A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Igen, ez lehetséges megoldás, és a "c-flat" tamper jó, legalábbis pozitív véleményeket olvastam róla (ellentétben a homorú vagy domború tamperokkal). Dehát nincs mindenkinek esztergályos haverja:-((
Nem sok az, hidd el!!! Nagyon finom, krémes dupla ristretto-t lehet vele készíteni. Sokkal jobb a kioldódás, jóval több (természetesen a kávéarány miatt) a crema. És ha 60 ml-t klészítesz, akkor egy nagyon finom dulpa eszpresszót kapsz. Én 45-50 ml-re csapolom, tehát "szűkösen dupla eszpresszót", vagy "minimálisan hosszabbra készített dupla ristrettot" iszom. maga a oresszóspohár a mérce is egyben, mert pl. a Vergnan ideálisan 40-45 ml-re tölthető, és akkor még marad hely a cukornak, és kis sem borítja az ember.
Ha pedig vendég jön, nem csinálsz semmit (darálót sem kell állítani, tömörítéssel sem kell variálni), csak kart cserélsz, a kétszemélyes szűrő marad, és akkor marad a "standard" eszpresszó, azaz 2x30 ml két csészében. Hacsak nem duplára buknak:-))
Most néztem meg, lemértem/megmértem a dolgokat, az 57-es jobban besüllyed, elég 15 gr kávé, szzépen tömörít. Az 58-as tamper túl nagy, valóban 17-19 gramm kávé kell a szűróbe. Ez alapján a sokszor és sokat szidott 57 mm-es (azaz 57,3 mm-es) tamper talán megfelelőbb.
Igen, amit SzáSa írt, úgy van. Elvileg 15-16 gramm kávé kell a kétcsészés szűrőbe, ekkor az 57 mm-es tamper tökéletesen alkalmas a tömörítésre, de ha SzáSa megerősíti, akkor az 58 mm-es is. Az bizonyos, hogy úgy az 57-es, mint az 58-as tamper alkalmas, megfelelő. A szűrőben a belső perem nem zavaró, az a rész mindenképpen kell a "bemerülő" felsőszűrőnek, mintegy headspace-ként, tehát semmi értelme nincs a magasabb tömörítésnek (kávépogácsának)...
Rátértem (mint arról a közelmúltban írtam és indokoltam a 33020 hsz-ban) http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=82916115&t=9014122 , tehát rátértem a térfogatra való adagolásra. A professzionális vonalom, a vendéglátásban sehol nem számolják a 7 gramm-ot és a 14 grammot, hanem egyszerűen csordulásig teletöltik a szűrőt kávéval, egyenlítik az örleményt, tamperolnak és mehet a főzőfejbe!
Kedves blaze73! Este válaszolok, de a lényeg: igen, több kell, mint 7 gr. Érdmes olyanokat megkérdezni, (Vén Resu), akik egycsészés szűrővel főznek. A magam részéről bátran javaslom Neked a kétcsészés megoldást, számos előnye van..., és nem olyan sok az a dupla presszó, vagy dupla ristretto... Én is legtöbbször egyedül kávézom, mégis az egycsőrös kifolyós szűrőtartó karban dupla szűrő rejlik:-))
Én használtam többször is, ha jól emlékszem Vén Resu (?) használja itt rendszeresen az egycsészés Marzocco-t. A kétcsészés szűrőnél maradtam, nekem kell annyi kávé, a darálót is arra állítottam be. Az egycsészés is szépen működött, bele kellett tömörítenem a Marzocco-szűrő "szűkületébe" a kávét, mert a perem visszafogta a normál méretű tamepert, az Expolygonnál kapható "gagyi-tamper" kisebbik felével, az 50 mm átmérőjűvel működött a dolog. A Marzocco kétcsészés is érdekes, ott az 57-es tamper kitűnő, de az is bizonyos tömörítés után megakad, így lehetetlen túltömöríteni a kávépogácsát, hiszen csak egy bizonyos szintig "süllyed" be a szűrőbe a tamper. Ha itt és így nem elégséges a tömörség, akkor jön a darálás finomítás... Eleinte zavart, hogy egy ponton túl nem lehet tamperolni, de most már kifejezetten jónak találom.
Az meg milyen, hány ml? Egyszerűen hosszabb ideig kell engedni a vizet? (Állítólag nem cészerű csersavkioldódás és egyebek miatt), vagy előtte kicsit "forróvizezitek", mini americano-ra:-))?
Változatos vendégkörünk van, ismerem a sztorit testközelből. Gyorsan lerendezem annyival, hogy olasz vonalat képviselünk és itt ennyi az annyi. De van olyan vendég aki kifejezetten magyar eszpreszót kér, annak megengedjük amíg 5 cent nem lesz a csészében.
Luigi, hát (ha mód van rá) akkor én is számolom. Csakhogy ha nagy a háttérzaj, akkor kissé problémás... főleg úgy, hogy pl. ott űlnek mellettem és én meg sasolom a másodpercmutatót:-))
Ez igaz, nem is szállok veled vitába, mert Szarvasi-ból úgy tudom, hogy csak egy íróasztali lámpát láttam eddig testközelből:-)) Viszont változatlanul állítom, amit korábban, hogy "Végülis miért ne LEHETNE gyártani egy egyszerű, de jó minőségű, jól összerakott presszógépet?", hozzátéve, hogy elég nagy baj, ha már erre (sem) képes a "hazai ipar"...
Valóban voltam, de nem sikerült eljutnom egyik általad említett helyre sem... túl jól sikerült a barátom legénybúcsúja... :)))))))) Egyébként a Jégverem nevű étteremben voltunk. Az ott felszolgált kávét én az említésre sem méltók közé tenném. Még félrészegen (vagy nagyon) is meg tudtam állapítani, hogy az ott felszolgált kávé minősége nem éppen megfelelő... egyébként kék sega-val itattak.
Elnagyolt, összecsapott, újonnan is divatjamúlt, elektromosak esetén súlyosan "underpowered", még minden kezembe került szarvasi tárgyról ez volt a benyomásom... Az ár pedig ugyanannyi, mint a már bizonyítottan "egyszerű, de jó minőségű, jól összerakott presszógép" BAR 14-é...
Áááá, dehogy... Van vhol Carlóval egy mókás interjú a youtube-on, olyasmit is mesél, hogy amikor először készített valódi vendének eszpresszót, "bácsi kiöntötte, mert azt mondta, túl kevés!"
"Végülis miért ne lehetne gyártani egy egyszerű, de jó minőségű, jól összerakott presszógépet?"
Aki azt hiszi, hogy őnekik sikerülhet, annak sohasem volt Szarvasi, pl., vasalója! Ami ugye sokkal primitívebb szerkezet egy pumpás presszógépnél, mégsem csinálták igazán jóra soha. (Vaskos gazdasági lehetőségeket hagyva ki ezzel, hiszen milyen egyszerű lett volna megerősödniük a KGST védett piacán!) Vagy nem hasonlította össze a Kotyogót egy Brikkával, hogy milyen apró tervezésbeli különbség mekkora minőségbeli különbséget eredményezett...
További jó híreim, hogy megvan az első tesztalany a mokambó formájában, " féle kávét lesz tesztelésre ez alsóbb kategóriás, aminél az ár/érték arány lehet az érdekes, és egy felső kategóriás.
Aki szeretne tesztelni az kérem jelezze felém.
andrew7, MrB és a többiek: akkor próbáljuk már valahogy összegyúrni a tesztelési rendszert.