Keresés

Részletes keresés

hurvinka Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12801

Ezt a filmet még ajánlom azoknak akik el tántoríthatatlan istenítik a műtrágyás megoldásokat.

Ha ez után is azt mondja valaki, hogy jó... akkor nem én vagyok a megváltója ebben a témában. / bár Attila a keresztnevem :) /

 

 

 

Elelmiszeripar RT HD Teljes Film 

 

Műkaják, mérgezett élet: Globális egészségkárosítás

 

 

 

hurvinka Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12800

Nem a virágra nem tenném, hanem arra amit megeszek. Bár mondom, mindenki magának tudja, csak akkor meg minek csinálni, ha vegyszeres van a boltban, és a piacon is? :O Tehát ránézek a terményemre... szép, az enyém... de nem különb a nagyüzemitől. Nekem ne mondja senki, hogy nem marad benne mérgező származék. Nem láttam Lara1213 kertjét, nem is vitatom, h nem szép. Az egész világ szép, csak belűről rohad. A Tecsós zöldség is szép! Érdemes kipróbálni, egy vegyszeres tápszereken nevelt gyümölcs zöldség rohadását, egy természetesen nevelt aszalódásával. Nekem volt almám ami beesett a spájz polc mögé, és 2 év múlva sem volt rajta penész. Csak szottyant a lelkem, mint Mari nénje hátsója...  100 éve volt műtrágya? Volt ennyi beteg ember? ;) 

 

(azt már csak csendben merem megemlíteni, hogy a barkács és nagy bevásárlókban is lehet kapni szerves trágyát, szerintem egy két kerekűvel is haza lehet vinni)

Előzmény: Mariska néni (12791)
hurvinka Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12799

"mi lesz ha elfogy az olaj az üzemanyag és egyben a műtrágya is stb."

 

Már pedig ez hamarosan befog következni... a vidékre való visszaszivárgás, pedig jó pár tudatos emberben már elvetette a gondolatot, ami lehetőségük szerint cselekedetet is szül. :)

Előzmény: martinland (12792)
hurvinka Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12798

Hát... de falevél csak hullik ott is azért, amit összeszednek és kitesznek a járda mellé. Gondolom nem is olyan nehéz. Meg lehet a szomszéd is örül, hogy nem kell néznie míg az önkormi elviszi :) De lehet ebben is tévedek, és mégis marad az a jó hatékony és egészséges műtrágya.

Előzmény: Lora1213 (12789)
anegytech1 Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12797

Sajnos nem tudok biztosat mondani, csak annyit, hogy valamilyen gombás betegség, az tuti. A beteg leveleket mihamarabb távolítsd el, és permetezz valamilyen gombaölővel. Én szeptóriás levélfoltosságra tippelnék, ez esetben rézkészítményt ajánlanak, ez szerintem nagyon jó, nekem is ezt ajánlották nemrég: http://www.gazdabolt.hu/novenyvedo-szer/gombaolo-szer/T00434-Champion-WG-20-g?filter_name=champion . Ez lényegében a legtöbb gombás és baktériumos betegségre jó, és még bio is :).

 

Én hasonlóval találkoztam a nagy esők után, de az én palántám rosszabbul nézett ki. A szára is feketés volt már. Gyökerestül eltávolítottam a földből és másnap este lepermeteztem championnal, illetve én tettem bele mospilant is, ami nem bio, de nagyon jó a tetvek ellen, a méheket viszont nem bántja.

Előzmény: vizerg (12795)
anegytech1 Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12796

"A nagyüzemi gazdaságokat pedig egyszerűen meg kell szüntetni,"

 

Abszolút megértelek és egyet is értek veled. Csak annyira nem egyszerű, mint, ahogyan leírod.

 

Csak egy példa: menj oda egy harminc éve gazdálkodó emberhez, aki a támogatások mellett nagy nehezen talán fenn tudja tartani a gazdaságát, és mondd meg neki, hogy most azonnal hagyja abba. És? Ki fog röhögni. Nem azért, mert mondjuk nem ért egyet veled, vagy azt hiszi, hogy a műtrágya a király, hanem azért, mert nem akar éhen halni. És itt nem a nagygazdaságokról beszélek elsősorban, akik talán kisebb kockázattal tudnának áttérni ökológiai gazdálkodásra, hanem a kisebb földtulajdonosokra.

 

"Vissza kell térni a hagyományos önellátó gazdaságokra, ilyen egyszrű."

 

Ezt pedig mondd egy városi embernek, aki lehet, hogy vágyna egy kertbe, de mondjuk a kőbányai 35 nm-es panellakásából nem tud elmenekülni, mert el sem tudja adni. Most ez csak egy példa. Vagy akár mondd nekem. :D Reggel ötkor kelek, megyek be egy belvárosi irodába, délután ötig ott vagyok, kb hat-fél hétre vagyok itthon, szombatonként pedig egyetemen ülök. Elég nehezen tudnám most megszervezni az önellátó gazdaságomat. Habár érdekel a dolog, és próbálkozom parival, paprikával, stb, de önellátásra ez édeskevés. És most én sem adnám fel sem a munkát, sem a sulit azért, hogy egy tanyán belefogjak az önellátó életmódba.

 

Szóval a lényeggel egyetértek, de az "ilyen egyszerű" kiegészítéssel nem :). Mert nem lesz olyan egyszerű, és olajból, palagázból, hidd el, hogy még nagyon sokáig elegendő készletek vannak, sőt egyre csak újabb lelőhelyeket fedeznek fel. És akik irányítják a világot, azok magasról tesznek a környezetszennyezésre.

 

Ja, és azért attól nem félek, hogy 30-40 év múlva nem lesz mit ennünk :). Mivel folyamatosan kísérleteznek, hogy hogyan lehetne egyre többet termelni. Mesterséges megvilágítás topicban volt is erről szó, hogy nagy hangárokban, talaj nélkül termelnek, hidropóniás rendszerekben, totális mesterséges fényben, lényegében kizárva minden lehetséges kártevőt és betegséget. Így időjárási és klimatikus helyzettől függetlenül tudnak termelni. Nekem nem tetszik a dolog, erről írtam is, de a tény az, hogy a világ errefelé tart. Egy része pedig kezd visszatalálni a természetbe :).

Előzmény: martinland (12792)
vizerg Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12795

Bocs a képek lemaradtak még mindig nem szoktam meg ezt a rendszert :(

 

Előzmény: vizerg (12794)
vizerg Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12794

Sziasztok!

 

Van ötletetek, hogy mi ez és mivel lehetne védekezni ellene?

Köszönöm,

 

vizerg

Lunni Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12793

pont ezt a filmet linkeltem énis a fórumra csak angolul, engem is teljesen elvarázsolt :) mellesleg nem tudom hogy csinálják, hogy a gyümölcsfákat, leginkább a barackot nem permetezik (akár bio módon), nálam anno az összesett elvitte a monilia, vagy ha nem az akkor más...

én a bio algaleves tápoldattal nagyon elégedett vagyok, mindenhol lehet használni, rá is van írva hogy állatra, gyerekre, semmire se káros... sajni a cserepes veteményesemet muszáj tápozni különben semekkorára se nőne meg :) 

...pont ma néztem, hogy az 5 centis paradicsomom lassan virágzik, duplájára erősödött az elmúlt pár napban, igaz nőni nem akar, de hát balkon fajta :)

 

 

Előzmény: martinland (12792)
martinland Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12792

Én semmit, semmilyen műtrágyát, lombtrágyát sem, nem szükséges, minden kiváltahtó csak kevés a tudásunk hozzá.

Akit komolyan érdekel a téma, nézze meg "a jövő farmja" c filmet nagyon jó figyelemfelkelltő, mi lesz ha elfogy az olaj az üzemanyag és egyben a műtrágya is stb.

A nagyüzemi gazdaságokat pedig egyszerűen meg kell szüntetni, mert ilyen formában nem életképesek a Föld szempontjából. Aki most háborog az majd megtudja 20-30 év múlva, ha nem lesz mit ennie. Vissza kell térni a hagyományos önellátó gazdaságokra, ilyen egyszrű. Aki nem teheti meg, mert persze van ilyen annak nagyon rossz lesz a jövőben. Én már tudatosan előre készülök rá, habár fogalmam sincs mikor fog eljönni, de ne érjen felkészületlenül.

30-40 éve mindneki költözött be a városba, no majd jönnek vissza csak idő kérdése!

Olvastam egy óriási mondást ami nekem nagyon tetszik és szerintem nagyon igaz lesz az elkövetkező 20-30 évre.

" Falun élni nagyon jó és ez mindaddig így is lesz amíg a városiak meg nem tudják" :)  Ennyi!!!

 

Előzmény: anegytech1 (12786)
Mariska néni Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12791

Mi nem igaz? Hogy nem minden kiskert közelében van elérhető szerves trágya? Képzeld el egy kertvárosi ház kertjét, benne egy esetleg egyedülálló hölggyel, aki nem rendelkezik autóval, sem segítséggel. Igen, lehet hogy elegánsan besétál egy boltba, és tiszta kézzel hazacígöli mondjuk a Wuxhalt. Aztán ennek, meg a házi komposztjának, meg a kertészkedés iránti szeretetének, rengeteg munkának  köszönhetően varázsol egy gyönyörű szép kertet, mint amilyen Lara1213-é. Amíg nem láttam az ő kertjét, a sajátomról azt képzeltem, hogy szép... (pedig én vagyok olyan szerencsés, hogy tudok szerezni szerves trágyát).  Az a kert ott az üdülőövezetben maga a paradicsom, zöldségestől, gyümölcsöstűl, virágostúl. Ha mindehhez segítségül hívja a lombtrágyát is, jól teszi - még mindig kertebb a kertje, mint a szomszédai füves-tujás státusz-szimbólumai.

Előzmény: hurvinka (12788)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12790

Én város szélén lakom, még ismerős is van, aki 20 km-re innen tehenet tart, tőle veszem a tejet. Lenne neki fölös trágya, de neki nincs teherautója, sem más gépe, amivel meg lehetne pakolni. Csak nagy jóindulattal ad néhány ismerősnek zsákban trágyát, zsákonként 700-ért. Nem ajánlotta föl, hogy menjünk és hozzunk magunknak:)

Pár évenként azért veszünk egy-egy teherautónyit, már legutóbb is több 10eFt volt, többe kerül a fuvar, mint  trágya és még ráadásul nem fér be az udvarra az autó. Kintről kellett betalicskázni, és még majdnem meg is büntettek a közterületfelügyelők, mert nem ment egy nap alatt.

pár évig nem volt gondom, tyúkot tartottam, de jövőre újra venni kell trágyát valahol.

Előzmény: hurvinka (12788)
Lora1213 Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12789

Kár hogy így fogalmaztál :  Ez nem igaz.   Én üdülő övezetben lakom, Itt még tyúkok sincsenek.  20 km-re nyilván van néhány tehén, de mire megyek én azzal ?   Szóval ne ítélj anélkül hogy ismernéd a körülményeket.  

Előzmény: hurvinka (12788)
hurvinka Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12788

Ez nem igaz. Bár én Törökbálinti vagyok, de ez nem a világ vége szerintem. Itt többen tartanak tehenet. mindenhol örülnek neki ha elviszed a felhalmozott felesleges "x@rt" tőle. :) Ha pedig más városi termesztő helyet nézek meg, ott is találsz 15-20 km-en belül nyersanyagot. Bár tudom, egyszerűbb, elegánsan besétálni egy boltba, és tiszta kézzel hazavinni egy zsák műt. De hangsúlyozom, nem szeretnék senkit reformálni a témában... "amit eszel, azzá leszel" :)

Előzmény: Lora1213 (12780)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12787

Én is azt használtam.

Most ez a Wuxal a divat. :)

Előzmény: vizerg (12785)
anegytech1 Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12786

A rezet biotermesztésben is lehet használni, azzal nincs semmi gond. Bordói lé pl sok mindenre jó, és abszolút bio.

 

A műtrágya kérdés engem is egy ideje foglalkoztat. Kertészetire járok, és a talajtan tanár jól ért a szakmájához, de a műtrágyák fontosságát mindig megemlíti. Persze nagyüzemi körülmények között. Ő is elmondta, hogy a szerves trágyánál nincs jobb, de nincs annyi szerves trágya, ami elég lenne egy több száz hektáros ültetvényre. Egyszer felkérte őt egy cég, hogy készítsen tanulmányt arról, hogy mi a következménye annak, ha a gazdák a learatott kukorica után maradó szárrészeket nem hagyják a földön, hanem összegyűjtik, odaadják nekik, amit ők elégetnek, majd a hamut visszaszolgáltatják.

Elmondta, hogy nem pont úgy sikerült a tanulmány, ahogy a cég szerette volna, azt hiszem, nem is lett publikálva. A lényeg az, hogy a növényi hamuban a tápanyagtartalom lényegében megegyezik az ép növénnyel. Ezért ha a hamut bedolgozzák a földbe, akkor tápanyagot juttatnak vissza, viszont az elégetéssel a szerves anyagok kikerülnek a talajból, amit a hamu már nem pótol vissza. Így sokkal jobb, ha azt a földön hagyják és bedolgozzák.

 

A legjobb példa a fenntartható ökológiai nagyüzemi termesztésre Kishantos (volt), ahol sikerült megoldaniuk a termesztést műtrágyák nélkül.

 

Sajnos a legtöbb esetben többe kerül az ökológiai termesztés, mint a "hagyományos" műtrágyázás, ezért a legtöbben az utóbbit alkalmazzák. Nagyüzemi termesztésnél a legjobb megoldás a zöldtrágyázás, amit kiskertben is meg lehet oldani.

 

Ebben az évben kezdtem el én is a műtrágyák kiszorítását, bár kis mértékben való használatuktól nem zárkózom el. Lombtrágyázni a korai fejlődési szakaszban fogok, de később már nem valószínű. Rezet, permetszereket alkalmazok, ha lehet, inkább bio szereket, de gyógynövény-főzetet egyszerűen nincs időm készíteni.

 

Ebben az évben találtam rá (nekem) újfajta szerves trágyákra, amiket granulátum formában árulnak. Sokkal könnyebb a használatuk, mint a sima marhatrágyáé, és szerintem nem is olyan horribilis az áruk. Én Auchanban és kertészetben találkoztam velük eddig, szóval valószínű, hogy a nagyobb multik kertészeti részlegén lehet ilyet kapni. Emellett fogok zöldtrágyázni ősszel, most tavasszal pedig egy részre spenótot vetettem, majd fűnyíróval átmentem rajta és bekapáltam (annyira nem is sajnáltam, mert tetves volt az egész :D).

 

Mivel a szerves trágya lebomlási ideje hosszabb, ezért kezdetben szerintem mindenképpen célszerű legalább kis mértékben jó minőségű műtrágyákhoz nyúlni. Szerintem ha minden évben zöldtrágyázom, illetve szerves trágyát is forgatok a földbe, akkor néhány év alatt eljutok arra a szintre, hogy a műtrágyát teljesen kiszoríthatom a kertből. :)

 

A nitrát dolgot értem, pont a műtrágyázás hatására lett nitrátos a talajvíz mindenütt Magyarországon (meg a téli sózások miatt). Itt érdemes megjegyezni, hogy télen a só helyett használt jégmentesítő anyagok is nitrátosítják a földet, szóval nem sokkal jobbak, mint a sima só.

Előzmény: martinland (12782)
vizerg Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12785

Konkrétan a wuxal super-ra gondolok. Épp mostanában vettem egy flakonnal. Azért ezt még elhasználom :)

Előzmény: BAttila1964 (12784)
BAttila1964 Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12784

Attól függ, hiszen pl. a csalánázalék sem műtrágya, de használható lombtrágyaként is.

Előzmény: vizerg (12783)
vizerg Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12783

A lentiek alapján műtrágya kategóriába soroljátok a lombtrágyát is? Azt is célszerű lenne kerülni?

martinland Creative Commons License 2014.05.22 0 0 12782

Teljesen igazad van, nálam 3 éve semmilyen szer nem volt a kertben (mármint mű) azelőtt is csak a rezet használtam mára már azt sem. Sok utána járás, próba és bosszúság mire beáll egy kert bio-ra. Most már szinte minden beállt szépen, eddig csak a tetvekkel volt gondom, de mostanra megoldódni látszik az is. Kb 3x annyi a meló egy bio kertben mint a mű-ben, de megéri. A paradicsomot kimondottan könnyű bio körülmények között tartani, persze itt most nem az eladásra szántra gondolok. Nekem bőven jut annyi piacra, hogy a kert fenntartása nullára jöjjön ki, sőt. Pedig minden évben csak saját felhasználásra vetek, de sokszor már nem győzzük elfogyasztani a termést, és a baráti kör is véges, akinek osztogatni lehet. :)

Csak javasolni tudom mindenkinek, hogy vágjon bele a bio kialakításába 3-4 év és működik, persze sok háttér ismeret kell, de a net korában ez már könnyen beszerezhető.

Előzmény: hurvinka (12779)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.21 0 0 12781

Nem is olvastam még ezt a cikket. Én egyezek veled, én is az organikus termesztés felé húzok. Az ember sajnos olyan problémákba ásta bele magát, amikből nem fog tudni kijönni (haszon, élelemszükséglet)

De sokszor a szükség: Nálam is a paradicsomok rossz földbe lettek palántálva, mindenféle hiánytünet jelentkezett náluk, muszáj volt műtrágyához nyúlnom. Másik kérdés, hogy alaptrágyázásnál kivételesen szerves trágyát használok. Még is muszáj sokszor hiánytünetek jelentkezésekor, megelőzésképp pótolni bizonyos elemeket. Ezt pedig az ember hatékonyan, olcsón, egyszerűen csak így tudja. Nem egyszerű dolog ez. Egy konyhakerttel rendelkezőnek - akár én - nem kellene használnia műtrágyákat. És társadalmi szinten kellene kiszorítani a műtrágyák használatát, drágítani kellene, és a szerves trágyából profitálni. De ez vagy nem kifizetődő, vagy sokunk - emberek - nem szeretik ha sz@ros lesz a kezük. 

Persze sokaknak ez a megélhetése, a háznál nincsenek állatok, és így a műtrágya olcsóbb, kézenfekvőbb. Ezért mondom az emberiség egy problémába ásta magát, amiből egykönnyen, vagy szinte sehogy nem fog kijönni, de harcolni lehet ellene, és így talán visszaszorul a kínai minőségű zőccség'.

 

Hiába szép az palánta a piacon, ha agyontápozott. Így utólag belegondolva kész balgaság h  összehasonlítom a saját palántáimat a piaciakkal.

Előzmény: hurvinka (12779)
Lora1213 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 12780

Be kell látnod hogy a szerves trágya nem elérhető minden kiskert közelében .  A komposzt a talajszerkezetet javítja, de tápanyagtartalma kevés. Ahhoz hogy megfelelő mennyiségű és minőségű termésem legyen, kénytelen vagyok műtrágyát is használni. Nem ördögtől való.

Előzmény: hurvinka (12779)
hurvinka Creative Commons License 2014.05.21 0 0 12779

Igazán nem akarok itt feszültséget szítani, de miért favorizáljátok ennyire a műtrágyát?

Ha már ennyi energiát fektetek bele egy ilyen remek gyümölcsbe, akkor nem az a kézenfekvő, hogy legyen egészséges?

 

http://www.komposztalo.com/mutragya_egeszsegkarosito_hatasa

 

http://nagyandi.blogspot.hu/2011/12/mutragya-es-hasonlo-hulyesegek.html

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.20 0 0 12778

Egy két általános fekete tetű itt-ott feltűnt rajtuk. Tudod azok a muslinca-szerű valamik. Minden évben vannak a paradicsomon, kàrt eddig nem is okoztak. Különben sikerült rájönnünk hogy nagy eséllyel ezek a tetvek okozták ezt a levél deformációt.100 %ra ezt így kijelentsem, az se oké, de több jel is erre utal. Vírus nehezebben lenne hiszen eddig sohasem neveltem paprikát, másrészt a dohány mozaik vírust foltok is kísérik, de kitudja még hány féle vírus lehet.. Isten mentsen hogy az legyen.

Előzmény: Vebber (12776)
Vebber Creative Commons License 2014.05.20 0 0 12777

Ezek melegben perzselhetnek. Az olaj egyébként sem annyira jó, mivel elzárja a növényt.

Előzmény: Törölt nick (12775)
Vebber Creative Commons License 2014.05.20 0 0 12776

Nem voltak ezek a paprikák véletlenül tetvesek?

Előzmény: Törölt nick (12761)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.20 0 0 12775

Ha te sem vagy vevő a mindenfelé kapható vegyszerekre, akkor ajánlanám a Biolát vagy a Vektafidot ellene. Amennyiben nagyobb állomány kezelésére kell, akkor végül is mind1. Csak úgy vagyok vele, ha teheti az ember, akkor ökológiailag engedélyezett szereket használjon, védjük a környezetet.

Előzmény: becko9 (12773)
ha3fis Creative Commons License 2014.05.20 0 0 12774

Köszönöm szépen a magokat, már meg is érkeztek.

Előzmény: Jani71 (12749)
becko9 Creative Commons License 2014.05.20 0 0 12773

Az lesz, tetű... Köszönöm!

Előzmény: martinland (12772)
martinland Creative Commons License 2014.05.20 0 0 12772

Tipikus tetű kártétel!

Előzmény: becko9 (12768)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!