Keresés

Részletes keresés

fapeter Creative Commons License 2008.12.18 0 0 97

Sziasztok!

 

Szia Marcsi!

Most nézegettem a hozzászólásokat, tetszik a ketreced, én is valami ilyesmit szeretnék készíteni tavasszal. Nálam még mindíg a faládás megoldás van, de a fürjek nem panaszkodnak.

20 tojótól még most is van napi 13-15 tojás

(nem fűtőtt, nagy ablakos téglaépületben vannak,

kukorica és búzadara valamint tojótáp keveréket kapnak)

Van, amelyiknek (tojó) a hátán alig van toll. Mi lehet ennek az oka?

 

Üdv Mindenkinek!

fapeter

Előzmény: Feketemarcsi (91)
Feketemarcsi Creative Commons License 2008.12.17 0 0 96

Olyan jelentősen nem csökken a termelése egy rendesen fejlett madárnak. Persze ez attól is függ, hogy milyen módon tartod.

 

Ez a félév akkor igaz, ha intenzíven nevelt madárról van szó, mert akár fűtesz, akár nem ők kimerülnek, mert túl korán kezdenek tojni.

 

A természetes módon tartott madárnál a hőmérséklet és a nappalok rövidülése miatt termésetes módon csökken a tojás termelés, majd márciusban újra elkezdik.

 

Én mindig azt szoktam csinálni, hogy azoknak a tojásait keltem ki februárban, amik egész télen tojtak, így egyre jobb madarakat kapok, és a különböző vérvonalakból variálom a csoportokat, hogy ne legyenek beltenyésztettek.

 

Kivétel persze az, amelyiknél nagyobb méretet, vagy valami különleges színt szeretnék rögzíteni.

 

Nálam a jó teljesítményű madarak akár 3 évig is megmaradnak.

 

Ez a fél év után leselejtezés dolog a tenyésztésnek azért nem tesz jót egyébként sem, mert nem tudod kiszűrni azokat az egyedeket, amik pl. egész évben jól teljesítenek és mondjuk az évi 300 tojást produkálják, így a kevésbé értékes egyedek is tenyésztésben maradnak, az utódok sem nyújtanak egyöntetű teljesítményt.

 

Én azt vettem észre a kiváló tojóknál, hogy egy-másfél évig folyamatosan tojnak, aztán 3-4 hetet pihennek és ismét elkezdik a tojást. Persze genetikailag meg van határozva, hogy egy madárban mennyi a petesejt, de nagy valószínűséggel a jó tojó anyának a csibéiből is jó tojó lesz.

 

Őnáluk inkább az jelenti  a veszélyt, hogy a hőmérséklet ingadozást már kevésbé bírják és 3-3,5 évesen a nagyon meleg napokon hőgutában elpusztulnak, mert ők már egy kicsit kövérkések, nagy testűek, ami ugye egy korán termelésbe vett madárra nem jellemző. Kis mértékben egyébként folyamatosan nőnek, a 3 év körüli madár sokkal nagyobb, mint egy fél éves.

 

Ahogy idősődnek megvannak a saját rigolyáik, szertartásaik, még féltékenykednek is. Mindegyiknek kialakul a saját jelleme, van morgósabb, törleszkedőbb, van amelyik elvárja a simogatást, addig el nem mozdul az ajtóból, míg nem foglalkoznak vele.

 

Egyszer érdekes lenne megtudni, hogy mire gondolnak...

 

Volt egy kedvencem a Foltos, és egyszer jött valaki megnézni a madarakat, és megsimogatott egyet, holott ez az előjog a foltosé volt. Erre a foltos madár odament ahhoz, amelyiket megsimogatták, pörölt vele és a csőrével elkezdte cibálni a tollat rajta és rázta a másikat.

Ha viszont ő már megkapta a maga simogatását, utána bármelyiket meg lehetett fogni, semmi atrocitás nem érte a részéről.

 

Akkor a leghelyesebbek, amikor ettek, ittak, fürödtek és elhevernek , pont úgy, mint a döglött csirke, az oldalukon fekszenek és a lábaikat elnyújtják és így lustálkodnak. Ilyenkor nőnek, fejlődik bennük a tojás és jól érzik magukat.

 

Én ezért vagyok annyira ellensége a taposórácsnak, mert ezt ott nem tehetik meg, nincs kényelmes helyük, pedig olyan szépen el tudnak feküdni és órákig csak heverésznek.  Ilyenkor nem stresszelnek, nem kelnek fel folyton, mert nem kényelmes a helyük, nem unatkoznak, nem egymással foglalkoznak, nem csipkedik egymást, hanem magukra figyelnek. Ettől lesznek szépek, fényes tollúak, jó illatúak, minden tekintetben egészségesek.

 

Egyébként általában igaz az állatokra, hogy az hozza a legjobb teljesítményt, amelyiknek van lehetősége a nyugodt pihenésre.

 

Kell egy kis lusti minden korban nekik, hogy kiegyensúlyozottabak legyenek.

kutyatenyésztő Creative Commons License 2008.12.16 0 0 95
én azt olvastam hogy fél évig érdemes termelésben tartani mert utána jelentősen csökken a termelése
Feketemarcsi Creative Commons License 2008.12.16 0 0 94

A tartásmódtól és a takarmányozástól, valamint a genetikai adottságoktól függ. Az átlag fürj 10 fok alatt abbahagyja a tojást, bár nekem volt egy kis hamvas tojóm, amelyik még a minuszokban is megtojt, másfél évig minden nap.

 

Fűtött helyen, tojótáppal akár 300-at is, persze így csak egy évig marad meg, mert kimerül.

 

Mindig ki kell  választani a kiváló adottsággal rendelkező tojókat és ezeket kell finoman nemesítgetni és így egyre jobb madarakat kapunk.

Előzmény: kutyatenyésztő (93)
kutyatenyésztő Creative Commons License 2008.12.16 0 0 93
kb mennyit tojnak egy évben?
Feketemarcsi Creative Commons License 2008.12.16 0 0 92

Szerintem állatpatikában, vagy állatorvosnál lehet venni ezt a cseppet.

 

Ha meleg helyen voltak, akkor semmiképpen ne ted már ki őket tavasz vége előtt, mert megfagynak, de akkor biztosan fiatalok. Szerintem ne világíts nekik, éjjel had aludjanak, a folytonos világítás fokozza a stresszt, agresszívebek lesznek tőle az állatok.

 

Ha nincs természetes fény, akkor a D vitamint mindenképpen pótolni kell, nehogy elgörbüljenek a csontjaik. A tojást ne erőltesd, mert úgy nézem, hogy istállós, intenzív madarak, ha most ráállítod őket a tojásra, nem fejlődnek ki szépen.

 

Ha jó idő lesz és tudsz biztonságos helyet csinálni nekik, akár ki is mehetnek a szabadba.

 

Nem tudom, hogy írtam-e már, de a Juventa Columba és a Promotor 43, időnként a Laktiferm nagyon jót tesz nekik.

 

Csíráztathatsz nekik gabonát is, azt is szeretik.

 

Vigyázz rájuk, ha megszoknak, nagyon megszelidülnek, szinte versenyezni fognak, hogy belebújhassonak a kezedbe. 

Előzmény: gergosrac (86)
Feketemarcsi Creative Commons License 2008.12.16 0 0 91

Tarthatod őket nagyobb dobozban, ládában, minél nagyobb a helyük, annál jobb, mert akkor ép marad a tollazatuk, nem sebzik meg egymást. Aktív időszakban szükségük van rá,hogy kitérhessenek egymás elől, a kakasok ne verekedjenek, vagy egy-egy tyúkot ne hajszoljonak agyon.

 

Ha télen nincs fűtés, akkor pihennek, nagyobb csoportban is lehetnek, melegítik egymást.

 

Az mindig nagyon fontos, hogy ivarérett kakasokat csak együtt szabad telepíteni, olyanokat, amik együtt nőttek fel, megszokták egymást, mert különben addig verekszenek, míg egyik megöli a másikat.

 

Egyébként egyszerűen lehet fürj ketrecet barkácsolni, még nekünk lányoknak is megy a dolog.

 

 

Nálam most már nagyobb csoportokban vannak, de nyáron, amikor aktívak, akkor 6-8 madár szokott lenni fél négyzetméteren a tenyészállatokból. Közben tovább hült a levegő, úgyhogy be lettek húzva légkamrás nejlonnal is.

 

Fontos, hogy kapjonak elegendő fényt, különben eldeformálódnak a csontjaik.

 

 

 

Előzmény: kutyatenyésztő (89)
Feketemarcsi Creative Commons License 2008.12.16 0 0 90
Az ideális 1 kakasra 3 tyúk, 4-nél már nem biztos, hogy minden tojás fias.
Előzmény: gergosrac (88)
kutyatenyésztő Creative Commons License 2008.12.15 0 0 89
Sziasztok kb mekkora hely kell 3-4 darab fürjnek esetleg egy nagyobb dobozban vagy ládában tarthatóak?
gergosrac Creative Commons License 2008.12.15 0 0 88

Az meg tudnád mondani h 1kakashoz max hány tyukot lehet rakni? nekem most 1kakasra van 4tyuk az jo?

 

Előzmény: Feketemarcsi (85)
gergosrac Creative Commons License 2008.12.15 0 0 87
Hello! sajna nem tudom pontosan mennyi idősek.... Itt vettem őket miskolcon 300ft/db.
Előzmény: kutyatenyésztő (84)
gergosrac Creative Commons License 2008.12.15 0 0 86

Hello! Köszi szépen a tanácsokat! Megfogadom! mi az a SH Vermectin-es csep? hol tudom beszerezni? Sajnos a korukat nem tudom mert elfelejtettem megkérdezni de azt tudom hogy  még fiatalok. Már naponta van 2tojás a 8tyukbol....

 

a helyük nem ez a doboz hanem egy 50x100-as doboz csak még a fénykép készitésekor nem volt elkészülve.

 

az jo hogyha világitok nekik folyamatosan egy 15W energiatakarékos izzóval? mert a péncébe vannak a kazán mellet mert ott meleg van. ugy gondoltam hogy idáig is meleg helyen voltak és ha most kirakom őket a minusz fokba akkor akár komoly bajuk is lehet.

Előzmény: Feketemarcsi (85)
Feketemarcsi Creative Commons License 2008.12.15 0 0 85

Ez a doboz kicsi lesz nekik, ennyi madárnak minimum 50x100 cm kell.  Kicsit fénytelen a tolluk, tegyél nekik jó kis zeolitos fürdőt,  abból esznek is, segíti az emésztést és az ásványi anyag tartalma segíti a csontfejlődést, tojásképzést, tollasodást, egy kis vitamin sem árt, a Juventa Columba, Promotor 43 nagyon jók a madaraknak.

 

Nálam alapnak bábolnai morzsalékos tojótápot kapnak és mellé apró magokat, gyűmölcshulladékot, zöldséget, zöldet, ezek jót tesznek nekik.

 

Ujjonnan érkezett madaraknál nem árt egy kis SH Vermectin-es csepegtetés sem, ez minden külső, belső parazitára jó, ha esetleg valamit hoznak magukkal, ez elpusztítja.

 

 

Jól látom, hogy a fehérnek még pihés a pofija?

 

 

Előzmény: gergosrac (83)
kutyatenyésztő Creative Commons License 2008.12.13 0 0 84
Szia gergosrac szépek mennyi idősek mennyiért vetted őket és hol?
gergosrac Creative Commons License 2008.12.13 0 0 83
Üdv mindenkinek! Ime pár kép a mai szerzeményeimről!
Feketemarcsi Creative Commons License 2008.12.12 0 0 82

Hová tűntetek? Fürjecskék hogy vannak?

 

Tegnap rácsodálkoztam a két kis copfos tojócskára, igen szépek lettek, teljesen hibátlanra vedlettek, formásak, csinosak. Egyikük, ha minden igaz, a szülinapomon, jövő vasárnap meg is kapja a párocskáját.

Feketemarcsi Creative Commons License 2008.11.26 0 0 81
Feketemarcsi Creative Commons License 2008.11.26 0 0 80
Kínai törpefürj párok és kakasok eladók Győrben, fiatatlok, zárt gyűrűsek. 30/6944-744
Feketemarcsi Creative Commons License 2008.11.17 0 0 79

Szerintem azért nem érted miről van szó, mert a fórumokon keverednek a fajok.

 

Az a dolog a kínai törpefürjre vonatkozott, ami csak akkor fog megkotlani és költeni, ha nem kap fehérjét, ami tojástermelésre sarkallja, hanem csak a sima díszmadár magkeveréket, csak itt már összevissza fürjezünk, a gazdaságis topikon inkább törpizünk, a töprisen meg fordítva.

Előzmény: Lemmus (75)
Texas Chris Creative Commons License 2008.11.16 0 0 78
Igaz én nagyon kezdő vagyok ebben a témában, csak szeretnék fürjeket és szirti fogolyt tartani. Amiből idén valószínűleg semmi nem lesz, de jövőre nagyon remélem.
Sokat olvasok a témában, tanulgatom. Különben Fekete Marcsi sokat segített és bármikor felhívhattam nagyon sok jó tanácsot adott.
Lemmus Creative Commons License 2008.11.15 0 0 77
Igen, így korrekt. Elegendő a szemes takarmány és persze víz.
Előzmény: Texas Chris (76)
Texas Chris Creative Commons License 2008.11.15 0 0 76
Szerintem a Marcsi arra akart ezzel utalni, hogy a tojatáshoz általában tojótápot adnak, ami nagyon magas fehérje és vitamin tartalmú, ezzel késztetik a folyamatos tojás termelésre. Ha kotlatni akar az ember, akkor vissza kell térni a normál takarmányozásra és akkor megül a tojó.
Előzmény: Lemmus (75)
Lemmus Creative Commons License 2008.11.14 0 0 75
"el kell venni a fehérjét és a vitaminokat." Igen bölcs tanács ! :-)
Előzmény: Feketemarcsi (70)
imre joe Creative Commons License 2008.11.14 0 0 74
hogyan lehet védekezni, hogy ne csipkedjék egymást, és ennek mi az oka? 
Imszi33 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 73
 

Szükségem lenne fürjtojás-tartókra, ha vkinek van pár doboz Bp-en, kérem
szóljon!

06-30/452-3481

soproni feri Creative Commons License 2008.11.02 0 0 72
Köszi a hasznos infót.
Sopronban lakom,körűlnézek majd diszmadarasoknál.
Szia Feketemarcsi.
Feketemarcsi Creative Commons License 2008.10.27 0 0 71

www.galambaszkucko.hu honlapon tudsz a rendelésről infót szerezni. A fürjeknek galambgyűrűt kell kérned. Ha a díszmadarakkal versenyezni szeretnél, akkor be kell lépned egy díszmadaras egyesületbe, amely tagja a MDOSZ-nak és kapsz egy számot.

 

A hozzád legközelebbi egyesületet megtalálhatod a www.idre.hu -n.

 

A törpefürjnek 4-es, a japán fürjnek mérettől függően 6,5-7-es, a copfosnak 6,5-ös gyűrű kell.

Előzmény: soproni feri (69)
Feketemarcsi Creative Commons License 2008.10.27 0 0 70
Sokmindentől függ, hogy megkotlik-e. Pl. nyugodt-e a helye, milyen a tápláléka stb. Ha azt szeretnéd, hogy költsön, nem szabad tojótápot ennie és el kell venni a fehérjét és a vitaminokat.
Előzmény: strassszerosa (68)
soproni feri Creative Commons License 2008.10.22 0 0 69
Sziasztok
Éredekelne,hol lehet madárgyűrűket beszerezni,fürjeknek,v.egyéb díszmadarknak.
Most telepítettem be a röpdét, fürjek,papagájok,kacagók,pávagalambok, aranyfácán,zebrapinty, sirájka kanári,japán,és selyemtyúkok.
A szaporulat jövőre esedékes.
Üdv. mindenkinek.
strassszerosa Creative Commons License 2008.10.22 0 0 68
Sziasztok a törpefürjek ha megtojnak 5-6 tojást akkkor azon el is ülnek vagy csak ritkán kotlanak meg úgyértem olyanok mint a galambok vagy mint a kotlós tyúkok?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!