..."Sőt, ha palackops gázzal végezzük a folyamatot, számításaim szerint egy lityi 50 fokos párlat ára eléri a 750 - 800 Ft-ot...."
Ez szerencsére - az én esetemben legalábbis - nem igaz! Durván 2 - 400 forint között kijön ha valaki takarékosan, szigetelt üsttel , lehetőleg forró üstről indítva főz. Nálam télen sem igen megy 300 forint / 50 liter pálinka fölé, de ez szigorúan átlagár, ha valami olyat főzünk ami nem adja a cuccost, akkor bőven fölé lehet szaladni, hiszen azt is ugyanúgy ki kell rotyogtatni:-)) Tehát forró üstről minél többet, üstszigetelés, cefre előmelegítés.(Nálam a forró moslék egy hordóba kerül, amibe bele van állítva egy kisebb hordó, így mire azt kell odarakni valamelyest előmelegíti ez a "hulladékhő" a következő adago(ka)t.
Csinált már valaki olyat, hogy a piaci 4 - 5 kw-os gázégőbe fúvókát cserélve, átalakítva pb helyett földgázról üzemeltette, üzemelteti? A megfúrásról még nem sok jót hallottam, lehet kapni ebbe földgáz fúvókát, vagy valami módon arra alakítani?
..."és hányszor kell mellette ott ülni (mert ugye az idő pénz)...."
Én nem üldögélek felette, megy mint az óra, időnként ránézek, leszedem a kozmaolajat, tisztázásnál a végén, és elején azért ott téblábolok. Egy nap 3 - 4 főzés, - tisztázásból csak egy - , nagyon nem mindegy hogy minél több forró üstről legyen indítva...Persze tökéletesen leköti a napodat, de ettől még tevékenykedek a közelben, kertben, műhelyben...Én úgy gondolom hogy anyagi értelemben nem nagyon éri meg, de hát nem ezért csináljuk.
Azt hiszem, már írtam Balatonfelvidéki barátomról, hogy 12 lityis inox kuktája van, minden más vörösréz.
A fűtés egy 800 W-os rezsó.
Minden gyümi a sajátja, valamint használ cukrot, mást nem.
A kölrségeket tekintve a cukor kerül pénzbe, + a villamos energia.
Egy 60 lityis hordóba szokott önteni 3 kg cukrot.
Ez közel 600 Ft.
Főzéshez elhasznál (8 liternenként) (4 óra) 4*800 W áramot, ez 3.2 kW, azaz közel 160 Ft. Mivel 8 főzése van, ez 8* 160 Ft= 1280 Ft,a cukrot és az áramdíjat összeadva (600+) megközelítőleg 2000 forintból jön le egy 60 liter cefre. A tisztázás nagyjából 5 óra, tehát újabb 4 kW, azaz nagyjából 200 Ft.
A tiszta 50 fokos párlat kihozatal ( a 60 literből) általában 4 liter.
Tehát 4 liter párlata van nagyjából 2200 Ft-ból.
Egy liter 50 fokos (vagy ahogy akarjátok térfogat %-ban) : 550 Ft.
Ő nyugdíjas, tehát nem vesz figyelembe órabért.
Senki nem állította, hogy otthon főzni sokkal olcsóbb, mint főzdébe vinni.
Az már egy másik téma, hogy va-e annyi cefre, hogy főzdébe vigyük, vagy magunk főzünk.
Szerintem az új törvények alapján majdnem egy árban van.
Sőt, ha palackops gázzal végezzük a folyamatot, számításaim szerint egy lityi 50 fokos párlat ára eléri a 750 - 800 Ft-ot.
Már én is kíváncsi vagyok, mennyibe kerül egy lityi 50 fokos főzet házilag.
Pálinkés jóreggelt!max mennyiségre nem, de átlag literárra kiszámoltam. Ez ugye függ attól,hogy veszed a gyümit vagy magadnak termeled(milyen fajta gyümölcs és az mennyibe kerül), hány literes a főződ, mert ugye nem mindegy hányszor kell alatta 3-4-5-6 órát fűteni, és hányszor kell mellette ott ülni (mert ugye az idő pénz). Mivel fűtöd a berendezést...gyümölcs ára*mennyisége (VAGY, hamagadnak termeled akkor szedés idő*órabér)+ főzések száma*főzés időtartama*órabér + tüzelő ára és az egészet osztod a kapott literekkel:)szal kijöhetsz olcsóbban is meg drágábban is, mint ha a boltban venéd, de erről elmondhatod hogy Te készítetted, és főleg akkor nagy élmény, ha jó a végeredmény!:)
Nézd, tanultam biokémiát; rengeteg enzim, szénhidrátok tömkelege, fehérjeszintézis, stb., stb., de arról Panyikné nem tartott előadást, hogy a gőztérben hogyan is megy a katalizált aromakialakulás kémiája.
Annyit elmondhatok, hogy a fémkatalizátorok azt a feladatot végzik, hogy a szubsztrátum (reakcióban részt vevő vegyület) elektronszerkezetét megváltoztatják, így reaktívabb lesz és könnyebben reagál.
Egy példa a vegyiparból: palládium-szén katalizátorral lehet hidrogénezni H2 gázzal. A katalizátor felhasítja a molekulát és így két hidrogén ion keletkezik, amely már reagál. Vmi hasonló mehet végbe a pálinkában is.
...O.K. így már világos... szerinted más előnye is van.? ...te minden lefőzés után használod? ...meg milyen gyanta...milyen só..?? hány liter után veszel új sót..??
...bocsi...mint a 3-éves gyerek az állatkertben---igaz..??
Sziasztok! És természetesen pálinkás jó reggelt! :) Annyit olvastam már itt a gyantázásról, hogy kíváncsivá váltam. Valaki tud mondani Bpesten beszerzési forrást? Esetleg árral? Mi a legkissebb vásárolható mennyiség?
A szénszűrőnél én egy régi slagvizimérték üveg részét használtam, alul szűrő és szénfogónak gézt tettem be, gyantázáshoz is használható ez a módszer? Természetesen szén helyett gyanta. :)
Tegnap voltam egy picében ahol egy 92 éves bácsika főzte a nedüt,azt se tudta hogy szabad már,ő mondta hogy ünnepel, "a legnagyobb ünnep a pálinkafőzés a disznóvágás után, megszakitani nem lehet a főzést kivéve egy alkalom ,a leánykérés mert azt akkor kell adni ha kérik.
Sólyomtól vettem az ötletet Ő írja a 186 oldalon, hogy"A gyantás kezelésnek az is előnye, hogy a kezelt pálinka " érettebb" jellegű lesz, aromaanyagai harmónikusan simulnak össze (amellett , hogy valamennyi fém megkötödik a gyantán)
Nekem a gyantázásra egy (szerintem) használható módszerem alakult ki:
Gyakorlatilag, amikor nem használom a gyantát 10%-os sóoldatban tartom egy 5 literes műanyag kannában. A gyanta az edény alján tartózkodik, leül az aljára.
Használat előtt beöntöm a szűrőbe a sóoldattal együtt, a sólodat az alul kifolyik, azt egy másik műanyag kannába folyatom (megörzöm a regenerálásra). Ezután egy kis vizet öntök át a szűrőn, hogy a maradék sót egy kicsit lemossa. Ezt követően jön a használat.
Használat után a gyantát visszatöltöm a sóoldatba, hogy a következő használatig ott pihenjen és regenerálódjon. Egy-két használat után a sóoldat kékes színűvé válik és kissé opálos lesz.
Ekkor párszor felrázom, megvárom, míg a gyanta gyorsan leül az aljára és a koszos sóoldatot leöntöm róla, új oldatot készítek és abban őzöm tovább a gyantát.
Nincs olxan nagy fülem hogy ilyen messzire elhalljak, de gondolkozom és néha ötleteim is vannak.
Apropó ,gondolom azért kicsit odapöttyintesz a meghajlított csíkoknak a rögzítése végett, nehogy csúszkálhassanak .mondjuk a cefre kiöntésekor.
Milyen nyíláson keresztűl töltöd fel a falak közötti űrt. mert nagyon kicsinek tartom ehhez azt az egy cm-t, ami marad a forrasztások után !?
Véletlenűl sem szeretnék fontoskodni, de néhányszor megtörtént már velem hogy elragadott az alkotás heve és kihagytam valamit ,ami miatt vissza kellet bontanom az egészet! Nehogy veled is hasonló történjen!
Hajnalban utazok , úgyhogy további sikeres építést és