Keresés

Részletes keresés

Anobium Creative Commons License 2011.01.21 0 0 4034

Én 35-37 fokon oltok ChyMax Plus-al és mezó kultúrát használok CH-N22-t. Sok a hőfok?

Lehet, hogy tényleg a formám a rossz, de most beszereztem egy nagyon jó műanyagot. Teljesen egyenes falu nem túl nagy kör átmérőjű és jó magas. Már csak ki kell furkálnom. Remélem ez lesz az "igazi".

A készítésről: Tehát, ha kész az alvadék, belemerem a formába, hagyom addig, amíg ki nem savanyodik. Mondjuk ezt még nem biztos, hogy jól meg tudom állapítani, de az általad leírt módom megpróbálom. Amúgy szerinted kb 10l -ből készült sajtnál ez mennyi idő? Csak azért, hogy mikor kezdjek tesztelgetni?

Na ha ez megvan... Ezután egyből megy a sólébe. 4-5 óra után kiveszem, naponta 1-2 alkalommal forgatom és kenem enyhe sóoldattal.

És a lényeg, ha jól értem: 1 hét után nem kenem tovább, hanem hagyom amíg száraz lesz a kérge. Ha már ilyen, akkor folpackba csomagolom és mehet a hűtőbe.

Ez megint elég sok kérdés, de szerintem mindegyik nagyon fontos. Szeretnék egy igazán sikeres sajtot.

Előzmény: elefada (4033)
elefada Creative Commons License 2011.01.20 0 0 4033

1 hét eltelt fütőtt helyiségben a szekrény tetején , kérgesedett. 

Ne keseredj el, reszelt sajtnak elmegy.

Ahogy érik a sajt, napról napra változik az állaga, erósódik a kéreg.

. Ha neked az ízlett, ne változtass rajta. Amikor azt az állagot elérte, tedd a hútöbe, s fogyaszd el.

Hútöben, becsomagolva nem kell kenegetni. 

Gyenge  sóoldatot használnak, ha kenik a sajtot, az már nem fogja befolyásolni a sajz ízét.

Most ujjra átfutottam a hsz-eidet.

Sejtem mi lehet a gond. Nem jó a formád. Túl nagy a felület, ez a kiszáradás és a sok sófelvétel oka.

Sóoldat:8 dl víz, 20 dkg só. , ne a tóménységet változtasd, ha neked tül sós, inkább az időt rövidítsd.

A keménységröl. Nem írtad, hány fokon oltottál. Csökkentsd egy kicsit, lágyabb sajtot kapsz.

Azt se felejtsd el, ahogy érik, lágyul, ruganyossá válik.

Ne add fel, megy ez majd.

Előzmény: Anobium (4030)
elefada Creative Commons License 2011.01.20 0 0 4032

Egyik sem.

Ha  hütőbe rakod, friss gomolya, kéreg nélkül,  ha kint érleled, kérgesedik, hosszabb ideig eltartható.

"Nekem több napig is eltart, amíg kicsöpög." Valamit nem jól csinálsz.

Előzmény: Anobium (4027)
elefada Creative Commons License 2011.01.20 0 0 4031

36 öra tehéntejböl sok, pláne, hogy elmondásodból itélve ki se savanyodott. Renyhe , hosszú alvadás, fehér savó     50 fok  a gyenge savanyodás jele.

S amit nem írtál, de a kihozatal se lehetett ezek miatt jó. Kb  2literböl 30 dkg körül kellene lennie.

Ha felmelegíted 25 fok körúl, s melegen tartod, ha jó a tej kb 24 ó alatt májasan kell alvadnia.

Amelyik a penészfoltos volt biztos nem jó. Még nem találkoztam ilyennel.

Hívd fel őket telefonon.

Előzmény: kicsitibi (4025)
Anobium Creative Commons License 2011.01.20 0 0 4030

Valami nem stimmel. Most hagytam, hogy száraz legyen a kérge, és úgy tettem be a hűtőbe, de iszonyú száraz lett. Nem értem... Kicsit el is ment a kedvem... 

Eddig az a módszer tünt a legjobbnak, amikor minden nap átkenem sós vízzel. Nem is száradt ki, finom is volt. De gondolom nem lehet a végtelenségig kenegetni, mert nagyon sós lesz nem??? Ezt fontos lenne tudnom.

Előzmény: elefada (4024)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.19 0 0 4029

Annak a módszernek, amit megvásárolhatsz az MTKI-től Trappista licensz néven. :D

 

Viccet félretéve, nekem hűtővel, kecsketejből is sikerült néhányszor, tök véletlenül trappista-jellegű sajtot csinálnom, csak kissé fehérebb volt. Persze értelemszerűen nem ez a módszer kell...

Előzmény: Anobium (4027)
Anobium Creative Commons License 2011.01.19 0 0 4027

Nekem több napig is eltart, amíg kicsöpög. Eddig azt tapasztaltam, hogy ha hűtőbe teszem, megkeményedik. Melyik módszer(1. vagy2.) eredménye a "trapista" jellegű sajt?

Előzmény: elefada (4024)
Anobium Creative Commons License 2011.01.19 0 0 4026

Szia!

 

Ment a privi...

Előzmény: kicsitibi (4025)
kicsitibi Creative Commons License 2011.01.19 0 0 4025

szerbusztok!újra itt.

a próba sikerült:2x2l különböző helyről vásárolt tejjel,pasztör nélkül.mindkettő megalvadt 24 óra alatt de az alvadékkeménységet keveselltem igy vártam még +12 órát.nem sokkal de jobb lett.(igaz az egyik minta tejfölén ekkor már apró szürkés-kékes penészfoltok jelentek meg igy aztán a tejföl landolt is a kutyakajában.sterilitási gond?)

mivel semmi adalékanyagom még nincs igy turó lett belőle és finom.(kb 2-3cm törettel 50fokra utómelegitve)

sajnos a savója fehérebb lett mint kellett volna ennek ellenére a savó további utómelegitésekor semmi nem vált ki belőle igy aztán az is repült

Ui.irtam az MTKI-nak terméklista és árajánlat ügyben(lévén a honlapjukon ez nem szerepel)de még nem válaszoltak!

van valakinek a birtokában ilyen és elküldené nekem priviben?

üdv nektek

elefada Creative Commons License 2011.01.19 0 0 4024

Megindult a brevi, lehet még belöle pikáns büdi sajtocska.

Ha nem ilyet akarsz, sólé után leszárítás.

1. becsomagolod folpackba, be a hűtó zöldséges rekeszébe, ott is érik.

2.deszkára téve szabadon hagyod, kicsit hűvósebb helyen érleled (nem a fütött lakásba szekrény tetején, túl száraz, túl meleg) Kenegetés csak az egyik fele. Másnap fordítod, s megint csak a felsö felét kened. Fontos, a deszka mindíg tiszta, száraz legyen.

 

Előzmény: Anobium (4023)
Anobium Creative Commons License 2011.01.19 0 0 4023

Hát remélem most nem rontottam el az egészet. Sós vizes kenés után csomagoltam be. Most néztem és valami fura sárga foltok voltak rajta, és az illata nem volt túl jó. Gyorsan lemostam langyos vízzel. Többé kevésbé le is jött róla. Most megvárom amíg megszárad a kérge, csak utána csomagolom be. Előbb kelett vona kérdeznem...

Egyébként a szekrény tetején érlelem. A 70 fokos vizsgálatot fogom kipróbálni, mert néztem PH mérőt, de 7-8000 Ftt.-ért van csak (mondjuk az hőfokot is mér) Már így is sokat költöttem. :-) Kiváncsi vagyok mikor sokal be a párom...

Előzmény: elefada (4022)
elefada Creative Commons License 2011.01.18 0 0 4022

Gratulálok!

Hol érlelted?

Ha már megbontottad, jobb ha becsomagolod.

Kenni nem kell, söt fontos, hogy száraz legyen a kérge, ha csomagolod.

Kisavanyodás ellenórzésének legegyszerübb módja eszkóz nélkül a 70 fokos víz. Ha az alvadék, amit ebben a vízben ellágyítottál,nyujtható, mehet a sólébe.

Előzmény: Anobium (4020)
elefada Creative Commons License 2011.01.18 0 0 4021

Ha tejszerű a savó, vagy korán vágtad(nem volt elég májas)

vagy gyorsan törted, vagy nem indult még meg a savanyodás.

Elvileg a 4 göböcske tehette volna a dolgát, lehet idöt nem adtál neki, vagy a hö nem volt megfeleló. Lényeg a lényeg, nem savanyodott  a sajtolás alatt. Ilyenkor többször kell pihentetni, savót levenni, tovább sajtolni.

Kicsöpögtetés u.a. mint a gomolya, ellenörzés is u.a.

Utánna én feldarabolom, és szárazon sózom, egy zárható műanyag dobozba. Hűtóben tartom. Másnap ujra meghintem sóval, ősszerázom, vissza a hűtóbe. Sózás nélkül még pár napig rázogatom, ha van alatta savó leöntöm.De nyáron mikor nap mint nap fogy a paradicsom, szalonna mellé, csak simán 3-4 kanál só/l  vízbe teszem a dobozba a harmadik napon. Amikor elkezd nyálkásodni, lemosom, új sós vizet készítek.

Ha hosszabb tárolásra készül, elvileg a ph-t be kell állítani. Csináltam ugyanakkor így is, úgy is. Mindkettó  jó lett 3 hónap után is. A  yíz felforralt, lehűtótt, 6 kanál só/ l

 

Szerintem a savó nem jó.

A pH csík nem igazán használható, annó kisérleteztem már vele.

Előzmény: genziana (4019)
Anobium Creative Commons License 2011.01.18 0 0 4020

Sziasztok!

 

Azt hiszem kezd kialakulni a technika! :-)

De lenne még egy két kérdésem:

Most préselés nélkül hagytam a sajtot, ahogy javaoltátok. Így lágy maradt, nagyon meg voltunk vele elégedve. minden nap legalább 1x megfordítottam és lekentem vékonyan(ecsettel) sósvízzel. Most eltelt már 5 nap, persze ettünk már belőle, de nem szeretném, ha tovább száradna. Írtátok, hogy tekerjem be folpack-ba? Ezután már nem kell kenegetni? Ez az egyik kérdésem.

A másik, hogy a kisavanyodást csak úgy tudjuk mérni, hogy mérjük a PH-ját?

genziana Creative Commons License 2011.01.18 0 0 4019

Sajkészítés.hu szerint készítettem. Kultúra Chn22, de csak 4 göböcskét raktam a 6 liter tejhez . 1 liter savó, bele 11 deka só. Jól elkavargattam, ráöntöttem, bár eleve nem is olyan színe volt, mit amilyen a laeírtaknál szerepelt, hanem kicsit fehéresebb.  Lehet, hogy a savóba sok "sajtpehely" maradt. Csak nem tudom, hogy miért. Ja és nem először jártam már így. Amikor a gomolyát készítettem is volt olyan, hogy fehéres volt a savó, aztán utánna meg nem. Pedig ugyanúgy csináltam mindent, és egyszerűen nem jöttem rá, hogy miért.

Tényleg vennem kell ph csíkot...

 

Amúgy, valami angol szöveg jön ki, nem tudom felrakni a képet, a múltkor is ez volt, aztán jött a szerelő...

Előzmény: elefada (4017)
elefada Creative Commons License 2011.01.17 0 0 4018

Jobbgomb..kijelöl...társítás-Photó Editor...image--resize

Az ablakban csökkented a méretet. becsukod, megkérdezi, mented-e.  yes

Tulajdonságnál megnézed, ha 500 alatt, jöhet.

Előzmény: genziana (4015)
elefada Creative Commons License 2011.01.17 0 0 4017

Mi volt az oldat? Bár gyanítom, hogy a fehérjebomlás azért indult meg, mert nem savanyodott le, 5,2 felett volt a ph.

Előzmény: genziana (4013)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.17 0 0 4016
Előzmény: genziana (4015)
genziana Creative Commons License 2011.01.17 0 0 4015

Nem tudom felrakni, mert nagy a méret, hogyan kell kicsinyíteni?

Előzmény: genziana (4014)
genziana Creative Commons License 2011.01.17 0 0 4014

A csudába, ez nem is az a kép..

Ez a tavalyi.. Tényleg rendet kéne raknom a képek között, át kellene már neveznem őket.

Előzmény: genziana (4013)
genziana Creative Commons License 2011.01.17 0 0 4013

 

Feta. Remélem nem olyan lesz, mint a múltkori, az "elfolyt" az üvegben egy hónap után. Nyúlós, ragadós, büdike volt. Bár tehén....

genziana Creative Commons License 2011.01.16 0 0 4010

Jah, jut eszembe...

Gratulálok a férjedhez, micsoda lovag. Van aki gyémántgyűrűvel fejezi ki érzéseit, van aki tehes kecskével:))))

Előzmény: genziana (4009)
genziana Creative Commons License 2011.01.16 0 0 4009

Én is nagyon örülök a kicsiknek. Olyan édesen futkárosnak ki be, hogy csak na.

A szomszédom, már kitárgyalta egy másik falubelivel, hogy:

- Ezeknek már megint van gidája.

Ezeknek....(hát én az állataimmal is szebben beszélek), majom....

Ma reggel is ment a férjem dolgozni, mág ki se értünk a kapun, már kinn állt az utcán, aztán azt nézte, hogy hogyan adunk egymásnak puszit. Biztos irigykedett.....

Amúgy a gyerekek jól vannak. A nagynak síszünet van a suliba, majd csak szerdán mennek, meg gyakorlunk kürtön, mert kedden, bemutatkozás lesz a zeneiskolában. A kicsi meg beteg, nem mehettünk oviba, a betegségéből kifolyólag, ezt a tanévet bölcsibe kell tölteni. Meg járunk továbbra is a korai fejlesztőbe. Csak az a legtutibb az egészbe, hogy nem írták meg a hosszabított gyesről a papírt. Mondtam is a doktornéninek, hogy nézzen már utánna, hogy miért nem lehet megírni. Ovis nem lehet a kicsi, meg hetente 3* járjunk korai fejlesztőbe, hát megnézem ki az a munkáltató aki engem felvesz így dolgozni, hogy én csak hetente 2 napot tudnék bejárni a munkahelyemre, hát senki. És tele is lett a hócipőm ezzel a bürokráciával....

Előzmény: Törölt nick (4006)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.16 0 0 4007

Én eddig csak egyszer készítettem fetát, állagra jó lett, a friss nyers alapsajt is ízlett, de a végére valami undorító ízt kapott. Majd még próbálkozom, még ha nem is lesz már fölösleg...

Előzmény: Törölt nick (4005)
elefada Creative Commons License 2011.01.14 0 0 4004

folytatom: amit felraktam, szept elején készítettem. Volt egy kontrol is, aminek nem állítottam be a pH-t.

Azt megettük dec-ben. Az sem nyálkásodott.

Lényeges a sokoncentráció.

Mikor sóoldatba teszed a sajtot,és gyenge a sólé, akkor is feloldodik a felülete.

Persze a fetának nem kell 20% a könyv szerint 5-8%(de sólé elött darabolva, porsózva)

Előzmény: elefada (4003)
elefada Creative Commons License 2011.01.14 0 0 4003

Szagán, ízén is érzed, savót ereszt később is, acetonos íz és szag pár nap múlva.

A hütés és a só megakasztja.

Nem szabad rajta lenni, ez fehérjebomlást jelez. Mosd le csap alatt, vágd le a külsö nyálkás részt, kostold meg. Nekem a savóban elrakott ízhibás lett tavaly, egy idö után.

Előzmény: Törölt nick (4002)
elefada Creative Commons License 2011.01.13 0 0 4001

Ha kultúra nélkül, vagy Chn22 -vel  készítetted, holnap estig csepeghet, szobahön.

Ha valamilyen termoval, vagy joghurttal, kicsit elöbb dolgozik.

Előzmény: Anobium (4000)
Anobium Creative Commons License 2011.01.13 0 0 4000

Sziasztok!

 

Remélem online valaki...

Délután elkeztem sajtot csinálni. Hát mot végeztem. Szerintetek hagyhatom honap délutánig csöpögni, mert reggel 5-kor indulok dolgozni. Ha reggel teszem a sóoldatba, 8-9 órát állna benne és akkor nagyon sós lenne.

Csöpöghet holnap 14.00-ig?

kicsitibi Creative Commons License 2011.01.12 0 0 3999

köszönöm a választ akkor belevágok

Előzmény: elefada (3998)
elefada Creative Commons License 2011.01.11 0 0 3998

Üdv kicsitibi!

Nem kell várnod tavaszig, A téli tejnél kicsit jobb a kihozatal. Ha legel az állat tavasszal több lesz a teje, de u.a tejböl kicsit kevesebb a sajt.

Mivel vásárolod a házi tejet, eszközök nélkül az erjedési készségét alvadáspróbával ellenörzizheted.

Veszel 1 l tejet, 25 fokra felmelegíted, szobahömérsékleten 24 óra után megvizsgálod.

Ha májasan alvadt, kis savó a tetején, s az ize kellemesen savanykás, mellékíztól mentes, akkor valószínű jó sajtkészítésre.

Megkérdezed a tulajtol, mikor ellett a tehén.Persze, ha csarnokban veszed a házi tejet, akkor ennek nem sok értelme van, mert mindíg más az elegy.

Azért számíts arra, hogy érhetnek meglepetések.

Kérdezz bátran, ha tudunk segítünk.

Előzmény: kicsitibi (3997)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!