A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az elején a Lucaffe 100% arabica ízhatása úgy indul, hogy az ember találgat mire hasonlít az íz, és ahogy elolvastam peppino pocsolyázó leírását, valóban el tudtam képzelni, hogy ilyesmit érezhetne az ember amikor egy eleven nyers törpeharcsát kiharap az iszapba vájt nyálkájával bélelt vackából. Viszont ez a kezdet átalakul egy nagyon jó étcsokis aromává, továbbá a pocsolya és iszapos törpeharcsa helyett aszociálhatunk az indító ízt érezve egészen másra is, mondjuk egzotikus fűszerekben pácolt gyümölcsökre, és akkor egészen más hatást kelt ínyünkön a kávé:-) Nekem egyik kedvencem.
A Vergnano a kedvencem mind espresso mind cappuchino cseszeben... hogyan lehet ezekhez hozzajutni? Ki a forgalmazo, mibe fajna ? :) annak nagyon orulnek, sokszor iszok Vergnano cseszekbol es baromi jo minoseguek....
Classico volt. Finom volt az, de valahogy ez a GE jobban tetszik. Rossá-t nem vettem, de Oro-t jánlott a srác, ráhagytam. Majd kiderül, hogy milyen. Három KV, egy hónap, aztán jön a Rossa is.
Csészéket szívesen ad a Vergnano magyarországi forgalmazója, vagy a Manuel importőr (igényli, hogy a kávéból is vásárolj). Szerintem egyik legszebb cappuccinos pohara a Vergnano-nak és a Manuel-nak van. De ha sűrgősen kell, Molinari teljes csészearzenált tudsz vásárolni a Miramax-nál (1085 Budapest, József körút 60.).
Metroban találsz poharakat, Rioba felirattal. MoKambo képviseletet hívd fel, Bristot-val a Kaltenecker Úr rendelkezik... Meg SiD linkelt be a teszveszről (asszem) csészéket.
30 ml-t könnyű kimérni (több tipp is van rá a weboldalon), tehát nem tragikus, ha nincs gyári jelölés, könnyen lehet csinálni vagy megnézni, meddig ér egy logónak, vagy ilyesmi.
Kipróbáltam itthon ( hazahoztam 3 adagnyi babot) a Mokambo GE-t. Hát van különbség Bristot és Mokambo között, nem mondom. Markánsabb íz, még mindig itt érzem az ízlelőbimbóimon, pedig 10 perce ittam, Bristot-nál ez sosem volt. Valahogy ennek most kávéíze van, perszea crema is ujjnyi volt elsőre, gyönyörű kávé. Lehet, hogy az Argentoval kellett volna kezdeni, de már mindegy. GE-t rendelek itthonra is.
Lucaffe pod nem kell senkinek? II. kerületben kapható 15 darab ingyen, csak kéretik időben szólni.
Igen, de még nem tudok végleges benyomást mondani, azért is nem akartam addig írni, mert állítani kell a darálón, kicsit más kell neki, mint az előző végének. Most túl gyors volt és alacsony nyomáson főtt. Elindult csokoládés irányba, de hogy ebben ugyanolyan erős lesz-e az utóíze, mint az előzőnek marcipánban, addig nem tudom megmondani. De nagyon remélem... :-))
Az "ízkör" vagy "ízkorong" (flavor wheel) - segítség a kávé ízvilágának meghatározásához /kiegészítés a korábbi hozzászóláshoz.../
Délután nagyon siettem, de azért remélem, a lényeg értehető volt. Kissé pontosabban fogalmazva:
1. Az "ízkör", "ízkorong", "aromakorong" (flavor wheel) lényege, hogy egy bizonyos kávé illat- és ízjegyeit az aromakorongra helyezve, a legbelső körben (ahol a "tortaszeletek" vannak) szükségszerű az egyetértés. 2. A közbülső körben, ill. ahogy a kör perifériája, széle felé haladunk, de még mindig középtájon, már lehet, hogy véleményünk bizonyos mértékben eltérjen az átlagtól. 3. A legkülső körben, gyakorlatilag a kör szélén viszont az egyéni beállítottság és érzékelésmód következmények nélkül hozhat jelentősen különböző észleléseket. Fontos (!) szem előtt tartani, hogy mindezzel foglalkozni csak a kávé egyensúlyának (tehát az azt alkotó ízek viszonyának) megállapítása után lehet. 4. Továbbá érdemes megfogalmazni és feljegyezni, az utóízt, a kifolyó kávé színét, állagát (mennyire ad gazdagon cremát) és egyéb jellemzőket is (pl. mennyire kell/célszerű édesíteni, hogyan viselkedik/módosul a kávé íze tej hozzáadásával stb.).
További "szakirodalom": http://www.sweetmarias.com/tasteterms.html http://www.lucidcafe.com/coffee/glossary.html http://www.coffeeco.com.au/altcof/altcoffeepage12.html
Ha valakit részltesebben ékit érdekel, mailban el tudok küldeni nagyméretű ízkört, nekem word-ben és pdf-ben van meg, szép, éles képek. Ez a neten nem érhető el, fizetéses változat van. Letölthető egy elfogadható felbontású kép innen: http://farm4.static.flickr.com/3247/2741624371_ab3988bdda_o_d.jpg
És mint már említettem, ez a lényeg: http://www.sweetmarias.com/tastewheel1.jpg http://www.sweetmarias.com/tastewheel2.jpg
"shot-ost allitolag andrew7 tud szerezni - tole lehet venni?"
Tőlem venni?:-)) Ez is alternatíva persze, de egyszerűbben is megoldható:-)) A Bristot forgalmazója árul "vizes" poharat, ez tkp. egy shot-os pohár, de nincs bejelölve a 30 ill 60 ml. Kitűnő minőségű és nagyon olcsó (a piacon a legolcsóbb!) shot-os poharakat lehet vásárolni az Expolygonnál, az ráadásul szabályosan be is van jelölve, mérceként is használható, nekem is ilyen van...
Már említettem, a weboldal doménjének van egy info nevű e-mail címe, de mint már szó volt róla, ne írja ki senki ide egészben a címet, hogy ugye az-e az, mert le lesz harapva az orra. E-mail cím nem jelenhet meg egy-az-egyben egy nyilvános fórumon, mert nagy irgum-burgum lesz belőle.
Furcsa. Az szerintem belefér, hogy a fejtömítés mellett kijön a víz, hiszen a pumpa szállíthat több vizet, mint amennyit az OPV el tud engedni és ugye más elvezetés nincs - jól lefojtott csapoláskor pedig van hová távoznia a nyomásnak. Viszont akármi is van, a manométernek ekkor már igencsak meg kellene lódulnia.