...továbbfűzve mesterünk gondolatait, ha megengeditek...az elejétől olvasom vissza ezt a topikot, de úgy látom, ez az üstkérdés, nagy probléma sokaknak. ...Talán azt kellene tudatosítani egyes fejekben, hogy itt nem egy kuktára, (amiben megnő a nyomás és a víz 100-fok felett forr) van szükség, hanem lepárló edényre, ami zárt ugyan, de a gőzöknek mindíg utat biztosítunk a hűtőn keresztül a szabadba. ..persze a kukta kényelmes, szinte adja magát erre a feladatra (apámék is így csinálták) és ha odafigyelsz, évekig nincs vele gond, de nem erre való..!!!!
A fedőkiképzés nem teszi lehetővé egy biztonságos gőzdóm (sisak, páratér), kialakítását. ...Sokan hozzánemértésből, csak leveszik a súlyt (biztonsági szelep) róla, és mert ez a legegyszerűbb arra a kivezetésre barkácsolják rá a vékonyka páracsövet.
Na ez az igazi, időzített bomba..., mert itt az sem segít, ha szilikoncsövet húz rá, mert ha a fedő vékonyka furatánál dugul el belülről, akkor tök mindegy, hogy mi van rajta, mert a nyomás nem tud kijönni, hogy a csövet levágja...és akkor...bummm...
Most persze a kuktát használók, lehet, hogy felvonják a szemöldöküket, de attól az még, ahogy a mester is mondta, "nyomástartó edény" és nekünk nem erre van szükségünk...
...bocsi, de ez már kikívánkozott...a pára legyen velünk..
"..nem a páracsővel van a gond" (meg a hűtővel, ha az átgondoltan van tervezve), hanem a kukta, meg a furatok. Ez mindíg fokozott odafigyelést igényel...Mivel ez a fórum azért jött létre, hogy megosszuk egymással tapasztalatainkat, legyen az pozitív vagy netán negatív, hogy azokból tanuljunk, ha megengeditek --egy régi modellezőnek, akinek gőzkazántapasztalatai (építés, üzemeltetés) a gyakorlatban is vannak---néha belekotyognék, ha ezzel segíteni tudok valakinek.
Meglátjuk mi sül ki belőle, de akkor belevágok. Egy-két hét alatt kényelmesen fel lehet dolgozni az információkat és aztán pedig majd kiderül, hogy használható és hasznos lesz-e.
Tehát a kérdés, ami Snapszmesternek feltettem, hogy felhasználhatom-e az oldala tartalmát? Most a többi törzsfórum hozzájárulását is szeretném kérni, nem csak ebben, hanem abban is, hogy az itt elhangzottakat rendszerezve közzétehetem-e?
Ha az otthonfőzők tábora egyre népesebb lesz, akkor szerintem van értelme egy ezzel foglalkozó tematikus oldal létrehozásának. Pláne, ha létrejönne az egyesület is és az egyesületi élet publikálása céljából is hasznos lehet egy honlap.
Az a kérdés van e értelme ujabb oldalak megnyitásának.
Talán ha a veszélyek mindig szem elött lennének. Pl. a kukta. Nem alkalmas üstnek. Elöbb vagy utóbb de fel fog robbanni. Lehet vigyázni, lehet magyarázni, de nyomástartó edény. Nem fogja elengedni a megnőtt nyomást. Bírja amaddig bírja és utánna visz mindent. Nem a pára csővel van a baj, nem a furatokkal, a fedő a gond. Minél magasabb a nyomás annál jobban zár és ha már nem bírja jön a nagy bum!
Amennyiben nem titok, áruld el a külsö üst aljában milyen távtartó biztosítja a 2cm -es távolságot,,ha egyáltalán van ilyesmi benne?
Tudod van egy olyan érzésem hogy ha csak a felső peremen lévő forrasztás tartja "csak" a jelentős súlyú cefrét akkor ott komoly,erőhatások jelentkezhetnek, és ki tudja milyen kellemetlenséget idézhetnek elő !
Persze lehet hogy csak a hozzá nem értésem aggodalmaskodik?
Nem ezen a honlapon néztem meg a magyar árakat, de akár lehetnének ők is, mert a képeik alapján tök ugyanaz az áru. ( Meg az ár is.) Az eladó hölgy adott egy magyar elérhetőséget, én azon néztem, és az nem pesten van....
Itt egy kép a kazánról. Nem még nincs tapasztalat, mert a hétvégén a temetőket jártuk, meg a rokonokat látogattuk. Igen volt 10,25,60,80,és 100L is. Meg persze nagyobbak is. De azt mondta az eladó hölgy, hogy egyéni igényeket is kielégítenek. A behozatal kicsit macerás, de nem vészes....
Én megyek holnapután is, ha érdekelnek az árak, akkor megérdezhetem.....
A habzásra hajlamos cefre tipusoknál kapásból egy deci étolaj a tetejére, szintúgy az olyan cefréknél ahol a bunda nem süllyedt még le, van egy kevés utóerjedés. Az erjedésben lévő cefre is hajlamos a habzásra. Szerencsére annyi akciódús élményben nem volt részem mint neked, remélem nem is lesz.
Pedig jóbban tennéd , ha aggódnál egy kicsit.Én tiszta almalét főztem le egyszer, és jártam úgy hogy az almalé habjábol felkerült, a gözzel valahogy egy kis adag, a 15 mm-es páracsőbe,ami lerakódott, és majdnen komoly dugulást okozott .Szét is nyomta a biztonsági szilikongumi tömítést. ( még jó hogy nem állt akkor, ott mellette senki)
Ezért használok, ma már, vagy 28mm-es vagy inkább 35mm -es páracsövet