Keresés

Részletes keresés

deszegregator Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39247

..."Sőt, ha palackops gázzal végezzük a folyamatot, számításaim szerint egy lityi 50 fokos párlat ára eléri a 750 - 800 Ft-ot...."

 

Ez szerencsére - az én esetemben legalábbis - nem igaz! Durván 2 - 400 forint között kijön ha valaki takarékosan, szigetelt üsttel ,  lehetőleg forró üstről indítva főz. Nálam télen sem igen megy 300 forint / 50 liter pálinka fölé, de ez szigorúan átlagár, ha valami olyat főzünk ami nem adja a cuccost, akkor bőven fölé lehet szaladni, hiszen azt is ugyanúgy ki kell rotyogtatni:-)) Tehát forró üstről minél többet, üstszigetelés, cefre előmelegítés.(Nálam a forró moslék egy hordóba kerül, amibe bele van állítva egy kisebb hordó, így mire azt kell odarakni valamelyest előmelegíti ez a "hulladékhő" a következő adago(ka)t.

 

Csinált már valaki olyat, hogy a piaci 4 - 5 kw-os gázégőbe fúvókát cserélve, átalakítva pb helyett földgázról üzemeltette, üzemelteti? A megfúrásról még nem sok jót hallottam, lehet kapni ebbe földgáz fúvókát, vagy valami módon arra alakítani?

Előzmény: vinik táltos (39245)
deszegregator Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39246

..."és hányszor kell mellette ott ülni (mert ugye az idő pénz)...."

 

Én nem üldögélek felette, megy mint az óra, időnként ránézek, leszedem a kozmaolajat, tisztázásnál a végén, és elején azért ott téblábolok. Egy nap 3 - 4 főzés,  - tisztázásból csak egy - ,  nagyon nem mindegy hogy minél több forró üstről legyen indítva...Persze tökéletesen leköti a napodat, de ettől még tevékenykedek a közelben, kertben, műhelyben...Én úgy gondolom hogy anyagi értelemben nem nagyon éri meg, de hát nem ezért csináljuk.

Előzmény: Törölt nick (39240)
vinik táltos Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39245

Azt hiszem, már írtam Balatonfelvidéki barátomról, hogy 12 lityis inox kuktája van, minden más vörösréz.

A fűtés  egy 800 W-os rezsó.

Minden gyümi a sajátja, valamint használ cukrot, mást nem.

A kölrségeket tekintve a cukor kerül pénzbe, + a villamos energia.

Egy 60 lityis hordóba szokott önteni 3 kg cukrot.

Ez közel 600 Ft.

Főzéshez elhasznál (8 liternenként)  (4 óra)  4*800 W áramot, ez 3.2 kW, azaz közel 160 Ft.  Mivel 8 főzése van, ez 8* 160 Ft= 1280 Ft,a  cukrot és az áramdíjat összeadva (600+) megközelítőleg 2000 forintból jön le egy 60 liter cefre. A tisztázás nagyjából 5 óra, tehát újabb 4 kW, azaz nagyjából 200 Ft.

A tiszta 50 fokos párlat kihozatal ( a 60 literből) általában 4 liter.

Tehát 4 liter párlata van nagyjából 2200 Ft-ból.

Egy liter 50 fokos (vagy ahogy akarjátok térfogat %-ban) :  550 Ft.

Ő nyugdíjas, tehát nem vesz figyelembe órabért.

Senki nem állította, hogy otthon főzni sokkal olcsóbb, mint főzdébe vinni.

Az már egy másik téma, hogy va-e annyi cefre, hogy főzdébe vigyük, vagy magunk főzünk.

Szerintem az új törvények alapján majdnem egy árban van.

Sőt, ha palackops gázzal végezzük a folyamatot, számításaim szerint egy lityi 50 fokos párlat ára eléri a 750 - 800 Ft-ot.

 

Már én is kíváncsi vagyok, mennyibe kerül egy lityi 50 fokos főzet házilag.

Gondolom, elég nagy a szórás.

Van aki fával fűt, stb.

A kérdés jó volt, írjatok.

Kormoss Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39244

Sőt, még gabonákból meg krumliból is lehet :)

Előzmény: vf1 (39241)
vf1 Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39241

Hallottátok, spárgából is lehet párlatot főzni?

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39240

Pálinkés jóreggelt!max mennyiségre nem, de átlag literárra kiszámoltam. Ez ugye függ attól,hogy veszed a gyümit vagy magadnak termeled(milyen fajta gyümölcs és az mennyibe kerül), hány literes a főződ, mert ugye nem mindegy hányszor kell alatta 3-4-5-6 órát fűteni, és hányszor kell mellette ott ülni (mert ugye az idő pénz). Mivel fűtöd a berendezést...gyümölcs ára*mennyisége (VAGY, hamagadnak termeled akkor szedés idő*órabér)+ főzések száma*főzés időtartama*órabér + tüzelő ára és az egészet osztod a kapott literekkel:)szal kijöhetsz olcsóbban is meg drágábban is, mint ha a boltban venéd, de erről elmondhatod hogy Te készítetted, és főleg akkor nagy élmény, ha jó a végeredmény!:)

Előzmény: zlota (39235)
ZOZICSKAHURBINYEK Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39239

Nézd, tanultam biokémiát; rengeteg enzim, szénhidrátok tömkelege, fehérjeszintézis, stb., stb., de arról Panyikné nem tartott előadást, hogy a gőztérben hogyan is megy a katalizált aromakialakulás kémiája.

Annyit elmondhatok, hogy a fémkatalizátorok azt a feladatot végzik, hogy a szubsztrátum (reakcióban részt vevő vegyület) elektronszerkezetét megváltoztatják, így reaktívabb lesz és könnyebben reagál.

Egy példa a vegyiparból:  palládium-szén katalizátorral lehet hidrogénezni H2 gázzal. A katalizátor felhasítja a molekulát és így két hidrogén ion keletkezik, amely már reagál. Vmi hasonló mehet végbe a pálinkában is.

Előzmény: Ladybee (39138)
hajnimado74 Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39238

Milyen gyümölcsből??

Előzmény: zlota (39235)
deszegregator Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39237

Pályinkásat mindenkinek!

 

Öntvény gázégő , 4 - 5 kw- os tökéletesen elég , nekem 45 lityist fűt ilyen. Piacok, mezőgazda bolt, stb.

Előzmény: BJ46 (39236)
BJ46 Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39236

Tapasztalattal rendelkezők segítségét kérem.

Mekkora teljesítméyű, milyen gázégőt javasoltok gázpalackról történő fűtéshez, egy 25 literes főzőedényhez?

Hol lehet ilyen égőt beszerezni? Esetleg házilag is legyártható kellően biztonságos kivitelben?

zlota Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39235

Pálinkás jóregget!

Valaki kiszámolta már, hogy a saját részre fözhető max mennyiség előállítása mennyibe kerül?

Ugy is kérdezhetném mennyi így egy liter ára?

hajnimado74 Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39234

Na jah......

Most kezdtem főzni az almát, az körül forognak a gondolataim! :)

Előzmény: bobi51 (39226)
bobi51 Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39233

...O.K. így már világos... szerinted más előnye is van.?  ...te minden lefőzés után használod?  ...meg milyen gyanta...milyen só..??  hány liter után veszel új sót..??

 

...bocsi...mint a 3-éves gyerek az állatkertben---igaz..??

Előzmény: calva.dos (39229)
jatti1 Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39232

Sziasztok! És természetesen pálinkás jó reggelt! :) Annyit olvastam már itt a gyantázásról, hogy kíváncsivá váltam. Valaki tud mondani Bpesten beszerzési forrást? Esetleg árral? Mi a legkissebb vásárolható mennyiség?

A szénszűrőnél én egy régi slagvizimérték üveg részét használtam, alul szűrő és szénfogónak gézt tettem be, gyantázáshoz is használható ez a módszer? Természetesen szén helyett gyanta. :)

jatti

hal65 Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39231

Körtekevergetős szép reggelt! :-)

Előzmény: vf1 (39224)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39230

Egy kis történet.

 

Tegnap voltam egy picében ahol egy 92 éves bácsika főzte a nedüt,azt se tudta hogy szabad már,ő mondta hogy ünnepel, "a legnagyobb ünnep a pálinkafőzés a disznóvágás után, megszakitani nem lehet a főzést kivéve egy alkalom ,a leánykérés mert azt akkor kell adni ha kérik.

calva.dos Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39229

Magam részéről már nyolc éve csinálom,

Sólyomtól vettem az ötletet Ő írja a 186 oldalon, hogy"A gyantás kezelésnek az is előnye, hogy a kezelt pálinka " érettebb" jellegű lesz, aromaanyagai harmónikusan simulnak össze (amellett , hogy valamennyi fém megkötödik a gyantán)

Előzmény: bobi51 (39228)
bobi51 Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39228

...lehet, hogy mostanában erre nem figyeltem,...mi ez a megszaporodott gyantázási "őrület"...???...kivesszük a rezet, ami állítólag jó, vagy mégse..??

Előzmény: calva.dos (39227)
calva.dos Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39227

Nekem a gyantázásra egy (szerintem) használható módszerem alakult ki:

Gyakorlatilag, amikor nem használom a gyantát 10%-os sóoldatban tartom egy 5 literes műanyag kannában. A gyanta az edény alján tartózkodik, leül az aljára.

Használat előtt beöntöm a szűrőbe a sóoldattal együtt, a sólodat az alul kifolyik, azt egy másik műanyag kannába folyatom (megörzöm a regenerálásra). Ezután egy kis vizet öntök át a szűrőn, hogy a maradék sót egy kicsit lemossa. Ezt követően jön a használat.

Használat után a gyantát visszatöltöm a sóoldatba, hogy a következő használatig ott pihenjen és regenerálódjon. Egy-két használat után a sóoldat kékes színűvé válik és kissé opálos lesz.

Ekkor párszor felrázom, megvárom, míg a gyanta gyorsan leül az aljára és a koszos sóoldatot leöntöm róla, új oldatot készítek és abban őzöm tovább a gyantát.

 

Előzmény: deszegregator (39222)
bobi51 Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39226

....még ez a köszöntés...!!! ... na akkó pálinkásat mindenkinek...

Előzmény: hajnimado74 (39225)
hajnimado74 Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39225

Adjon az Isten, alkoholfokban gazdag, pálinkás jó reggelt neked is!

Előzmény: vf1 (39224)
vf1 Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39224

Pálinkás jóreggelt!

deszegregator Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39223

Oldalra is lehet forrasztani / hegeszteni csonkot. Kettőt!!

Előzmény: H.J.69 (39219)
deszegregator Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39222

Kössz, tehát volt egy fölösleges szűrésem, elég egy - két liter sós vizet átfolyatni a granulátumon?

Előzmény: snapszmester (39220)
snapszmester Creative Commons License 2010.11.06 0 0 39221

Ne bagatelizáld el a veszélyt.

Neked vízfűrdősöd van ugye? Mivel védded a túlnyomás ellen?

Pedig csak 0,5 bar a túlnyomás. És azt sem éri el normál használat esetén.

A kuktát hogy tudod megvéddeni? Segíts nekik!

Előzmény: norris53 (39208)
snapszmester Creative Commons License 2010.11.05 0 0 39220

A vásárólt granulátumot használat elött 10%-os sóoldattal kell átmosni.

Különben honnét tudod mire fogja cserélni a rezet?

Előzmény: deszegregator (39212)
H.J.69 Creative Commons License 2010.11.05 0 0 39219

Köszönöm a képet !

 Nagyon tetszik!

Nincs olxan nagy fülem hogy ilyen messzire elhalljak, de gondolkozom és néha ötleteim is vannak.

Apropó ,gondolom azért kicsit odapöttyintesz a meghajlított csíkoknak a rögzítése végett, nehogy csúszkálhassanak .mondjuk a cefre kiöntésekor.

Milyen nyíláson keresztűl töltöd fel a falak közötti űrt. mert nagyon kicsinek tartom ehhez azt az egy cm-t, ami marad a forrasztások után !?

Véletlenűl sem szeretnék fontoskodni, de néhányszor megtörtént már velem hogy elragadott az alkotás heve és kihagytam valamit ,ami miatt vissza kellet bontanom az egészet! Nehogy veled is hasonló történjen!

Hajnalban utazok , úgyhogy további sikeres építést és

                                                      

                                                             Jó éjszakát !

 

Előzmény: bobi51 (39218)
bobi51 Creative Commons License 2010.11.05 0 0 39218

... teljesen jogos a kérdésed, (te hallgatóztál?) megmutatom, mert épp ma csináltam..

 

...szinte az utolsó centiméterei a fél tábla lemeznek---20mm-es csíkok meghajtva és csak odatéve...

Előzmény: H.J.69 (39150)
stapika Creative Commons License 2010.11.05 0 0 39217

Kár, hogy az Indexnek köszönhetően lett "színes"az oldal:-(

norris53 Creative Commons License 2010.11.05 0 0 39216

Erről SNAPSZMESTERT kérdezd - én is csak tanulgatom a technikát !

Jó éjszakát -reggel meló !

Előzmény: deszegregator (39212)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!