A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ittam ma a Lurdy Semiramisban egy ristrettot columbiaiból.
Itt a ristretto duplát jelent, gondolom kevesebb vízzel lefőzve. Borzasztó volt. Híg, mint egy americano, 10 másodperc alatt lefolyt, egy keverés után eltűnt a szőke krém róla. Gondoltam, hogy majd megkóstolom a Blue Mountaint, de már nem akarom itt.
Aranyos vagy, de a "teszthelyet" most a MoKambo esetében átadom másnak, jusson másnak is a jóból, mert én keresztbe-kasul próbáltam és folyamatosan próbálom az összes Mokambo terméket, vadul tesztelem naponta többször is:-)). Még a teájuk is nagyon-nagyon finom, a gyümölcscukor hozzá pedig...!!!
Szóval, Weinmaker1, ha kész lesz a "vizsgálati szempont" és "ítélőlap", akkor én a MoKambo esetében tesztminta nélkül is tudok véleményt küldeni/mondani, mert hónapok óta MoKambózom, tesztmintáztam és élesben is fogyasztom már. És eszem ágában sincs abbahagyni:-)) MoKambo: immenso piacere...:-))
Szerintem nem annyira, de ez már ízlés kérdése. A reggeli első duplát mindig megfelezzük az asszonnyal. Lehet vele jókat készíteni, de nagyon kényes az ízegyensúly. A robustásabb kávék tejjel könnyebben elmennek a mocsáros ízvilág felé.
Hát én elég sok helyen megfordultam, árgus szemekkel figyeltem is, hogy mi történik a pult mögött, olykor oda is merészkedtem, de grammra "kicentizett" adagolást még sehol nem láttam. Sőt a közelmúltban volt szerencsém pult mögül is látni egy daráló+gépbeállítást a Boscolo-ban (New York Palota Bp-en), mindent néztek és vigégcsináltak aprólékosan, de az adagolás mértékét senki nem nézte, legalábbis azt, hogy hány gramm kávé jön le a darálóból. Gyakorlatilag mindenhol azt látni, még a barista bajnokságokon is, hogy nagy lazasággal teletöltik a szűrőt, szépen-gondosan elegyengetik, tamper és mehet a főzőfejbe... Nincs idő grammozni, ráaádsul hiába álltják be (egyáltalán ha be lehet annyira pontosan állítani) a darálót, a gyakorlatban néha mellémegy az őrlemény...
Nem véletlenül van az, hogy az 58-as szűrőkosarak teljesen teletöltve kb. 14-16 gramm őrleményt fogadnak be, legalábbis mint írtam, a Gaggia és Marzocco szűrőknél ezt tapasztaltam. Eleinte én is méregettem (késtem is mindig reggel a munkahelyemről), de rájöttem arra, hogy felesleges. Volt pl. olyan kávéfajta, amely 14 grammra adagolva nem fért bele a Gaggia kétszemélyes szűrőjébe...
Jövő hét jórészére elég lesz. Reggel kiforog a Sega (van még egy szimpla-dupla közti mennyiség Ibi-be). Rátöltök szerintem ezzel utánna. Ha bejön, kiforog ez, ha nem, megy vissza a Sega bele.
Nekem is ízlett, nem vártam tőle ennyit sem. Simán felírnám az elismertebb 100% arabicák közé. Igazából nekem is egy kicsit durvábbra kellett vennem, de a legjobb ízhatást akkor kaptam amikor nem csepegősen indult a lefolyás.
Mondjuk ez géptől is függhet. Nekem a ristretto mennyiség 25 mp alatt már túl keserűre jött le.
Rossa-t kóstoltam. GE várja, hogy kóstoljam. A húdelórépa, az sanszosan a Talent lesz, az occsot nemtudom, de német árak alapján vagy Argento, vagy Miscela buon gusto.
"Igen, a Krupsom pont ilyen. Mikor elzárom a vizet, akkor felépült nyomás függvényében lehörög hátul a csepptálcába."
Igen, ezek olyasmi elven működnek, mint a manuális háromjáratú szelep az E61-es gépeken.
A kapcsoló egy tekerőgomb, ami egyben egy háromjáratú szelep is.
Nyugalmi helyzetben "nyitva van" a thermoblokk (kikapcsolt állapot és felfűtés alatt), főzéskor pedig a tekerőgomb elfordításával lezárjuk a thermoblokkot és megnyitjuk a víz útját befelé. Aztán, amikor leállítjuk a gépet -ismét elfordítva a tekerőgombot-, akkor újra megnyitjuk a thermoblokkot, ilyenkor a megmaradt nyomás távozik.
A Turmix presszógépek is pont ilyenek, akárcsak az SGL Podstar és a többi kis SGL mintára épült podos.