A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A Kv-s cég székhelye és az autó versenyző születési helye egyezik, Siena - biztos az a család, csak ott ugye nagyok a családok, meg keresztapák is vannak... ;)
Bár nagyon nem tudok belefolyni a témába egy linket adok egy barista verseny értékelési lapjáról, mint pontozási kritérium. Ebből össze tudsz rakni egy technikai értékelést.
A kávézó teszteknél szerintem csak kávézókat kéne tesztelni, elsődleges szempont legyen az italok minősége. Majd a kiszolgálás minősége, hely igényessége.
Cukrászdatesztelő weblap már van a kávéházak.hu címmel.
A Manuel magyarországi importőre/forgalmazója nagyon lelkiismeretesen igyekszik tanítani is azokat, akik ezzel a kávéval dolgoznak. Többször tapasztaltam, hogy komolyan veszik a visszajelzéseket is. De mindehez minimum két ember kell: hiába tanít valaki, ha más nem hajlandó tanulni, vagy tisztességesen dolgozni. Az eladó (nevezzük "baristának", elvégre ezt a munkakört látja el) mellett nem állhat folyamatosan nádpálcával a kávéimportőr, és nem utasítgathatja, hogy "Mari" vagy "Géza" tamperolj már rendesen, szolgáljátok fel időben a kávét etc. Ugyanakkor vannak helyek, ahol készség van arra, hogy tanuljanak: én úgy látom, amiről SiD és Luigi itt beszámolt, egy ilyen hely, és örülni kell, mert ha a tanulási szándék megvan, és ha van aki tanítson is, akkor olyan rossz nem lehet a dolgok vége, sőt...
Jaj dehogy! Pl. én egész nap dolgoztam, most olvastam át a bejegyzéseket; át akarom gondolni, hogy mi a legideálisabb, és néhány dolognak még utána szeretnék nézni... Merthogy az értékelési szempontok és osztályozások sem mindenben egységesek...
Éppen ezért kellene valami pluszt belevinni. Ha másban nem hát kapja meg ugyanazt csak extra minőségben, mert azért a bunkó is megnyalja a száját egy kiváló kapucsínó után és visszajön. Főleg forgalmas buszmegálló mellett van a hely, ha olyat kap, amit máshol nem tudnak, biztos, hogy a buszra várva bemegy és kér egyet minden reggel.
Minden úgy volt, ahogy luigi is leírta. Nincs kényszer. Szerintem fejlődőképes az intézmény és remélem, hogy talpon is marad! A környéken nincs több minőségi kávézó, ezért van esélye, de másrészről azért érzem, hogy nem könnyű itt, mert ez nem a Ráday utca, hanem a rákoskeresztúri paneldzsungel szíve. Itt sokaknak elég az automatából csapolt csibófamily 100Ft-ért, műanyagpohárban, keverőpálcikával, sok-sok habosított növényi zsiradékkal a tetején.
A közeli környezetben egyébként lehet inni Illy-t cukrászdában, Bristot-ot automatából csapolva egy mobiltelefonboltban(!) vagy Piazza d'Oro-t a Tesco és a Baumax kávézójában, kicsit távolabb Segafredo-t és egy Fabia nevű bécsi kávét, szintén egy cukrászdában.
Van még egy Qawa kávékat árusító kávézó a családiházas övezetben, de kihalt helyen van és jellemzően nem friss a kávé.
Régebben volt már próbálkozás igényes kávézóra (Semiramis frencsájz volt), de sajnos egy éven belül bebukott. Szóval ilyen a környék.
Sajnálattal láttam, hogy a felvetett kérdésre, kérésre egy kanyi válasz sem jött. Most vagy haragszotok rám, vagy senkit nem érdekel, vagy mindenki be van havazva, vagy nem tud írni mert éppen kávét főz :( .
Mindenesetre nem fogja a dolog a kedvem szegni, akkor majd utána nézek, hogy az ilyen teszteket milyen rendszer szerint végzik.
Egy dolog miatt vagyok egy picit csalódott, hogy eddig ebben a témában bármit kérdeztem semmilyen reakció nem volt (a negatívon kívül).
Mindenesetre látszik a személyzeten, hogy tanítva volt. A kávék egyszemélyes szűrőn csorogtak le, talán ezért voltak túl hígak, ott már kell trükközni, hogy valóban jó és ízdús legyen. Hallottam, hogy 25 másodpercig folyt a kávé a presszónál, de végén már nagyon is ki volt fehéredve a lé. Nem tudom mi nem stimmel, de valószínű, hogy rá lehetne jönni próbálkozásokkal.
Azt nem sikerült megtudnom, hogy pontosan melyik Manuel kávét mérik. Azt sem, tudom, hogy hány grammból főznek.
Első körben ajánlanék egy bármilyen fém tampert beszerezni, mert azzal ki lehetne küszöbölni az egyszemélyes hátrányát. A Manuel kényes a lefőzésre, odafigyeléssel azonban nagyon is finommá válik. Nekem kicsit magasabb hőfokon főzve sokkal-sokkal finomabb, testesebb karamellesebb ízvilágot adott otthon.
Ma voltam SiD-nél alkatrészekért, megcsodáltam a gépparkját. Nem semmi!
Mellesleg beugrottunk kávézni a Pesti úton lávő Manuel kávézóba, mert kíváncsi voltam rá. Szépen megépített minden, ízléses kávézó. Vadi új San Remo kétkaros gép, Macap daráló, tejhabosító edény. Minden adott a jó minőséghez, tényleg.
A következő írásom építő jellegű, kérem az érintetteket, hogy ezt vegyék figyelembe. Első körben cappuccinót kértem. Előírás szerint a habosító edényben gőzőlve, a végén egy-két koccintás is a pultra, hogy krémesebb legyen. Sajnos a gőzölési ciklus végén becsúszott egy jó adag levegő a tejbe, így nem lett olyan krémes, mint amilyen lehetett is volna. Kicsit kanállal is rá kellet segíteni. A kávé (nem tudom pontosan, hogy milyen adagot tartalmaz a receptúra, hosszú kávés volt ízre, de nem biztos) nem volt nagyon felismerhető benne, egy kicsit kiérződött belőle amit én nem szeretek a tejes kávékban. Az ital forró volt, kicsit meg is égette a nyelvemet. Az ízeket nagyon elnyomta a sok fahéj a tetején ami nem való oda szerintem. Inkább kakaóport tenék rá ha már kell, sokkal inkább harmónizál a kávéval. Bár azokba a jófajta 'artos' Manueles csészébe inkább öntözgetnék szép mintát, (mint otthon :-)) ) lásd kép.
Cappu után kértem egy eszpreszót is, hogy teljes legyen a kép. Nekem hosszú kávésnak tűnt, és egy kis szarvasi égett beütéssel. Krémje nem volt túl sok. A Manuel jegyei azonban felismerhetőek voltak rajta.
Ma bent jártunk Luigivel a korábban említett Manuel kávézóban, mivel megígértem, hogy visszamegyek és írok a tapasztalatomról.
Ristrettót kértem, azt is kaptam és maximálisan elégedett voltam vele.
Pont olyan volt, amilyennek az emlékeimben él a körúti csirkefogóban kapott Manuel. Ha nagyon kritikus akarok lenni, akkor azt mondanám, hogy a crema nagyon vékonyka volt rajta (a cukor átesett rajta), de a krém színével, az ital állagával és legfőbbképpen az ízével nem volt probléma. Almatortát is kértem, ami szintén nagyon finom és megemlíteném a sokféle különleges étcsokit, melyeket a pulton meg is lehet nézegetni. Ha nem haragszik a kedves üzletvezető, akkor a továbbiakban is a vendégük maradnék!
Luigi kappuccsinót, majd utána egy eszpresszót kért. Ezekről majd ő megírja a véleményét.