A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hát én elég sok helyen megfordultam, árgus szemekkel figyeltem is, hogy mi történik a pult mögött, olykor oda is merészkedtem, de grammra "kicentizett" adagolást még sehol nem láttam. Sőt a közelmúltban volt szerencsém pult mögül is látni egy daráló+gépbeállítást a Boscolo-ban (New York Palota Bp-en), mindent néztek és vigégcsináltak aprólékosan, de az adagolás mértékét senki nem nézte, legalábbis azt, hogy hány gramm kávé jön le a darálóból. Gyakorlatilag mindenhol azt látni, még a barista bajnokságokon is, hogy nagy lazasággal teletöltik a szűrőt, szépen-gondosan elegyengetik, tamper és mehet a főzőfejbe... Nincs idő grammozni, ráaádsul hiába álltják be (egyáltalán ha be lehet annyira pontosan állítani) a darálót, a gyakorlatban néha mellémegy az őrlemény...
Nem véletlenül van az, hogy az 58-as szűrőkosarak teljesen teletöltve kb. 14-16 gramm őrleményt fogadnak be, legalábbis mint írtam, a Gaggia és Marzocco szűrőknél ezt tapasztaltam. Eleinte én is méregettem (késtem is mindig reggel a munkahelyemről), de rájöttem arra, hogy felesleges. Volt pl. olyan kávéfajta, amely 14 grammra adagolva nem fért bele a Gaggia kétszemélyes szűrőjébe...
Jövő hét jórészére elég lesz. Reggel kiforog a Sega (van még egy szimpla-dupla közti mennyiség Ibi-be). Rátöltök szerintem ezzel utánna. Ha bejön, kiforog ez, ha nem, megy vissza a Sega bele.
Nekem is ízlett, nem vártam tőle ennyit sem. Simán felírnám az elismertebb 100% arabicák közé. Igazából nekem is egy kicsit durvábbra kellett vennem, de a legjobb ízhatást akkor kaptam amikor nem csepegősen indult a lefolyás.
Mondjuk ez géptől is függhet. Nekem a ristretto mennyiség 25 mp alatt már túl keserűre jött le.
Rossa-t kóstoltam. GE várja, hogy kóstoljam. A húdelórépa, az sanszosan a Talent lesz, az occsot nemtudom, de német árak alapján vagy Argento, vagy Miscela buon gusto.
"Igen, a Krupsom pont ilyen. Mikor elzárom a vizet, akkor felépült nyomás függvényében lehörög hátul a csepptálcába."
Igen, ezek olyasmi elven működnek, mint a manuális háromjáratú szelep az E61-es gépeken.
A kapcsoló egy tekerőgomb, ami egyben egy háromjáratú szelep is.
Nyugalmi helyzetben "nyitva van" a thermoblokk (kikapcsolt állapot és felfűtés alatt), főzéskor pedig a tekerőgomb elfordításával lezárjuk a thermoblokkot és megnyitjuk a víz útját befelé. Aztán, amikor leállítjuk a gépet -ismét elfordítva a tekerőgombot-, akkor újra megnyitjuk a thermoblokkot, ilyenkor a megmaradt nyomás távozik.
A Turmix presszógépek is pont ilyenek, akárcsak az SGL Podstar és a többi kis SGL mintára épült podos.
luigi jóvoltából megkóstolhattam a Pellini Superiore 100% Arabica kávét.
Egész jó, bár én nem rajongom a 100% A. kávékért. Asszem, a zöld Sega. is valami ilyesmi lehetett régebben, amikor kóstoltam. Háromszor főztem már belőle és a legjobb akkor volt, amikor az ideálisnál hosszabb idő alatt folyt le, jól lefojtva a gépet (tesztgép a kis piros QM), tehát 25-30s alatt egy ristretto jött csak le. Optimális 25s/30ml-nél (a nagy Gaggián 1 fokkal durvább őrlény) hamar szőkült és túl savanykás lett. A magasabb robusztahányadú kávéknál ez éppen ellenkezőleg szokott lenni. Pl. egy Molinari Classico-nál egy ilyen "kikönnyezett" ristretto már ihatatlanul égett, keserű és virágföldízű lesz, ott éppen a kicsit gyorsabb lefolyás eredményezett finomabb ízeket.
másik ma tesztelt kávém, melyet szintén luigivel csereberéltem, a barna zacsis Mambo Espresso. Ebből még csak egyet főztem, ami szerintem elsőre jól is sikerült.
Érezhetően robusztás, markáns, száraz, igazi fejbekólintós olasz bár keverék.
Nem gumiízű, inkább a tömény étcsokis vonalat képviseli.
Nekem bejön ez az ízvilág, de tejes italnak valószínűleg nem ideális.
luigi: legközelebb kérek 10 deka aranyat is. Igérem, 10et visszaadok majd. ~ : D Elromlott a mérleg, vagy mexaladt? (nemmértem, de ez vagy 25 deka) Majd mennyiveljövök?
1x érdemes lenne lemérni mennyi az a 14-16 gramm. Mérőkanalad nincs a géphez ? Azzal elég jól lehet belőni az intervallumon belül (aztán mikor üres a daráló, akkor csak ennyit ledarálni ).
Ma kóstoltam Lucaffe Piccolo & Dolce-t, nagyon jól eltalált KV ! Sokféle íz bújkál benne, és egy teljesen más ízvilág egy Bristot vagy MoKambohoz képest.
Hja, természetesen dupla szűrő, és 2xi tampereléssel, azaz 1x majdnem saját súlyával a tamperr öszenyomja felét, majd rátöltök púposan, s azt tamperelem rendesen. Na akkor jó a szint, a kioldódás, és a végeredmény is.
Nincs grampontos mérlegünk. Igy én érzésre pakolom, hogy tömörítés után maradjon 2-3 mm hely a peremtől. Az nagyjából jó adag. 5 mm és felette már nem elég testes a KV, szal az kevés. Teljesen szintbetolva megmár nagyon sok.
Én azt vettem észre, hogy ha a Solis 2 személyes szűrője lazán tele van töltve (mondjuk ahogy egy adagolós darálóból belepottyan), akkor az kb 14-16 gramm. Azaz nagyon mérni nem kell, mehet a tamper.
Nem tudom, más a saját gépével meg tudja-e ezt erősíteni, de érdemes lenne ezügyben egy próbát megejteni.
Nakérem, megvolt a magyar eszpresszógép próbája ! Magyar fejlesztés, de nem itthon gyártják, a szivattyú olasz. A működése alapján thermoblokkos masina lehet. Főztek rajta nekem egy kávét, ami minden hiányossága ellenére azt mutatta, hogy lehetne vele jó kávét főzni. Nyomásfokozós szűrők vannak hozzá, de ránézésre 53-as, úgyhogy a saeco szűrő jó bele talán. A gőze nem volt meggyőző. Automatán csinálja a előáztatást, és főzés után a gépben maradó nyomást a gép leengedi (valaki látott már ilyet ?). Elég zajos, gyári adat szerint is 70dB felett van, hátra is léptem mikor elkezdett dolgozni a szivattyú. 18ezer forint az ára.
A professzionális vonalom, a vendéglátásban sehol nem számolják a 7 gramm-ot és a 14 grammot, hanem egyszerűen csordulásig teletöltik a szűrőt kávéval, egyenlítik az örleményt, tamperolnak és mehet a főzőfejbe!
Én ebben nem lennék olyan biztos. Szerintem az igazán profi helyeken biztosan beállítják a daráló adagolóját is, nem csak a darálási finomságot. Sokáig én is teletöltött kosárral, 17-18g-ból készítettem az eszpresszókat, de mostanság 15g a maximum amit töltök bele és minden esetben pontosan kimérem a mennyiséget.
Érdmes olyanokat megkérdezni, (Vén Resu), akik egycsészés szűrővel főznek.
Kávéim kb. 2-3% készül az egyszemélyessel. Régebben én is 9-10g-ból főztem, de most már 7g-ból is tudok egész jókat készíteni.
szereztem két testarossa fekete eszpresszócsészét, van két bonomi, a két vergnano-val meglesz a hatos :) nemíromleholvoltam kávézóban olyan édesek voltak a pincércsajszik, hogy kikönyörögtem tőlük két csészét mert eladó nem volt, pedig nekik hiány, hiába a borravaló amit el sem fogadtak, ezúton üzenem nekik, hogy köszönöm szépen, hátha olvassák :)