Attól függ mire akarod használni a lugast. Kocsibeálló, gyalogos közlekedés, kerti butorokat alátenni, simán csak árnyékolás, stb. A lugas sorok felül összekötödnek mint egy alagút? Vagy csak sima sorok lesznek?
Ezek ugye alapba behatárolják a sortávot. A szőlő szempontjából ,teljesen mindegy milyen sortávot választasz ha megfelelő a tápanyagellátás és a lugas kialakítás. A későbbi művelés, rendelkezésre álló eszközök mérete számít inkább a sortávolság miatt.
Elültettem a palatina oltványt remélem jól. Fel kell e csirkézni talán így mondják, hogy télre takarjam negyed vödör homokkal vaggy morzsalékos földdel??
Ha van kedved hozzá, könnyen megtanulhatod a zöldbe-fás oltást, van róla videó is és a 'Szőlőoltás' fórumon is sok kép, jó tanács.
Fényképem van fenn a Szuvenirről itt ezen a fórumon a 12031. hozzászólásnál. Az a hosszúszemű. (legkönnyebben a nevemre-hozzászólásokra-szőlőre kattintva találod meg)
Palatinát 2 éve ősszel ültettem. Az udvaron a járda és egy lebetonozott terület között volt már egy szőlő a kb. 30-40 cm széles sávban, na ide kerültek levendula, szurokfű, kakukkfű társaságába. Egyébként szép vastag erős vesszők voltak.
Tavaly szépen hajtottak, idén pedig 7-8 fürt volt mindegyiken, sajnos igazán beérni nem volt idejük, a gyerekek már augusztus elején megették, épp hogy meg tudtam kóstolni.
Kellemes volt és már enyhe muskotályos íz is érződött rajta, bár még érhetett volna.
Mindegyiken hagytuk, hogy hosszú vesszőket hozzon, kb. 3-4 méteresek is vannak későbbi lugas céljából.
Valószínűleg hatott rájuk, hogy a feleségem rendszeresen tápoldatozta a fűszernövényeket, mert a kertben telepített szőlők meg sem közelítették ezt a fejlődést.
sajnos az oltás tudományát nem sajátítottam el, nem volt kitől.
Apunak egy barackfáján például 3 féle barackja is volt --ám azidőben engem a szoknyák és az alattuk levő kincsek jobban érdekeltek -és ennek már -35 éve........
Nincs képed a szöllőkről Ali-bá?
A suvenir eredetben is erős volt vagy csak átoltás után? Az enyémen tényleg alig hurkapálca vastagok a satnya hajtásai.. tudsz még írni tudományt, tapasztalatot ezekről bármit...?
Nálam a Suvenir is és a Palatina is szépen terem. Tudsz szőlőt oltani? Én idén tavasszal zöldbe-fás oltással szaporítottam a Szuvenirt, hogy ne csak egy tő legyen. Az erős tőkén már meg is mutatta magát, a napokban szedtem le két fürtöt róla. (Amúgy korábban érik, a másik tőről már régen elfogyott. Az Itáliát én minden évben elfedem, de igy is jó, ha két évenként eszek róla.)
2009-be ültettem suvenir-t szinte semmire se megy, épphogy nem fagyott el tavasszal-tőből kihajtott , termést még nem láttam rajta, hurkapálca vastag a 2-3 hajtás és 40--60 cm hosszú. Mit nem csinálok jól??? Egy kordon sorom van a konyhakertbe ebbe van a sorba. a nap rggeltől estig éri hátamögött a fóliasátor védi, a többi szöllőfajtám szép csak ez olyan csökött. Van valakinek suvenírje és esetleg tudna fotót is feltenni róla, milyen az íze , érdemes e megtartani vagy cseréljem le?? Egy saszla van mellette 20-30 cm-re de addig nem akarom azt kivágni míg a suvenír meg nem erősödik !
A másik saszlám mellé raktam 2009-be itáliát, 2010-be - nagyon erős hajtásokat hozott örültem -kivágtam mellőle a saszlát , aztán az idén úgy elfagyott, hogy ki se hajtott- nem magyarországra való szerintem.
Amúgy a saszlák jól bírnak mindent csak nem annyira izletesek.Ezért akarom őket laváltani.
Másik kérdés rendeltem "palatina " szöllőtt, bármilyen véleményt szívesen olvasnék róla.
A zalagyöngye és a pölöskei elfagyott tavasszal. kihajtottak és neveltek fürtöket is -a pölöskei jobban bírja-- ezeket megtartom.
Szeretném megkérdezni,hogy a most ültetett szőlőoltványokat ültetés után kell visszavágni,vagy ráérek majd csak tavasszal?Ill.hány rügyre kell metszeni?Nemtudom,hogy ez lényeges,csemegeszőlőről van szó.
Tud esetleg valaki Budapesten, vagy annak szűk vonzáskörzetében olyan helyet, ahol Hamburgi muskotályt oltványt lehet kapni? Személyesen mennék érte, mert 2500 ft postaköltség kissé túlzás egy 500 ft-os oltványra.
Úgy gondoltam, ezeket az ujjnyi vastag, hatalmas gyökerű alanyokat bekonténerezem, aztán tél végén meleg helyen meghajtatom, és márciusban héj alá oltok minél feljebb, az eredeti oltási hely alatt 3-5 cm-rel.
Szerintetek lehet majd héj alá oltani ilyen körülmények között?
Mai zsákmány. A vonatról láttam, hogy az oltványtelepen betakarították az oltványokat, sötétedésig még volt egy kis időm, elugrottam bengészni.
A felét csak alanynak hoztam, amiken a nemes nem fogta meg, de ujjnyi vastagok, és félvödörnyi, bozontos gyökerük van. Amit furcsának tartok, mert a vad sincs kihajtva (gondolom, az oltás során kivágták a rügyeit), akkor meg levél nélkül miből lett ez a sok gyökér?
Talán volt rajtuk nemes, csak nagyon gyengén fogta meg, és letört a szedés során?
A társaság másik fele oltvány, néhány rendes, de a többség részben gyenge (biztos elnyomták a korábban indulók), de azért ezeken is van beérett íz, részben pedig letört a nemes hajtás, de az oltócsap megvan, a legtöbbnél pici szemekkel, tehát nagy valószínűséggel ki fognak hajtani ezek is.
Igaz, nem tudom a fajtákat, de utólag át lehet oltani, ami nem kell, és a növénybeszerzés egyik alaptétele (Flanell I. törvénye), hogy a legszuperebb növényekhez mindig véletlenül jut hozzá az ember. :)
Sajnos, siettem a sötétedés miatt, és mire rájöttem, hogy rosszak lettek a fotók, már elvermeltem az összeset.
Kettőn fehér szigszalag van, egyen piros, nem tudom, ezek mit jelenthetnek.
Ha, úgy öntötted rá a vízet, hogy már félig be volt takarva a gödör akkor mindet megtettél ami agyökereket illeti. Az egy szemet ami felül megmaradt küpacold fel a fagy és a kiszáradás elkerüléséért, így maradhat tavaszig, ugyanis a tél folyamán az oltvány nyugalmi állapotban van, tehát a gyökere sem fejlődik. A víz leiszapolta a gyökereket így tavasszal jobban fognak fejlödni.