Keresés

Részletes keresés

eksön_ Creative Commons License 2003.10.21 0 0 1308
Kizártnak tartom, hogy rendkívüli felmondással mondjanak fel, annak annyira kötöttek a feltételei, hogy nem kockáztatnák. A te esetedben ordítana joggal való visszaélés.

Ha megtámadod akár a rendes akár a rendkívüli felmondást, akkor dolgozhatsz természetsen máshol.

A bíróság, ha kimondja a jogelelnes felmondást, akkor a kiesett és máshonnan meg nem térült munkabért meg fogja ítélni a felmondástól a jogerős ítéletig, plusz a kamatokat, plusz a jogellenes felmondást is honorálni szokták egy max 12 havi átlagkeresettel (inkább 4-8 hó szokott lenni) és ha van egyéb kár, azt is lehet kérni.

A munkanélküli segélyben nem vagyok ottjon, de azt megmondják a munakügyi központ ügyfélszolgálatán.

A felmondási időre egyfajta átlagfizetés jár. Az Mt leírja a számítás szabályait. Egy része átlagkereset, más része távolléti díj, ami szintén egyfajta átlagkereset. A végkielégítés alapja pedig a megelőző négy naptári negyedév átlagfizetése, ha jól emlékszem. Ez is az Mt-ben van.

Előzmény: kesua (1307)
kesua Creative Commons License 2003.10.21 0 0 1307
Egy picit továbbmennék, ha nem haragszol, hogy állandóan nyaggatlak, de érdekelne, hogy:

-ha kirugnak egy mondvacsinált indokkal(rendkívüli felmondás munkáltató részéről), akkor végkielégítésről lemondhatok, viszont "lehetőséget kell adni a munkavállalónak a tervezett intézkedés indokainak megismerésére és a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve, ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótol nem várható el"[Mt.96.§ (2)].

ha ezekután bíróságra kerül az ügy és majd valamikor megnyerem akkor ez idő alatt dolgozhatok máshol? munkanélküli segélyt kaphatok? vagy mi történik? (munkanélküli segély mértékét mi szerint állapítják meg?fix vagy függ az utolsó munkahelyen lévő keresetemtől?)
egy ilyen bírosági ügy végkimenete mi lehet nagyságrendileg?

-ha rendes felmondással "rugnak ki" akkor
a felmondási időre a "munkabér" átlagfizetést, alpbért, vagy ténylegesen ledolgozott idő utáni fizetést jelent; a végkielégítés X havi átlagkereset, de ezt honnan számolják? a felmondási idő előtti átlagomból vagy utániból?

Bocs, hogy ilyenekkel zargatlak, de fel kell készülnöm a legrosszabbra!
Köszi előre is, Kesua.

Előzmény: eksön_ (1306)
eksön_ Creative Commons License 2003.10.21 0 0 1306
Hát nem értem egész pontosan, hogy a "jogsegélyszolgálat" mire mondja, hogy akkor meg kirúgnak, de ha visszaolvasod én is írtam, hogy valszeg találnak rá okot, csak szerintem hosszas pereskedés után bebizonyíthatnád, hogy visszaélésszerű volt a jogalkalmazás.

Szóval egyszerűen nem mondhatják, mert az nem indok, hogy nem vagy hajlandó munkaszerződésmódosításra, ha egyébként amunakör megmarad.

Az a helyzet, hogy az átirányításra is csak megegyezés útján veheted rá őket. Szerintem ők már eltökélték mit akarnak csinálni, és akárhogy lépsz, ők meglépik amit akarnak, legfeljebb kirúgnak, te meg pereéhetsz, és vagy igazad lesz vagy sem. Szerintem igen, de ez nem segytazon, hogy ők ezt majd meg sem érzik, de neked meg el kell tgartanod a családod közben.

Szóval sajnos már többször tapasztaltam, hogy nem elég ha valaki oldalán áll a jog, ha a körülmények korlátozzák annak kikényszerítésében.

Nem tudom mennyire engedheted meg magadnak, de a helyedben elmennék a paírokkal, meg ahelyzettel egy kívülálló munkajogászhoz, és tanácsot kérnék tőle, de akkor már kérdezd végig, a amivan ha lépéseket, mind. Szerinte van-e esélyed, stb.

Előzmény: kesua (1304)
kesua Creative Commons License 2003.10.21 0 0 1305
Még azt szeretném kérdezni, hogy az "átirányítás" alkalmazható-e az én esetemben? (mert az legalább anyagilag kedvező lenne, illetve nem veszítenék a dolgon sokat)és hogyan tudjam rávenni, hogy inkább ezt tegye?
Előzmény: kesua (1304)
kesua Creative Commons License 2003.10.21 0 0 1304
Elolvastam a válaszod. Köszi. De.....

a cégnél is van úgynevezett jogsegélyszolgálat, mely elvileg a dolgozók érdekeit védik. Neki is elmondtam ugyan ezt, amit itt a fórumon, és ő bizony éppen az ellenkezőjét mondja, vagyis, hogy az illető üzemvezető bármit megtehet és ő teljesen tehetetlen, meg azt is , hogy ha nem fogadom el a munaköri leirásomat akkor egyszerűen csak azt mondják majd, hogy kívül tágasabb.

Teljesen megvagyok keverve, tudom, hogy nekem kell döntenem, de félek, bárhogy is döntök, rosszul járok. A családom eltartásáról nem is beszélve.

A te válaszaid viszont nagyon bíztatóak arra nézve, hogy nekem van igazam és valszeg nyernék is (sőt ettől függetlenül én is ezt érzem), de mégis az az érzésem, hogy teljesen tehetetlen vagyok!!!

Előzmény: eksön_ (1303)
eksön_ Creative Commons License 2003.10.21 0 0 1303
A változó azt jelenti, hogy az akitétel semmis, mert az Mt. szerint a munkakört meg kell jelölni, ettől eltérni érvényesen nem lehet. A változó megjelölés nem munkakör. Ha a munkáltatód nem hiszi, próbálkozhat bíróságon. Itt ugye viszont formai hiás lesz a szerződés, mivel a munkakör határozott megjelölése hiányzik, de sebaj, mert ezt az egyébként meglévő munakviszonyból kikövetkeztethetjük, és az az lesz, amit eddig hosszú időn keresztül végeztél.

Az hogy mi a munakör jellegének megváltozása nagyon sokmindentől függ, és összetett probléma. a munakör ellátáshoz előírt végzettség csak egy dolog, nagyon fontos az hogy fizikailag miylen munkát végzel, a napi rutinok változnak-e, aképzettségednek ugyanazt vagy más részét kell alkalmaznod, a függelmi rendszer változik-e, a munakvégzés helye változik-e, és amunaköri leírás változik-e és milyen mértékben, és még sokminden más. És ezek együttes változás vagy nem változása mondja meg, hogy a munakör változik-e. Ez egy jó kis kör lenne a bíróságon.

Viszont a munaköröd a szerződésedben egyértelműen definiálandó, mégpedig az alapján, ami eddig nem volt benne, de mostanig csináltad. Aztán ehhez képest változtathatnak.

Előzmény: kesua (1302)
kesua Creative Commons License 2003.10.21 0 0 1302
Helló!

Ismét lenne egy pár dolog, ami nem világos.

A munkaszerződésem szerint: XY szervezeti egységnél havi átlagos 174 órás munkaidő teljesítéssel, változó munkakörben.

Mit jelent a "változó"?

A Mt.-ben olvastam ilyen fogalomról, hogy amennyiben "munkakör jellege" nem változik meg akkor szerződésmódosításra sincs szükség.

Mire érti a "jellegét" ?
Az én esetemben, a jelenlegi munkaköröm betöltéséhez szükséges egy alapszakma és egy 2 éves tanfolyam. ez az XY szerevezeti egységnél a Q csoportjában végzem. az új (még nemaláírt) munkakör szerint csak az alapszakmára van szükségem melyet a W csoportban kell majd végeznem. Ebben az esetben fennál a munkakör jellegének a megváltozása?

Köszönettel, Kesua.

GombocArtur Creative Commons License 2003.10.21 0 0 1301
Próbáld meg itt is feltenni a kérdésed, gyorsabban érkezhet válasz: Munkajogi problémák (Törzsasztal)
Előzmény: anyukám (1291)
eksön_ Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1300
Azért majd írd meg mi lett, mert érdekel, és hátha segíthetek még.
Előzmény: kesua (1299)
kesua Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1299
Nagyon köszi a válaszokat, sokat segítettél, alszom rá egyet és remélem jó döntést fogok hozni.

Üdv Kesua.

Előzmény: eksön_ (1298)
eksön_ Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1298
Neked kell eldöntened mit tegyél.

Ha visszautasítod a munakörváltozást, csak arra hivatkozva nem mondhatnak föl, de valszeg másra hivatkozva megteszik, te meg valószínűleg bíróságra mész, és pár év múlva nyersz. Ez akor jó sok pénz lesz egyszerre, de addig is élned kell valamiből. Tehát abba gondolj bele, mennyi jövedelmecsökkenést és jogtiprást ér meg neked a munkahelyed megtartása.

A dilemma mindig ez.

Előzmény: kesua (1296)
eksön_ Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1297
Hát ha fenyegetett, akkor ez önmagában még ajogszerű felmondást is jogszerűtlenné teszi, hiszen joggal való visszaélés lenne az egyébként jogszerű felmondás.

De persze ezt a szakmailag nem felelsz meg dolgot majd neki kell bizonyítani, és a felmondásban ennyit nem elég írni, ennél sokkal konkrétabbnak kell lenni, egyébként a bíróság úgy vágja vissza, hogy csak úgy zúg.

És nem lehet akármire, és akárhogy hivatkozni, főleg úgy nem, hogy 10 évig megfeleltél.

Csak fenyegetőzik, de ha nem, akkor van egy valószínűleg nyertes munkaügyi pered. csak tedd el jól a papírokat, hogy lássák majd, hogy miért is mondtak föl igazából.

Előzmény: kesua (1296)
kesua Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1296
Köszia a gyors választ!

tehát nem teheti meg, hogy, ha nem fogadom el a munkaköri leírásban foglalt változásokat, akkor rendes felmondással felmond? (mert ugyanis megfenyegetett, hogy ha ellensuegülök neki, akkor bebizonyítja hogy szakmailag alkalmatlan vagyok és kidob a cégtől)

Akkor holnap hogyan döntsek? huzzam még vagy mittegyek??? mi a jó megoldás?

Köszi Kesua.

Előzmény: eksön_ (1295)
eksön_ Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1295
Jogodban áll a döntést bármeddig halogatnod, nekik meg jogukban áll a javaslataikat esetleg csak bizonyos ideig tartani, utána egyoldalúan cselekedni, persze csak atörvényes lehetőségek között, amik az alábbiak.

A fizetési besoroláshoz nem áll módjukban egyoldalúan további feltételeket szabni, és a fizetésed (órabéred) sem csökkenthetik (változtathatják) a beleegyezésed nélkül.

Nem áll jogukban egyoldalúan megváltoztatni a munkaköröd, mivel az munkaszerződés része. Tehát nem rendelhetnek másik munkakörbe. Viszont a munkaidőbeosztásod megváltoztathatják, de csak ugyanabban a munakörben, és csak akkor ha ez nincs benne a munakszerződésedben.

Amennyiben az áthelyezéssel a munakvégzés fizikai helyszíne nem változik, és az órabéred sem változik, valamint a munaköröd sem (ami azt jelenti, hogy nem kell új munaköri leírás), akkor megtehetik a változtatást egyoldalúan. Sajnos ez igaz a többműszakosról az egyműszakos munakrendre történő átállításra is, hacsak amunakszerződésed nem köti ki a többműszakos munkarendet.

Előzmény: kesua (1294)
kesua Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1294
A munkahelyem egy elég nagy és neves cégnél van. Lehetőség volt (a szakszervezet kiharcolta)hogy a nagyon alacsony béreket megemelje egy bizonyos minimális szintre. Ennek előfeltétele, hogy az ember mesteri besorolásban legyen. a mesteri besorolás feltétele 10 év a szakmában mininmum. 12 éve dolgozom egyazon munkahelyen. A szakszervezettől azt az infót kaptam, hogy a besorolást (mert a 10 év elteltével elfelejtettek átsorolni) a közvetlen főnökömmel kell intéznem. Szóltam a közvetlennek, aki azt mondta, hogy továbbviszi az üzemvezetőhöz és minden rendben lesz. Át is soroltak. Egyik reggel, a munkatársaim viccesen közölték, hogy a jövő hónaptol az üzememn belül ugyan, de egy másik munkahelyre kell mennem dolgozni és már a hátam mögött az új munkarendem is megvan. Ezt másnap az üzemvezető személyesen is megerősítette. Azzal indokolta, hogy nem lehetek mester (miután már aláírta és megadta) addig míg a szakma minden csinnyát -binnyát el nem sajátítom. A jelenlegi munkaköröm betöltéséhez az alapszakmára egy 2 éves tanfolyamot is el kellett végeznem. ahova át akar helyezni oda ez nem szükséges. Amiért nem tetszik nekem az egész: az új munkaköröm szerint teljesen más jellegű munkát kell végeznem; csak nappalos műszakra kell járnom és ez anyagiakban majdnem a fele fizetést jelenti!!!; olyan "kollégák" közé kerülnék akikről az a hír járja, hogy fenik a fogukat rám; Most ott tart a z ügy, hogy 4 napja kaptam egy munkaköri leírást, amit még nem írtam alá, de holnapra követelik aláírással vagy anélkül, melyben az áll, hogy mi az új munkaköröm, beosztásom, végzettségem, melyek alapján még az elvégzett tanfolyamot sem tüntették fel. Amikor közöltem, hogy gondolkodási időt kérek, egy másik papirt úgy fordítottak, hogy ne tudjam elolvasni (előzőleg megnéztem és az állt benne, hogy áthelyeznek egyik művezetőségről a másikra, nappali műszakra a jelenlegi alapórabérem megtartása mellet határozatlan időre!)

Kérdésem: mit tudjak tenni, hogy az átlagfizetésem megmaradjon, és medig tudom húzni az aláírását ennek a papírnak (magyarul,jogomban áll-e még pár nap eme íromány megemésztésére!)? mi a legrosszabb ami történhet? stb.

Előzmény: eksön_ (1293)
eksön_ Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1293
Sajnálom, tűzfal mögött vagyok. Írd ide gyorsan, én meg igyekszem válaszolni.
Előzmény: kesua (1292)
kesua Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1292
Helló!

Nagyon gyorsan kellene munkajogi segítség, még a mai napon max 16:30 ig, ezért ha van itt valaki aki hajlandó lenne chaten keresztűl (mert úgy gyorsabb, és nagyon sürgős!!)segíteni, nagyon örülnék.

Köszönettel Kesua.

anyukám Creative Commons License 2003.10.19 0 0 1291
Sziasztok!
Csak a véleményetekre, elborzadásotokra, tanácsaitokra vagyok kiváncsi. Amit most leirok, az egy valós, országon belüli cégnél történik naponta,a 3 műszakbol csak az egyikben. Ez egy olyan cég, melynek a tulajdonosa német. A dolgozók javarésze nő. Amelyik részlegről szó van, ott dolgozik egy szuper műszakvezető. Annyit illik róla tudni, hogy 24 éves. Nos, ennél a jóembernél kikell kéretszkedni WC-re. Az természetes, hogy szólni kell a másiknak, mivel szalagmunkáról van szó, és be kell ugrani a helyére. De a főnőkurnak külön kell szólni. Régebben az óráját is nézte, hogy mennyi ideig tartózkodik kinn az ember. Ha esetleg megbetegszik valakid, kétségbevonja, ha csak be nem mész. Vagy megkérdezi, hogy miért nem egy másik családtagod vitte orvoshoz? És mostmár csak cimszavakban. Közölte, hogy egy audit alkalmával vért fog mindenki izzadni, ugy megdolgoztat. Vagy kapcsiból a szemedbe mondja, hogy hazudsz.Most róla többet nem szeretnék irni, viszont van egy pár kérdésem, amikre ha valaki tud válaszolni, kérem tegye meg. Köteles vagyok e olyan védőszemüveget használni, ami bizonyithatóan rontja a szemet, vagy megtagadhatom?/Bizonyos részmunkáknál kötelező a használata./ Jogos e a munkáltató részéről, hogy a havi kajajegyből/2000 Ft/ levonja az időarányos részt, ha szabadságon vagyok? Megteheti e a munkáltató, hogy ha kések 1 percet, akkor negyedórát dolgoztat le. De ha 16 percet kések, akkor már félóra a ledolgozandó idő. A válaszokat, véleményeket köszi
philhellena Creative Commons License 2003.10.06 0 0 1290
Köszi a gyors választ, eksön!

Igen van kollektív, most, hogy mondod, jobban átböngészem. A fővárosi telephelyen esetleg gyakrabban előfordul ez az eset, puhatolódzni is fogok. Ugyanis minél jobban belegondolok, csak csöppenként kapom az infókat, és egyre jobban úgy gondolom, hogy bizony NAGYON gyakran, havi rendszerességgel elő fog fordulni a hétvégi, min napi 12 órás túlmunka.
Nekem pedig gyerekem van, akit szeretnék látni is...
Tehát óvatosan, de megpróbálok alkudozni:-)

Előzmény: eksön_ (1289)
eksön_ Creative Commons License 2003.10.06 0 0 1289
Hát, ha nem áll módodban a jogaidat érvényesíteni, és kell az állás, akkor nem hiszem, hogy érdemes volna nagyon pattogni.

Egyébként a munkarenddel (Mt. 119.-121. §), túlmunkával (Mt. és a pihenőidő (Mt. 122.-125. §) kiadásával az 1992. évi XXII. tv., a Munka törvénykönyve foglalkozik, méghozzá igen kiterjedten.

Amennyiben nyilvánvalóan új munakkörben foglalkoztatnak, akkor azt csak írásos munkaszerződésmódosítással tehetik meg, amihez az egyetértésed kell.

A munkaidőkeret csak kollektív szerződés rendelkezése esetén lehet 3 hónap, nem tudom nálatok van-e ilyen?

Előzmény: philhellena (1287)
Elm Creative Commons License 2003.10.06 0 0 1288
A diplomas minimalber a gyakorlatban annyi, hogy a elso diplomas kategoriat (kozalkalmazottaknal asszem F1) a kozlakalmazott/koztisztviseloknel felvittek brutto 100e hufra, es az utana/alatta levo kategoriakat ehhez igazitottak kicsit. Tehat csak itt letezik, maganszferaban nuku...
Előzmény: freebela (1285)
philhellena Creative Commons License 2003.10.06 0 0 1287
Kedves eksön és mindenki!
Várom tanácsaitokat!

Munkáltatóm új munkát ad, talán mondhatom is , hogy új munkakörbe helyez. Teljesen más a munkám az eddig végzettekkel szemben.
Dolgozni akarok, elvállaltam. Rákérdeztem: új munkaszerződésem lesz. NEM.
Ma reggel kiderült, hogy hétvégéken is kell dolgozni, adott esetben, és az elején bizony soxor.
Nálunk az a szokás, hogy ún. 3 hónapos munkaidőkeretben visszakapják szabadidőben a dolgozók a túlóráikat. Általában hétköznap elvégzett túlmunkáról van szó.
Az én esetemben, annak ellenére, hogy a pihenőnapon és munkaszüneti napon végzett munkának nagyobb a szorzója,szintén ezt fogják követni, mérget vennék rá. (Pár évvel ezelőtt ezt a gyakorlatot követték! : a szombat-vasárnapi munka után egy az egyben ugyanannyi hétköznapi órát kapott a dolgozó.)

Ugye ez nem szabályos? Mire lehet hivatkozni, pontos törvényt, annak számát és azon belül még a helyét is (:-)) meg tudnátok mondani?

Ugyanakkor elmondom, hogy félek ellenálni, a környéken nincs más munkalehetőség.. Megyeszerte ez a legjobb, sőt!!!,legemberségesebb cég :-(
Ráadásul eddig panaszom sem lehetett -nekem személy szerint - rájuk.
A munka is érdekel.

Mit lehet itt tenni???

Minden javaslatot, tanácsot örömmel fogadok!

philhellena

eksön_ Creative Commons License 2003.10.05 0 0 1286
A közszolgálati jogviszonyokra vonatkozóan van csak. Az Mt alapján munkaviszonyban lévőkre nem vonatkozik.
Előzmény: freebela (1285)
freebela Creative Commons License 2003.10.05 0 0 1285
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, van-e olyan "hivatalosan", hogy diplomás minimálbér, és ha van - lehet, hogy hülye kérdés -, kinek jár? Mindenkinek, akinek van diplomája, vagy csak aki olyan munkakört lát el, amihez szükséges?

eksön_ Creative Commons License 2003.10.03 0 0 1284
Dehogy is vállal be túl sokat. Annyit vállal be, amiről tudja, hogy rabszolgamunakerővel határidőre elkészíti, és ő extraprofitot fölöz le, mivel egyszerűen a munak egy részéért senkinek sem kell fizetnie, mivel a munkavállalók (rabszolgák) hajlandók a törvényes munakidőn túl nemhogy túlóra megfizetése, de egyáltalán fizetés nélkül dolgozni.

Merthogy az alapfizetésed az heti 40 órára bér, amit azon túl dolgozol, azt ingyen teszed, pont mint a rabszolgák.

Előzmény: MosRobi (1283)
MosRobi Creative Commons License 2003.10.03 0 0 1283
Itt az a baj, hogy túl sokat vállal be a cég ahhoz képest, hogy szerintem kb. 3 ember még kéne ide. Hát, emiatt van az egész. Szokásos kérdés este: Na, akkor kész lettél... stb? Ja, valószínűleg csak akkor megyek haza, ha már kész van a három hetes munka. Addig ideköltözöm.
Előzmény: eksön_ (1282)
eksön_ Creative Commons License 2003.10.03 0 0 1282
Egyetértek. Amíg a munkáltatók találnak olyan munakvállaókat, akik hajlandók jogellenesen dolgozni, addig te semmit, de semmit nem fogsz elérni. Eszükben sem lesz, hogy megváltoztassák a szokásaikat, és mondjuk kb 1,5-szeresére növeljék a bérköltségüket azzal, hogy a túlórákat kifizetik, valamint a túlóra maximum miatt plusz embereket vesznek föl. Inkább egy-két vesztett per, meg munakügyi birság, annak még mindig alalcsonyabb a költsége.
Előzmény: zoorka (1281)
zoorka Creative Commons License 2003.10.03 0 0 1281
Ne legyünk naivak: vagy eljössz onnan, vagy tudomásul veszed, hogy a vadkapitalizmus márcsak ilyen.

Az én exmunkahelyemen a hivatalos munkaidő 9-től 18 óráig tartott. Ha 8-kor nem voltál bent reggel, már hiszti volt. Este 10 előtt pedig nem volt szabad hazajönni..ha volt munka, ha nem (persz általában volt). Munkaidőnyilvántartást, jelenléti ívet, ilyesmit a két év alatt nem láttam, nem írtam alá.

Nos, én váltottam. Pedig szakmailag jó volt.

Előzmény: MosRobi (1280)
MosRobi Creative Commons License 2003.10.03 0 0 1280
Én nem akarok kilépni, csak rendezni szeretném ezt a dolgot. Meg akarom tartani a munkahelyet, ezért szeretném békés formában csinálni.
Előzmény: eksön_ (1279)
eksön_ Creative Commons License 2003.10.03 0 0 1279
Ebben az esetben legjobb, ha kiprovokálod a felmondást, azzal, hogy egyrészt kéred a túlórák elrendelést, írásban, előre, ahogy az Mt. előírja, plusz az óranyilvántartás meghamisításában nem leszel hajlandó közreműködni, és a valós időket írod be, de ha nem rendelnek el túlórát, akkor csak a napi 8,5 órát tölts benn valójában. Mindent írásban kérj, hogy nyoma legyen. Kérd továbbá írásban a becslésed alapján az elmúlt 3 évben végzett túlórák kifizetését. vcsatold a saját nyilvántartásodat.

Ezek után biztosan felmondanak, nyilván valami kitalált indokkal, azt meg megtámadhatod bíróság előtt.

Előzmény: MosRobi (1277)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!