Én 35-37 fokon oltok ChyMax Plus-al és mezó kultúrát használok CH-N22-t. Sok a hőfok?
Lehet, hogy tényleg a formám a rossz, de most beszereztem egy nagyon jó műanyagot. Teljesen egyenes falu nem túl nagy kör átmérőjű és jó magas. Már csak ki kell furkálnom. Remélem ez lesz az "igazi".
A készítésről: Tehát, ha kész az alvadék, belemerem a formába, hagyom addig, amíg ki nem savanyodik. Mondjuk ezt még nem biztos, hogy jól meg tudom állapítani, de az általad leírt módom megpróbálom. Amúgy szerinted kb 10l -ből készült sajtnál ez mennyi idő? Csak azért, hogy mikor kezdjek tesztelgetni?
Na ha ez megvan... Ezután egyből megy a sólébe. 4-5 óra után kiveszem, naponta 1-2 alkalommal forgatom és kenem enyhe sóoldattal.
És a lényeg, ha jól értem: 1 hét után nem kenem tovább, hanem hagyom amíg száraz lesz a kérge. Ha már ilyen, akkor folpackba csomagolom és mehet a hűtőbe.
Ez megint elég sok kérdés, de szerintem mindegyik nagyon fontos. Szeretnék egy igazán sikeres sajtot.
Valami nem stimmel. Most hagytam, hogy száraz legyen a kérge, és úgy tettem be a hűtőbe, de iszonyú száraz lett. Nem értem... Kicsit el is ment a kedvem...
Eddig az a módszer tünt a legjobbnak, amikor minden nap átkenem sós vízzel. Nem is száradt ki, finom is volt. De gondolom nem lehet a végtelenségig kenegetni, mert nagyon sós lesz nem??? Ezt fontos lenne tudnom.
Annak a módszernek, amit megvásárolhatsz az MTKI-től Trappista licensz néven. :D
Viccet félretéve, nekem hűtővel, kecsketejből is sikerült néhányszor, tök véletlenül trappista-jellegű sajtot csinálnom, csak kissé fehérebb volt. Persze értelemszerűen nem ez a módszer kell...
Nekem több napig is eltart, amíg kicsöpög. Eddig azt tapasztaltam, hogy ha hűtőbe teszem, megkeményedik. Melyik módszer(1. vagy2.) eredménye a "trapista" jellegű sajt?
a próba sikerült:2x2l különböző helyről vásárolt tejjel,pasztör nélkül.mindkettő megalvadt 24 óra alatt de az alvadékkeménységet keveselltem igy vártam még +12 órát.nem sokkal de jobb lett.(igaz az egyik minta tejfölén ekkor már apró szürkés-kékes penészfoltok jelentek meg igy aztán a tejföl landolt is a kutyakajában.sterilitási gond?)
mivel semmi adalékanyagom még nincs igy turó lett belőle és finom.(kb 2-3cm törettel 50fokra utómelegitve)
sajnos a savója fehérebb lett mint kellett volna ennek ellenére a savó további utómelegitésekor semmi nem vált ki belőle igy aztán az is repült
Ui.irtam az MTKI-nak terméklista és árajánlat ügyben(lévén a honlapjukon ez nem szerepel)de még nem válaszoltak!
van valakinek a birtokában ilyen és elküldené nekem priviben?
Megindult a brevi, lehet még belöle pikáns büdi sajtocska.
Ha nem ilyet akarsz, sólé után leszárítás.
1. becsomagolod folpackba, be a hűtó zöldséges rekeszébe, ott is érik.
2.deszkára téve szabadon hagyod, kicsit hűvósebb helyen érleled (nem a fütött lakásba szekrény tetején, túl száraz, túl meleg) Kenegetés csak az egyik fele. Másnap fordítod, s megint csak a felsö felét kened. Fontos, a deszka mindíg tiszta, száraz legyen.
Hát remélem most nem rontottam el az egészet. Sós vizes kenés után csomagoltam be. Most néztem és valami fura sárga foltok voltak rajta, és az illata nem volt túl jó. Gyorsan lemostam langyos vízzel. Többé kevésbé le is jött róla. Most megvárom amíg megszárad a kérge, csak utána csomagolom be. Előbb kelett vona kérdeznem...
Egyébként a szekrény tetején érlelem. A 70 fokos vizsgálatot fogom kipróbálni, mert néztem PH mérőt, de 7-8000 Ftt.-ért van csak (mondjuk az hőfokot is mér) Már így is sokat költöttem. :-) Kiváncsi vagyok mikor sokal be a párom...
Kenni nem kell, söt fontos, hogy száraz legyen a kérge, ha csomagolod.
Kisavanyodás ellenórzésének legegyszerübb módja eszkóz nélkül a 70 fokos víz. Ha az alvadék, amit ebben a vízben ellágyítottál,nyujtható, mehet a sólébe.
Ha tejszerű a savó, vagy korán vágtad(nem volt elég májas)
vagy gyorsan törted, vagy nem indult még meg a savanyodás.
Elvileg a 4 göböcske tehette volna a dolgát, lehet idöt nem adtál neki, vagy a hö nem volt megfeleló. Lényeg a lényeg, nem savanyodott a sajtolás alatt. Ilyenkor többször kell pihentetni, savót levenni, tovább sajtolni.
Kicsöpögtetés u.a. mint a gomolya, ellenörzés is u.a.
Utánna én feldarabolom, és szárazon sózom, egy zárható műanyag dobozba. Hűtóben tartom. Másnap ujra meghintem sóval, ősszerázom, vissza a hűtóbe. Sózás nélkül még pár napig rázogatom, ha van alatta savó leöntöm.De nyáron mikor nap mint nap fogy a paradicsom, szalonna mellé, csak simán 3-4 kanál só/l vízbe teszem a dobozba a harmadik napon. Amikor elkezd nyálkásodni, lemosom, új sós vizet készítek.
Ha hosszabb tárolásra készül, elvileg a ph-t be kell állítani. Csináltam ugyanakkor így is, úgy is. Mindkettó jó lett 3 hónap után is. A yíz felforralt, lehűtótt, 6 kanál só/ l
Szerintem a savó nem jó.
A pH csík nem igazán használható, annó kisérleteztem már vele.
Most préselés nélkül hagytam a sajtot, ahogy javaoltátok. Így lágy maradt, nagyon meg voltunk vele elégedve. minden nap legalább 1x megfordítottam és lekentem vékonyan(ecsettel) sósvízzel. Most eltelt már 5 nap, persze ettünk már belőle, de nem szeretném, ha tovább száradna. Írtátok, hogy tekerjem be folpack-ba? Ezután már nem kell kenegetni? Ez az egyik kérdésem.
A másik, hogy a kisavanyodást csak úgy tudjuk mérni, hogy mérjük a PH-ját?
Sajkészítés.hu szerint készítettem. Kultúra Chn22, de csak 4 göböcskét raktam a 6 liter tejhez . 1 liter savó, bele 11 deka só. Jól elkavargattam, ráöntöttem, bár eleve nem is olyan színe volt, mit amilyen a laeírtaknál szerepelt, hanem kicsit fehéresebb. Lehet, hogy a savóba sok "sajtpehely" maradt. Csak nem tudom, hogy miért. Ja és nem először jártam már így. Amikor a gomolyát készítettem is volt olyan, hogy fehéres volt a savó, aztán utánna meg nem. Pedig ugyanúgy csináltam mindent, és egyszerűen nem jöttem rá, hogy miért.
Tényleg vennem kell ph csíkot...
Amúgy, valami angol szöveg jön ki, nem tudom felrakni a képet, a múltkor is ez volt, aztán jött a szerelő...
Én is nagyon örülök a kicsiknek. Olyan édesen futkárosnak ki be, hogy csak na.
A szomszédom, már kitárgyalta egy másik falubelivel, hogy:
- Ezeknek már megint van gidája.
Ezeknek....(hát én az állataimmal is szebben beszélek), majom....
Ma reggel is ment a férjem dolgozni, mág ki se értünk a kapun, már kinn állt az utcán, aztán azt nézte, hogy hogyan adunk egymásnak puszit. Biztos irigykedett.....
Amúgy a gyerekek jól vannak. A nagynak síszünet van a suliba, majd csak szerdán mennek, meg gyakorlunk kürtön, mert kedden, bemutatkozás lesz a zeneiskolában. A kicsi meg beteg, nem mehettünk oviba, a betegségéből kifolyólag, ezt a tanévet bölcsibe kell tölteni. Meg járunk továbbra is a korai fejlesztőbe. Csak az a legtutibb az egészbe, hogy nem írták meg a hosszabított gyesről a papírt. Mondtam is a doktornéninek, hogy nézzen már utánna, hogy miért nem lehet megírni. Ovis nem lehet a kicsi, meg hetente 3* járjunk korai fejlesztőbe, hát megnézem ki az a munkáltató aki engem felvesz így dolgozni, hogy én csak hetente 2 napot tudnék bejárni a munkahelyemre, hát senki. És tele is lett a hócipőm ezzel a bürokráciával....
Én eddig csak egyszer készítettem fetát, állagra jó lett, a friss nyers alapsajt is ízlett, de a végére valami undorító ízt kapott. Majd még próbálkozom, még ha nem is lesz már fölösleg...
Szagán, ízén is érzed, savót ereszt később is, acetonos íz és szag pár nap múlva.
A hütés és a só megakasztja.
Nem szabad rajta lenni, ez fehérjebomlást jelez. Mosd le csap alatt, vágd le a külsö nyálkás részt, kostold meg. Nekem a savóban elrakott ízhibás lett tavaly, egy idö után.
Délután elkeztem sajtot csinálni. Hát mot végeztem. Szerintetek hagyhatom honap délutánig csöpögni, mert reggel 5-kor indulok dolgozni. Ha reggel teszem a sóoldatba, 8-9 órát állna benne és akkor nagyon sós lenne.