő műsort rendez hogy adjunk neki, és aztán még a véleményét is közli velünk, hogy az otellónk sokkal finomabb mint az ő savanyú szőlőjük, amit naná hogy rögtön megkóstolt a miénk után. :) Ittam már tiszta otello bort is, de nekem nem ízlett, mű eper ízét éreztem.
A szőlőkben és a borban van egy újonnan felfedezett rezveratrol nevű anyag. Az otelloban nincs olyan sok, viszont valamelyik magyar piros szőlőben van a legtöbb, persze arról mélyen hallgatnak hogy melyikben, és iszonyú drágán készítik az étrendkiegészítőket.
Na, ez nagyon érdekes link! Különösen ez a mondat keltette fel a figyelmem: "Komplexképző tulajdonsága révén a borkősav segíti az antioxidánsok működését." Mivel a feketeszőlőben rengeteg antioxidáns van, ez jó hír. Nyilván nem véletlenül van ott a borkősav. Mindennek megvan a funkciója.
Így van! Engem is a nagyszüleimre emlékeztetnek, meg a gyerekkori szüretekre, mustivásra stb. De azt sosem állítottam, hogy jó minőségi bort adnak. Viszont egy gyengébb minőségű asztali bor is lehet finom, az is eshet jól egy átdolgozott nap után. Arról már nem is beszélve, hogy sok embernek alapból nem telik minőségi borra.