Keresés

Részletes keresés

_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33496
Rossa-t kóstoltam. GE várja, hogy kóstoljam. A húdelórépa, az sanszosan a Talent lesz, az occsot nemtudom, de német árak alapján vagy Argento, vagy Miscela buon gusto.
Előzmény: weinmaker1 (33494)
luigi- Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33495
Semennyivel, én is kaptam! Nem méregettem, öntöttem amennyit egy zacskóba porciózni szoktam.
Előzmény: _MrB_ (33486)
weinmaker1 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33494
Jó kérdés, hétfőn kapom meg. Egy alapkategóriás, és egy nagyon jó minőségű.
Szal mindkettőből küldenék aki jelentkezik.

Arra gondoltam, hogy 3-5 fő lenne aki teszteli. A szerint a rendszer szerint amit már félig összehoztunk. Azt kellene még véglegesíteni.
Előzmény: _MrB_ (33491)
SiD- Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33493
Ibis mércével nem tudom, de biztosan durvábbra kell majd venned az őrleményt, mert fullasztani fog.
Előzmény: _MrB_ (33488)
SiD- Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33492

"Igen, a Krupsom pont ilyen. Mikor elzárom a vizet, akkor felépült nyomás függvényében lehörög hátul a csepptálcába."

 

Igen, ezek olyasmi elven működnek, mint a manuális háromjáratú szelep az E61-es gépeken.

A kapcsoló egy tekerőgomb, ami egyben egy háromjáratú szelep is.

Nyugalmi helyzetben "nyitva van" a thermoblokk (kikapcsolt állapot és felfűtés alatt), főzéskor pedig a tekerőgomb elfordításával lezárjuk a thermoblokkot és megnyitjuk a víz útját befelé. Aztán, amikor leállítjuk a gépet -ismét elfordítva a tekerőgombot-, akkor újra megnyitjuk a thermoblokkot, ilyenkor a megmaradt nyomás távozik.

A Turmix presszógépek is pont ilyenek, akárcsak az SGL Podstar és a többi kis SGL mintára épült podos.

 

Előzmény: _MrB_ (33479)
_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33491
Melyik fajták?
Előzmény: weinmaker1 (33489)
andrew7 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33490
Igen, ez igaz a Gaggia és a Marzocco szűrőkre is: 14-16 gramm őrleményt fogadnak be.
Előzmény: monyesz (33478)
weinmaker1 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33489
Feltenném újfent a kérdést, hogy kinek küldhetek tesztre mokambót?
Légyszi jelezze már.

Meg akkor az eddigiekből jó lenne összedobni a tesztelési rendszert .
_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33488
"A Pellini Superiore annál inkább."

Reggel tesztelem. ~ : )

Őrlésben zöld segához képest merre jár?
Előzmény: SiD- (33487)
SiD- Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33487

luigi jóvoltából megkóstolhattam a Pellini Superiore 100% Arabica kávét.

Egész jó, bár én nem rajongom a 100% A. kávékért. Asszem, a zöld Sega. is valami ilyesmi lehetett régebben, amikor kóstoltam. Háromszor főztem már belőle és a legjobb akkor volt, amikor az ideálisnál hosszabb idő alatt folyt le, jól lefojtva a gépet (tesztgép a kis piros QM), tehát 25-30s alatt egy ristretto jött csak le. Optimális 25s/30ml-nél (a nagy Gaggián 1 fokkal durvább őrlény) hamar szőkült és túl savanykás lett. A magasabb robusztahányadú kávéknál ez éppen ellenkezőleg szokott lenni. Pl. egy Molinari Classico-nál egy ilyen "kikönnyezett" ristretto már ihatatlanul égett, keserű és virágföldízű lesz, ott éppen a kicsit gyorsabb lefolyás eredményezett finomabb ízeket.

 

másik ma tesztelt kávém, melyet szintén luigivel csereberéltem, a barna zacsis Mambo Espresso. Ebből még csak egyet főztem, ami szerintem elsőre jól is sikerült.

Érezhetően robusztás, markáns, száraz, igazi fejbekólintós olasz bár keverék.

Nem gumiízű, inkább a tömény étcsokis vonalat képviseli.

Nekem bejön ez az ízvilág, de tejes italnak valószínűleg nem ideális.

A Pellini Superiore annál inkább.

_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33486
Majd lemérem valahogy.

luigi: legközelebb kérek 10 deka aranyat is. Igérem, 10et visszaadok majd. ~ : D
Elromlott a mérleg, vagy mexaladt? (nemmértem, de ez vagy 25 deka) Majd mennyiveljövök?
Előzmény: monyesz (33485)
monyesz Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33485
1x érdemes lenne lemérni mennyi az a 14-16 gramm. Mérőkanalad nincs a géphez ? Azzal elég jól lehet belőni az intervallumon belül (aztán mikor üres a daráló, akkor csak ennyit ledarálni ).
Előzmény: _MrB_ (33482)
monyesz Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33484
Ma kóstoltam Lucaffe Piccolo & Dolce-t, nagyon jól eltalált KV ! Sokféle íz bújkál benne, és egy teljesen más ízvilág egy Bristot vagy MoKambohoz képest.
_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33483
Hja, természetesen dupla szűrő, és 2xi tampereléssel, azaz 1x majdnem saját súlyával a tamperr öszenyomja felét, majd rátöltök púposan, s azt tamperelem rendesen. Na akkor jó a szint, a kioldódás, és a végeredmény is.
Előzmény: _MrB_ (33482)
_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33482
Én meg utánna. Tömörítés elött szintbe tolva több mint 5 mm-rel lesz alatta tamperelve, és nem az igazi.
Előzmény: monyesz (33481)
monyesz Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33481
De én tömörítés előtt mondom a szintet !
Előzmény: _MrB_ (33480)
_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33480
Nincs grampontos mérlegünk. Igy én érzésre pakolom, hogy tömörítés után maradjon 2-3 mm hely a peremtől. Az nagyjából jó adag. 5 mm és felette már nem elég testes a KV, szal az kevés. Teljesen szintbetolva megmár nagyon sok.
Előzmény: monyesz (33478)
_MrB_ Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33479
"Automatán csinálja a előáztatást, és főzés után a gépben maradó nyomást a gép leengedi (valaki látott már ilyet ?)."

Igen, a Krupsom pont ilyen. Mikor elzárom a vizet, akkor felépült nyomás függvényében lehörög hátul a csepptálcába.
Előzmény: monyesz (33476)
monyesz Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33478
Én azt vettem észre, hogy ha a Solis 2 személyes szűrője lazán tele van töltve (mondjuk ahogy egy adagolós darálóból belepottyan), akkor az kb 14-16 gramm. Azaz nagyon mérni nem kell, mehet a tamper.

Nem tudom, más a saját gépével meg tudja-e ezt erősíteni, de érdemes lenne ezügyben egy próbát megejteni.
Előzmény: andrew7 (33461)
monyesz Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33477
Nemá hogy ilyen csajok is olvassák a topicot ! :O)
Előzmény: RCTiv (33474)
monyesz Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33476
Nakérem, megvolt a magyar eszpresszógép próbája !
Magyar fejlesztés, de nem itthon gyártják, a szivattyú olasz.
A működése alapján thermoblokkos masina lehet. Főztek rajta nekem egy kávét, ami minden hiányossága ellenére azt mutatta, hogy lehetne vele jó kávét főzni.
Nyomásfokozós szűrők vannak hozzá, de ránézésre 53-as, úgyhogy a saeco szűrő jó bele talán. A gőze nem volt meggyőző. Automatán csinálja a előáztatást, és főzés után a gépben maradó nyomást a gép leengedi (valaki látott már ilyet ?). Elég zajos, gyári adat szerint is 70dB felett van, hátra is léptem mikor elkezdett dolgozni a szivattyú.
18ezer forint az ára.
Vén Resu Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33475

A professzionális vonalom, a vendéglátásban sehol nem számolják a 7 gramm-ot és a 14 grammot, hanem egyszerűen csordulásig teletöltik a szűrőt kávéval, egyenlítik az örleményt, tamperolnak és mehet a főzőfejbe!

 

Én ebben nem lennék olyan biztos. Szerintem az igazán profi helyeken biztosan beállítják a daráló adagolóját is, nem csak a darálási finomságot. Sokáig én is teletöltött kosárral, 17-18g-ból készítettem az eszpresszókat, de mostanság 15g a maximum amit töltök bele és minden esetben pontosan kimérem a mennyiséget.

 

Érdmes olyanokat megkérdezni, (Vén Resu), akik egycsészés szűrővel főznek.

 

Kávéim kb. 2-3% készül az egyszemélyessel. Régebben én is 9-10g-ból főztem, de most már 7g-ból is tudok egész jókat készíteni.

Előzmény: andrew7 (33461)
RCTiv Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33474
szereztem két testarossa fekete eszpresszócsészét, van két bonomi, a két vergnano-val meglesz a hatos :) nemíromleholvoltam kávézóban olyan édesek voltak a pincércsajszik, hogy kikönyörögtem tőlük két csészét mert eladó nem volt, pedig nekik hiány, hiába a borravaló amit el sem fogadtak, ezúton üzenem nekik, hogy köszönöm szépen, hátha olvassák :)
luigi- Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33473
Lungot, azaz több vizet engedünk át rajta. Aki ilyet kér annak úgy is mindegy mit iszik. :-/
Előzmény: andrew7 (33456)
katonalajos Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33472
t Ilyen tigrisest még eleddig nem sikerült csinálni. :-)
andrew7 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33471
Hááát, egy jó szomszéd mindig jól jön;-))
Előzmény: SzáSa (33470)
SzáSa Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33470
Nekem sem haver, csak nagyon közel van a szomszéd utcában :-)
Előzmény: andrew7 (33468)
blaze73 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33469
oke, András.
holnap reggel kipróbálom.

mindössze egy "karral" rendelkezem, így majd a kifolyót fogom lecserélni.

próbálom és majd beszámolok az eredményről :)
Előzmény: andrew7 (33467)
andrew7 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33468
Igen, ez lehetséges megoldás, és a "c-flat" tamper jó, legalábbis pozitív véleményeket olvastam róla (ellentétben a homorú vagy domború tamperokkal). Dehát nincs mindenkinek esztergályos haverja:-((
Előzmény: SzáSa (33466)
andrew7 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 33467
Nem sok az, hidd el!!!
Nagyon finom, krémes dupla ristretto-t lehet vele készíteni. Sokkal jobb a kioldódás, jóval több (természetesen a kávéarány miatt) a crema. És ha 60 ml-t klészítesz, akkor egy nagyon finom dulpa eszpresszót kapsz. Én 45-50 ml-re csapolom, tehát "szűkösen dupla eszpresszót", vagy "minimálisan hosszabbra készített dupla ristrettot" iszom. maga a oresszóspohár a mérce is egyben, mert pl. a Vergnan ideálisan 40-45 ml-re tölthető, és akkor még marad hely a cukornak, és kis sem borítja az ember.

Ha pedig vendég jön, nem csinálsz semmit (darálót sem kell állítani, tömörítéssel sem kell variálni), csak kart cserélsz, a kétszemélyes szűrő marad, és akkor marad a "standard" eszpresszó, azaz 2x30 ml két csészében. Hacsak nem duplára buknak:-))
Előzmény: blaze73 (33463)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!