A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Többször dícsértem a Frejkávét. De itt falun maga a kávézó nem a fővárosi bútorokkal van fölszerelve, teljesen más, világokkal különb minőség.
A kávéjukat is dícsérem, igaz az nagyban függ a pörköléstől. Frissen isteni, de volt, hogy délelőtt és délután is kissé más ízhatás volt. Viszont nem tudom más kávézóiban milyen italt főznek más városokban. Más valódi kávézóval sincs igazán tapasztalatom, jól lefőzött Manuelt, Illyt jó pillanataiban klasszissal előz, átlagos pillanataiban ízlés kérdése.
Megtekintettem a pörkölőgépüket, szép cucc. Amíg egy-kéthetes pörköléseket tudtam venni az finom volt, legízesebb a Közép-Amerikai, mióta három-négyhónapos pörköláések vannak hanyagolom. Az újabbakat meg emiatt eleve nem is kóstoltam.
Én még akkor vettem és őröltettem nála kávét amikor nem volt darálóm és ízlett, aztán nemrég vettem egy GUATEMALAI MARAGOGYPE-t a Sparban de a hajnalt már a szemetesben érte meg.
Venus és Gaggia Baby is 42 cm körül, de ez még csésze nélkül. Ehhez viszont nem jön hozzá a csésze teljes magassága, mert ez a legmagasabb pontjuk, nem a platni a tetejükön.
Na reggel a duplához a szimpla tej helyett szimpla nádcukrot tettem. A francia kenyás világ ott bujkált, diszkréten, de leginkább a virágos része. A mazsolás végszó nem akart jönni. Kis tejjel tompult a virágos savanykásabb rész is. Szal ennyi.
Ja, de nemsoká működni, fog, és mielőtt elindul már ti is rá tudtok nézni. Sőt kérem is.
Ne a negatívumokat nézd már, ráadásul odaírtam, ha nem kapok, akkor veszek én és azt küldöm el. Ráadásul van referencia (vadászmester).
Hidd el nem lesz kaki az oldal :D, kicsit több bizalmat kérek.
Többetekkel pedig beszéltem is, és jelezték, hogy nincs ellenükre publikálni az oldalon, szal halad ez. De valahogy el kell indulni (persze ez az én feladatom)
Egy még nem is működő kávés oldalra hivatkozva tesztmintát kérni...ügyes...?:-) Szvsz némiképp hibádzik a sorrend - a forgalmazók helyében én biztos kérnék valami hivatkozási alapot, referenciát, hogy ki, hová, miért is kér "tesztmintát"?
Ja és hogy ne csak a levegőbe beszéljek, fel fogok hívni egy forgalmazót, és intézek tesztmintát, ha nem adnaj, akkor veszek, és aki szeretne tesztelni , vagy kedve lenne az itt jelezhetné és elküldöm neki.
Volt már ilyen jellegű beszélgetésem forgalmazókkal és eléggé pozitívan álltak a kérdéshez, de majd elválik, hogyha konkrétumra kerül a sor akoor mi lesz :D
Egy biztos, vagy így vagy úgy lesz minta :D .
Közben olyan is eszembe jutott, hogy pl a tesztben benne lehetne, hogy mivel főzte, milyen kategóriába sorolja (alsó, közép, felső).
Legközelebb csak este leszek, de akkor átolvasom az egész topikot, úgyhogy jöhetne a vélemények, ötletek!
A kedves topiklakók segítségét kérném újfent a készülő portállal kapcsolatban.
Mint jeleztem lenne egy olyan része, ahol ha valaki bemegy egy kávézóba, cukrászdába...stb leírhatná a véleményét róla, illetve lenne egy kávétesztelő részleg is, ahol az adott megkóstolt kávét lehetne osztályozni.
Ezekte kellene kitalálni valami egységes tesztelési rendszert, amit fel is tennék a weblapra, hogy a látogatók lássák, hogy mi alapján ment a teszt.
pl: kávézók esetén különböző fajsúllyal esnének latba: hely hangulata, a kért kávé minősége, a felszolgálás minősége, személyzet kedvessége...stb.
a kávétesztnél pedig csak szigorúan az adott kávéról alkotott vélemény: crema, ízhatás, illet...stb.
Nyilván ezeket ti jobban tudjátok, hogy mit kéne figyelembe venni. Erre kéne egy szabály és pontrendszert összedobni, amit utánna mindenkinek figyelembe kéne venni tesztkor.
És gondoltam, várok holnap reggelig, de eddig úgy tűnik, hogy: Ződ Sega már nem az a keverék, amiért megrendeltem. Kicsit markánsabb, és sokkal kevésbé kenyás. Vagy nemtudom, tisztán, cukorral még nem kóstoltam, de tigrincses crema-val, korrekt idővel szinte semmi kenyás vonalat nem mutatott már, volt némi halovány valami, de inkább a markánsabb jegyek voltak túlsúlyban ~ : ( Elnek elfog fogyni, mert rossznak nem nevezném, de nem az lett, amit vártam. Hétvégén, ha lesz időm rá, tesztelek azért egy simplát 1 cukorral, majd kevés tejjel.
Hja, Nej majd holnap hív, mert ahogy mesélte, hosszúnapos+maratont készül rohanni, de lehet betud futni. Ha nem, legrosszabb esetben tesztelem a személyzetet nálatok. ~ :D Szal valami lesz.
Én is elfelejtettem írni, hogy ma reggel álmosan főztem valamiből egy duplát. Iszogatom, mondom magamban húvazze', ez nagyon jó finom lett. Nézem a zacsiját, hát tőled van.
Nekem most kezd ízleni igazán, hogy megy el a frissenpörkölt íze!
Olyan Manuel Sublime-re hasonlító, csak ez erőteljesebb picit. És nagyon finom!