nem azt írtam hogy nem kell futni, basszus. Hanem hgoy a monoton, hosszú futásoknak nem sok értelme van. Illetve egy igen. A magyar bajnokság meccsei monotonok, nincs bennük dinamika. AMúgy meg a futball nem 100 méteres síkfutásból, hanem rövid, nagysebességű sprintekből, hirtelen irányváltásokból, és ha mindez nem lenne elég, ott van az a rohadt labda is.
Pedig sajnos a futás minden sport alapja, még a snookerben is. Van olyan focistánk, aki 11re futja a 100at? Látható volt a hollandon, hogy hogyan futnak le minket:(
Az a vicc, hogy ez a nagy őszintéségi roham a szakma részéről (mert a szurkolók már rég látják, amire most egyszerre csodálkoznak rá...) gyakorlatilag a románok elleni 93. perces gólnak köszönhető. Ha akkor nyerünk és a törökök ellen ugyanígy hozzuk a döntetlent, akkor max. a román 3:0 lett volna meg, a hollandok ellen nincs győzelmi kényszer, tutti nem így állunk fel, megússzuk 4:0-lal, esetleg a pótselejtező is megvan és a szakma egymás vállát lapogatná, hogy na, minden rendben, micsoda fejlődés van itt kérem szépen. Pedig ugyanez a posvány lenne.
10-12 évvel ezelőtt az volt az irányvonal, hogy keressünk lóbaszó gyerekeket, majd megtanítjuk őket focizni. Ez rohadtul tévút. Ma már nem így megy a kiválasztás. De az például egy ökörség, hogy 7-8 éves gyerekek az edzés végén 4 kört futnak a pálya körül. Semmi értelme. Focizzanak, játszanak, mozgáskoordinációs gyakorlatokat csináljanak. Semmi haszna nincs 20 perc monoton, lassú futásnak, hacsak az nem, hogy a gyerekek megtanulnak lógni, megutálják a futást, miegymás. Van világszínvonalú magyar nyelvű irdodalom az utánpótlásképzéshez, az állóképesség megszerzéséhez, nem használják. És ezeket elsőkézből tudom.
az utánpótlásedzőképzés leszabályozása, és a képzetlenek oda nem engedése igenis fontos, legalábbis ez látszik a német utánpótllásképzés fejlődéséből. az viszont egy másik kérdés, hogy tartalmilag ez a C licensz mit jelent. Csányi szerint ezt az UEFA engedélyezte, tehát lehet, hogy van tényleges tartalma. Viszont tartok én is attól, hogy magyaros történet lesz belőle: újabb papír tartalom nélkül.
azt hittem, hogy ez nagy faszság lesz, de nem is annyira. viszont ha csank ezt ennyire jól látja, akkor hogya faszba van, hogy ilyen fos az utánpótlásképzés? nemrég óta látja így? mert ha nem, akkor ő aztán volt tűzközelben, tehetett volna azért, hogy mindez megváltozzon.
Az edző elmondása szerint csak a "stop! stop!" mondatot kellett megértenie. :o)
Az a vicc (persze tragédia), hogy Debrecenben az itt viccből bedobott Dombi a maga 40 évével a leglelkesebb az edzésen. Pedig neki aztán már tök mindegy, a fiataloktól várná az ember, hogy még el akarnak érni valamit, de nem. Edzés, aztán gyorsan irány a pláza (Fórum).
Valamelyik hétvégén belenéztem valamelyik alsóházi "rangadóba", iram, színvonal 0, de tán egy kezemen meg tudnám számolni, hogy játékos nem akart kitűnni a belőtt séróval meg a tetkókkal.
Szegény kölkök mikor 3 percel a meccs előtt tudták meg, hogy ők elsőskén 3.-os gyerekekkel játszanak az álltaluk nem ismert szabályok és sosem látott pályán(u7 20x15m-s pálya 2x1m-s kapu nincs kapus és szöglet- u9 40x20m-as pálya 3x2m-kapu kapus és szöglet van)
ezeket soha nem ertettm, mi a fasznak licenc, raadasul egy ujabb? igy is van mindenfele edzokepzo ami nelkul elvileg nem lehetne edzeni.
attol fuggetlenul en pl. szomoru lennek ha a fantasztikus focitudasom csak mindenfele szar papir mellett adhatnam at 10 eves gyerekeknek, es azokat a szar papirokat ilyen prukner meg hasonlok allitanak ki.
talan a meglevo kepzesek es papirok moge kellene valodi tartalmat tenni es nem ujakat gyartani hangzatos dumaval. ja, hogy a masoidk sokkal konnyebb? az.
csányi tegnap bejelentett egy C licenszt, ami szükséges lesz az utánpótlásneveléshez, és egy pénzelosztási rendszert, ami szintén azt díjazná. más kérdés, hogy mi lesz ebből, mert jó magyar szokás szerint benne van az, hogy semmi.
"Külföldi edzők kellenek a fiatalok mellé, de mindegyik mellett kell lenni hazai, fiatal, ambiciózus edző(k)nek, hogy minnél előbb, minél szélesebb körben tudják hasznosítani azt a tudást, és szemléletet, amit a külhoni edzők képviselnek."
-ki tudna ennyi profi külföldi edzőt megfizetni, maradna elég hely..
-hány éve várjuk ezeket a fiatal ambiciózus magyar edzőket?
-hogy fognak ezután helyzetbe kerülni a fiatal ambiciózus magyar edzők ha eddig nem kerültek?
ez is képzési hiányosság sztem. a magyar utánpótlásképzés sztem alapvetően azt csinálja, hogy a labdaügyes játékosok labdaügyességét fejleszti, a nem labdaügyesekből meg hátvédet, vagy védekező középpályást csinál. nincs azonban taktikai képzés (tehát azt amit mondasz, hogy a labdanélküli mozgást fejlesszék, előre gondolkozzanak, begyakoroltassanak csapatmozgásokat, stb., nincs erőnléti képzés (elég ránézni a "sztár" fiatalokra, mint kiskokó pl.), és nincs mentális képzés se.
ha már külföldi edzők, itt úgy tűnik belátták, hogy szükséges.